Pentru zona

    Alegerea și amplasarea unei canapele

    Articolul a fost citit chiar de 502+ utilizatori
    Multe persoane iau o decizie grăbită de a cumpăra o canapea sau un set pentru ședere nou fără să se gândească suficient la formă, materiale sau culoare. Majoritatea cumpărăturilor impulsive au loc imediat după măsurarea sufrageriei, care este adesea singura activitate pe care cumpărătorul o face în prealabil. În general, puțini știu exact cum să aducă decizii de acest tip și după ce ar trebui să se ghideze. Primul fapt și de bază este că orice canapea reprezintă unul dintre cele mai mari elemente de mobilier și, prin urmare, cel mai vizibil și necesită cea mai mare atenție din toate privințele.
    Articol de specialitate 502
    canapea alba
    Avem 2324 executanți pentru domeniul Design interior:

    1. Dimensiunea și forma canapelei

    1.1. Lungimea canapelei

    Înainte de cumpărare, este important să măsurați dimensiunile sufrageriei precum și dimensiunile locului destinat unei canapele obișnuite sau de colț, adică a unei canapele cu două sau trei locuri. Trebuie luate în considerare distanțele minime și maxime și verificați dacă există suficient spațiu liber pentru asamblarea canapelei, indiferent dacă este dintr-o piesă sau un model modular de dimensiuni standard. Toate dimensiunile depind de serie și model, așa că este întotdeauna recomandat să citiți cu atenție specificațiile tehnice înainte de cumpărare. În plus, va fi mult mai ușor dacă schițați planul camerei de zi într-o anumită proporție, deoarece veți putea verifica pe loc dacă dimensiunea piesei alese este cea de care aveți nevoie. În același timp, trebuie acordată atenție distanțelor față de pereți și asigurării unor treceri libere de lățime potrivită. În majoritatea saloanelor specializate se oferă și servicii de schițare pe calculator și crearea modelelor 3D, ceea ce ușurează foarte mult orientarea și o mai bună reprezentare a spațiului, adică imaginarea aspectului spațiului real.

    „Înainte de a cumpăra o canapea, este important să încercați diferite amenajări și dimensiuni ale modelelor, ținând cont de iluminat, de vederea asupra restului încăperii și a interiorului în general.”

    1.2. Înălțimea suprafeței de ședere

    La fel de importantă ca și lungimea este înălțimea spătarului canapelei. Înălțimea minimă liberă a tavanului conform standardului pentru clădirile rezidențiale este de 250 cm. Acolo unde tavanul este mai jos decât standard, este mai bine să alegeți o canapea cu spatele mai scund, deoarece astfel camera nu este micșorată vizual. Cu astfel de canapele, confortul șezutului poate fi îmbunătățit cu perne puțin mai înalte. O atenție deosebită trebuie acordată canapelelor care sunt amplasate în mijlocul încăperii, unde partea din spate, vizibilă, care este de obicei orientată spre perete, trebuie să fie de asemenea frumos modelată.

    2. Canapeaua trebuie adaptată încăperii

    În ciuda faptului că o canapea, fie că este canapea cu două locuri, trei locuri sau colțar, este considerată cea mai mare și mai marcantă piesă de mobilier din sufragerie, nu trebuie exagerat cu dimensiunile. Cumpărând o canapea prea mare, veți supraîncărca spațiul în mod inutil și veți împiedica mișcarea în jurul acestuia. Canapeaua de colț ar trebui să fie întotdeauna ușor separată de pereți, ideal este să poată fi întreagă ocolită. Spațiul din jurul canapelei poate fi folosit pentru a plasa un ghiveci de flori sau o lampă de podea, iar mișcarea liberă în jurul acesteia facilitează mult aspirarea și curățarea.

      Confortul canapelei are o influență esențială asupra satisfacției dumneavoastră

    Confortul canapelei are o influență esențială asupra satisfacției dumneavoastră

    3. Colțar, canapea, șezlong sau șezlong pentru canapeaua extensibilă?

    3.1. Seturi de colțuri

    Dacă vă gândiți la un colțar, vă sfătuim să fiți atenți atunci când luați decizia. O astfel de piesă de mobilier poate fi o alegere bună în unele situații, deși în spațiile în care locuiesc majoritatea persoanelor, par prea voluminoase. Colțarele sunt potrivite pentru spațiile mari, deschise, unde camera de zi face adesea parte dintr-o zonă mai mare împreună cu bucătăria și sufrageria. Într-un astfel de interior, colțarul va ieși în prim-plan și va arăta perfect, deoarece va avea suficient spațiu pentru a „respira”, deși vizual acționează în cea mai mare parte ca un despărțitor. Toate acestea despre care am vorbit în legătură cu livingurile mari și deschise nu se potrivesc pentru camerele mici, înghesuite, care pur și simplu ar fi blocate de colțar în toate sensurile.

