Pentru zona
    Încălzirea și răcirea cu ajutorul pompelor de căldură sunt considerate cele mai ecologice și eficiente energetic. Funcția pompei de căldură este de a extrage căldură dintr-o sursă de energie regenerabilă, adică din mediu (aer, apă, pământ), care este apoi folosită în gospodărie. Pentru începerea procesului este necesar aproximativ 25% din energie electrică, iar restul este extras din sursa însăși. Diferența dintre aportul de energie electrică și energia termică obținută dintr-o sursă naturală se numește coeficient de performanță al pompei de căldură (COP).
    Articol de specialitate 413
    pompa de incalzire
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Pompe de căldură: avantaje

    O pompă de căldură este un dispozitiv pentru climatizare care încălzește sau răcește locuințele. Pompa de căldură preia căldura din aer, pământ sau apă, apoi o transferă în interiorul clădirii.

    1.1. Pompa de căldură permite economii mari

    Printre principalele avantaje ale pompelor de căldură se numără faptul că acest tip de dispozitiv este proiectat să preieie pentru energia necesară chiar și până la 75% din surse regenerabile (apă, aer, pământ), ceea ce la rândul său permite economii mari. Mai exact, pompele de căldură preiau căldură din sursele înconjurătoare sub formă de temperaturi scăzute, economisind mai mult de 50% din costuri și totodată, gradul de utilizare a energiei fiind multiplu mai mare în comparație cu dispozitivele cu combustibili fosili. De aceea, pompele de căldură ca atare reprezintă un mare potențial. Pe de altă parte, emisia lor de CO2 este neglijabilă în comparație cu alte dispozitive și deci este o soluție bună pentru încălzirea și răcirea tuturor tipurilor de clădiri, care nu pune în pericol mediul înconjurător.

    2. Cum funcționează pompele de căldură?

    2.1. Pompa de căldură folosește legile fizicii

    Conform legilor de bază ale fizicii, fluxul natural de căldură merge de la temperaturile mai ridicate spre temperaturile mai scăzute. Faptul că este capabil să schimbe direcția fluxului natural de căldură cu o cantitate relativ mică de energie arată că este un dispozitiv excepțional. Tocmai din acest motiv pompa de căldură poate transfera căldura din surse naturale din mediu, dar și din surse artificiale. Pe lângă încălzire, pompele de căldură sunt folosite și pentru răcire, atunci când căldura din interior este eliberată în mediu.

    Sfaturi de la VERSO INSTAL S.R.L

    Cum pot fi integrate pompele de căldură în sistemele de încălzire și răcire existente?

    Integrarea se poate face foarte simplu, direct în instalație prin racordarea la țevile de tur-retur, precum și prin montarea unui puffer pentru a echilibra hidraulic instalația, sau indirect prin montarea unui schimbător de căldură.

    Care sunt aplicațiile practice ale pompelor de căldură în industrie sau în locuințe?
    - încălzire
    - răcire
    - producere apă caldă menajeră
    - pornire / oprire programată atât pentru încălzire cât și pentru apă caldă menajeră
    - funcție antiîngheț

    Ce factori trebuie luați în considerare atunci când alegeți o pompă de căldură pentru o anumită aplicație?
    - suprafața casei
    - gradul de izolare al locuinței
    - suprafețele vitrate
    - temperatura dorită în casă
    - dacă pompa de caldură produce și apă caldă

    Dl. Marius Lărgeanu,  VERSO INSTAL S.R.L

    2.2. Surse pentru pompele de căldură

    Principiul de bază al funcționării pompei de căldură este transferul de căldură de la o sursă la alta. Cel mai important fapt este preluarea energiei din apă, aer sau pământ, care sunt ca surse  mai calde decât mediul în care sunt transferate. Desigur, ce tip de dispozitive și echipamente vor fi utilizate și cum va funcționa întregul sistem depinde de sursa care este exploatată. Clasificarea de bază a acestui tip de pompe include sistemele apă-apă, aer-apă și sol-apă.

