Pentru zona

    Ce să alegeți – sisteme de umbrire interioare sau exterioare?

    Despre tipurile ale sistemelor de umbrire am vorbit de mai multe ori până acum. Acest articol este despre sfaturi cu privire la dilema dintre alegerea unui sistem de umbrire interior sau exterior. Probabil, dacă ați mai fost într-o astfel de situație, ați ezitat și v-ați întrebat care este de fapt diferența dintre ele și pe care să îl alegeți. Interior? Exterior? Poate o combinație a ambelor? În speranța că vă vom face alegerea măcar puțin mai ușoară, vom spune că este vorba în primul rând de coeficientul de conductivitate termică și de izolarea ferestrelor în sine, precum și a sistemului de umbrire. Desigur, ca și în cazul altor produse, nu vom neglija prețurile.
    Articol de specialitate 397
    sisteme de umbrire exterioare
    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele:

    1. Sisteme de umbrire interioare

    Sistemele de umbrire interioare sunt considerate un element de mobilier, adică tâmplăria care blochează cu succes pătrunderea directă a razelor de soare în spațiu, deși toate au o slăbiciune. Ele nu pot împiedica încălzirea tocmai pentru că se află în partea de interior a geamului. Datorită unei astfel de poziții, energia solară trece nestingherită prin geam și încălzește încăperea, ceea ce este un mare dezavantaj, mai ales în lunile de vara.

    Conform statisticii, sistemele de umbrire interioare pentru ferestrele de mansardă rețin doar aproximativ 15-20% din căldură, în timp ce sistemele de umbrire exterioare cu plasă rețin aproximativ 75-80%, ceea ce este semnificativ mai mult.

    Sistemele de umbrire interioare nu rețin la fel de multă radiație de căldură ca rulourile exterioare. Pe de altă parte, sistemele de umbrire care sunt amplasate de partea interioară a ferestrei sunt susținute de faptul că împiedică suplimentar trecerea căldurii din cameră spre exterior, lucru deosebit de important în lunile de iarnă, când prioritatea este păstrarea cantității cât mai mari de căldură în interior.

    Dacă nu aveți posibilitatea de alegere și folosirea elementelor interne este singura opțiune, alegeți tipul care are proprietăți de termoizolare mai bune decât cele obișnuite, care servesc mai mult ca decor decât ce au vreun folos. Așadar, dacă aveți de ales, nu vă recomandăm acest tip de sistem de umbrire, deoarece nu pot împiedica sau neutraliza încălzirea geamurilor, care de fapt este funcția lor principală.

    Diferența proprietăților de izolare termică dintre sistemele de umbrire interioare din aluminiu și lemn este minimă
    Diferența proprietăților de izolare termică dintre sistemele de umbrire interioare din aluminiu și lemn este minimă

    1.1. Jaluzele plisate

    Jaluzelele plisate, însă, sunt considerate una dintre cele mai bune soluții atunci când alegeți sistemele de umbrire interioare datorită proprietăților lor bune de izolare termică. Această caracteristică este foarte utilă, mai ales iarna, când încercați să preveniți pierderile de căldură din clădire.

    Jaluzelele plisate sunt realizate dintr-un tip special de pânză care este metalizată pe o parte. Jaluzelele plisate se caracterizează prin textură de fagure, care poate fi observată cu ușurință în secțiune transversală, în timp ce la interior există o așa-numită metalizare. Aceste tipuri de jaluzele au o țesătură mai densă, astfel încât oferă o mai mare intimitate în comparație cu rulourile.

    Țesătura plisată cu dublu strat previne pătrunderea razelor solare și încălzirea încăperii, precum și privirile curioase. Pe de altă parte, este capabil să transmită o cantitate mare de lumină către interior - mai exact, este suficient de transparentă pentru a permite vizibilitatea și funcționarea normală în cameră. Avantajul jaluzelelorlor plisate se reflectă și într-o gamă largă de culori și nuanțe, motiv pentru care această nuanță poate fi și un excelent element decorativ.

    1.2. Rulouri

    Rulourile sunt potrivite atunci când doriți să preveniți supraîncălzirea, fără a pierde în același timp vederea preferată asupra împrejurimilor. Acest tip de material este mai potrivit pentru spațiile comerciale.

    Rulourile sunt realizate din țesătură plasă care împiedică transferul de căldură. Țesătura poate fi realizată din fibre de sticlă, tratate suplimentar cu PVC sau amestec de poliuretan. Deși este transparent, previne cu succes pătrunderea razelor solare, deoarece latura orientată spre sticlă reține razele și astfel împiedică răspândirea lor prin încăpere. Majoritatea aerului cald se află între sticlă și material, în timp ce doar o cantitate mică trece în restul încăperii.

