Pentru zona

    Vatra Dornei – nu ratați numeroasele obiective turistice!

    Articolul a fost citit chiar de 4407+ utilizatori
    Vatra Dornei este un municipiu situat în județul Suceava, în superba Bucovină, România. Are în compunere următoarele localități: Todireni, Roșu, Argestru. Datorită poziției geografice în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali, este foarte atrăgătoare pentru turiști, având ape termale, un peisaj minunat și nu în ultimul rând cinci pârtii pentru practicarea sporturilor de iarnă. Dacă doriți să cunoașteți mai bine Vatra Dornei, vă propunem să citiți în continuare acest text, care vă poartă într-o călătorie spre cele mai frumoase obiective turistice ale localității. Sursa fotografiilor: Primăria Vatra Dornei

    Cazinoul Băilor

    Centrul Muzeal Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor, cum era la început denumit, a fost cândva un cazinou, pe care l-a construit vienezul Peter Paul Brang, de profesie arhitect. Cazinoul s-a construit între anii 1896-1898, iar în 1899 a fost dat în folosință, fiind inaugurat oficial pe data de 10 iulie. Vizitatorii îl pot găsi între Parcul balnear și râul Dorna, mai precis pe str. Republicii nr. 5. Este în stil eclectic, cu note renascentiste germane, arhitectonic semănând cu Cazinoul din Baden, iar interiorul a fost decorat cu trei policandre de cristal de Murano care initial funcționau cu lumânări, iar ulterior cu electricitate. Cazinoul este compus și din sala de teatru, bibliotecă, restaurant, cofetărie și spațiu de utilitate publică.

    De-a lungul timpului a fost vizitat de multe personalități cunoscute din România, precum: împăratul Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, generalul Gheorghe Argeșanu, Nichifor Crainic, A. C. Cuza, generalul Ion Antonescu, Emil Bodnăraș, Eugen Jebeleanu, Mihai Beniuc, Zaharia Stancu, Gheorghe-Dej și Chivu Stoica.

    Cazinoul Băilor
    Cazinoul Băilor

    Cazinoul Băilor a funcționat de la darea în folosință ca sală de jocuri, sală de concerte și spectacole și club muncitoresc.

    În prima parte a anului 1986, s-a început efectuarea unor lucrări ample de renovare a clădirii și de remodelare a perimetrului din vecinătate, strada dinspre râul Dorna fiind transformată în bulevard. După declarațiile lui Ioan Cornețchi, fost primar la Vatra Dornei (1986-1989), președintele Nicolae Ceaușescu a aprobat în 1987 refacerea cazinoului, documentația fiind avizată de guvern. Lucrările trebuiau finalizate în termen de trei ani. S-a refăcut structura de rezistență cu elevi și militari. Pe timpul revoluției din 1989 din cazinou au fost furate candelabrele, marmura de Carrara, căzile de cupru, cristalurile...

    După anul 1990, clădirea a devenit proprietatea societății Dorna Turism SA, mai apoi transferată în administrarea Consiliului Local, prin hotărâre de guvern. Primarul Ioan Moraru, împreună cu Consiliul Local al municipiului Vatra Dornei au decis înființat Fundația „Cazinoul Vatra Dornei”, care a strâns fondurile necesare pentru restaurarea și consolidarea acestei clădiri. Cazinoul aflat în paragină, a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe data de 14 octombrie 2004, prin Hotărârea Guvernului.

    Primăria UAT Vatra Dornei – Palatul Comunal

    Palatul Comunal a fost ridicat în anul 1895 de către arhitectul Paul P. Brang, iar inițiatorul proiectului a fost primarul Vasile Deac. Această clădire este ridicată în stil renascentist și stil moldovenesc, în prezent interiorul fiind împărțit în două etaje. La parter se află birourile funcționarilor publici și Muzeul Etnografic Vatra Dornei, iar la etaj birourile funcționarilor publici, Sala Oglinzilor și Sala Consiliului Local. 

