Pentru zona

    Certificat de urbanism

    Articolul a fost citit chiar de 1007+ utilizatori
    Ce este certificatul de urbanism și unde se depune cererea? Certificatul de urbanism se emite, în baza unei cereri prealabile, de către biroul de Urbanism al localității pe aria căreia urmează a fi ridicată o construcție. Certificatul este semnat de președintele consiliului județean sau de primar, după caz, de secretar și de arhitectul-șef sau de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului din aparatul propriu al autorității administrației publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atribuțiilor stabilite conform legii. Certificatul de urbanism conține informații referitoare la titlul în baza căruia este deținut imobilul (titlul de proprietate), dacă face parte din categoria monumentelor istorice, precizări privind amplasarea imobilului în intravilan sau în afara acestuia, servituțile care îl grevează. Taxa pentru emiterea certificatului de urbanism este calculată în funcție de suprafața construită.
    Articol de specialitate 1007
    certificat de urbanism
    Avem 1359 executanți pentru domeniul Proiecte case:

    1. Obținerea certificatului de urbanism

    Certificatul de urbanism poate fi solicitat de orice persoană juridică sau fizică, care nu trebuie neapărat să fie proprietara imobilului. Prin urmare, proprietatea asupra imobilului nu este o cerință pentru obținerea certificatului de urbanism, dar trebuie să se precizeze motivul solicitării. Atunci când luați o decizie de cumpărare a unui imobil sau teren de construcție, este întotdeauna recomandat să cereți vânzătorului aceste informații, împreună cu documentația completă.

    2. Cererea pentru emiterea certificatului de urbanism

    S-a scurtat durata de la depunerea cererii la eliberarea certificatului de urbanism de la 30 la 15 zile lucrătoare cu posibilitatea emiterii, în funcție de gradul de informatizare al primăriei, și în format digital. Certificatul de urbanism este emis de primăriile din circumscripția imobilului. Certificatul de urbanism este valabil 12 luni de la data emiterii lui, dar se poate prelungii prin plata unor taxe suplimentare, calculată pentru fiecare situație în parte. Certificatul de urbanism poate avea de la bun început o valabilitate mai redusă, de doar șase luni, sau mai lungă, de 24 de luni, ceea ce depinde de alte detalii legate de construcții. Pentru obținerea certificatului de urbanism aveți nevoie de:

    - cerere tip pentru emiterea certificatului de urbanism;
    - elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral și număr de carte funciară, în cazul în care legea nu dispune altfel;
    - chitanța pentru plata taxei;
    - actul de proprietate
    - scopul solicitării;
    - plan topografic și plan cadastral;
    - avize pentru branșarea la infrastructura edilitară și a căilor de comunicații;
    - avize specifice unor zone cu restricții;

    3. La ce servește certificatul de urbanism?

    Certificatul de urbanism se emite atât pentru realizarea unei construcții, ca o operațiune prealabilă solicitării autorizației de construire, cât și pentru o parte dintre operațiunile notariale.

    Datele menționate mai sus cu privire la posibilele modificări și completări ale datelor din planurile urbanistice sunt deosebit de importante pentru un investitor care intenționează să construiască într-o zonă. Și anume, se poate întâmpla ca dacă planurile urbanistice se schimbă, investiția lui să nu mai fie justificată. Dacă, de exemplu, un nou plan urbanistic are în vedere extinderea sau transformarea unei zone de construcție, agricole sau industriale într-o anumită parte a municipiului, valoarea imobilelor și a terenului se poate modifica complet.

    Certificatul de urbanism este solicitat în principal pentru construcția unei clădiri noi, extinderea sau alipirea, dezmembrarea unei clădiri existente sau pentru vânzare. Alte motive pot fi reconstrucția, adaptarea, renovarea, transformarea, apartamentarea, construcția de clădiri auxiliare, garaje și substații, construcția sau reconstrucția infrastructurii și schimbarea destinației unui teren de construcție. Certificatul de urbanism este un document esențial, care, alături de autorizația de construcție, permite construcția sau reabilitarea unei construcții în condiții de legalitate. Dacă nu aveți un certificat de urbanism, nu puteți obține autorizația de construcție. 

    3.1. Certificatul de urbanism pentru construirea de clădiri și executarea lucrărilor pe teren

    Certificatul de urbanism pentru construcția clădirilor servește proiectantului, adică arhitectului, pentru pregătirea planului de construcție, schimbarea scopului, reconstrucție sau atunci când ia o decizie de îndepărtare a clădirii. Acest tip de informații despre locație este în general considerată cea mai cuprinzătoare, deoarece servește la vânzarea imobiliarelor și formării unui teren de construcție pentru o clădire existentă.

    Certificatul de urbanism în scopul realizării unei clădiri conține o listă detaliată a activităților permise, construcții și alte lucrări care pot fi efectuate pe un anumit teren. Datele din acest document pentru nevoile clădirilor de construcție conțin și informațiile privind construcția clădirilor simple, care nu necesită verificări statice, tehnice, de construcții speciale, deoarece nu sunt destinate locuirii și nu au impact asupra mediul.

    3.2.  Certificatul de urbanism pentru vânzarea imobiliarelor

    Certificatul de urbanism în scopul vânzării imobiliarelor este destinat desfășurării procedurilor judiciare și tranzacțiilor imobiliare și, de asemenea, îndeplinesc cerințele legate de Cartea Funciară. În acest tip de document, autoritatea administrației publice furnizează date privind planurile urbanistice valabile pentru zona în care se află parcela, cu privire la utilizarea terenului, cu privire la posibila existență a dreptului de cumpărare de către primărie, zona de protecție a surselor de apă și alte măsuri și interdicții privind locația.

    Primăria poate exercita dreptul în baza Regulamentului privind dreptul de preemțiune. Cu condiția, desigur, ca imobilul să fie situat în zona lor. Înainte de a cumpăra acest tip de imobil, cumpărătorul trebuie să obțină o adeverință de la primărie prin care să renunțe la dreptul de preemțiune.

    3.3. Certificatul de urbanism pentru crearea unei parcele de construcție pentru o clădire existentă

    Certificatul de urbanism pentru formarea unei parcele de construcție pentru o clădire existentă conțin date privind actele legate de planul urbanistic, care se referă la parcelă, destinația imobilului care decurge din planul urbanistic specificat, informațiile privind criteriile și condițiile pentru formarea parcelelor de construcție și a copiilor planurilor parcelelor de construcție, ca parte a planului urbanistic.

    Dacă decideți să solicitați un certificat de urbanism, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1007
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Proiecte case?

    Avem 1359 executanți pentru domeniul Proiecte case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1359 executanți pentru domeniul Proiecte case
    8.9
    0

    ATELIER REZALIT SRL


    8.9
    0

    RE-ACT NOW ARCHITECTURE SRL


    8.9
    0

    BOBIS PREST SRL

    165d
    8.9
    0

    LAURENTIU PALADE BIROU DE ARHITECTURA SRL