Pentru zona

  Asanarea clădirii de umiditate: cum să preveniți formarea mucegaiului?

  Mulți dintre noi am văzut pete negre urâte în colțuri și pe pereți în propria noastră casă sau la casa unui prieten. Mucegaiul din spațiul de locuit nu este doar neplăcut la prima vedere, ci și dăunător sănătății. Mai mult, este un indicator că ceva nu este în regulă cu nivelul de umiditate din casă sau apartament. Mucegaiul și umiditatea pot fi atribuite ventilației insuficiente, punților termice și deteriorării. Dar cum să scăpați de mucegai sau igrasie?
  Articol de specialitate 211
  asanare umiditate
  Avem 125 executanți pentru domeniul Asanare:

  1. De ce se formează mucegai pe pereți?

  1.1. Umiditatea relativă ideală în cameră

  Aerul are capacitatea de a crea legătură cu umiditatea. Pentru a vă simți bine într-un spațiu, aveți nevoie de umiditate a aerului între 40% și 60%. Prin urmare, umiditatea relativă ideală pentru spațiile de locuit este de 50%. Umiditatea prea scăzută provoacă iritarea mucoaselor, ceea ce duce la sângerări nazale și uscarea ochilor, în timp ce umiditatea prea mare provoacă boli respiratorii. Dacă umiditatea aerului crește la 80%, în încăperi se formează mucegai. Citiți următorul exemplu: dacă umiditatea relativă din casă este de 80%, pe pereți se formează condens chiar dacă temperatura peretelui este de 15,5°C. Prezența constantă a umezelii pe perete permite sporilor de igrasie să se dezvolte și să se transforme în mucegai. În general, există două motive principale pentru condensul umidității și creșterea mucegaiului. Prima este umiditatea excesivă în cameră, iar a doua sunt suprafețele reci din interiorul clădirii.

  1.2. Cum se creează umezeala în spațiu?

  Majoritatea oamenilor o produc ei înșiși datorită proceselor metabolice și a respirației, precum și datorită transpirației și activităților fizice. Mult mai multă umiditate se produce în timpul gătitului, al dușului și al spălării sau uscării hainelor. Umiditatea este creată și de plante, deși se pot găsi și alte motive pentru apariția unor astfel de schimbări nedorite. Este posibil să fi fost cuprinsă în scheletul clădirii, adică în construcția și structura care nu s-a uscat înainte de finalizarea lucrărilor de construcție și de mutare. Poate că foștii proprietari nu au ventilat și/sau nu au încălzit suficient spațiul.

  Umiditatea relativă din încăperi poate fi măsurată cu un higrometru
  Umiditatea relativă din încăperi poate fi măsurată cu un higrometru

  2. Asanarea procesului de umiditate ridicată: primul pas este ventilarea încăperilor

  Legile fizicii permit umidității prin însăși natura sa să treacă prin materiale solide, așa că ventilația este esențială. Ferestrele moderne din PVC, care sunt ermetic impermeabile, împiedică schimbul natural de aer și trecerea umezelii. Următoarea cauză principală sunt suprafețele reci. Diferențele de temperatură în anumite puncte ale tâmplăriei, pereților și fațadei sunt critice. Ele sunt întotdeauna cauzate de punțile termice. O punte termică este un punct de trecere sau de transfer excesiv a căldurii, cauzat de grosimea, poziția sau calitatea insuficientă a izolației între fereastră și tocul ferestrei și tâmplărie în general. De regulă, întotdeauna se află acolo unde există contact între două materiale sau două suprafețe.

  „Umiditatea poate apărea și în construcție din cauza umidității capilare de la izolarea insuficientă a fundației sau incorecte sau pur și simplu din cauza scurgerilor din acoperiș.”

  3. Mucegaiul - prima consecință a umidității excesive

  3.1. Mucegaiul este dăunător sănătății

  Prima cea mai vizibilă cauză a umidității în casă este mucegaiul. Cel mai adesea apare iarna pe suprafețele murdare și vechi. Acoperirile vechi, uzate sau tencuielile structurale, care absorb multă umiditate din mediul exterior, sunt problematice. Sunt dăunătoare și periculoase pentru sănătate și, prin urmare, afectează calitatea vieții. Chiar și un număr mic de spori de igrasie poate provoca o reacție alergică. Peste 5% dintre oameni sunt alergici la mucegai, în special bebelușii și copiii.