    2.3. Puterea pompei de căldură

    Puterea pompei de căldură este unul dintre cei mai importanți factori. O pompă de căldură insuficient de puternică nu va fi capabilă să furnizeze, adică să producă suficientă căldură iarna și nici nu va răci în mod adecvat vara. Pe de altă parte, cea cu o capacitate mai mare va fi pornită și oprită în mod constant, nefolosind întregul său potențial, dar în același timp, va mări uzura pieselor mecanice, ceea ce îi va scurta durata de viață.

    Schema pompei de căldură (în direcția arătătoarelor la ceas): gaz-condensator-supapă de expansiune (lichid)-evaporator-gaz-compresor
    Schema pompei de căldură (în direcția arătătoarelor la ceas): gaz-condensator-supapă de expansiune (lichid)-evaporator-gaz-compresor

    3. Pompe de căldură: tipuri

    În funcție de sursa de energie, există trei tipuri diferite de pompe de căldură: pompe de căldură aer-apă, sol-apă și apă-apă. Care sunt aceste dispozitive, care sunt avantajele și dezavantajele lor, cel mai bine le puteți afla la fața locului, de la furnizorul pe care îl angajați, iar ce trebuie să știți înainte de a vă decide să cumpărați privind informațiile generale, vom enumera mai jos.

    4. Pompe de căldură aer-apă

    4.1. Cel mai comun tip de pompă de căldură

    O pompă de căldură care funcționează pe principiul aer-apă folosește aerul pentru a încălzi sau răci încăperile. Pompa de căldură aer-apă este considerată cea mai ieftină de acest gen de dispozitiv. Aerul este considerat o resursă care nu poate fi epuizată în niciun fel, dar în același timp este disponibil peste tot. Tehnologia pompelor de căldură a avansat în așa măsură încât acestea, cu aer-apă, sunt capabile să asigure o încălzire adecvată chiar și la o temperatură exterioară de -20°C. Pe lângă căldura aerului exterior, acest tip de pompă poate folosi și căldura aerului din interior. Încăperile precum subsolurile sunt potrivite pentru utilizarea căldurii aerului din interior, deoarece astfel de locuri mențin o temperatură constantă de 3°C.

    „Pe lângă subsol, mansarda este la fel potrivită pentru exploatarea căldurii aerului din interior, deoarece temperatura în general nu scade sub 0°C.”

    4.2. Eficiență energetică ridicată

    Pompa de căldură aer-apă are capacitatea să acopere pierderile de căldură ale clădirii până la temperatura exterioară de -5°C. Dacă temperatura exterioară scade sub această limită, trebuie pornită o altă sursă de încălzire independentă. Funcționarea pompei de căldură poate acoperi mai mult de 90% din căldura necesară la temperaturile exterioare mai mici de -5°C. O parte indispensabilă a pompei de căldură aer-apă este rezervorul de căldură, deoarece toată energia necesară pentru dezghețarea evaporatorului este preluată din sistemul circular de încălzire. În acest fel, se evită pornirea frecventă a compresorului și, prin urmare, a tuturor celorlalte elemente ale sistemului. Ca sursă suplimentară de energie în clădirile noi, cele mai folosite sunt sistemele electrice de încălzire, deși pot fi utilizate și alte sisteme.

    4.3. Pompa de căldură pentru apa sanitară

    O pompă de căldură aer-apă este la fel utilizată și pentru încălzirea apei în gospodării, unde la sistem este conectat și un boiler. Pompa de căldură poate încălzi până la 1.400 L de apă pe zi, iar avantajul său economic se reflectă în consumul de trei ori ai mic a energiei electrice comparativ cu încălzitoarele electrice obișnuite.

    Unitatea exterioară a pompei de căldură aer-apă seamănă cu cea a unui aparat de aer condiționat
    Unitatea exterioară a pompei de căldură aer-apă seamănă cu cea a unui aparat de aer condiționat

    4.4. Preț pentru pompa de căldură aer-apă

    Prețurile pompelor de căldură aer-apă, care sunt considerate cele mai ieftine, pornesc de la 9.000 RON și cresc, în funcție de tip, putere, dimensiune și alți factori precum și de furnizor.