    Primăria
    Primăria

    Clădirea este formată din pereți portanți din zidărie de cărămidă, pereții structurali au dimensiunea între 30-100 cm, iar pereții subsolului au grosimea de 60-150 cm, fiind parțial din zidărie de piatră. Planșeele  peste subsol, au forma unor bolți din zidărie de cărămidă, iar peste parter și etaj din lemn.  Elevațiile și fundațiile au fost realizate din zidărie de piatră cu lățimea de 60-150 cm. Subsolul și etajul sunt accesibile prin scări interioare, iar turnul prin scară elicoidală din metal. Șarpanta este construită din lemn cioplit, astereala din scânduri, iar învelitoarea din tablă.

    Clădirea primăriei este considerată o valoare a patrimoniului național și monument istoric și arhitectural. 

    Primăria
    Primăria

    Casa Vladimir

    Casa Vladimir a început să se construiască pe data de 31 mai 1911 din fondurile compuse din subscripții și colecte publice. Donații semnificative au venit și din partea mitropolitului Bucovinei, a dornenilor, precum și a primarului Ștefan Forfotă. Clădirea are zidărie din cărămidă presată. Are în compunere subsol, parter și etaj, fiecare nivel având grup sanitar, iar acoperișul este semi-mansardat.

    Asociația Preoților din Bucovina a preluat realizarea acestui proiect de construire, al cărui scop era să primească clerul ortodox din Bucovina care aveau probleme de sănătate și financiare. Casa de Odihnă a Preoților din Vatra Dornei, numită și Kurhaus Vladimir, a primit multe elemente arhitecturale asemănătoare cu cele pe fațadele Palatului Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei din Cernăuți. Clădirea  are 21 de camere care erau planificate pentru închinare și vindecare spirituală, fiind poziționată spre răsărit. Pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au utilizat-o ofițerii germani, apoi răniții. După război, Asociația Preoților din Bucovina nu a mai fost persoană juridică, dar regimul comunist la putere, a format Societatea „Vladimir” care a administrat clădirea până în anul 1949.

    20221103_123337.jpg
    Casa Vladimir, sursă foto: Primăria Vatra Dornei

    Casa Vladimir a mai găzduit Școala Medie Tehnică de Minereuri şi un internat de băieți. Din 9 aprilie 1953 în clădire se află trei cabinete de consultații medicale în specialitățile chirurgie, interne şi obstetrică-ginecologie. După anul 1956 Căminul Vladimir va fi atribuit Întreprinderii Miniere Vatra Dorna. Din anul 2004 Căminul Vladimir revine în posesia proprietarului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Se încep lucrările de restaurare ale clădirii, mai ales a capelei, sub îndrumarea preotului Mihai Valică. Cu ajutorul sponsorilor și donațiilor de aproape 200.000 euro, s-a reparat întreaga clădire, devenind un centru social pentru copiii fără adăpost. 

    Gara Vatra Dornei-Băi

    Gara Vatra Dornei – Băi a fost construită în jurul anului 1910 de către arhitectul Paul Brang în stilul – castel austriac, cu zidărie din cărămidă. Inițial, tronsonul de cale ferată Câmpulung-Vatra Dornei a avut punctul terminus pe malul drept al râului Bistrița. Primarul orașului de atunci, Vasile Deac, l-a înștiințat pe împăratul Franz Joseph despre ideea prelungirii arterei feroviare în lungime de câteva sute de metri. Gara a făcut parte din ansamblu al stațiunii balneoclimaterice. Acest proiect a fost aprobat, astfel că Vatra Dornei are de fapt două gări care sunt apropiate una de alta, iar până în 1939, gara Vatra Dornei – Băi a fost punct terminus.

    Gara
    Gara

    În prezent funcționează gara cu sala de așteptare, grupuri sanitare, mesageria și casa de bilete. Datorită modernizării, au fost proiectate utilitățile cerute de protocolul internațional. Proiectul care s-a finalizat între anii 1995-1996 se află la Iași, în arhiva Regională de Căi Ferate. Trebuie să amintim că această gară se află din 2004 pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

    Hotel Carol

    Despre Hotelul Carol, aflat în zona centrală a municipiului Vatra Dornei, strada Republicii, s-a construit în anul 1894 și a fost dat în folosință în anul 1896. A fost realizat în stil austro-ungar cu elemente vintage și moderne în arhitectura austro-ungară cu stil „vintage” și elemente din tehnologia modernă. Este situat în apropierea Parcului stațiunii Vatra Dornei și Cazinoului Băilor. În prezent, în clădire funcționează centrul SPA, spațiile de cazare, restaurantul, la fel și terasa. Clădirea este realizată din zidărie din cărămidă. Datorită aspectului arhitectural, acest hotel are o deosebită importanță pentru oraș. 

