Pentru zona

    Borduri pentru acoperiș, elemente de tinichigerie pentru acoperiș, tinichigerie acoperiș

    Montarea învelișului nu este ultima sarcină atunci când ridicați acoperișul. Lucrările la acoperiș sunt finalizate de un tinichigiu care montează jgheaburi și borduri pentru acoperiș. Acestea sunt profile metalice special realizate, de obicei cu colțuri ascuțite sau ușor curbate, elemente cu care învelișul acoperișului este fixat de margini și astfel fixează întregul acoperiș. Prin urmare, bordura este lucrarea finală, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional. Ca și în cazul altor lucrări, aici există mai multe opțiuni, iar meșterul știe cel mai bine pe care să o aleagă.
    Articol de specialitate 213
    borduri pentru acoperis
    Avem 1474 executanți pentru domeniul Tinichigerie, Jgheaburi și burlane:

    1. Ce este lucrarea de tinichigerie a unui acoperiș?

    Elementele de tinichigerie de pe acoperiș sunt metalice, adică elemente din tablă utilizate pentru a acoperi marginile acoperișului în punctul de conectare cu acoperișul, iar aceasta se numește în construcții tinichigerie de acoperiș. Elementele de tinichigerie ale acoperișului servesc la protejarea structurii acoperișului de apă, zăpadă și alte influențe meteorologice. Funcția lor principală este de a se asigura că apa care curge peste acoperiș nu se adună sau rămâne pe margine sau nu pătrunde sub acoperiș - cu alte cuvinte, pentru a preveni scurgerile, care pot provoca deteriorarea structurii acoperișului și a interiorului clădirii. În plus, elementele de tinichigerie de acoperiș rotunjesc aspectul acoperișului și al întregii clădiri în sens estetic, deoarece „închid” streașina.

    Bordurile de acoperiș sunt elemente cheie ale streașinii, deoarece oferă protecție împotriva precipitațiilor
    Bordurile de acoperiș sunt elemente cheie ale streașinii, deoarece oferă protecție împotriva precipitațiilor

    2. Pentru ce sunt elementele de tinichigerie ale acoperișului?

    Pe anumite părți ale acoperișului, unde suprafețele acoperișului se unesc sau unde unele elemente ale clădirii trec prin suprafața acoperișului, cum ar fi coșurile de fum, canalele de ventilație, legăturile între acoperiș și pereți, sunt necesare elementele de tinichigerie de acoperiș pentru a se asigura etanșeitatea la apă. Izolația și elementele din tablă montate corespunzător ajută structura acoperișului să se adapteze la modificările structurale care pot apărea din cauza așezării, dilatării și contractării materialelor. Marginile acoperișului, precum și elementele de tinichigerie în sine, sunt realizate astfel încât apa, datorită gravitației, să curgă liber din pantă și să asigure astfel un anumit grad de hidroizolație.

    3. Bordurile acoperișului - tipuri

    Bordurile de acoperiș sunt o parte cheie a acoperișului și asigură impermeabilizarea și protecția împotriva intemperiilor. Printre cele mai importante tipuri de borduri se numără bordura de fronton, șorț streașină, parazăpadă, dolie perete, jgheab ascuns, jgheaburi, bordură fronton obișnuite, racord la calcan, fronton interior.

    3.1. Pazie jgheab

    Paziile jgheab sunt învelișuri din tablă care protejează marginea acoperișului, de fapt, linia de margine a învelișului acoperișului de vânt (acoperirile din tablă nu permit unui vânt puternic să „smulge” sau să răstoarne rândul din spate al acoperișului) , dar au și o funcție estetică de „ decorativă” în jurul marginilor streșinii . În funcție de tipul de structură a acoperișului, acestea se montează înainte sau după acoperirea acoperișului.

    Funcția lor principală este de a împiedica pătrunderea vântului sub acoperiș. Dacă vântul „se strecoară” sub streașină, uneori se creează o presiune negativă (împingere) care poate deteriora părțile acoperișului și, în situații extreme, să ridice acoperișul. Paziile sunt, de asemenea, folosite pentru a închide și a ascunde părțile proeminente ale structurii acoperișului.

    3.2. Șorț streașină

    Șorțurile streșinii sunt montate pe partea inferioară a acoperișului și asigură că apa care curge prin suprafețele acoperișului nu se scurge direct pe fațadă. Sunt plasate sub marginea inferioară a acoperișului și împiedică pătrunderea apei sub acoperiș și în interiorul clădirii. Suporturile trebuie să fie din material rezistent la coroziune, deci sunt cel mai adesea din tablă zincată.

    3.3. Parazăpadă

    Parazăpezile sunt amplasate pe diferite părți ale acoperișului, la diferite înălțimi, deși de obicei mai aproape de marginea inferioară. Ele vin în diferite forme și tipuri, dar scopul tuturor este de a preveni alunecarea și căderea unor cantități mari de zăpadă sau țurțuri, protejând astfel locuitorii de răniri.

    3.4. Dolie perete

    Doliile de perete sunt folosite pentru a proteja pereții de apa care curge de pe acoperiș. Sunt amplasate deasupra peretelui și împiedică pătrunderea apei în interior. Există diferite forme de dolii de pereți, unele sunt gata făcute, deși pot fi realizate și pe măsură pentru a se adapta la diferite forme de perete.

    Prin realizarea elementelor de tinichigerie la marginea acoperișului, structura acoperișului este protejată de ploaie și zăpadă
    Prin realizarea elementelor de tinichigerie la marginea acoperișului, structura acoperișului este protejată de ploaie și zăpadă

    3.5. Dolie standard

    Doliile standard de acoperiș sunt îmbinări de margine situate în locurile în care două pante se întâlnesc la un anumit unghi. Scopul acestor dolii este de a preveni trecerea apei în interiorul clădirii și de a asigura o scurgere eficientă a apei meteorice de pe acoperiș.