    Motivul pentru care țesătura reflectă cu atâta succes lumina directă a soarelui vara și reține căldura în cameră iarna este folosirea unui material metalic special care este plasat pe revers, adică partea îndreptată spre sticlă. Țesătura de plasă a perdelei este o soluție practică excelentă, deoarece permite trecerea unei cantități mari de lumină naturală și, în același timp, reține o mare parte a căldurii.

    Rulourile, pe lângă faptul că sunt foarte durabile, împiedică cu succes pătrunderea razelor solare, fiindcă cea mai mare parte a aerului cald rămâne între sticlă și țesătură.
    Rulourile, pe lângă faptul că sunt foarte durabile, împiedică cu succes pătrunderea razelor solare, fiindcă cea mai mare parte a aerului cald rămâne între sticlă și țesătură.

    Toate sistemele de umbrire textile sunt fabricate în mare parte din materiale artificiale. Țesăturile din care sunt realizate nu necesită întreținere specială și este suficient să le ștergeți cu o cârpă umedă. Spălarea obișnuită nu este recomandată deoarece țesătura rulourilor nu va mai fi elastică și nici nu va mai adera bine.

    Aceste două tipuri de jaluzele interioare, jaluzelele plisate și rulourile, sunt în opinia noastră cea mai bună soluție, în primul rând datorită proprietăților lor termoreglatoare, în timp ce toate celelalte tipuri servesc mai mult ca elemente decorative, care permit doar umbrirea parțială și întunecarea vederii. Desigur, este mai bine să le aveți decât să nu le aveți.

    1.3. Jaluzelele venețiene interioare din aluminiu sau lemn?

    Cum influențează alegerea materialului jaluzelelor interioare izolarea termică? Diferența proprietăților de izolare a jaluzelelor din aluminiu și din lemn este minimă, practic inexistentă. În raport cu poziția lor - întrucât ambele tipuri sunt elemente interne - nici una, nici cealaltă nu pot împiedica încălzirea sticlei și, prin urmare, nici încăperea, nici proprietățile de izolare termică ale materialului din care sunt fabricate nu au nicio importanță.

    2. Sisteme de umbrire exterioare

    Dacă puteți alege atât felul cât și tipul sistemelor de umbrire, este mai bine sa optați pentru cele externe. Care sunt avantajele lor? Principalul avantaj al elementelor externe este prevenirea directă, adică imediată a pătrunderii luminii solare în interiorul încăperii. Datorită poziției lor, aceste tipuri ale sistemelor de umbrire resping razele soarelui chiar înainte de a ajunge la sticlă. Prin urmare, căldura nu trece prin sticlă și, deci, nu încălzește camera.

    Sistemele de umbrire exterioare, comparativ cu cele interioare, rețin până la 85% din căldura și radiațiile solare. Pe lângă faptul că împiedică pătrunderea surplusului de energie vara și împreună cu fereastra acționează ca un bun izolator termic, în lunile de iarna păstrează cu succes căldura în interior, ceea ce este la fel de important.

    Sortimentul sistemelor de umbrire de pe fiecare piață este așa cum ne-am dori. În primul rând, există numeroase tipuri: rulouri exterioare, jaluzele, obloane, rulouri combinate, jaluzele solare și brise soleil, jaluzele și pergole.

    Fiecare dintre aceste feluri a sistemelor de umbrire este împărțit în continuare în tipuri și toate împreună diferă prin materialele din care sunt fabricate, prin sisteme de mișcare, forme, flexibilitate și, bineînțeles, producători, furnizori și prețuri. Prin urmare, alegerea elementelor externe este deja mult mai diversă și extinsă la prima vedere, desigur nu va fi ușor să vă decideți, deoarece mai există și culori, modele și accesorii.

    Principalul avantaj al sistemelor de umbrire exterioare este că împiedică pătrunderea luminii și căldurii în spațiu
    Principalul avantaj al sistemelor de umbrire exterioare este că împiedică pătrunderea luminii și căldurii în spațiu

    3. Sisteme de umbrire interioare + sisteme de umbrire exterioare?

    3.1. Rulouri exterioare

    Există oare sisteme de umbrire care sunt combinate sau poate unele care combină caracteristicile elementelor interne și externe? Singurul tip care poate combina cele mai bune caracteristici ale tuturor sistemelor de umbrire sunt rulourile exterioare.

