Pentru zona

    Caneluri și canale în ziduri

    Articolul a fost citit chiar de 577+ utilizatori
    Canelurile și canalele aparțin unei serii de intervenții în structura clădirii. Când vine vorba de tăiere, adică de realizarea de caneluri și canale în scopul introducerii instalațiilor, este vorba despre slăbirea liniară a structurii clădirii în anumite locuri, cel mai adesea pe pereții portanți. Am studiat puțin acest subiect, așa că citiți unde trebuie avut grijă, care sunt prevederile și restricțiile reglementate și cele mai frecvente greșeli la realizare.
    Articol de specialitate 577
    caneluri si canale in ziduri
    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare:

    1. Caneluri și canale în pereți: linii directoare și limitări

    Toate prevederile și restricțiile reglementate în timpul instalării tuturor tipurilor de instalații, de fapt, tăierea canelurilor sau forarea canalelor, sunt definite de standardele pentru proiectarea structurilor de zidărie. Acolo sunt definite și enumerate adâncimile și lățimile permise ale canelurilor și canalelor din pereții portanți. Prin urmare, dimensiunile definite ale canelurilor nu trebuie calculate. Standardul pentru proiectarea structurilor de zidărie servește ca bază pentru proiectanții structurilor ale clădirilor și proiectanții de instalații electrice, sanitare, de canalizare și toate celelalte tipuri de instalații. Cea mai importantă regulă generală privind canelurile și canalele este că nu trebuie să treacă prin buiandrug sau alte elemente portante încorporate în perete. Acestea includ și conexiunile din beton armat antiseismic, care suportă sarcini orizontale de cutremur și vânt în construcțiile din cărămidă.

    „În multe proiecte statice ale clădirilor mai vechi, este interzisă realizarea de caneluri și canale, fiindcă acest lucru ar putea pune în pericol capacitatea portantă a întregii structuri.”

    2. Cele mai frecvente greșeli la tăierea pereților

    Printre cele mai frecvente greșeli se numără o canelură prea adâncă și prea lungă în raport cu direcția sa și, în plus, realizarea lor în buiandrugi din beton armat și îmbinări din beton armat, ceea ce nu este în niciun caz permis. Dacă se întâmplă ca armătura din oțel din legătura peretelui cu pereții de cărămidă să fie tăiată în timpul găuririi peretelui, peretele își va pierde capacitatea portantă proiectată. În plus, ar trebui să știți că repararea ulterioară sau închiderea canelurii cu chit și mortar nu va restabili capacitatea portantă a peretelui la starea inițială.

    Din cauza tuturor acestora, precum și altor riscurilor similare, tăierea canelurilor sau canalelor în pereții din diverse materiale se face cu unelte speciale precum mașini de tăiat caneluri în zidărie sau mașini de frezat caneluri. Acestea sunt unelte profesionale care realizează caneluri cu o adâncime de până la 65 mm și o lățime de până la 40 mm, ceea ce este suficient pentru a instala liniile necesare, în timp ce marginile canelurilor sunt drepte și ascuțite, astfel încât să poată fi umplute și nivelate cu ușurință.

    O canelură prea adâncă în perete duce la o slăbire seriooasă a structurii portante
    O canelură prea adâncă în perete duce la o slăbire seriooasă a structurii portante

    3. O canelură prea adâncă în perete

    O canelură sau canal supradimensionat înseamnă o slăbire a întregii structuri de susținere și, în consecință, o reducere a capacității portante, adică a siguranței pentru suportul tuturor tipurilor de sarcini (încărcări orizontale, verticale, cutremur sau eoliene). Prin urmare, există riscul ca un perete cu o canelură orizontală prea adâncă și prea lungă să se deterioreze sau să se crape complet și chiar să se răstoarne în cazul unui cutremur minor. În timpul unui cutremur, structura va aluneca exact de-a lungul liniei create de caneluri.

    4. Calculul ajustării statice

    Dacă doriți să faceți o canelură sau un canal lung și adânc într-un perete portant, vă recomandăm insistent să angajați un inginer constructor înainte de a efectua lucrarea, care va calcula dacă este sigur și posibil să faceți o astfel de intervenție. Este un calcul simplu pe care inginerul structurist îl va efectua în decurs de câteva zile lucrătoare, alături de o inspecție a peretelui la fața locului. Deși acest lucru vi se poate părea prea scump, trebuie să fiți conștienți de faptul că realizarea incorectă și periculoasă vă va costa mult mai mult pe termen lung, deoarece, în cazul unui cutremur sau al unei slăbiri a funcției portante din orice motiv, va trebui să reparați întregul perete portant. Dacă este o clădire de locuit, din cauza protecției neadecvate, pereții se pot crăpa nu doar la dumneavoastră, ci și în apartamentele învecinate, așa că va trebui să compensați și acele costuri.