    5. Pompe de căldură pentru sol-apă 

    5.1. O pompă de căldură care utilizează energie geotermală

    Pompa de căldură sol-apă este de fapt mai cunoscută ca o pompă geotermală care atrage căldura din sol pentru încălzirea și răcirea încăperilor. Pământul este o sursă mare și inepuizabilă de căldură, deoarece acumulează cantități mari de energie solară, care poate fi folosită fără probleme pentru termoreglarea în orice clădire. Pompa de căldură sol-apă folosește astfel toată căldura stocată în pământul din jur și pompează apa prin sistemul subteran.

    „Funcționarea unei pompe de căldură sol-apă poate fi aceeași ca la un încălzitor sau boiler, cu excepția faptului că pompa de căldură folosește căldura din sol pentru încălzire, în timp ce boilerele necesită energie electrică sau altă sursă de energie.”

    Pompa de căldură sol-apă atrage căldura din sol în două moduri: de la suprafață, folosind colectoare orizontale îngropate la mai puțin de doi metri sub pământ pe o suprafață mare a parcelei, sau sonde geotermale care ajung la zeci de metri adâncime. Pomparea mărește temperatura apei, care se folosește pentru încălzirea încăperii și încălzirea apei sanitare. O pompă de căldură necesită energie electrică pentru a funcționa, dar acel consum este minim în comparație cu căldura pe care o produce.

    5.2. Aveți suficient spațiu?

    Pentru instalarea unui sistem de pompă geotermală este necesar un spațiu extern suficient de mare, sau mai precis, de suprafață. Trebuie remarcat faptul că acest sistem nu este potrivit pentru toate clădirile. Dacă există sau nu loc pentru instalarea acestui tip de sistem se stabilește în funcție de spațiul disponibil pe parcelă, întrucât trebuie să existe și spațiu pentru instalații, dispozitive și echipamente, adică pentru mașinile necesare la instalare.

    5.3. Pompă de căldură sol-apă subterană și costuri de foraj

    Aici ne referim în primul rând la costurile de foraj, sau mai exact, costurile realizării unei sonde adecvate, care depind în primul rând de poziția sistemului, iar apoi de modul de funcționare. Principalele avantaje ale pompelor de căldură pentru sol-apă  sunt menționate durabilitatea și întreținerea de bază nepretențioasă. La pompele geotermale, majoritatea pieselor mecanice sunt protejate pentru că sunt subterane, deci nu există întreținere specială, profesională. Un alt avantaj care trebuie adăugat este că pompele de căldură geotermale nu au condensator extern, astfel că funcționarea lor este complet silențioasă.

    5.4. Cât costă o pompă de căldură pentru sol-apă?

    Pentru o pompă de căldură pentru apă subterană, trebuie să cheltuiți mai mulți bani decât pentru cel mai ieftin și popular model aer-apă. Prețurile pompelor de căldură sol-apă variază și sunt aproximativ 46.000 RON, consum anul 46000 kWh.

     Pompă de căldură sol-apă cu colectoare orizontale
    Pompă de căldură sol-apă cu colectoare orizontale

    6. Pompe de căldură apă-apă

    6.1. O pompă de căldură care folosește căldura apei subterane

    Funcționarea pompei de căldură apă-apă se bazează pe principiul exploatării temperaturii apei subterane, prin care iarna se obține căldură din sol prin țevile plasate sub suprafață, cu ajutorul unui sistem buclat sau folosind sonde de adâncime, dacă apa subterană se află mai adânc. Pe baza unui astfel de principiu sau sistem de funcționare proiectat, apa poate circula prin țevi printr-un sistem buclat din pământ și astfel transferă căldură către clădire. Datorită proprietăților sale termodinamice bune, apa este o soluție ideală pentru pompele de căldură. Un alt motiv pentru care exploatarea apei subterane este una dintre cele mai frecvent utilizate modalități de utilizare a energiei apei este fluctuația minimă a temperaturii apei subterane (se consideră a fi constantă de 12-14°C).