  3.2. Mucegaiul distruge structura clădirii

  Oamenii nu sunt adesea conștienți de ceea ce nu se poate vede și exact o astfel de problemă este umiditatea din construcții. Îi accelerează ruinarea. Dacă în timpul construcției sau renovării nu este montată o barieră de vapori, umezirea constantă duce la degradarea structurii, precum și a structurii, adică deteriorarea straturilor intermediare și căderea tencuielii. Și mai periculoasă este coroziunea armăturilor din beton, care în cazuri extreme poate provoca deteriorarea structurii, iar în ultimul caz, prăbușirea. Umiditatea excesivă provoacă și deformarea pardoselilor, acoperirilor acestora și putrezirea structurilor din lemn.

   Mucegaiul adesea apare în clădirile mai vechi din cauza fundațiilor izolate inadecvat
  Mucegaiul adesea apare în clădirile mai vechi din cauza fundațiilor izolate inadecvat

  4. Cum să scăpați de mucegai?

  Îndepărtarea mucegaiului nu este ușoară. Dacă doriți să asanați problema umezelii și mucegaiului din spațiul de locuit, trebuie să vă ocupați de cauze sau efecte. Dacă doriți să rezolvați situația o dată pentru totdeauna, va fi necesar să eliminați cauza umidității excesive în încăperi și, prin urmare, mucegaiul. Rezolvarea cauzei este, desigur, mai costisitoare decât repararea consecințelor, așa că mulți încearcă să folosească soluții rapide, deși nu se merită și nici ne este recomandabil pe termen lung, nici din punct de vedere al sănătății, nici din punct de vedere financiar.

  4.1. Izolarea pereților

  În primul rând, este necesar să se asigure o bună izolare termică a pereților, astfel încât să nu fie reci. Soluția este o izolație suficient de groasă, care trebuie montată fără punți termice, lucru uneori greu de realizat la renovarea clădirilor vechi, mai ales că o astfel de execuție a lucrărilor este mai complexă, mai solicitantă și, desigur, mai costisitoare. Toate fisurile, crăpăturile și punțile termice liniare, care mai mult apar din cauza unui balcon, trebuie reparate.

  4.2. Încălzirea previne formarea mucegaiului

  Pereții încălziți suficient și constant sunt la fel o măsură eficientă împotriva formării mucegaiului. Cea mai gravă situație apare din cauza economisirilor, noaptea când se oprește încălzirea, pentru că apoi pereții se răcesc, iar dimineața încep să se încălzească din nou - acele schimbări constante cald-rece provoacă formarea condensului. De asemenea, este greșit când se încălzesc doar unele camere din clădire. Umiditatea se răspândește din încăperile calde în cele reci și se condensează acolo.

  „Dacă doriți să evitați formarea mucegaiului pe pereți, asigurați-vă ca toți pereții să fie încălziți în mod constant.”

  4.3. Ventilația camerelor

  Aerisirea camerelor este o modalitate cheie în prevenirea umezelii. Iarna este cea mai critică perioadă. Spațiile trebuie încălzite corespunzător și ventilate în mod regulat. Se recomandă aerisirea cel puțin de trei-patru ori pe zi, timp în care spațiul se ventilează câteva minute cu curenți de aer, adică prin deschiderea tuturor ferestrelor și ușilor. În zilele noastre, tot mai mult se recomandă recuperarea, de fapt, un sistem de ventilație artificială care nu necesită ventilație naturală, întrucât încăperile sau întreaga clădire sunt continuu ventilate mecanic. Aerul cald ieșit încălzește aerul proaspăt care intră și în felul acesta reduce pierderile de căldură care ar putea apare în cazul ventilației clasice.