    „O altă regulă de aur, pe care multe persoane nu o respectă, este că seturile de colț nu trebuie niciodată așezate în fața ferestrelor panoramice, deoarece acest lucru blochează complet vederea și pătrunderea luminii în spațiu.”
     Colțarele nu sunt potrivite pentru încăperile mai mici
    Colțarele nu sunt potrivite pentru încăperile mai mici

    3.2. Canapele cu două locuri, trei locuri sau mai multe locuri

    Canapelele cu două locuri și trei locuri sunt de fapt considerate modele clasice de canapele, deoarece șezuturile dintr-o singură linie sunt mărginite de cotiere. Piesele de design modern sunt din mai multe locuri pentru ședere, formate din șezuturi care pot fi asamblate și demontate ca module după dorința și necesitate cu adăugarea unui spătar sau șezlong, pe partea stângă sau dreaptă. Cu greu puteți greși cu o canapea clasică, liniară, deoarece se potrivește în orice cameră de zi - trebuie doar să alegeți cu înțelepciune culoarea și dimensiunea.

    3.3. Canapele

    Canapelele, alături de taburete și fotolii, sunt cele mai mici piese de mobilier pentru șezut. Cel mai adesea, au dimensiuni modeste și picioare mai înalte, așa că sunt potrivite în special pentru camerele de zi mai mici, care nu au nevoie de modele voluminoase, masive, care să le închidă și să le împartă. Pe piață există multe variante de canapele, iar cele îmbrăcate în catifea sunt deosebit de populare în ultimii ani.

    În camerele de zi mai mici, canapelele extensibile cu un singur loc în combinație cu fotolii mai mici sau scaune elegante arată extraordinar
    În camerele de zi mai mici, canapelele extensibile cu un singur loc în combinație cu fotolii mai mici sau scaune elegante arată extraordinar

    3.4. Canapele cu șezlong

    Șezlongurile reprezintă un adaos pentru canapele mai mari. Un șezlong este, de fapt, un fotoliu și un taburet într-unul, așa că sunt cele mai bune atunci când doriți să vă întindeți puțin picioarele în timpul zilei, pe stând la citit sau pe jumate întinși la televizor. Sunt disponibile în nenumărate variante, modele care sunt mai aproape de paturi sau cele mai apropiate de fotolii. Totuși, sunt suficient de confortabile pentru a vă relaxa, așa că nu puteți greși dacă le alegeți. Deoarece sunt de dimensiuni modeste, pot fi oricând combinate cu unul sau două fotolii pentru a fi o combinație ideală pentru o cameră de zi mică, adică un înlocuitor pentru un pat sau o un colțar.

    Șezlongurile sunt ideale pentru odihne sau ca un plus la seturile pentru ședere
    Șezlongurile sunt ideale pentru odihne sau ca un plus la seturile pentru ședere

    4. Componentele setului de ședere

    4.1. Canapea cu spațiu de depozitare

    Compoziția setului de scaune trebuie adaptată la caracteristicile spațiale, criteriile dumneavoastră estetice și cerințele de confort. Un mod de viață modern, sau mai exact, o concepție contemporană a spațiilor de locuit, are din ce în ce mai puțină afecțiune pentru compozițiile clasice compuse din trei locuri, două locuri și fotolii, din moment ce seturile de șezut au devenit un loc de odihnă, nu pentru primirea musafirilor. Tocmai din acest motiv, sunt disponibile diverse modele cu scaune adânci, spătare și cotiere, precum și accesorii pentru picioare sub forma unei extensii care poate fi ridicată și coborâtă sau a unui loc de depozitare ca o piesă întreagă pe care vă puteți așeza și întinde destul de confortabil.

    „Printre cele mai populare modele de mobilier pentru ședere se numără canapeaua cu trei locuri și spațiu de depozitare, care a fost inițial destinat dormitului.”
     Canapelele cu trei locuri sau cu mai multe locuri modulare sunt și mai confortabile cu suport pentru picioare
    Canapelele cu trei locuri sau cu mai multe locuri modulare sunt și mai confortabile cu suport pentru picioare

    4.2. Șezlonguri

    Un tip special de pat în lume este cunoscut sub numele de „chaise longue”, iar la noi este cunoscut sub numele de șezlong. Piesa respectivă este un element de mobilier foarte specific, întrucât a fost găsită în nenumărate variante încă din Antichitate, de fapt, un fotoliu alungit mai mult sau mai puțin stilizat. Caracteristica specială a șezlongului este că nu face parte din set și ca atare poate reprezenta un element independent al interiorului. Dacă nu aveți suficient spațiu în camera de zi, vă recomandam să optați pentru un șezlong a cărui baza poate fi extensibilă sau ridicată, și poate avea și cotiere, pe o latură sau pe ambele. În orice caz, vă va fi suficient de confortabil și veți avea loc să vă mișcați liber.

