Pentru zona

    Apartament la mansardă: cum este să locuiți la mansardă?

    Articolul a fost citit chiar de 635+ utilizatori
    Putem liber să spunem că mansardele au fost spațiile pe care mulți le-au evitat de ani și chiar decenii. Din cauza numeroaselor prejudecăți – gândindu-se că în ele vara este prea cald și iarna prea rece, că din cauza înălțimii insuficiente nu se poate locui în mod normal – aproape nimeni nu a decis să cumpere o astfel de proprietate. Totuși, locuirea la înălțime are numeroase avantaje, iar dezavantajele atribuite apartamentelor sub acoperiș, datorită progresului tehnicilor și tehnologiilor de construcție, precum și invenției materialelor noi, îi lasă pe toți care sunt îndoielnici fără argumente.
    Articol de specialitate 635
    apartament la mansarda
    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare:

    1. Ce înseamnă mai exact să locuiți la mansardă?

    Termenul de mansardă, care înseamnă de fapt spațiul de sub acoperișul unei clădiri transformate în spațiu de locuit, este bine cunoscut publicului larg în contextul arhitecturii. Etimologic, mansarda și-a primit numele de la „inventatorul” său, constructorul François Mansard, care primul a folosit „spațiul de sub acoperiș la cot/la ruptură” pentru locuit. O mansardă transformată în acest fel este cunoscută și sub denumirea de „acoperiș olandez”. Prin urmare, acest gen de cameră sau apartament nu are tavan propriu, ci este preluat de acoperișul clădirii sub care se află, motiv pentru care la noi se numește mansardă. Se poate spune că principala caracteristică a apartamentelor cu acoperiș înclinat este tocmai faptul că au pante și, prin urmare, o înălțime nestandardizată, deși pot fi și pe două nivele.

    2. Apartament la mansardă: imobil rar pe piață

    Apartamentele la mansardă au fost căutate în ultimii ani, deoarece oferă multe avantaje: tavane înalte, spațiu luminos, o vedere frumoasă spre clădirile din jur și, de obicei, un plan cu spațiu mai mare, deoarece mărimea totală a mansardei nu poate fi inclusă în suprafața utilă; totuși, acel spațiu este cu siguranță utilizabil, deoarece piesele de mobilier sau ceva asemănător pot fi întotdeauna amplasate în locurile care nu au „înălțime suficientă să stați în picioare”.

    2.1. Tavane înalte în apartamentul la mansardă

    Mansarda, concepută ca partea superioară a clădirii, poate fi de diverse forme și dimensiuni, iar toate mansardele au în comun o înălțime a tavanului nestandardizată, mai mare decât media. În unele părți ale apartamentului de la mansardă, tavanul poate depăși 5 metri, ceea ce în condițiile normative este de neînțeles. Imaginați-vă un astfel de spațiu - la câțiva metri până la începutul acoperișului de deasupra dvs. creează o experiență unică. Înălțimile extreme în anumite părți, totuși, sunt aproape inevitabil legate de micile înălțimi în altă parte. Zona utilă a mansardei este cea care permite mișcarea normală prin încăpere și măsoară cel puțin 1,80 m.

    „Rețineți - suprafețele deasupra cărora nu există suficientă înălțime utilă nu sunt complet inutilizabile, deoarece puteți amplasa acolo un dulap sau o altă piesă de mobilier, iar pentru că nu sunt potrivite pentru mișcare și locuit - nu fac parte din zona utilă a apartamentul. Acesta este singurul lucru care este important!”

    2.2. Apartament la mansardă cu terasă

    Unele mansarde au terasă. Astfel de apartamente tip mansardă sunt foarte căutate deoarece oferă un spațiu mare deschis, cu o vedere excepțională asupra împrejurimilor, care se află rar chiar și la imobiliarele de lux. Poziția, locația și orientarea extraordinară produc la locuitorii din apartamentele de la mansardă, iluzia că plutesc în aer departe de agitația de la sol a orașului.

    2.3. Mansarda luminoasă

    Întrucât mansardele sunt în principiu ultimele apartamente din clădire și deci cele mai înalte, acestea au foarte puține clădiri în jurul lor, sau mai bine zis, obstacole la pătrunderea luminii, motiv pentru care astfel de spații sunt de obicei foarte luminoase. Un avantaj în plus este un grad mai mare de intimitate, deoarece datorită înălțimii, nimeni nu poate privi înăuntru dinspre stradă, iar la poziție mai înaltă aveți o vedere mai bună asupra împrejurimilor.