   Pentru reducerea umidității din aer, este necesar să ventilați în mod regulat toate încăperile
  Pentru reducerea umidității din aer, este necesar să ventilați în mod regulat toate încăperile

  4.4. Văruitul

  Văruitul este o soluție rapidă a consecințelor, dar nu și a cauzei și îmbunătățește calitatea vieții doar temporar. Puteți folosi varul, deoarece are efect antiseptic sau dezinfectant asupra mucegaiului. Pe piață este posibil să achiziționați vopsele care conțin soluție pentru îndepărtarea mucegaiului și inhibarea dezvoltării acestuia.

  4.5. Plăci din silicat de calciu

  Plăcile OSB obișnuite se umflă rapid din cauza umidității și se deteriorează complet. Datorită alcalinității sale ridicate, silicatul de calciu previne formarea mucegaiului și acționează ca un material izolator suplimentar. Plăcile din silicat de calciu sunt higroscopice, ceea ce înseamnă că absorb excesul de umiditate din aer și, prin urmare, reprezintă o soluție bună.

  4.6. Agenți împotriva mucegaiului de perete

  Dacă apare mucegai pe perete, îndepărtarea acestuia cu apă sau cu agenții de curățare clasici nu va aduce rezultatul dorit. Agenții pentru îndepărtarea igrasiei sau mucegaiului de pe pereți sunt substanțe chimice puternice care acționează asupra mucegaiului, algelor și mușchiului. Nu le folosiți pe suprafețele metalice sau în apropierea plantelor.

  Articol de specialitate 211
  Autorul: Revista Daibau
  Avem 125 executanți pentru domeniul Asanare:

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  Avem 125 executanți pentru domeniul Asanare:

  SERVICIU GRATUIT
  CĂUTĂM LOCAL
  FĂRĂ COMISIOANE
  Avem 125 executanți pentru domeniul Asanare
  9.9
  0

  HOUSE ARTDECOR LIMITED S.R.L.


  9.5
  0

  IZOPLUS BUILDING SRL


  10
  1

  PRORIA CONSTRUCT SRL


  9.5
  0

  RAAIS FRESH CONSTRUCT S.R.L.