    „Înainte de instalarea unui sistem de pompă apă-apă, trebuie îndeplinită o serie de factori pentru a determina dacă instalarea unui astfel de dispozitiv și sistem este adecvată sau nu.”

    6.2. Este necesară o autorizație pentru utilizarea apelor subterane

    În primul rând, este necesară obținerea unei autorizații pentru utilizarea apei subterane, care este condiționată de analiza apei. Prin urmare, prima condiție se referă la clădire, să nu fie amplasată într-o zonă protejată. Pentru instalarea unei pompe de căldură de acest tip, sunt necesare lucrări de terasament și construcții mai ample. De aceea ar trebui să aveți în vedere dinainte că această lucrare trebuie lăsată profesioniștilor, deoarece numai aceștia au cunoștințele, experiența și, bineînțeles, mașinile și uneltele necesare.

    „Sarcina pompei submersibile este de a pompa apa subterană din puț prin pompa de căldură către pompa de refulare.”

    Următoarea cerință este un foraj, adică o analiză detaliată obligatorie care include o cercetare geologică a solului și a apelor subterane înainte de începerea instalării acesteia. Scopul forajului este captarea apei, datorită căreia sistemul funcționează. O condiție prealabilă pentru funcționarea corectă a pompei de căldură a sistemului apă-apă este ca mecanismul de aspirație să fie plasat în direcția fluxului de apă. În acest fel, se evită amestecarea apei calde și reci. Construcția forajelor de drenaj trebuie lăsată în seama experților. Pe lângă factorii de mai sus, cu siguranță este necesară dimensiunea corespunzătoare a țevilor, dar nu trebuie să uităm de pompa submersibilă care este instalată în forajul de aspirație.

    6.3. Prețul unei pompe de căldură apă-apă

    Prețurile pompelor de căldură pe sistemul apă-apă sunt comparabile cu sistemul pământ-apă și variază între 30.000 și 40.000 RON.

    7. Descrierea tabelelor

    Tabelele conțin tipuri de surse de energie cu valori aproximative ale investițiilor inițiale și ale costurilor anuale de încălzire și prețul aproximativ de achiziție al fiecăreia dintre ele, precum și o comparație a costurilor anuale de încălzire pentru trei exemple de clădiri: clădiri mai vechi construite după 1980 cu izolație minimă, clădiri nou construite cu izolare bună și case cu consum redus de energie. Am considerat că suprafața de referință este de 150 m2, dar rețineți că aceste valori se schimbă rapid și că gama lor este cu adevărat mare și depinde de factori diverși și multipli.

      Tipul sursei de energie               Investiție            Costuri anuale     Surse de energie preț
    Energie electrică 12.250 RON 7.605 RON 3,7 RON/kWh
    GPL 17.150 RON 9.823 RON 4,03 RON/l
    Păcura  24.500 RON 9.538 RON 3,45 RON/l
    Peleți  24.500 RON 5.244 RON 0,57 RON/kg
    Pompa de căldură 24.500-50.000 RON 2.641 RON 0,64 RON/kWh
    Tocatură lemn 14.700 RON 6.300 RON 0,7 RON/kg

     

      Clasa energetică F Clasa energetică E Clasa energetică C
    Tipul sursei de energie   Clădiri cu izolație minimă Construcție nouă cu izolație bună Case cu energie redusă
    Energie electrică 8.330 RON 4.998 RON 2.332 RON
    GPL 8.085 RON 4.528 RON 2.102 RON
    Păcura  4.336 RON 2.312 RON 1.156 RON
    Peleți  2.930 RON 1.578 RON 789 RON
    Pompa de căldură 3.430 RON 1.715 RON 588 RON
    Tocatură lemn 1.739 RON 1.391 RON 695 RON
    Articol de specialitate 413
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    10
    0

    SMART CONSINSTAL SRL


    9.1
    0

    GAC LUX TERMIC S.R.L.

    1 Breazu
    9.7
    0

    TERMO CONFORT SRL


    9.2
    0

    SCOTTA TIMIS SRL