Pentru zona

    Alcătuirea sistemelor de încălzire în pardoseală și prețul montării acestora

    Articolul a fost citit chiar de 2274+ utilizatori
    Sistemele de încălzire în pardoseală sunt alcătuite din țevi de apă, montate sub podea. Căldura emanată de țevi încălzește podeaua, care funcționează astfel în totalitate ca un corp de încălzire a camerei și a aerului din aceasta. Sistemele de încălzire în pardoseală sunt tot mai des folosite pentru încălzirea independentă atât a caselor de locuit, cât și a clădirilor publice.
    Articol de specialitate 2274
    1
    Avem 2363 executanți pentru domeniul Încălzire in pardoseală:

    1. Avantajele oferite de sistemele de încălzire în pardoseală

    Încălzirea în pardoseală are multe aspecte pozitive, fiind mai avantajoasă față de sistemele de încălzire clasice.

    O caracteristică pozitivă a sistemelor de încălzire în pardoseală este aceea, că aerul încălzit prin podea se dispersează uniform în camere: podeaua, care are o suprafață considerabilă și acționează în întregime ca și corp de încălzire, emană căldură în aer, care se încălzește și se ridică uniform în cameră. Eficiența sistemelor de încălzire în pardoseală atinge valori între 50-80 %, în timp ce instalațiile de încălzire cu calorifere au o eficiență de numai 30%. Deci, prin folosirea încălzirii în pardoseală, se reduc costurile de încălzire a clădirii cu 6-12 %. Pe lângă acestea, pierderile de căldură cauzate de aerisirea locuinței sunt mai reduse, dacă se folosește un sistem de încălzire în pardoseală.

    În afara reducerii consumului de energie și de bani, un alt aspect pozitiv îl constituie faptul că nivelul de calitate a locuirii este mai ridicat. Și aceasta pentru că în camerele încălzite prin pardoseală, praful se ridică și circulă mai puțin prin aer, iar aerul din locuință se usucă mai puțin și umiditatea relativă este mai ridicată. De fapt, aerul se usucă mai puțin datorită temperaturii mai reduse a apei din sistemul de încălzire în pardoseală. Temperatura podelei variază între 20°C și 29°C. Aceste valori de temperatură sunt foarte bune, pentru că temperatura maximă recomandată pentru locuințe este de 25°C, iar cea minimă de 21°C.

    Sistemul de încălzire în pardoseală prezintă și un avantaj estetic, în camere nefiind vizibile aparate de încălzire neaspectuoase.

    Sfaturi de specialitate PRIMTECH SRL

     Ce fel de sisteme de încălzire în pardoseală aleg clienții dvs. cel
    mai des? De ce?

    Sistemele de încălzire în pardoseală sunt alese de clienți cu ajutorul proiectanților sau al specialiștilor în instalații, în funcție de caracteristicile spațiilor în care urmează să fie montate. Clienții pot opta pentru unul din cele două tipuri de încălzire în pardoseală – încălzirea în pardoseală cu apă, cu două variante - încălzire cu șapă turnată și încălzire în pardoseală uscată pentru cazuri speciale, sau încălzire în pardoseală electrică.

    Cel mai utilizat sistem de încălzire în pardoseală este cel cu țevi de apă și șapă umedă sau semiumedă datorită eficienței, duratei lungi de viață, costurilor reduse în exploatare, compatibilității cu pompele de caldură și cazanele în condensație și nu în ultimul rând posibilităților variate de alegere a finisajului pardoselii. Aceste sisteme funcționează cu agent termic apă la temperaturi joase, reușind astfel să asigure confortul locuinței cu un cost redus la factura de energie. Acest tip de încălzire în pardoseală se recomandă în locuințele noi, prevăzute încă din stadiul de proiect cu un spațiu suficient pentru montarea sistemului și în locuințele renovate când pe lângă spațiu mai trebuie să existe și siguranța izolării clădirii. Datorită avantajelor privind spațiul și eficiența energetică, în ultima vreme încălzirea în pardoseală a devenit produsul cel mai recomandat de către specialiști, dar sunt cazuri în care nu se poate monta varianta de pardoseală cu șapă umedă. Aici intervine necesitatea sistemului de ,,pardoseală uscată”. Acest sistem are o greutate redusă și se montează repede cu preponderență în spații unde podeaua nu permite o încărcare mare (ca în cazul șapei turnate), când montajul trebuie realizat într-un timp scurt, când spațial nu permite turnări de șape umede sau când pardoseala se montează într-un spațiu închiriat (ulterior poate fi scoasă).