  641 Comuna Vladimirescu
  CĂUTAȚI EXECUTANȚI BUNI PENTRU DOMENIUL ASANARE?

 • Asanare Bucureşti
 • Asanare Cluj-Napoca
 • Asanare Constanţa
 • Asanare Dumbrăveni
 • Asanare Iaşi
 • Asanare Timişoara
 • Asanare Alba Iulia
 • Asanare Arad
 • Asanare Bacău
 • Asanare Baia Mare
 • Asanare Bârlad
 • Asanare Bistriţa
 • Asanare Botoşani
 • Asanare Brăila
 • Asanare Braşov
 • Asanare Buzău
 • Asanare Călăraşi
 • Asanare Craiova
 • Asanare Deva
 • Asanare Drobeta-Turnu Severin
 • Asanare Focşani
 • Asanare Galaţi
 • Asanare Giurgiu
 • Asanare Hunedoara
 • Asanare Mediaş
 • Asanare Oradea
 • Asanare Piatra-Neamţ
 • Asanare Piteşti
 • Asanare Ploieşti
 • Asanare Râmnicu Vâlcea
 • Asanare Reşiţa
 • Asanare Roman
 • Asanare Satu Mare
 • Asanare Sfântu Gheorghe
 • Asanare Sibiu
 • Asanare Slatina
 • Asanare Slobozia
 • Asanare Suceava
 • Asanare Târgovişte
 • Asanare Târgu Jiu
 • Asanare Târgu Mureş
 • Asanare Tulcea
 • Asanare Turda
 • Asanare Vaslui
 • Asanare Zalău
 • Asanare Abrud
 • Asanare Adjud
 • Asanare Agnita
 • Asanare Aiud
 • Asanare Aleşd
 • Asanare Alexandria
 • Asanare Amara
 • Asanare Anina
 • Asanare Aninoasa
 • Asanare Ardud
 • Asanare Avrig
 • Asanare Azuga
 • Asanare Babadag
 • Asanare Baia de Aramă
 • Asanare Baia de Arieş
 • Asanare Baia Sprie
 • Asanare Băile Govora
 • Asanare Băile Herculane
 • Asanare Băile Olăneşti
 • Asanare Băile Tuşnad
 • Asanare Băileşti
 • Asanare Bălan
 • Asanare Bălceşti
 • Asanare Balş
 • Asanare Băneasa
 • Asanare Baraolt
 • Asanare Bechet
 • Asanare Beclean
 • Asanare Beiuş
 • Asanare Berbeşti
 • Asanare Bereşti
 • Asanare Bicaz
 • Asanare Blaj
 • Asanare Bocşa
 • Asanare Boldeşti-Scăeni
 • Asanare Bolintin-Vale
 • Asanare Borşa
 • Asanare Borsec
 • Asanare Brad
 • Asanare Bran
 • Asanare Breaza
 • Asanare Brezoi
 • Asanare Broşteni
 • Asanare Bucecea
 • Asanare Budeşti
 • Asanare Buhuşi
 • Asanare Bumbeşti-Jiu
 • Asanare Buşteni
 • Asanare Buziaş
 • Asanare Cajvana
 • Asanare Calafat
 • Asanare Călan
 • Asanare Călimăneşti
 • Asanare Câmpeni
 • Asanare Câmpia Turzii
 • Asanare Câmpina
 • Asanare Câmpulung
 • Asanare Câmpulung Moldovenesc
 • Asanare Caracal
 • Asanare Caransebeş
 • Asanare Carei
 • Asanare Cavnic
 • Asanare Căzăneşti
 • Asanare Cehu Silvaniei
 • Asanare Cernavodă
 • Asanare Chişineu-Criş
 • Asanare Ciacova
 • Asanare Cisnădie
 • Asanare Codlea
 • Asanare Comăneşti
 • Asanare Comarnic
 • Asanare Copşa Mică
 • Asanare Corabia
 • Asanare Costeşti
 • Asanare Covasna
 • Asanare Cristuru Secuiesc
 • Asanare Cugir
 • Asanare Curtea de Argeş
 • Asanare Curtici
 • Asanare Dăbuleni
 • Asanare Darabani
 • Asanare Dărmăneşti
 • Asanare Dej
 • Asanare Deta
 • Asanare Dolhasca
 • Asanare Dorohoi
 • Asanare Drăgăneşti
 • Asanare Drăgăneşti-Olt
 • Asanare Drăgăşani
 • Asanare Dragomireşti
 • Asanare Eforie
 • Asanare Făgăraş
 • Asanare Făget
 • Asanare Fălticeni
 • Asanare Făurei
 • Asanare Feteşti
 • Asanare Fieni
 • Asanare Fierbinţi-Târg
 • Asanare Filiaşi
 • Asanare Flămânzi
 • Asanare Frasin
 • Asanare Fundulea
 • Asanare Găeşti
 • Asanare Gătaia
 • Asanare Geoagiu
 • Asanare Gheorgheni
 • Asanare Gherla
 • Asanare Ghimbav
 • Asanare Gura Humorului
 • Asanare Hârlău
 • Asanare Hârşova
 • Asanare Haţeg
 • Asanare Horezu