    Apartamentele la mansarde se caracterizează printr-o abundență de lumină naturală
    Apartamentele la mansarde se caracterizează printr-o abundență de lumină naturală

    3. Cum deschideți ferestrele de la mansardă?

    Fiindcă mansarda este un apartament sub acoperiș, necesită montarea ferestrelor complet diferite față de locuința obișnuită, standard. Ferestrele de mansardă pot fi deschise manual sau automat, poziția lor jucând un rol important – dacă sunt prea înalte pentru a ajunge la ele, pot fi deschise doar automat. Este important să știți dacă fereastra ar trebui deschisă deloc; dacă în cameră sunt și alte ferestre, este suficient să deschideți una pentru aerisire, în timp ce celelalte, mai greu accesibile, pot fi doar geamuri fixate. În acest fel economisiți niște bani și simplificați montarea ferestrei.

    „Lumina poate pătrunde în mansardă prin luminatoare, ferestre panoramice (dacă înălțimea pereților permite) și ferestre de mansardă.”

    4. Mansardele sunt tot mai scumpe

    Se știe că tot ceea ce este considerat rar, calitativ și exclusivist în orice sens -  din care fac parte tot mai mult și mansardele – este mai căutat și, prin urmare, mai scump. De fapt, se va vinde cu aproximativ 20% mai scump decât un „apartament obișnuit” din aceeași zonă și locație, cu aceeași metri pătrați. Acesta este prețul care trebuie plătit pentru accesul la un spațiu privat deschis, adesea cu vederi panoramice ale împrejurimilor, tavane înalte și multă lumină.

    5. Cum să alegeți culorile pereților mansardei

    Deoarece spațiul de sub acoperiș este de obicei deschis, înalt și spațios, luați în considerare mai multe opțiuni de combinare a culorilor și îndrăzniți să alegeți ceva mai neconvențional, chiar și nuanțe foarte libere. Desigur, pereții alb și bej pal sunt întotdeauna eleganți și moderni, dar puteți alege culori pentru pereți în vișiniu, verde măsline sau albastru indigo. Dacă apartamentul de la mansardă este bogat iluminat cu lumină naturală, culoarea intensă nu ar trebui vizual să reducă spațiul.

     Datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă, cererea apartamentelor tip mansardă a crescut foarte mult în ultimii ani - ca urmare, și prețurile acestora.
    Datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă, cererea apartamentelor tip mansardă a crescut foarte mult în ultimii ani - ca urmare, și prețurile acestora.

    6. Problema izolației mansardei

    În sfârșit, să ne întoarcem la cea mai frecventă întrebare, sau mai bine zis, preocuparea potențialilor cumpărători de mansardă: izolarea termică. De fapt, izolarea este principalul motiv pentru care mulți oameni evită să cumpere mansardă. 

    Câteva lucruri cărora trebuie să acordați atenție când verificați mansarda, adică atunci când decideți să cumpărați un apartament la mansardă, sunt următoarele: 

    - Cum se încălzește mansarda pe care planificați să o cumpărați?
    - Care este eficiența energetică a spațiului?
    - Care materiale au fost folosite pentru izolarea termică, fonică și hidroizolație?
    - Care sunt garanțiile pentru izolarea întregii clădiri, în special a mansardei, care este deosebit de expusă
    - Planurile viitoare de renovare, întreținere și toate reglementările aferente.

    În situația în care clădirea se încălzește cu o pompă de căldură sau este conectată la o conductă  de gaz sau altă încălzire, nu trebuie să vă faceți prea multă grijă cu privire la costurile de încălzire. Aflați dacă vânzătorul are date despre eficiența energetică a clădirii, adică certificatul  energetic al clădirii, care vă vor spune imediat dacă este o clădire eficientă sau ineficientă. De asemenea, întrebați când au fost ultima dată renovate fațada și acoperișul - astfel veți știi câți ani puteți conta pe locuirea liniștită în noul apartament, fără costuri mari de renovare sau reparație.

    Articol de specialitate 635
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Renovare, reabilitare?

    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3818 executanți pentru domeniul Renovare, reabilitare
    8.9
    0

    TOTAL QUALITY CONS SRL


    8.9
    0

    AG CONKRET STRUCTO BETON SRL


    8.9
    0

    CORAL BUSINESS CONSULTING SRL


    8.9
    0

    ALCONEP SRL