Pentru zona

    Construcția unei case la cheie sau în regie proprie

    Mulți oameni își doresc, atunci când deja s-au hotărât pentru acțiuni atât de mari precum construirea propriei case, să monitorizeze îndeaproape fiecare etapă a construcției și să țină totul sub control, chiar dacă nu sunt experți, mai ales din cauza potențialelor economisiri. Totuși, destul de mulți optează pentru varianta „la cheie”, deoarece reduce foarte mult riscul și economisește timp. Pentru a vă ușura decizia, am abordat câteva dintre lucrurile cheie despre acest tip de construcție.
    Articol de specialitate 284
    constructa la cheie
    Avem 2319 executanți pentru domeniul Case la cheie:

    1. Construirea unei case la cheie

    1.1. Ce înseamnă construcția la cheie?

    Probabil că știți deja ce înseamnă construcția „la cheie” - dar, să clarificăm: înseamnă de fapt că încredințați construcția casei dumneavoastră unei firme de construcții alese, adică unui expert sau executant care se va ocupa de toate elementele și etapele construcției, de la proiectare și documentare la angajarea producătorilor și meșterilor (pe care totodată îi supraveghează) pe parcursul tuturor celor 5 faze de construcție, până în momentul finalizării tuturor lucrărilor  – dacă faceți așa acord, chiar și lucrările de amenajare a interiorului și exteriorului - pentru ca dumneavoastră, până la urmă, doar să vă mutați cu lucrurile personale.

    Prin urmare, construcția „la cheie” este de așa natură încât toate lucrările de construcție și finisare sunt efectuate de executanți calificați și iscusiți, experți din firmele de construcții profesionale. Totodată, în cazul acesta, ajutorul rudelor, prietenilor și vecinilor nu va fi necesar.

    1.2. Construcție la cheie - avantaje

    Cel mai evident avantaj al acestui tip de construcție este transferul tuturor obligațiilor și responsabilităților către o altă/alte persoane. Deși sunteți implicați în procesul de construcție și de luare a deciziilor, participarea dumneavoastră este minimă și puteți fi liniștiți știind că ați lăsat totul în seama experților care știu cu adevărat în ce se implică. Nu trebuie să vă faceți griji în privința programului de lucru, a termenelor limită sau a conveni sau a negocia cu meșterii.

    Deoarece în ​​întregul proces sunt implicați firme mai mari și mai mici, precum și meșteri, lucrările sunt de înaltă calitate și cu garanție, fiindcă toată lumea lucrează în coordonare strict conform proiectului și sub supraveghere. Calitatea clădirii care se ridică în felul acesta este incontestabilă față de cea pe care ați fi făcut-o în regie proprie.

    1.3. Construcție la cheie - dezavantaje

    Totul are dezavantajele sale, inclusiv acest gen de „construcții la cheie”, deși avantajele acestui tip de sistem de lucru sunt incontestabile. Cel mai evident dezavantaj este costul ceva mai mare în comparație cu a face și controla totul singur, deoarece executantul principal ia un comision. Dar, este clar că o construcție în regie proprie necesită angajamentul dumneavoastră 100% și dedicație absolută. 

    2. Etape construcției și construirea la cheie

    Pentru a înțelege exact ce înseamnă construcția la cheie, trebuie mai întâi să știți câte etape de construcție există. Construirea unei case implică întotdeauna cinci etape de construcție:

    • 1. fază de construcție: lucrări pregătitoare și excavare a gropii de construcție, împreună cu fundațiile;
    • 2. realizarea unei plăci de subsol (dacă este planificat un subsol);
    • 3. construcția din beton sau din lemn a clădirii și a acoperișului;
    • 4. trasarea și montajul instalațiilor și montajul tâmplăriei;
    • 5. Finalizarea clădirii prin executarea lucrărilor meșteșugărești: ceramică, parchet și zugrăvire.

    Construirea unei case după sistemul „la cheie” înseamnă simplu că vă puteți muta într-o casă complet finisată cu doar obiectele personale în mâini. Trebuie instalate toate parchetele și toată ceramica, precum și toate montările fine ale acoperirilor de pardoseală, întrerupătoarele și prizele, precum și alte elemente de finisare. Pentru o casă după acest sistem nu este nevoie de nimic în afară de mobilier și iluminat, deoarece sunt instalate și echipamentele sanitare.