    Dacă nu este posibil să faceți în siguranță o canelură sau un canal în perete, este mai bine să optați pentru instalarea la suprafață; cablurile sau instalațiile pot fi acoperite cu un perete de gips-carton
    Dacă nu este posibil să faceți în siguranță o canelură sau un canal în perete, este mai bine să optați pentru instalarea la suprafață; cablurile sau instalațiile pot fi acoperite cu un perete de gips-carton

    5. Canelură în perete conform diferitelor construcții

    5.1. O canelură într-un zid tencuit

    În majoritatea apartamentelor și caselor, pereții interiori sunt tencuiți și văruiți. Canelurile sunt relativ ușor de tăiat în astfel de pereți, mai ales dacă stratul de ipsos este suficient de gros. În astfel de situații, liniile mai subțiri (de exemplu, cablurile electrice) pot fi trecute chiar prin grosimea tencuielii și apoi se nivelează doar suprafața, fără a ajunge în structura clădirii.

    Tăierea peretelui se poate face manual, dar atunci estetica este îndoielnică, deoarece liniile nu sunt de obicei suficient de precise și sunt strâmbe. A doua modalitate este mai bună, deoarece se face cu o unealtă electrică specială, un așa-numită „slotter” și un mașină de tăiat beton, deși în ambele cazuri este necesar să trasați o linie dreaptă și regulată înainte de începerea lucrării.

    Procesul de tăiere este mult mai ușor alături de o altă persoană care ține furtunul aspiratorului chiar lângă mașină, astfel încât praful să nu se împrăștie prin toată încăperea. După terminarea lucrării, canelura este umplută cu chit, șlefuită și netezită, apoi vopsită în culoarea originală.

    „Mobilierul și obiectele din jur trebuie protejate cu o folie înainte de începerea lucrului.”

    5.2. O canelură într-un zid din cărămidă

    Realizarea canelurii depinde și de situațiile în care cărămida  este partea portantă a peretelui sau o acoperire de finisare fără funcția portantă și dacă peretele din cărămidă este vizibil sau tencuit. Cazul în care cărămida nu este portantă, tăierea nu este riscantă, chiar dacă se face mai adânc. Totuși, dacă peretele de cărămidă este vizibil, atunci estetica va fi, dacă nu afectată, cu siguranță discutabilă. Va fi dificil să chituiți cărămida frumos și într-un mod invizibil, fără urme de lucru. Pe lângă aceasta, tăietura va trece și prin îmbinările dintre cărămizi, iar linia lungă a canelurii aproape că nu va putea fi ascunsă aproape cu nimic.

    De aceea este mult mai bine, când vine vorba de un perete din cărămidă aparentă, să instalați canale din plastic. Dacă, pe de altă parte, peretele din cărămidă este portant și tencuit, se poate tăia cu ușurință o canelură mai scurtă de 1-2 cm adâncime, fără niciun pericol pentru capacitatea sa portantă. Pentru caneluri mai lungi și mai adânci, consultarea prealabilă cu un inginer în construcții civile este esențială!

    O canelură expusă în peretele din cărămidă este greu de mascat
    O canelură expusă în peretele din cărămidă este greu de mascat

    5.3. O canelură pe într-un zid din beton armat

    Pereții din beton armat sunt parte integrantă a arhitecturii moderne, dar au un dezavantaj major legat de montarea instalațiilor. Nicio deteriorare a instalațiilor nu poate fi reparată și nici mutate după terminarea lucrării, deoarece toate sunt acoperite cu beton. Acest lucru înseamnă în mod specific că nu este posibil să mutați în mod elegant iluminatul sau să faceți o priză suplimentară undeva, darămite să instalați diferit liniile sau alte lucrări similare. O problemă similară există și la pereții din beton armat tencuiți, unde estetica nu este atât de importantă, dar nici în cazul acesta instalațiile nu pot fi mutate fără intervenții majore, invazive de construcție. Deoarece o casă se aseamănă cu organismele vii la care tot timpul ceva se modifică și se dezvoltă, cel mai adesea este nevoie de schimbări minore la instalațiile electrice. În astfel de cazuri, trebuie făcută o canelură în perete. Trebuie amintit faptul că o canelură nu trebuie să fie mai adâncă de 1-1,5 cm, deoarece pereții din beton armat au un strat protector subțire de 2-3 cm grosime între suprafață și armătură. Tăierea prea adâncă va avea ca rezultat bara de armare care nu poate fi tăiată, dar va rămâne dezvelită și expusă la aer și umiditate, astfel că poate începe să ruginească. De aceea ar trebui să lăsați executarea canelurilor în beton armat sau orice alt perete în seama unor profesioniști care, pe lângă faptul că știu să facă o astfel de lucrare cel mai bine și mai ușor, au experiența, cunoștințele, abilitățile și, mai ales, echipamentele și instrumentele adecvate ca să facă totul bine.

    „O canelură într-un un perete din beton armat este mai ușor de mascat, deoarece poate fi tratată cu tencuială de aceeași culoare, iar dacă peretele din beton este deja tencuit, atunci oricum după terminarea lucrării totul este văruit.”
    Articol de specialitate 577
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Renovare, reabilitare?

    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare
    8.9
    0

    BROMA BUILDING SRL


    8.9
    0

    SC MAN-INVEST ENGINEERING SRL


    8.9
    1

    JOHN & CRISS KRM SRL


    8.9
    0

    PRO CASA XXI S.R.L.