Pentru zona

    Casa la umbră sau la soare: umbră fără sistem de umbrire

    Articolul a fost citit chiar de 594+ utilizatori
    Indiferent de câte suprafețe vitrate există în casă sau apartament, pentru a preveni supraîncălzirea interiorului pe timpul verii, acestea trebuie umbrite. Umbrele pot fi create prin instalarea directă a unui model sau tip de jaluzele, gata făcute sau la comandă, care se montează pe interiorul sau exteriorul ferestrelor și ușilor sau pe fațadă. Astfel de elemente sunt rulourile, jaluzelele obișnuite, jaluzelele venețiene, diverse tipuri de jaluzele, bris- soleil, copertine, marchize și pergole și sunt de mare ajutor în reglarea microclimatului în clădirile monolitice, precum cele fără streașină sau cu acoperiș plat. O altă modalitate de umbrire este așa-numita pasivă, de așa natură încât clădirea creează umbre prin însăși poziția sa pe teren și orientarea sa în spațiu, dar și prin forma acoperișului, cu elemente suplimentare minime precum o streașină , balcon sau cornișă. Prin urmare, o clădire proiectată atent, prin însăși arhitectura sa, poate aduce beneficii semnificative, precum și economii în gospodărie.
    Articol de specialitate 594
    umbrire pasiva
    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele:

    1. Umbrirea pasivă a casei

    1.1. Ce înseamnă exact umbrirea pasivă?

    Umbrirea pasivă este crearea de umbrire interioară fără utilizarea elementelor de fațadă, special concepute și construite în acest scop. Umbrirea pasivă a clădirii este înlocuită cu elemente a căror funcție primară nu este crearea umbrei, dar prin poziția, forma sau dimensiunea lor contribuie suplimentar la crearea de umbre și răcoare.

    „Umbrirea pasivă este asigurată de copertine, balcoane, cornișe sau adâncituri de diferite tipuri și streșini, precum și copaci înalți și deși sau altă vegetație etc.”

    1.2. De ce să alegeți umbrirea pasivă?

    Umbrirea pasivă este o modalitate excelentă de a oferi umbrire mai multă sau mai bună casei, fără costuri suplimentare. Este important de reținut că umbrirea pasivă nu poate înlocui niciunul dintre tipurile de jaluzele exterioare sau interioare, realizate în acest scop, dar poate bloca pătrunderea directă a razelor soarelui și a căldurii și, în plus, poate contribui la un microclimat și locuirea plăcută.

    1.3. Proiectarea umbririi pasive

    Elementele de umbrire pasive ar trebui, în principiu, să fie prevăzute în momentul în care casa este planificată și proiectată. Dacă doriți să oferiți clădirii umbră suplimentară în zilele călduroase de vară, trebuie să știți unde se vor afla balcoanele, terasele sau streșinile și care vor fi dimensiunile acestora - de fapt, toate părțile care ies în afară sau sunt încastrate în raport cu liniile orizontale și verticale de bază ale clădirii. Odată ce construcția este finalizată, aceste elemente nu pot fi schimbate fără lucrări extinse de construcție și meșteșug. Mai multă libertate este oferită prin plantarea copacilor pe teren, care teoretic se poate face mai târziu, dar este mult mai ușor dacă o astfel de muncă se efectuează în timpul construcției, când terenul este deja excavat.

    2. Cum să planificați umbrirea pasivă?

    Umbrirea clădirii - fie că este activă cu ajutorul diferitelor tipuri de jaluzele sau pasive - are sens doar acolo unde expunerea directă la soare este incontestabilă. Acestea sunt în primul rând fațadele sudice și vestice și, într-o măsură mai mică, cea de est. Fațada de către est, vara este mai puțin problematică decât cea de vest, deoarece temperaturile de dimineață sunt mai scăzute decât cele de seară, când toată clădirea a fost deja expusă căldurii toată ziua. Pe partea de nord, umbrirea pasivă nu este doar inutilă, ci chiar și nedorită - prea multă umbră poate provoca acumularea de umiditate excesivă, deoarece apa nu se poate evapora suficient de repede în perioadele mai reci, iar umiditatea duce la formarea algelor și mucegaiului pe fațadă. 

    3. Umbrire cu streșini, balcoane și cornișe

    Una dintre opțiunile pentru umbrirea pasivă sunt streșinile care fac parte din clădire, balcoanele sau cornișele. Aceste elemente ar trebui proiectate astfel încât să iasă din planul fațadei doar atât cât să umbrească suficient tâmplăria vara, dar și să permită razelor soarelui să pătrundă iarna în interior și astfel să-l încălzească pasiv. Streșinile, balcoanele și cornișele ar trebui să fie de asemenea dimensiuni încât să poată fi utilizate calitativ, dar nu exagerat, deoarece în acest caz vor împiedica pătrunderea luminii naturale și a căldurii în timpul iernii.