    „Pentru a vă muta într-o clădire la cheie, nu aveți nevoie de nimic în afară de mobilier și iluminat, deoarece totul este deja instalat, inclusiv echipamentele sanitare.”

    3. Cât durează construirea unei case la cheie?

    Cât timp durează construirea acestui tip de clădire, de la excavare până la mutare, depinde foarte mult de metoda de construcție și de decizia dumneavoastră cu privire la modul în care va fi realizată construcția.

    O casă clasică din cărămidă este de obicei construită în 10 până la 12 luni. Cu utilizarea diferitelor echipamente și o bună organizare, o casă la cheie poate fi gata cu aproximativ o lună mai devreme. Este nevoie de încă o lună pentru echipamentul complet. Cu construcția prefabricată, lucrurile stau puțin diferit pentru că totul se întâmplă mult mai repede. Construcția unei case prefabricate după sistemul „la cheie”, care este și o practică obișnuită a ofertanților, durează între 5 și 6 luni.

    4. Costurile construirii unei case la cheie

    Prețul de construcție al unei case la cheie este între 1500 și 5000 lei/m2 pentru casele zidite, în timp ce prețul unei case prefabricate este cu 10-15% mai mare, adică în jur de 1650 până la 5700 RON/m2.

    „Există credința răspândită că o „construcție la cheie” este varianta mult mai scumpă, precum și că puteți economisi mult construind-o în regie proprie. Adevărul este undeva la mijloc.
    Construcția la cheie asigură calitatea superioară a clădirii construite
    Construcția la cheie asigură calitatea superioară a clădirii construite

    5. Posibilități de construcție "la cheie"

    5.1. Construcție sub supravegherea unei firme de construcții

    Considerăm că cea mai bună alegere este o firmă de construcții care are peste 10 angajați și toate certificatele și referințele corespunzătoare. Astfel de firme sunt capabile să preieie toate fazele până la finalizarea clădirii. Astfel, riscul dumneavoastră ar fi minim, iar costurile finale ar fi cu aproximativ 5% mai mari decât ați fi plătit dacă ați organiza singuri totul.

    5.2. Ingineria construcțiilor

    Firmele de inginerie civilă în construcții sunt de fapt cele care organizează întreaga lucrare pentru dumneavoastră. Doar gestionarea proiectului costă de obicei 5-10% din valoarea totală și plătiți singuri pentru munca executantului. Această metodă este transparentă, dar ei pot cere ulterior comisioane suplimentare de la subcontractanți. O altă modalitate este să plătiți întreaga sumă către firma de construcții civile, iar prețul poate fi final sau puteți conveni asupra costului de conducere a proiectului.

    5.3. Construirea casei la cheie și dirigintele de șantier

    Dacă vă decideți pentru „opțiunea de mijloc” și reducerea riscurilor, fiind în același timp prezenți în procesul de construcție și crearea unei scheme financiare, vă sfătuim să angajați un bun diriginte de șantier. Un bun diriginte de șantier poate economisi mulți bani, nervi și probleme, precum și greșelile în timpul construcției pe care executanții ar dori să le acopere și, mai ales, vă poate proteja controlând cantitățile calculate și reale de materiale și lucrări efectuate; de asemenea, poate fi de mare ajutor atunci când negociați cu executanții. Un bun diriginte de șantier poate economisi până la 30%, fără a compromite în niciun fel calitatea construcției. Cu siguranță, este necesar ca acesta să fie o persoană complet independentă de toți. Supravegherea de bază (numărul convenit de vizite la fața locului și/sau selecția executantului) va costa între 1.500 și 3.500 RON sau aproximativ 7.500 RON pentru supraveghere constantă. Costul pentru dirigintele de șantier este de obicei de 1-5% din valoarea totală a investiției. În acest fel, veți avea un expert prezent constant și în același timp mâinile libere la alegerea executantului.