    Hotel Carol
    Hotel Carol

    Izvorul Sentinela

    Acest izvor de apă minerală a fost descoperit în 1871 și dat în folosință în 1896. Mai mult timp a purtat numele ministrului agriculturii din acel timp al Austro-Ungariei, “Falkenhein”. Ulterior, a primit numele “Sentinela” de la societatea cultural-patriotică, care activa în Vatra Dornei în perioada interbelică. Pe vremea comunismului izvorul a fost denumit “23 August”, ca după Revoluția din 1989 să se revină la denumirea “Sentinela”. Această clădire a fost construită din zidărie din cărămidă în stilul castelelor medievale și a fost folosită pentru promenadă și agrement. Clădirea este monument istoric din 2004.

    vatra-dornei-2.jpg
    Izvorul Sentinela, sursă foto: Primăria Vatra Dormei

    Biblioteca “G. T. Kirileanu”

    Această bibliotecă avea destinația inițială de Palat Național Român. Arhitectul Paul P. Brang a construit clădirea în zona centrală în 1899 în apropierea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” și a Sinagogii. Darea în folosință a fost în anul 1901. Privind forma, dimensiunea și latura arhitecturală, clădirea îmbină stilurile renascentist și moldovenesc. Este o construcție pe structură de cărămidă. Interiorul avea la deschiderea oficială 8 săli la etaj și 7 la parter, dintre care 3 aparțineau cabinetului de lectură Sentinela.

    Biblioteca
    Biblioteca

    Datorită fondurilor de cărți, expozițiilor de artă, diferitelor manifestări, biblioteca a reușit să atragă un număr mare de turiști veniți în stațiunea balneară. Este important să amintim că această bibliotecă face parte din programul Bibliophil și Biblionet, începând cu anul 2009. Are colaboratori precum Liceul Teoretic Ion Luca, Casa de Cultură, Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, Asociația Pro Basarabia și Bucovina, dar organizează și manifestări dedicate personalităților mari din cultura și literatura română. În cadrul bibliotecii se marchează zilele naționale și evenimentele istorice importante din țară.

    Clădirea Băilor

    Autorul a fost Contele Falkenhein, ministrul care a condus activitatea Fondului Religionar Grec-Ortodox, a depus documentația de construire la Cancelaria împărătească. Din păcate, proiectul nu a fost pus în aplicare. Abia după 1886, arhitecții Brang și Laizner au revizuit și au îmbunătățit proiectul. Clădirea a fost dată în folosință în 1898, având stil eclectic, cu note din Renașterea germană. Este o construcție pe structură de cărămidă. Pe baza proiectului a fost construită cu cabine pentru băi de apă feruginoasă, precum și cu băi din nămol de turbă. Căzile au fost încălzite pe sistemul Baco, realizate din cupru. În sala de recuperare, pe banchete speciale s-au odihnit bolnavii. Sala de mecanoterapie era situată la etaj. 

    Un eveniment important desfășurat în această clădire a fost Congresul Medicilor din Bucovina în septembrie 1899, la care doctorul Kipper a considerat stabilimentul balnear ca fiind unul modern. În anul 1905, circa 2.200 de persoane au fost tratate, grație calităților curative. 

    Acestea au fost doar câteva date și prezentări ale acestor minunate locuri istorice de mare importanță pentru Vatra Dornei și nu numai. Ca să le cunoașteți și mai profund, vă propunem să vizitați personal aceste obiective turistice și să vă convingeți singuri de frumusețea și valoarea lor. 

    Foișor Parc
    Foișor Parc

     

     

    4407
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.