Pentru zona

    Este supervizarea construcției obligatorie conform Legii privind calitatea în construcții?

    Articolul a fost citit chiar de 643+ utilizatori
    Un diriginte de șantier este o persoană fizică sau juridică având scop supervizarea construcției. Potrivit Legii privind calitatea în construcții, supravegherea construcției este exercitarea controlului profesional pe șantier. Dirigintele de șantier verifică dacă construcția se realizează conform proiectului în baza căruia a fost obținută autorizația de construcție. Acesta controlează calitatea lucrărilor executate, a produselor pentru construcție și a altor materiale, instalații și dispozitive tehnice care sunt instalate în clădire, precum și dacă termenele convenite sunt respectate pe durata execuției lucrărilor.
    Articol de specialitate 643
    diriginte de santier
    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții:

    1.Când este obligatorie supravegherea construcției conform Legii privind calitatea în construcții?

    Verificarea și supravegherea calităţii lucrărilor executate în construcţii şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit, conform legii, autorizaţii de construire sau de desfiinţare, dirigintele de şantier îşi desfăşoară activitatea ca angajat al investitorului în vederea verificării execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, pe tot parcursul lucrărilor, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu completările ulterioare. Angajarea dirigintelui de șantier este impusă de lege pe tot parcursul executării construcției și este obligatorie.

    2. Cine poate fi diriginte de șantier conform Legii privind calitatea în construcții?

    2.1. Definiția din Legea privind calitatea în construcții


    ”Potrivit art. 21 alin.(2) lit. b) din Legea nr. 10/1995, Inspectoratul de Stat în Construcții - I.S.C. este organizatorul autorizării diriginților de șantier și responsabil pentru confirmarea periodică privind dreptul de practică al acestora.
    Cadrul normativ privind autorizarea diriginților de șantier este Procedura de autorizare a diriginților de șantier, aprobată prin Ordinul MDRT nr. 1496/2011, cu modificările și completările ulterioare( Ordinul MDRT nr. 277/2012 și Ordinul MDRT nr. 3482/2013).”
    Dirigintele de șantier este persoană fizică angajată de investitor/beneficiar, cu obligații privind asigurarea verificării execuției corecte a lucrărilor de construcții, pe tot parcursul lucrărilor.

    2.2. Construcție independentă - este necesară supravegherea construcției conform Legii privind calitatea în construcții?

    Răspunsul scurt este: da, absolut. De asemenea, este necesar să asigurați controlul asupra construcției în regie proprie. În acest caz, controlorul poate fi orice persoană care îndeplinește cerințele pentru a fi diriginte de șantier.

    2.3. Neutralitatea dirigintelui de șantier

    Este important ca dirigintele de șantier să nu fie în același timp nici furnizor și nici executant, deoarece acest lucru poate duce la un conflict de interese. Dirigintele de șantier nu trebuie să aibă nicio relație de afaceri sau de familie cu executanții sau furnizorii, adică cu furnizorii de servicii. În mod ideal, el ar trebui să fie complet independent și neutru, altfel poate exista un conflict de interese – în loc să aibă grijă de interesele dumneavoastră, să aibă grijă de bunăstarea lui sau a altcuiva.

    3. Legea privind calitatea în construcții: sarcini ale dirigintelui de șantier

    Domeniul de activitate și responsabilitățile dirigintelui de șantier sunt determinate și reglementate de lege și includ:

    • lucrări pregătitoare;
    • construcții și lucrări de construcții-meșteșuguri;
    • montaj de instalatii, instalatii si echipamente;
    • alte lucrări efectuate în timpul construcției clădirii.

    Dirigintele de șantier este obligat să controleze în continuitate cursul de execuție a tuturor lucrărilor și ca lucrările să decurgă în conformitate cu documentația. În cazul în care, în timpul construcției, există o discrepanță între proiect și realizare, sau calitatea structurii construite nu este dovedită prin documentație corespunzătoare sau dacă materialele folosite nu sunt de calitatea cerută, dirigintele de șantier este obligat să informeze investitorul despre acest lucru, dar și să prezinte constatări și propuneri cu privire la modul de corectare a situației și totul să documenteze în cartea tehnică. Același lucru este valabil și în cazul în care dirigintele de șantier stabilește că executantul încalcă clauzele contractuale sau termenele limită.

    Potrivit Legii, dirigintele de șantier nu trebuie să aibă nicio relație personală sau de afaceri cu niciun ofertant, executant sau furnizor de servicii înainte, în timpul sau după construcție.
    Potrivit Legii, dirigintele de șantier nu trebuie să aibă nicio relație personală sau de afaceri cu niciun ofertant, executant sau furnizor de servicii înainte, în timpul sau după construcție.