    4.3. Taburete

    Printre componentele practice la toate modelele de canapele se regăsesc în mod regulat taburetele, ca un loc de ședere suplimentar independent pentru oaspeți sau suport pentru odihna picioarelor obosite. Taburetele au, de obicei, aceleași dimensiuni ca și șezuturile de canapea, deși pot fi mai mici, doar fără spătare și cotiere, dar nu neapărat.

     Pentru camerele de zi mai mici, șezlongurile sau fotoliile cu taburet pot fi o soluție ideală
    Pentru camerele de zi mai mici, șezlongurile sau fotoliile cu taburet pot fi o soluție ideală

    5. Materiale și culori pentru canapea

    După determinarea dimensiunii, a formei și posibilelor componente suplimentare ale canapelei, urmează alegerea materialului și a culorii.

    5.1. Spumă poliuretanică

    Spuma poliuretanică este un material folosit în mare parte de toți producătorii. Luând în considerare că astfel de modele sunt mai ușor de modelat, se folosesc în principal pentru forme mai sofisticate, organice. Când cumpărați un model din spumă poliuretanică, ar trebui să acordați atenție calității acestuia, deoarece canapeaua ar trebui să reziste ani de zile. Prețul este primul și cel mai bun indicator al calității, așa că alegeți mai degrabă o canapea mai scumpă din material mai rezistent. Spumele poliuretanice de cea mai bună calitate sunt cele care se adaptează cu ușurință la forma corpului și revin rapid la poziția inițială după ce vă ridicați în picioare.

    5.2. Tapițerie textilă colorată

    Culoarea canapelei pe care o alegeți și o cumpărați joacă cu siguranță un rol însemnat și este extrem de important să o asortați cu restul interiorului. Pentru încăperile mici, este recomandat să alegeți o tapițerie mai deschisă la culoare, care să nu reducă vizual spațiul. Culorile mai intense și mai închise sunt bune pentru camerele de zi sau încăperi ceva mai mari și însorite. Atunci când alegeți tipul de mobilier și culoarea, este important să țineți cont de latura practică, adică de exigența de întreținere.

    5.3. Piele

    Canapelele din piele au avantajele și dezavantajele lor. Pielea dă un accent deosebit camerei de zi și o îmbogățește. Pe de alta parte, necesită întreținere regulată, cu excepția cazului în care optați pentru o variantă mai rustică, care este mai ușor de întreținut și care adaugă o valoare deosebită ambianței. Dezavantajele canapelelor din piele includ proprietățile mecanice ale pielii în sine ca material - este caldă vara și rece iarna, așa că este întotdeauna recomandată utilizarea unei huse.

    5.4. Textile

    Când vorbim despre culori și materiale pentru canapele, la tapițerie se referă, dar de fapt husele sunt cele care fac întreținerea mai ușoară și mai simplă. Husele din bumbac pot fi spălate direct în mașina de spălat rufe, în timp ce alte tipuri de stofă pot fi curățate chimic. O husă textilă este aproape obligatorie pentru canapele cu nuanțe și tonuri deschise, deoarece astfel de materiale se murdăresc foarte repede și ușor. În general, de preferință sunt textilele mai puțin sensibile, husele cu fermoare ușor de îndepărtat și spălat și culorile mai închise și mai naturale, întrucât sunt mai rezistente.

    6. Prețul canapelei

    Prețurile canapelelor depind de mulți factori, precum forma, dimensiunile, materialele, culorile, producătorii, seriile, modelele etc. În saloanele de mobilă, modelele tipice de seturi pentru ședere sunt de obicei oferite sub formă de completuri, care pot fi mai ieftine decât cumpărarea pieselor individuale (canapea cu un loc, trei locuri, două locuri, mai multe locuri).

    Gama de prețuri este cu adevărat mare. Pentru versiunile clasice, de bază ale canapelei, care aparțin celei mai mici game de prețuri, ar trebui să alocați aproximativ 700 RON. În clasa de mijloc sunt incluse cele cu o valoare de aproximativ 3.000 RON, în timp ce versiunile cele mai scumpe sunt de până la 14.000 RON. Prețurile de pe piață diferă în așa măsură încât și acest tip de evaluare este doar orientativ. Totul depinde de producător, material și designer; modelele și seriile ale unor designeri, arhitecți și producători renumiți cunoscuți pot ajunge la incredibilii 50.000 RON și chiar mai mult.

    Articol de specialitate 502
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Design interior?

    Avem 2324 executanți pentru domeniul Design interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2324 executanți pentru domeniul Design interior
    8.9
    0

    GRIODEN SRL


    8.9
    0

    IIT CONSTRUCTII SRL


    8.9
    0

    MIDECO EVERY DAY CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    OPI DAV CONSTRUCT SRL