Pentru zona
    Devizul, adică registrul lucrărilor executate stă la baza calculului lucrărilor executate, indiferent de tipul și modalitatea de semnare a contractului. În cazul în care contractul prevede calcularea pe baza cantităților executate și a prețurilor unitare convenite, se iau în considerare cantitățile din deviz. În cel de-al doilea caz, când contractul de construcție se încheie după sistemul „la cheie”, se recomandă ca oricum să se țină devizul antreprenorului. În acest fel, antreprenorul va putea dovedi investitorului orice abatere de la cantitățile anticipate.
    Articol de specialitate 425
    deviz
    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții:

    În general, devizul trebuie ținut în cazul în care prețurile incluse în contractul de construcție sunt determinate pentru unitatea de măsură a lucrărilor individuale sau când clădirea este destinată vânzării pe piață, ceea ce în unele cazuri nu este suficient. 

    1. Ce este devizul?

    Documentația de deviz trebuie să conțină minimum următoarele elemente: 

    - Antemăsurătoare; 
    - Devize;
    - Liste ale consumurilor de resurse; 
    - Liste cu echipamentele și utilajele ce au nevoie de montaj; 
    - Indicatoare de norme de deviz pe categorii de lucrări;
    - Baze de preț cu prețuri unitare specifice firmei; 
    - Legislația de profil și normative de devize.

    În continuare vom enumera etapele care trebuie parcurse la întocmirea devizului.

    • Antemăsurătoarea - piesa scrisă prin care se determină cantitățile de lucrări din fiecare articol necesar a se executa la o categorie de lucrări (deviz) din cadrul unui obiect.
    • Fiecărui articol de lucrare se atribuie un număr curent, iar după acesta simbolul articolului cu denumirea și unitatea de măsura.
    • Atunci când se utilizează indicatoarele de norme de deviz la întocmirea listelor cu cantitățile de lucrări, simbolul articolului va fi cel din indicator.
    • Se stabilesc cantitățile de lucrări în funcție de fiecare articol de lucrare cu unitatea de măsură corespunzătoare acestuia (m, mp, mc, kg, to, buc, mii buc, etc.).
    • Se grupează cantitățile de lucrări astfel stabilite pe capitole de lucrări, pe categorii de lucrări și obiecte de construcții.
    • Pentru utilaje și echipamente tehnologice, respectiv utilaje și echipamente funcționale, se întocmesc liste separate.

    2. Devizul - ce scrie în el?

    În deviz sunt trecute măsurătorile și calculele lucrărilor efectuate din perioada individuală de calcul. Se introduc schițe ale tuturor abaterilor și modificărilor în raport cu proiectul dat pentru execuție, adică se desenează schițe, specificând toate dimensiunile și datele privind modificările în utilizarea produselor de construcții, instalații, echipamente și alte materiale. De asemenea, sunt luate în considerare toate modificările posibile ale proiectelor pentru execuția anumitor detalii.

    În deviz se înscriu și toate acele lucrări efectuate care nu sunt vizibile după finalizarea lucrărilor și la structurile provizorii, precum schelele, care se îndepărtează după finalizarea unei anumite faze de construcție. Toate modificările aduse proiectului trebuie introduse pe lista corespunzătoare, adică subliniate într-un atașament suplimentar, la scara corespunzătoare. Modificările trebuie să conțină toate informațiile relevante necesare controlului investiției.

    Toate modificările trebuie să fie marcate și pe desenele tehnice speciale ale antreprenorului în proiectul de execuție. De asemenea, toate erorile și neregulile trebuie marcate pe desene, iar lângă acestea, o schiță cu toate corecțiile și datele.

    3. Devizul - cum se ține?

    Devizul este ținut de un angajat desemnat în acest scop sau de o persoană împuternicită desemnată de antreprenor. Se iau în considerare toate lucrările executate de antreprenor pe șantier, de la începerea lucrărilor până la recepția lucrărilor. Pentru a ține corect devizul, trebuie folosit un pix, care sa lase o urmă permanentă și datorită căreia se văd eventualele corecturi clar vizibil și lizibil. Toate intrările incorecte trebuie tăiate, astfel încât aceste modificări să fie, de asemenea, clar vizibile și indiscutabile. Devizul se ține din prima zi de activitate pe șantier, până la recepția lucrărilor, de fapt, a clădirii în sine.

    Un angajat, mai exact, o persoană autorizată, ține devizul într-un singur exemplar. Devizul este semnat de persoana autorizată, apoi de către meșterul responsabil și în final de către supervizorul responsabil. După finalizarea lucrărilor, toate listele din deviz sunt numerotate corespunzător, introduse în dosarul corespunzător și sigilate. În final, investitorul trebuie să păstreze devizul cel puțin 10 ani.

     

    Articol de specialitate 425
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții?

    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții
    8.9
    0

    PACONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    ADAM'S CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    MBI CONSTRUCT INVEST SRL


    8.9
    0

    NOVELTY AE SRL

    2