    Sistemul uscat are dezavantajul de a fi mai costisitor ca investiție inițială, mai puțin eficient în exploatare și mai restrictiv în ceea ce privește finisajele cu care poate fi acoperit. Chiar dacă costurile de achiziție și montaj a unui sistem de încălzire în pardoseală cu apă sunt mai mari decât la sistemele de pardoseală electrice, ele se amortizeaza în timp prin economisirea energiei consumate.

    Sistemele electrice de încălzire în pardoseală sunt utilizate în cazuri speciale în care nu este posibilă montarea unei surse de apă caldă sau nu este rentabilă din punct de vedere costuri, investiția într-o astfel de sursă (ex. case de vacanță cu suprafețe reduse). Nu este un sistem recomandat frecvent, chiar dacă presupune o investiție inițială mică iar montajul este facil și rapid, din cauza costurilor mari de expolatare și a limitărilor cum ar fi tensiunea electrică mare de care are nevoie în funcționare, tipurile de finisaj, greutatea obiectelor care pot fi amplasate deasupra sau inerția termică mai mică decat a unui sistem clasic cu țevi de apă. În general tipul acesta de încălzire este recomandat pe spații mici – bucătării sau băi. În cazul în care suprafețele sunt mari trebuie montați senzori de prezență care să întrerupă funcționarea în momentul în care locatarii sunt prezenți, din cauza câmpurilor electromagnetice generate de firele prin care se realizează încălzirea. Sistemul electric este o soluție de compromis în cazul renovărilor, spațiilor mici sau locuințelor aflate în locuri izolate.

    Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale sistemelor de încălzire
    în pardoseală? Cât de des apar și cât sunt de costisitoare?

    Cele mai frecvente defecțiuni ale sistemelor de încălzire în pardoseală ce pot să apară într-un sistem de încălzire în pardoseală cu apă sunt: blocarea debitmetrelor sau a ventilelor de la sevomotoare, blocarea pompelor de pe kit-ul de reglare a temperaturii sau decalibrarea capetelor termostatice de pe kit. Aceste defecțiuni apar în cazul în care apa are reziduuri fine sau aglomerări de substanțe de exemplu calcar sau magnetită ( în cazul sistemelor în care sunt inserate radiatoare), ce ajung în instalație în urma defectării sistemului de filtrare ori din cauza neadaptării sistemului de filtrare la caracteristicile apei din zona de utilizare. De aceea se recomandă o analiză chimica a apei cu care va fi încărcată instalația si un sistem de filtrare adaptat necesităților de tratare a apei din fiecare zonă. Aceste defecțiuni minore se remediază prin curățarea componentelor afectate și prin remedierea sistemelor de filtrare. Un alt defect constatat este decalibrarea termostatelor sau, în urma șocurilor de tensiune electrică defectarea componentelor electrice sau electronice termostate, pompe din sistem. Acestea pot fi remediate prin resetarea termostatelor sau prin înlocuirea elementelor afectate iremediabil. În majoritatea cazurilor intervențiile sunt făcute de către beneficiar dar în cele mai grave este necesară prezența instalatorului care va readuce sistemul în parametrii normali de funcționare. Trebuie mentionat ca toate aceste defecțiuni sunt la componentele aflate în locuri accesibile cum sunt  camera tehnică, cutia distribuitorului sau, în cazul termostatelor pe pereții camerelor unde sunt montate, și nu în partea îngropată a pardoselii.

    Cea mai mare temere a clienților este cea că vor trebui să spargă pardoseala în caz de avarie. Singura posibilitate de distrugere a părții îngropate respectiv a țevii dintr-o pardoseală montată și testată corect înainte de turnarea șapei, este prin distrugerea mecanică ca de exemplu dat găuri prin pardoseală pentru fixare opritoare uși, fixarea plafonierei fără să se țină cont de grosimea sau duritatea planșeului de etaj etc.