 • Asanare Huedin
 • Asanare Huşi
 • Asanare Ianca
 • Asanare Iernut
 • Asanare Ineu
 • Asanare Însurăţei
 • Asanare Întorsura Buzăului
 • Asanare Isaccea
 • Asanare Jibou
 • Asanare Lehliu-Gară
 • Asanare Lipova
 • Asanare Liteni
 • Asanare Livada
 • Asanare Luduş
 • Asanare Lugoj
 • Asanare Lupeni
 • Asanare Mangalia
 • Asanare Mărăşeşti
 • Asanare Marghita
 • Asanare Medgidia
 • Asanare Miercurea Nirajului
 • Asanare Miercurea Sibiului
 • Asanare Miercurea-Ciuc
 • Asanare Mihăileşti
 • Asanare Milişăuţi
 • Asanare Mioveni
 • Asanare Mizil
 • Asanare Moineşti
 • Asanare Moldova Nouă
 • Asanare Moreni
 • Asanare Motru
 • Asanare Murfatlar
 • Asanare Murgeni
 • Asanare Nădlac
 • Asanare Năsăud
 • Asanare Năvodari
 • Asanare Negreşti
 • Asanare Negreşti-Oaş
 • Asanare Negru Vodă
 • Asanare Nehoiu
 • Asanare Novaci
 • Asanare Nucet
 • Asanare Ocna Mureş
 • Asanare Ocna Sibiului
 • Asanare Ocnele Mari
 • Asanare Odobeşti
 • Asanare Odorheiu Secuiesc
 • Asanare Olteniţa
 • Asanare Oneşti
 • Asanare Orăştie
 • Asanare Oraviţa
 • Asanare Orşova
 • Asanare Oţelu Roşu
 • Asanare Ovidiu
 • Asanare Panciu
 • Asanare Pâncota
 • Asanare Paşcani
 • Asanare Pătârlagele
 • Asanare Pecica
 • Asanare Petrila
 • Asanare Petroşani
 • Asanare Piatra-Olt
 • Asanare Plopeni
 • Asanare Podu Iloaiei
 • Asanare Pogoanele
 • Asanare Potcoava
 • Asanare Predeal
 • Asanare Pucioasa
 • Asanare Răcari
 • Asanare Rădăuţi
 • Asanare Râmnicu Sărat
 • Asanare Râşnov
 • Asanare Recaş
 • Asanare Reghin
 • Asanare Roşiori de Vede
 • Asanare Rovinari
 • Asanare Roznov
 • Asanare Rupea
 • Asanare Săcele
 • Asanare Săcueni
 • Asanare Salcea
 • Asanare Sălişte
 • Asanare Săliştea de Sus
 • Asanare Salonta
 • Asanare Sângeorgiu de Pădure
 • Asanare Sângeorz-Băi
 • Asanare Sânnicolau Mare
 • Asanare Sântana
 • Asanare Sărmaşu
 • Asanare Săveni
 • Asanare Scorniceşti
 • Asanare Sebeş
 • Asanare Sebiş
 • Asanare Segarcea
 • Asanare Seini
 • Asanare Sighetu Marmaţiei
 • Asanare Sighişoara
 • Asanare Simeria
 • Asanare Şimleu Silvaniei
 • Asanare Sinaia
 • Asanare Siret
 • Asanare Slănic
 • Asanare Slănic-Moldova
 • Asanare Solca
 • Asanare Şomcuta Mare
 • Asanare Sovata
 • Asanare Ştefăneşti
 • Asanare Ştefăneşti
 • Asanare Ştei
 • Asanare Strehaia
 • Asanare Sulina
 • Asanare Tălmaciu
 • Asanare Ţăndărei
 • Asanare Târgu Bujor
 • Asanare Târgu Cărbuneşti
 • Asanare Târgu Frumos
 • Asanare Târgu Lăpuş
 • Asanare Târgu Neamţ
 • Asanare Târgu Ocna
 • Asanare Târgu Secuiesc
 • Asanare Târnăveni
 • Asanare Tăşnad
 • Asanare Tăuţii-Măgherăuş
 • Asanare Techirghiol
 • Asanare Tecuci
 • Asanare Teiuş
 • Asanare Ţicleni
 • Asanare Tismana
 • Asanare Titu
 • Asanare Topliţa
 • Asanare Topoloveni
 • Asanare Turceni
 • Asanare Turnu Măgurele
 • Asanare Ulmeni
 • Asanare Ungheni
 • Asanare Uricani
 • Asanare Urlaţi
 • Asanare Urziceni
 • Asanare Valea lui Mihai
 • Asanare Vălenii de Munte
 • Asanare Vânju Mare
 • Asanare Vaşcău
 • Asanare Vatra Dornei
 • Asanare Vicovu de Sus
 • Asanare Victoria
 • Asanare Videle
 • Asanare Vişeu de Sus
 • Asanare Vlăhiţa
 • Asanare Vulcan
 • Asanare Zărneşti
 • Asanare Zimnicea
 • Asanare Zlatna
 • Romania
  DAIBAU.RO

  +40 31 630 4000

  © 2022 DaiBau.ro, toate drepturile rezervate