    6. Construcție în regie proprie

    6.1. Ce este și cum arată construcția în regie proprie?

    Acesta este un termen cuprinzător, așa că ar trebui mai întâi restrâns și clarificat. Construcția în regie proprie se referă în primul rând la procesul de ridicare a unei clădiri al cărei investitor este o persoană fizică, adică dumneavoastră ca persoană fizică, iar munca este realizată împreună de persoane care răspund invitației la clacă - rude, prieteni, vecini. Aceasta înseamnă că ar trebui să vă ocupați singuri de planurile și proiectele necesare, să vă ocupați de administrație și autorizații, să procurați singuri materialele și să efectuați singuri toate lucrările sau să angajați meșteri și executanți pentru ele și să faceți singuri înțelegeri cu ei. În cele din urmă, toată responsabilitatea pentru cost și calitate revine dumneavoastră.

    La noi în țară, în procedura de recepție a lucrărilor de construcții HG 343/2017, se precizează că executantul este „persoană juridică care, în calitate de parte contractantă, realizează lucrările contractate.” Totuși, se permite beneficiarilor construirea în regie proprie a construcțiilor de importanță redusă cum ar fi casele unifamiliale, anexele, gardurile etc, dar investitorul este obligat să angajeze o firmă de construcții pentru lucrările de mai mare importanță cum sunt locuințele colectivele, halele, consolidările, casele unifamiliale în București.

    Totuși, dacă este o casă familială pentru propria folosință și ați pregătit proiectele, planurile, toată documentația necesară, avizele și autorizațiile, nimeni nu vă va opri dacă hotărâți să preluați singuri lucrarea sau cu ajutorul unui prieten. Mai mult, se știe că o persoană este întotdeauna cea mai mândră de ceea ce face cu propriile mâini. În final, pentru a obține permis pentru racorduri și o autorizație de utilizare, cu siguranță va fi necesar un control profesional al tuturor lucrărilor efectuate. Dacă, în schimb, vă angajați în munca fără documentația corespunzătoare, "la negru", atunci țineți cont de faptul că amenzile de la inspecția în construcții pentru acest tip de lucrări pot fi "usturătoare".

    6.2. Construcție în regie proprie - avantaje

    Cel mai evident avantaj al unui astfel de sistem de construcție sunt costurile mai mici, deoarece nu există firmă de construcții sau diriginte de șantier care ar lua plata pentru angajamentul lor. În plus, puteți apela la meșterii pe care îi cunoașteți și ale căror prețuri vă sunt mai acceptabile în comparație cu suma pe care ar cere-o o firma de "construcții la cheie".

    6.3. Construcție în regie proprie - dezavantaje

    În cazul în care vă hotărâți să organizați singuri construcția pentru că doriți să economisiți bani sau poate aveți experiență anterioară în construcții, asta va însemna pentru dumneavoastră în primul rând multă muncă, efort și timp. Dacă doriți să aflați toate noutățile din domeniul tehnologiilor și reglementărilor în construcții, va fi nevoie de o educație mai amplă. Dacă însumați toate orele de pe șantier, repede va fi evident că o astfel de ispravă ar necesita cel puțin trei luni de muncă cu normă întreagă. Este adevărat că ați economisi aproximativ 5% din investiție, dar veți pierde și aproximativ 500 de ore de lucru. În plus, construcția în regie proprie nu poate fi niciodată de aceeași calitate și durabilitate ca și „construcția la cheie”, iar toate erorile și omisiunile posibile vor necesita timp și costuri suplimentare. Prin urmare, vă sfătuim cu sinceritate să optați pentru ajutorul profesional în construcție până la finalizarea clădirii.

    7. Construirea unei case în regie proprie – preț

    Construcția independentă este ceva mai ieftină decât construcția la cheie. În medie, costul final este cu aproximativ 10%-15% mai mic.

    Dacă vă decideți pentru unul dintre aceste tipuri de construcție, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 284
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Case la cheie?

    Avem 2319 executanți pentru domeniul Case la cheie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2319 executanți pentru domeniul Case la cheie
    8.9
    0

    STEEL MASTER SRL


    8.9
    0

    ECSERV INTERPROD SRL


    10
    1

    SIDOROF AGE CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    PRO CASA XXI S.R.L.