În continuare:
1. Șemineurile pe lemne au multe avantaje
Când vorbim despre șemineurile pe lemne, ne referim de fapt la cele cu inserție de șemineu integrată. Astfel de șemineuri pe lemne oferă multe avantaje. Cel mai evident este crearea unei atmosfere familiare și primitoare în fiecare casă, precum și sentimente pozitive de căldură și confort. Nimic nu este mai bine în serile reci de iarnă decât să citiți și să beți ceaiul lângă șemineu. Pe lângă acestea, șemineurile pe lemne au și alte avantaje funcționale. Sunt un întreg sistem care servește la încălzirea uniformă a spațiului, deoarece emit căldură în trei „etape”: în primul rând, încălzirea directă prin sticlă, apoi încălzirea cu aer cald din orificiile de ventilație și, în final, datorită radiației, care este transferată din camera de ardere în mediu. Tot mai multe persoane decid să construiască, să monteze sau să restaureze un șemineu, deoarece utilizarea acestuia poate reduce foarte mult costurile, ceea ce nu este neglijabil, deoarece toate celelalte surse de energie sunt semnificativ mai scumpe și le crește prețul.
„Datorită căldurii care se transmite prin radiație în încăpere prin placarea șemineului, încăperile rămân calde câteva ore după ce focul încetează să mai arde.”
Pe lângă sentimentele plăcute pe care le aduce în fiecare locuință și căldura cu care încălzește, șemineul este și un frumos element arhitectural care modelează și caracterizează spațiul. Atunci când proiectați un șemineu, puteți alege între diverse materiale și forme, la fel, vă puteți distra până alegeți un loc pentru acesta în interior. Un șemineu estetic înfrumusețează, înnobilează și îmbogățește întregul spațiu.
2. Încălzirea spațiilor cu șemineu pe lemne
2.1. Șemineurile pe lemne au puteri termice diferite
Șemineurile pe lemne pot servi ca dispozitive auxiliare de încălzire. Puterea de încălzire a șemineurilor pe lemne este în general între 5 și 15 kW, iar unele dispozitive mai puternice ating valori și mai mari, deși reprezintă o cotă minoritară de piață. Cât de eficient va încălzi un șemineu pe lemne depinde nu numai de puterea sa, ci și de locul în care este amplasat, dar și mai mult de tipul de clădire. Construcția modernă, foarte eficientă din punct de vedere energetic, a clădirilor tinde spre pierderi minime de căldură, ceea ce permite șemineurilor individuale cu performanțe termice mai scăzute, să încălzească în mod satisfăcător un spațiu mai mare. Desigur, acest lucru nu se aplică caselor mai vechi cu izolație termică slabă, posibile punți termice și tâmplărie care nu etanșează așa cum ar trebui. Într-o clădire nouă, izolată termic de înaltă calitate, pentru suprafață de locuit de aproximativ 50 m2, care include camera de zi, sufrageria și bucătăria, se recomandă de obicei șemineurile de putere puțin mai mică: de la 5-7 kW. Sistemele mai mari și mai puternice se recomandă pentru suprafețe mai mari de 50 m2.
2.2. Locul șemineului este foarte important
Pe lângă dimensiunea camerei, este importantă și poziția șemineului în ea. Poziția ideală pentru un șemineu pe lemne este, desigur, cât mai departe de ferestre și uși, și cât mai aproape de centru, pentru că astfel întreaga încăpere, adică spațiul, este încălzit mai rapid și mai uniform. Deoarece un plan cu un șemineu în mijloc nu este soluția cea mai practică din mai multe motive, acestea sunt în general plasate pe peretele opus intrării. În acest caz, cea mai bună poziție a șemineului este în mijlocul laturii mai lungi, cât mai departe de toate elementele exterioare. Cel mai prost loc pentru orice șemineu este în colț, între doi pereți.
3. Șemineurile pe lemne: diferite tipuri
3.1. Șemineurile deschise și închise
Pe piață există cu adevărat nenumărate tipuri, feluri și modele de șemineuri pe lemne gata făcute și oricine îl poate găsi pe cel potrivit pentru sine. În primul rând, puteți alege între variantele deschise sau închise. Un șemineu deschis înseamnă că focarul său nu este închis cu sticlă, deci nu există nicio barieră între foc și restul încăperii. Un sentiment mai autentic și mai magic este, desigur, cu un șemineu deschis, unde contactul cu focul este mai direct. Fără îndoială, un focar închis este mai sigur din toate punctele de vedere, ceea ce previne căderea jarului din șemineu și provocarea unui incendiu.
3.2. Șemineu pe lemne încorporat
Cel mai des se întâlnesc șemineurile clasice, încorporabile, fixate într-un loc anume, fără posibilitatea de mutare. De aceea, montarea lor trebuie să fie planificată și proiectată în detaliu în prealabil, determinându-se totodată dacă va fi alimentat cu trunchiuri sau biomasă. Pe lângă șemineul clasic cu lemne, exista și variante care folosesc bioetanol sau combustibili biodegradabili. Un șemineu care arde, de exemplu, cu bioetanol, nu are nevoie de coș și nici nu afumă.
3.3. Un șemineu la comandă sau dintr-un catalog?
Când vă hotărâți să cumpărați un șemineu, puteți alege unul la comandă sau dintr-un catalog. Un șemineu la comandă este mai ușor de instalat într-o clădire nouă, deoarece dimensiunea, designul, montarea și poziția sa sunt deja planificate în timpul proiectării casei. În felul acesta, este posibil să se prevadă și să se pregătească toate conexiunile necesare, ceea ce este dificil în clădirile mai vechi. Șemineurile din catalog sunt standardizate, adică modele standard, deci se montează și se activează mai simplu și mai ușor, deși caracteristicile lor nu pot fi schimbate la dorință sau ulterior - sunt așa cum sunt și ca atare le cumpărați.
„Prețurile șemineurilor standard și ale șemineurilor la comandă sunt destul de diferite: șemineurile pe lemne realizate la comandă sunt desigur mai scumpe decât modelele standard din catalog.”
3.4. Șemineuri combinate
Șemineurile pe lemne pot fi realizate și ca șemineuri combinate sau șemineuri cu acumulare de aer cald. Acest tip de dispozitiv permite încălzirea rapidă a spațiului și, mai presus de orice, șemineurile combinate emit căldură timp de câteva ore după stingerea focului. Șemineurile combinate pe lemne sunt versatile și, prin urmare, potrivite pentru cei care preferă un stil de viață modern, dinamic.
4. Șemineuri pe lemne – preț
Prețul de livrare și montare a unui șemineu de cameră cu capacitatea de 3-8kW este între 8.000 și 40.000 RON/buc. Montarea șemineului durează în general 2-4 zile lucrătoare, în funcție de mărimea și complexitatea instalației.