Pentru zona

    Sistem solar: colectoare solare, o investiție pentru viitor

    Articolul a fost citit chiar de 529+ utilizatori
    Soarele este o formă regenerabilă de energie, iar în fiecare zi ne oferă cantități enorme de lumină și căldură. Țările cu clima temperată primesc în medie 300 până la 1.600 kWh de energie pe metru pătrat. Tehnica, tehnologia și metodele moderne preferă să folosească mai bine această energie solară. Una dintre cele mai bune soluții din punct de vedere ecologic o reprezintă colectoarele solare.
    Articol de specialitate 529
    colectoare solare
    Avem 972 executanți pentru domeniul Colectoare solare:

    1. Ce este un colector solar?

    Scopul său principal este încălzirea apei menajere. Colectorii solari fac parte dintr-un sistem alternativ de încălzire în gospodărie, foarte util vara. Funcționează foarte simplu și pot acoperi 80% din nevoile gospodăriei de apă menajeră. Sistemele fotovoltaice sau panourile solare din versiunea comercială folosesc doar aproximativ 20% din lumina soarelui, în timp ce colectoarele solare transformă până la 80-90% din energia solară în căldură.

    Radiația solară este un flux de energie pe care soarele o emite constant și uniform. Trecând prin atmosfera pământului, o parte din lumină este împrăștiată și absorbită, dar o parte ajunge la suprafață. Radiația totală, pe care o numim energie solară globală, este de aproximativ (1) 1.200 kWh/m2 în zona noastră, ceea ce corespunde cu 120 m3 de păcură sau gaze naturale!

    Sfaturi de specialitate de la ABT TECHNIK DJ SRL

    Care este diferenta dintre sistemele fotovoltaice on grid, hybrid sau off grid?

    Sistemele fotovoltaice sunt împărțite în 3 tipuri, și anume: on grid, off grid și hibrid. În funcție de locația în care se află imobilul, vom alege unul dintre cele trei sisteme: 

    OFF GRID 
    Acest tip de sistem este preferabil pentru locuințele din zone complet izolate, fără acces la rețeaua de curent.
    Numit și "sistem fotovoltaic cu stocare" sistemul off grid poate acționa independent de rețeaua națională și are în componență acumulatori pentru a putea stoca producția de energie electrică. 

    ON GRID 
    Sistemele fotovoltaice on grid, numite și grid-tied, sunt sisteme care se conectează la rețeaua de distribuție a energiei electrice naționale.
    Schema de funcționare: panourile solare se conectează la un invertor, apoi de aici conexiunea se ramifică în două - o parte merge spre rețea, iar cealaltă, spre locuință.

    HIBRID
    Reprezintă o îmbinare a celor două tipuri de mai sus (on / off grid) și aduce împreună avantajele acestora cu scopul de a obține necesarul de consum asigurat pe timp de noapte de baterii iar pe timp de zi de către panourile fotovoltaice, cu posibilitatea de a prelua în continuare energie din rețea dacă este nevoie.
    Schema de funcționare: 
    - panourile solare sunt legate la un controler de încărcare, iar apoi controlerul este legat la baterii.
    - de la baterii, printr-un invertor se ramifică linia exact ca în cazul generatoarelor on grid, adică spre rețeă și spre locuință.
    - în linia care conduce spre rețea se montează un instrument de măsurare a puterii.

    Dacă ai o locuință într-o zona populată, sistemul On-grid reprezintă soluția potrivită.

    Ce presupune mentenanța sistemelor fotovoltaice și când se efectuează?

    Mentenanta presupune 2 etape:  Monitorizare de la distanță, în care inginerii nostri verifică parametrii tehnici zilnic de pe platforma online și întreținerea de rutină.
    Aceasta se efectuează pe toate ramurile majore ale sistemului desfășurându-se pe baza componentelor 
    instalate și a parametrilor tehnici:

    -    structura de sprijin și fixare – anual;
    -    invertor – anual;
    -    siruri – anual;
    -    comutatoare de CA – anual;
    -    comutatoare și dispozitive de protecție pentru JT – anual;
    -    comutatoare și dispozitive de protecție de MT – anual;
    -    alimentarea neîntreruptă – anual;
    -    transformatoare – anual;
    -    verificarea prizei de pământ - anual.