    Fotografia arată clar umbra aruncată de balconul în consolă pe fereastra de la parter, iar efectele sunt destul de evidente chiar dacă acest tip de balcon este îngust.
    Fotografia arată clar umbra aruncată de balconul în consolă pe fereastra de la parter, iar efectele sunt destul de evidente chiar dacă acest tip de balcon este îngust.

    4. Casă umbrită vara și însorită iarna

    Dacă doriți ca peste vară, clădirea să fie umbrită pasiv, dar și încălzită pasiv pe timpul iernii, dimensiunile cornișelor pe fațadă, de orice tip ar fi acestea, trebuie adaptate la unghiul neschimbat al soarelui. Vara este în jur de 30°, iar iarna în jur de 60°. În principiu, lățimea corespunzătoare a cornișei care ar asigura efectele dorite este între 100 și 150 cm, deși dimensiunile și proporțiile exacte depind de mai mulți factori diferiți. Acești factori includ unghiul soarelui într-o anumită locație geografică, partea cerului spre care este orientată fațada și dimensiunea vitrajului.

    5. Umbrirea cu streașină

    În mod similar, umbrirea pasivă a etajului superior poate fi realizată cu o streașină care, pe lângă protecția împotriva supraîncălzirii, protejează și fațada de influențele meteorologice, cum ar fi ploile intense, zăpada, grindina etc. Streașina de deasupra fațadei garantează o durată de viață mult mai lungă a acesteia, deoarece rămâne curată și uscată în majoritatea cazurilor.

    „Streșinile sunt caracteristice pentru acoperișurile cu frontoane și cu mai multe ape, dar sunt mai rar întâlnite la acoperișurile plate, astfel că fațadele caselor cu acoperișuri plate ar trebui, în principiu, să se renoveze mai des.”
     Umbrirea cu streșini
    Umbrirea cu streșini

    6. Umbrirea cu plante

    6.1. Este important unde sunt plantați copacii

    Clădirea poate fi umbrită pasiv, de asemenea, prin plantarea copacilor cu multe frunze în fața suprafețelor mai mari de sticlă. În acest sens, copacii de foioase sunt cei mai buni, deoarece frunzele lor cad toamna, astfel că iarna obiectul este luminat și încălzit pasiv, în timp ce vara, când copacii sunt în plină floare, frunzele dese creează umbra atât de dorită. În plus, copacii de foioase oferă în același timp un grad mai mare de intimitate, deoarece acționează ca „perdele exterioare” care blochează privirile nedorite. Dacă doriți și iarna același grad de intimitate, coniferele sunt o alegere mai bună, deoarece își păstrează acele iarna. Pe de altă parte, dezavantajul lor constă tocmai în faptul că împiedică încălzirea pasivă a interiorului în timpul iernii. Poate că pinii sunt cel mai bun compromis într-o astfel de situație, deoarece acele lor sunt subțiri și rare, astfel încât lasă razele soarelui să treacă iarna și, în același timp, reprezintă o barieră vizuală subtilă.

    6.2. Ce fel de copaci să alegeți? 

    Dacă decideți să vă umbriți casa cu copaci, ar trebui să fiți foarte atenți atunci când alegeți un loc. Rădăcinile copacilor mai mari pot fi foarte agresive și pot deteriora canalizarea, apeductul sau alte instalații amplasate sub suprafața terenului, așa că trebuie să fie plantate la cel puțin 4 m distanță de aceste linii. Această regulă trebuie luată în considerare și atunci când vine vorba de alte elemente ale clădirii, deoarece atunci când copacul în sine este suficient de îndepărtat de clădire, rădăcinile sale pot începe în câțiva ani să ridice căile, să deformeze accesele sau să deterioreze curtea într-un fel. Pe lângă distanțare, ar trebui să alegeți și un tip de copac ale cărui rădăcini cresc în adâncime, nu în lărgime, dar și cei mai mici, deoarece copacii foarte înalți implică un sistem de rădăcină mai ramificat. La urma urmei, coroana nu trebuie să fie prea mare când copacul ajunge la creșterea maximă, deoarece va trebui să fie tunsă în mod regulat pentru a nu deteriora fațada.

    „Înălțimea ideală a unui copac pentru umbrirea pasivă, plantat în apropierea clădirii, este de 6-8 m. Lățimea ideală a coroanei copacului ar fi de 5-6 m. Un astfel de copac va acoperi întreaga fațadă a etajului superior, dar în același timp nu va deteriora clădirea în sine.”
    Umbrirea cu copaci de foioase este ideală, deoarece nu au frunze iarna și permit încălzirea pasivă a clădirii
    Umbrirea cu copaci de foioase este ideală, deoarece nu au frunze iarna și permit încălzirea pasivă a clădirii

     

    Articol de specialitate 594
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Jaluzele?

    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 163 executanți pentru domeniul Jaluzele
    8.9
    0

    ŞERBAN EDUARD IONUŢ ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ


    8.9
    0

    METGLASS DISTRIBUTION S.R.L.


    8.9
    0

    ADRIA LUX SRL


    8.9
    0

    ULTRAMAX SRL