    La sistemele de pardoseală electrică cele mai frecvente defecțiuni sunt ale termostatelor, care se remediază prin recalibrare sau înlocuire. In general firul electric îngropat nu se defecteaza dacă nu este afectat mecanic direct, prin tasare sau găurire.

    Recomandarea noastră pentru evitarea neplăcerilor cauzate de defecțiuni este să achiziționați materiale din surse de încredere și să colaborați cu profesioniști care să asigure și mentenanța sistemelor montate.

    Maria Muntean, PRIMTECH SRL

     

    2. Dezavantajele sistemelor de încălzire în pardoseală

    Deși sistemele de încălzire în pardoseală sunt foarte eficiente, acestea au și câteva aspecte negative. Aceste sisteme funcționează în modul următor: căldura emanată încălzește mai întâi podeaua, care emană la rândul ei căldură în camere. Problema constă în faptul că sistemul reacționează prost la modificări rapide de temperatură, pentru că mai întâi trebuie să se încălzească podeaua, și aceasta durează un anumit timp. În plus, încălzirea camerelor este încetinită de anumite pardoseli, care nu au suficientă conductivitate termică.

    O problemă a sistemelor de încălzire în pardoseală mai este și faptul că acestea sunt montate sub pardoseală și, de aceea, eventualele defecțiuni sunt greu de găsit, iar reparațiile sunt scumpe.

    3. Alegerea corectă a pardoselii

    După cum am menționat, eficiența sistemelor de încălzire în pardoseală scade, dacă pardoseala nu este adecvată. Deja înainte de montarea sistemului de încălzire în pardoseală trebuie să decidem, ce fel de pardoseală vom folosi. În funcție de tipul pardoselii, vom decide tipul țevilor de apă folosite, temperatura apei din țevi și modul de montare a acestora. Anumite pardoseli nu sunt adecvate pentru sistemele de încălzire în pardoseală. De aceea, trebuie să verificăm în prealabil conductivitatea termică a materialului din care acestea sunt fabricate.

     

    2.jpg

     

    Cele mai adecvate pardoseli pentru sistemele de încălzire în pardoseală sunt cele cu o conductivitate termică bună, cum ar fi: piatra și materialele ceramice. Pe lângă acestea, se mai pot folosi: pardoseli laminate, parchet, linoleum sau anumite pardoseli textile. Din cauza montării sistemului de încălzire în pardoseală, alcătuirea podelei este complexă.

    Pluta este un material absolut neadecvat pentru podeaua sub care s-a montat un sistem de încălzire în pardoseală. Alte pardoseli neadecvate sunt cele textile.

    4. Sistemul de încălzire în pardoseală cu electricitate

    Multe persoane cunosc sistemul de încălzire în pardoseală cu apă. Dar, mai există și sistemul de încălzire în pardoseală, care funcționează cu electricitate. Și încălzirea electrică în pardoseală poate fi folosită ca și sistem principal de încălzire a clădirii.

    Sistemele de încălzire în pardoseală cu electricitate sunt de mai multe feluri: cu sârmă de cupru, cu folii metalice, cu benzi de aluminiu și cu cabluri fixate pe o rețea de fibre din sticlă.

    Sistemele de încălzire în pardoseală cu electricitate necesită o investiție mai mică, față de cele care funcționează cu apă. Și montarea acestora este mai ieftină. De asemenea, în cazul sistemului electric se poate folosi orice fel de pardoseală.

    Prețul montării unui sistem de încălzire în pardoseală cu apă variază între 20,00 - 30,00 EUR/m2. În acest preț este inclusă și montarea tuturor straturilor podelei. Însă prețul acesta poate crește drastic în cazul anumitor tipuri de montări.

    Articol de specialitate 2274
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Încălzire in pardoseală?

    Avem 2363 executanți pentru domeniul Încălzire in pardoseală:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2363 executanți pentru domeniul Încălzire in pardoseală
    9.7
    0

    NOCELLI SRL


    9.4
    0

    ABIL INSTAL SRL


    9
    0

    RUBE TEHNIC SRL


    10
    0

    JINDICEAN CONSTANTIN CRISTIAN PFA