    O dată pe an, spălarea panourilor trebuie efectuată cu aparate special concepute pentru curățarea 
    suprafeței panourilor. Rotorul alcătuit din perie cu păr filiform, asigură eliminarea murdăriei 
    fără deteriorarea panoului. Utilizând apa osmotică, se elimină detergenții, evitându-se apariția 
    petelor și a calcarului.

    Nicu Tutu, ABT TECHNIK DJ SRL

    Astăzi, se folosesc în mare parte colectoarele solare plate, care constă dintr-un absorbant plat închis la culoare, un capac transparent și un lichid care se încălzește. Această versiune este pe piață de câteva decenii, dar astăzi există numeroase versiuni, mai sofisticate și performante din toate punctele de vedere. Există și colectoare cu tuburi vidate, deși se întâlnesc mai rar.

    Colectoare solare montate
    Colectoare solare montate

    2. Cum funcționează sistemul solar?

    Sistemele de colectoare solare sunt ușor de instalat și sunt durabile. Durata de viață a sistemului de colectoare solare este de la 20 la 25 de ani. Avantajul lor este că nu au piese mobile. Un astfel de sistem solar necesită (1) un colector solar, (2) un rezervor solar, (3) elemente de legătură - instalații, (4) sisteme de siguranță și reglare.
    Cel mai important element este în mod natural colectorul solar (1). Panta colectoarelor solare în raport cu suprafața pământului este cel mai important factor de funcționare, deoarece direct de acesta depinde aportul maxim de energie. Pentru România, o înclinare între 35-45˚ este alegerea optimă, datorită poziției celei mai înalte a soarelui vara (unghi în jur de 30˚) și poziției celei mai joase a soarelui iarna (unghi în jur de 60˚). Având în vedere că avem nevoie de colectoare mai ales iarna, este logic ca acestea să fie amplasate astfel încât să ofere performanța maximă. Aceasta înseamnă că ar trebui să fie plasate la un unghi de aproximativ 60˚ în raport cu suprafața pământului.
    Energia solară este stocată în rezervorul solar (2). Recomandăm folosirea unui rezervor solar, care, pe lângă colector, pompele de căldură sau biomasă lemnoasă, asigură mai multe surse de încălzire a apei. Este compus dintr-un rezervor izolat și o țeavă spiralată din oțel inoxidabil pentru încălzirea apei. Capacitatea rezervorului variază între 200 și 500 litri.

    3. Colectoare solare - prețul sistemului solar

    Pentru o calculație cât mai exactă, am luat ca exemplu o casă familială cu 200 m2 suprafață utilă și o familie de patru persoane. Pentru utilizarea optimă a sistemului solar pentru 4 persoane, avem nevoie de două colectoare și un rezervor de 200 până la 300 de litri. Prețul unui astfel de sistem solar variază între 8.000 și 10.000 RON. În ultimii ani s-au derulat mai multe programe naționale cu fonduri europene pentru finanțarea formelor alternative de energie pentru gospodării, dar vă sugerăm să vă informați la autoritățile locale. S-ar putea chiar să economisiți niște bani investind într-un sistem solar.

    Dacă decideți să montați un sistem solar, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu oferte adecvate.

    Articol de specialitate 529
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Colectoare solare?

    Avem 972 executanți pentru domeniul Colectoare solare:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 972 executanți pentru domeniul Colectoare solare
    9.2
    0

    SOLTECH A.G. SERV SRL


    9.2
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    9.6
    0

    ELTREX SRL


    9.7
    0

    ECOTERM OPTIM CLIMA SRL

    62