    „Este cel mai eficient sistem de umbrire care mărește termoizolația ferestrei în lunile de iarnă și, în același timp, previne cu mare succes încălzirea încăperii vara, mai ales datorită opțiunii de închidere completă.”

    Este recomandată o combinație a sistemelor de umbrire interioare și exterioare? Răspunsul este nu. Mai degrabă, vă decideți pentru un tip și cumpărați-l pentru toate ferestrele. Procedând astfel, deja veți economisi. Vă recomandăm să luați rulouri exterioare, care în practică s-au dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente tipuri, deoarece au caracteristicile atât ale elementelor exterioare, cât și ale celor interioare. Totuși, dacă doriți să aveți ceva în ceea ce privește decorul ferestrelor interioare, puteți cumpăra și din acestea, pentru că este vorba de casa dumneavoastră.

    4. Sisteme de umbrire interioare și exterioare - preț

    4.1. Sisteme de umbrire interioare - preț

    Jaluzele

    Puteți plăti între 50 și 150 RON/mp. De exemplu: plasele de țânțari sunt 250 la 350 RON/buc. Jaluzelele clasice PVC ale căror lamele au lățimea de 25 mm sunt aproximativ 25 - 50 RON la dimensiunea 45 cm x 110 cm ; Jaluzelele PVC ale căror lamele au 50 mm lățime 200 cm x înălțime 150 cm sunt aproximativ 360 RON/mp, iar cele din aluminiu la înălțime 120 cm, lățime 50 cm, costă în jur de 74 RON/buc, iar la înălțimea 110 cm și lățime 55 cm, costă în jur de 75 RON/buc.

    Jaluzele plisate

    Jaluzele plisate din aluminiu cu dimensiunea de 150 x 150 cm se poate afla la prețul de 250 RON, jaluzelele plisate opace, negre, din textil, la dimensiunea 40 x 150, le puteți cumpăra la prețul de aproximativ 70 RON/buc, iar jaluzelele opace pentru mansardă, dimensiunea 66 x 118 cm, le puteți afla la prețul de aproximativ 200 RON/buc.

    Rulouri

    Rulourile textile la dimensiunea de 60 x 80 cm, costă în jur de 30 RON/buc., jaluzelele de tip rulou, zebră, dimensiunea 50 x 150 cm, se pot găsi la un preț de aproximativ 90 RON/buc, rulou textil opac, „blackout”, dimensiunea 56 x 150 cm, costă aproximativ 40 RON/buc.

    Jaluzele verticale

    Jaluzelele verticale cu dimensiunea 160 x 230 cm, costă în jur de 270 RON/buc.

    Stor

    Un stor cu dimensiunea de 70 x 120 cm costă aproximativ 100 RON/buc.

    4.2. Sisteme de umbrire exterioare – preț

    Prețurile sistemelor de umbrire exterioare diferă și în funcție de tip, material, dimensiuni și metoda de acționare. De exemplu: jaluzelele clasice de tip rulou, material HDPE, dimensiunea 120 x 140 cm costă în jur de 170 RON/buc; Jaluzelele de exterior, din textil rezistent, dimensiunea 450 x 250 cm, costă aproximativ 9.000 RON/buc., iar jaluzelele plisate pentru exterior, dimensiunea 55 x 98 RON costă undeva la 140 RON/buc. Sistemele de umbrire fixe, cum ar fi pergolele și brise soleil, sunt mai scumpe. Brise soleil costă undeva între 800 și 1.200 RON/m2.

    Rulourile antiefracție se pot găsi în funcție de dimensiune, la prețul între 250 și 300 RON/mp.

    Plasa de insecte tip rulou, la dimensiunea 60 x 150 cm, costă aproximativ 160 RON/buc., iar plasa de țânțari, plisată, material aluminiu, dimensiunea 500-600 cm lățime/ 900-1000 cm înălțime, este în jur de 270 RON/buc.

    Prețul motoarelor pentru rulourile exterioare variază între 500 și 700 RON.

    Ruloul exterior care se fixează de tâmplăria existentă, cu caseta aplicată, din aluminiu, dimensiunea 180 x 150 cm, costă aproximativ 850 RON/buc., iar ruloul exterior din aluminiu care se poate amplasa pe tâmplărie sau în zidărie, cu dimensiunea de 150 x 110 cm, costă în jur de 1.100 RON/buc.

    Articol de specialitate 397
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Jaluzele?

    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele
    8.9
    2

    KASS ROMDATA S.R.L.


    8.9
    0

    THERMOSTAR SRL


    8.9
    0

    ARCUS GLASS SRL


    8.9
    0

    PLASTER SRL