Pentru zona

    Cum funcționează pompele de căldură și pe care să o alegeți?

    Aproximativ 77% din energia consumată în gospodării este destinată încălzirii și răcirii spațiului și a apei. Este clar că proporțional cu consumul, conform prețurilor actuale la energie, și costurile sunt foarte mari. Costul climatizării casei poate fi redus drastic prin instalarea unei pompe de căldură. Ce sunt pompele de căldură? Cum funcționează în funcție de diferitele surse de la care preiau căldură și ce economii permit? Am analizat aceste întrebări și iată răspunsurile.
    Articol de specialitate 324
    pompe de caldura
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Cum funcționează pompele de căldură?

    În pompa de căldură are loc procesul cu abur, care este opus procesului de producere a energiei electrice în termocentrale. În centralele termice, căldura este transformată în energie mecanică pentru pornirea generatoarelor electrice. Cu o pompă de căldură, energia mecanică este folosită pentru a ridica căldura la un nivel mai înalt de la +10°C la +50°C. Agentul frigorific, care este de obicei un gaz, se evaporă la presiune mai mică și la temperaturi scăzute atunci când consumă căldură din mediu, în timp ce la presiune mai mare și temperaturi mai ridicate condensează și apoi transferă căldură în sistemul de încălzire.

    „Diferența dintre aportul de energie electrică și energia termică obținută dintr-o sursă naturală se numește coeficient de performanță al pompei de căldură (COP). Cu cât coeficientul este mai mare, cu atât pompa este mai eficientă.”

    Căldura pentru încălzire și răcire poate fi preluată din apa subterană, din solul de lângă clădire folosind colectoare de căldură a pământului, sonde geotermale și chiar din aer. Un compresor al pompei de căldură comprimă și încălzește gazul, care transferă căldură către mediul din sistem - de obicei apă sau aer. O informație importantă despre o pompă de căldură este coeficientul de performanță, care reprezintă raportul dintre energia de intrare și cea de ieșire.

    Căldura pentru încălzire și răcire poate fi preluată din apa subterană, din solul de lângă clădire folosind colectoare de căldură a pământului, sonde geotermale și chiar din aer. Un compresor cu pompă de căldură comprimă și încălzește gazul, care transferă căldură către mediul din sistem - de obicei apă sau aer. O informație importantă despre o pompă de căldură este coeficientul de performanță, care reprezintă raportul dintre energia de intrare și cea de ieșire.

    Pompa de căldură preia căldura acumulată în aer, apă sau sol și o transferă în sistemul de încălzire
    Pompa de căldură preia căldura acumulată în aer, apă sau sol și o transferă în sistemul de încălzire

    2. Funcționarea pompelor de căldură în funcție de sursa de căldură

    După tipul de energie care le antrenează, pompele de căldură sunt împărțite în trei mari grupe: apă-apă, sol-apă și aer-apă, unde primul cuvânt din compus indică de unde provine căldura, iar al doilea cuvânt indică unde se desfășoară. Prin urmare, ele diferă prin sursa din care este extrasă căldura, dar transmițătorul, adică purtătorul de energie pentru toate tipurile și modelele de pompe, este întotdeauna apa. Cu toate acestea, nu este posibil ca în fiecare locație să se aleagă dintre toate cele trei tipuri de dispozitive din diverse motive, așa că este necesar să se efectueze mai întâi o revizuire și o analiză și să se determine care variantă ar fi cea mai potrivită din toate punctele de vedere și apoi să se decidă.

    Desigur, pe lângă condițiile de mediu și nevoile gospodăriei dumneavoastră, există și un buget pe care trebuie să-l respectați. În orice caz, vă recomandăm să apelați la experți pentru ajutor, deoarece nu puteți face toată lucrarea singuri. Ofertantul pe care îl alegeți va crea un plan și un proiect, va efectua lucrările necesare de terasament, construcție și instalare, iar ulterior se va ocupa de întreținere și service.

    2.1. Pompe de căldură apă-apă

    O pompă de căldură apă-apă extrage căldură din apa subterană sau de suprafață și o transferă în apa din țevile sistemului de încălzire. Coeficientul de performanță al acestui tip de pompă de căldură variază între 5,2-6,2.

    2.2. Pompe de căldură aer-apă

    Pompa de căldură aer-apă preia căldură din aerul din jur și o transferă în apa sistemului de încălzire. Coeficientul de performanță al acestui tip de pompă de căldură variază între 3,4-4.

    2.3. Pompe de căldură sol-apă

    Pompa de căldură pentru apă freatică colectează căldură din sol și o transferă în apa sistemului de încălzire. Coeficientul de performanță al acestui tip de pompă de căldură variază între 4,4-5.

    3. Cum funcționează pompele de căldură: economii

    Pompele de căldură funcționează la energie electrică, de fapt, au nevoie de ea doar pentru funcționarea inițială, dar chiar și atunci consumă de trei până la cinci ori mai puțină energie decât toate dispozitivele convenționale. Datorită acestui consum inițial, pompele continuă să funcționeze, producând de câteva ori cantitatea de căldură utilă pentru încălzire sau răcire. Dacă încălzirea cu o pompă de căldură se compară cu încălzirea cu ulei de încălzire, atunci economiile sunt cuprinse între 2,5-4 ori. Această eficiență va fi mai mare cu cât temperatura necesară pentru termoreglare este mai scăzută.

    „Pompele de căldură sunt potrivite în special pentru încălzirea la o temperatură scăzută a suprafețelor mari, cum ar fi încălzirea prin pereți, tavan sau, cel mai adesea, a încălzirii prin pardoseală.”
     Încălzirea cu o pompă de căldură necesită o investiție inițială mai mare, dar este pe departe cea mai accesibilă

    Încălzirea cu o pompă de căldură necesită o investiție inițială mai mare, dar este pe departe cea mai accesibilă

    4. Eficiența pompelor de căldură: pe care să o alegeți?

    Dacă pompa de căldură funcționează la o putere mai mică decât cea pentru care a fost proiectată optim, randamentul acesteia va fi mai mic. Prin urmare, înainte de a cumpăra și instala o pompă de căldură, este necesar să determinați nevoile energetice ale locuinței dumneavoastră, ale sistemului de încălzire (de exemplu, aveți calorifere sau încălzire prin pardoseală) și ce mediu aveți la dispoziție: apă, sol sau aer? Înainte de luarea unei decizii, consultați-vă cu experții în sisteme de pompe de căldură care vă vor sfătui și vă vor ghida prin întregul proces.

    Articol de specialitate 324
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2027 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    9.8
    0

    SUN TECH C & T SRL


    9.2
    0

    HERA LANA INSTAL SRL


    9.5
    0

    T.I.M. INSTAL RETELE S.R.L.


    9.9
    0

    INTERCLIMA TECHNOLOGIES SRL