    4. Supravegherea construcției este costisitoare - dar este adevărat?

    4.1. Dirigintele de șantier se ocupă de conformitatea clădirilor

    Deseori se poate aude că diriginții de șantier sunt scumpi și reprezintă doar o cheltuială inutilă (dar obligatorie din punct de vedere legal). Această afirmație este complet greșită, deoarece funcția de supraveghere și diriginte de șantier ar trebui privită dintr-un unghi complet diferit. Un bun expert în construcții va monitoriza îndeaproape evoluția lucrărilor și va verifica așa-numita conformitate, de fapt concordanța progresului lucrărilor de construcție și a îndeplinirii lucrărilor cu documentația de proiect. Întrucât autorizația de construcție a fost obținută pe baza respectivei documentații, abaterile pot fi doar minime. Prin urmare, prima funcție a conducătorului de construcție este de a asigura respectarea și implementarea tuturor determinărilor din autorizația de construcție obținută. În caz contrar, pot apărea erori și abateri accidentale și intenționate, din cauza cărora clădirea încalcă autorizația de construcție și poate deveni ilegală sau poate să nu fie dată în folosință.

    4.2. Dirigintele de șantier se ocupă de consumul de materiale - și de preț

    O altă sarcină a dirigintelui de șantier este să verifice calitatea materialelor și produselor comandate care vor fi folosite în construcție în momentul ridicării clădirii. Prin acord cu investitorul, acesta poate analiza ofertele diverșilor executanți și poate evalua dacă serviciile acestora au un preț realist. Dirigintele de șantier controlează și calitatea dispozitivelor, echipamentelor și elementelor instalate. În acest fel, vă garantează prețuri corecte, calitatea manoperei și a materialelor, și astfel economisiți bani. În general, vă poate scuti de multe neplăceri, daune și cheltuieli viitoare.

    „Deși dirigintele de șantier reprezintă un cost suplimentar, privind pe termen lung,  garantează economisirea de bani, timp și nervi.”

    4.3. Dirigintele de șantier verifică contractele și garanțiile

    La un acord prealabil cu investitorul, dirigintele de șantier poate prelua coordonarea contractului precum și verificarea garanțiilor. Se poate întâmpla ca un executant să încerce să vă acorde o perioadă de garanție mai scurtă decât este cerută de lege, sau să specifice în contract termene nerealiste de execuție, modalități de plată etc. Un diriginte de șantier cu experiență va observa imediat astfel de anomalii și vă va informa despre acestea. Acest lucru vă va economisi din nou bani pe care altfel i-ați fi plătit unui executant sau vânzător necinstit și, astfel, ați fi plătit în plus pentru un anumit serviciu.

    4.4. Responsabilitatea privind ritmul de implementare

    Una dintre sarcinile principale ale dirigintelui de șantier este să se ocupe de buna desfășurare a lucrărilor și de respectarea termenelor de implementare convenite. Dirigintele de șantier trebuie să fie familiarizat cu dinamica și durata planificată a fazelor individuale de construcție, precum și cu părțile de construcție care trebuie finalizate în acest timp. În acest fel, ei vor putea avertiza investitorul dacă termenele preconizate pentru finalizarea anumitor lucrări de construcție sunt nerealiste sau, din orice alt motiv, obiectiv nerealizabile. El poate reacționa și dacă a constatat că executantul nu va putea finaliza lucrarea la timp din cauza propriei sale neglijențe - în acest caz, investitorul poate cere despăgubiri de la executant pentru fiecare zi de întârziere, dacă acest lucru este prevăzut în contract. Dirigintele de șantier poate informa investitorul și dacă executantul își desfășoară lucrările în mod superficial, deoarece încearcă să respecte termenele prescrise pentru finalizarea lucrării în mod ilegal. Și în acest caz, investitorul are dreptul de a cere corecții, dacă lucrarea este într-adevăr prost executată sau chiar se abate de la planurile proiectului, poate să respingă complet și să solicite un nou serviciu în conformitate cu planurile.

    „Dirigintele de șantier se ocupă de program și coordonează succesiunea lucrărilor efectuate de executanți și informează investitorul despre posibilele întârzieri.”

    5. Preț pentru supravegherea construcției

    Prețurile pot varia foarte mult în funcție de experiența, disponibilitatea și referințele dirigintelui de șantier. Putem vorbi despre un tarif de referință între 2% și 4%  din valoarea totală a investițiilor care depinde de complexitatea proiectului. Un diriginte de șantier cu experiență, abilități și cunoștințe deosebite care a lucrat la mai multe proiecte mari poate fi de 3 sau chiar de 4 ori mai scump decât unul mai tânăr sau cu mai puțină experiență. Întrucât construcția caselor de familie este unul dintre proiectele de construcție mai puțin solicitante, va fi suficientă o persoană cu experiență medie, poate și cineva necunoscut, dar suficient de conștiincios și dedicat, dornic să-și câștige o reputație.

    Articol de specialitate 643
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții?

    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 157 executanți pentru domeniul Supervizare lucrări de construcții
    9.9
    0

    LUSART SRL


    8.9
    0

    NOVELTY AE SRL

    2
    8.9
    0

    VILLAGE PARK CONST SRL


    8.9
    0

    CIVILA INVEST SRL