    Doliile standard de acoperiș sunt de obicei țevi semicirculare din aluminiu, cupru sau tablă zincată. Forma și dimensiunea lor sunt adaptate pantei și tipului de acoperiș.

    3.6. Bordură de fronton

    Bordurile de fronton sunt de fapt profile de tablă gata făcute care sunt montate pe acoperișuri plate și cu înclinare minimă. Acestea împiedică pătrunderea apei în acoperișul și permit scurgerea acesteia. Ele pot fi, de asemenea, mai largi, ca niște plăci care sunt plasate la joncțiunea pantelor acoperișului ca o pâlnie prin care apa poate să se scurgă.

    3.7. Jgheab ascuns

    Jgheaburile ascunse sunt de fapt table care sunt plasate în jurul marginilor acoperișurilor plate și nu sunt folosite pentru drenaj, ci pentru a proteja structura de pătrunderea apei de ploaie. În același scop, acestea sunt așezate în jurul marginii acoperișurilor cu o pantă ușoară, dar pot fi realizate și din materiale impermeabile, și nu exclusiv din tablă.

    3.8. Jgheaburi

    Jgheaburile sunt profile metalice care sunt situate de-a lungul marginilor acoperișului și servesc la scurgerea apei meteorice. Sunt realizate din diverse materiale precum metal, PVC, lemn, beton etc. Jgheaburile montate și întreținute corespunzător asigură un drenaj eficient și previn eventuala deteriorare a acoperișului.

    3.9. Coama circulară

    Pe partea cea mai înaltă a acoperișului, unde se întâlnesc cele două planuri de acoperiș, există o grindă de coamă și acoperiri din tablă care o protejează de precipitații, numite coame circulare. Scopul coamei circulare este de a asigura impermeabilitatea și protecția joncțiunii a două planuri de acoperiș.

    3.10. Coama

    Coama este punctul cel mai înalt al crestei, unde cele două suprafețe de acoperiș se întâlnesc. Învelișul coamei aderă la învelișul acoperișului și protejează astfel chiar marginile coamei de pătrunderea ploii, zăpezii și vântului.

    3. 11. Fronton interior

    Profilele metalice cu care sunt montate la margini sunt așezate pe toate laturile acoperișului, atât pe față, cât și pe spate, precum și pe lateral. Aceste frontoane pe margini pot fi dintr-o bucată, din două piese sau din trei piese.

    4. Montarea bordurilor la coșurile de fum și la marginile din jurul ferestrelor de mansardă

    Bordurile se montează, de asemenea, la locul bazei coșului de fum, adică acolo unde acoperișul și coșul sunt îmbinate. Această lucrare este extrem de solicitantă, deoarece necesită precizie și îndemânare, și cu siguranță cunoștințe profesionale, deoarece dacă nu este făcută corespunzător, apa va intra constant în structură sau se va scurge în pod. Marginile din jurul coșului de fum sunt realizate în diferite moduri, în funcție de panta acoperișului, de învelișul acoperișului și de poziția coșului de fum.  Bordurile se montează și în jurul ferestrelor de mansardă care se realizează într-un mod similar și din aceleași motive.

    Acoperișului se montează bordurile atât din motive estetice, cât și funcționale
    Acoperișului se montează bordurile atât din motive estetice, cât și funcționale

    5. Dilatații pe marginea șarpantei

    Acoperișul trebuie finisat și la îmbinarea celor două obiecte. În acest caz, este foarte important ca bordura să fie impermeabilă, dar și suficient de elastică.

    6. Alegerea culorii și a materialului

    La finisarea acoperișului, puteți opta pentru borduri de diferite culori și materiale. Alegeți borduri din aluminiu, cupru sau tablă zincată, dar astfel încât materialul să se potrivească cu materialul sau culoarea acoperișului clădirii. Bordurile din aluminiu sau galvanizate sunt produse și în diverse nuanțe de culori. Puteți alege aproape orice culoare, pentru că le puteți revopsi mai târziu când se estompează sau când vă răzgândiți, dar se poate spune că nuanțele de gri și roșu cărămiziu sunt cel mai des alese.

    7. Borduri pentru acoperiș – montaj

    Marginile acoperișului pot fi finisate în două moduri diferite. În primul caz, marginea intră sub acoperiș. Lamela longitudinală trebuie să aibă cel puțin 6 cm lățime, apoi pe acea lamelă longitudinală se atașează o scândură de care se fixează bordura. Avantajul acestei soluții este că profilul are încorporat și un jgheab care drenează apa de ploaie.

    A doua posibilitate este ca marginea să treacă peste acoperiș, ceea ce se face mult mai des. În acest caz, bordura pentru acoperiș este atașată direct de partea superioară a acoperișului pe o parte și de grindă pe cealaltă parte. Când învelișul de acoperiș este terminat, este necesar să îndoiți ușor marginile în sus, astfel încât apa să nu curgă în spatele acoperișului.

     

    Articol de specialitate 213
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Tinichigerie, Jgheaburi și burlane?

    Avem 1474 executanți pentru domeniul Tinichigerie, Jgheaburi și burlane:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 1474 executanți pentru domeniul Tinichigerie, Jgheaburi și burlane
    9.3
    0

    KRATOS DEVELOPMENT S.R.L.


    9.7
    1

    ACOPERISURI EXPERT IOAN SRL


    9.8
    0

    REZOLIT SRL


    9.2
    0

    ALE CITY CONSTRUCT S.R.L.