Pentru zona

    Certificat energetic: preț și realizare

    Articolul a fost citit chiar de 637+ utilizatori
    Întrebările din domeniul eficienței energetice sunt de ceva vreme foarte actuale în societate, atât din cauza abordării generale și soluțiilor în acest domeniu, cât și din cauza obligațiilor care sunt considerate mai mult sau mai puțin doar o altă cheltuială suplimentară. Cine are nevoie de un certificat energetic și pentru ce? Rețineți că aceste subiecte în România sunt reglementate de Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficiența energetică, din 1 iunie 2010 certificatul de performanță energetică a devenit obligatoriu prin Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1144 din 19/12/2005. Vom încerca să clarificăm despre ce este vorba.
    Articol de specialitate 637
    certificat energetic
    Avem 76 executanți pentru domeniul Certificat energetic:

    1. Ce este un certificat de performanță energetică a clădirilor (adică certificat energetic)?

    Certificatul energetic este un document public cu date despre eficiența energetică a clădirii și recomandări cu privire la modul de creștere a eficienței energetice. Deci, un certificat energetic este un document care afirmă cât de eficientă energetic este casa, apartamentul sau unitatea comercială pe care o dețineți. Deși este într-adevăr un anumit cost, pe baza măsurătorilor și studiilor care se fac pentru certificat, veți afla câtă energie se pierde cu adevărat din cauza izolației proaste, ferestrelor, așa-zise punți termice și alte defecte de construcție sau daune cauzate de utilizare. Într-un cuvânt, veți ști exact câți bani cheltuiți pe încălzire și răcire, pentru care plătiți, dar nu folosiți.

    Exemplul unui certificat energetic
    Exemplul unui certificat energetic

    2. Clase energetice

    Eficiența energetică este clasificată pe clase energetice:

    - clasa A1, de la 0 la 10 kWh/m2a,
    - clasa A2, de la 10 la 15 kWh/m2a,
    - clasa B1, de la 15 la 25 kWh/m2a,
    - clasa B2, de la 25 la 35 kWh/m2a,
    - clasa C, de la 35 la 60 kWh/m2a,
    - clasa D, de la 60 la 105 kWh/m2a,
    - clasa E, de la 105 la 150 kWh/m2a,
    - clasa F, de la 150 la 210 kWh/m2a,
    - clasa G, de la 210 la 300 și mai mult kWh/m2a.

    3. Legea privind utilizarea eficientă a energiei - când este necesar un certificat energetic?

    Dacă sunteți proprietarul unei case nou construite sau al unei părți a clădirii, atunci studiul privind certificatul proprietăților energetice ale clădirii a fost o parte obligatorie a documentației de construcție pentru eliberarea unei autorizații de construire și recepției finale, astfel încât îl aveți deja și nu trebuie să îl căutați mai departe. Dacă este vorba de o casă mai veche, certificatul nu este necesar, dar dacă o renovați, adaptați sau asanați și, astfel, atingeți structura portantă, deci dacă lucrarea este mai amplă, atunci va trebui să cereți din nou autorizația de construire, iar în acea documentație va trebui să realizați din nou un certificat de eficiență energetică. Certificatul energetic al clădirilor construite sau renovate este obligatoriu din data de 19 iulie 2013 când a intrat în vigoare Legea nr. 59 din 2003, care a modificat legea nr. 372/2005, și fără acesta nu puteți vinde sau închiria legal imobile. Odată ce îl primiți, certificatul energetic este valabil zece ani, atâta timp cât nu efectuați nicio lucrare de construcție în acest timp. Și un avertisment - amenzile prevăzute pentru certificatul neîntocmit prevede sancțiuni conform Legii 372 din 2005 cu modificările ulterioare.

    3.1. Sunteți proprietarul unei case sau al unei părți dintr-o clădire?

    Dacă sunteți proprietarul unui apartament din clădire, puteți cere un certificat energetic la cererea dumneavoastră, dar vă puteți face și o echipă cu vecinii să îl cereți împreună, pentru că s-a  dovedit mult mai ieftin. Conform legii noastre, pentru clădirile sau părți de clădiri cu o suprafață utilă ce nu depășește 50 m2, certificatul nu este obligatoriu în niciun caz. Totuși, dacă aveți nevoie de el din orice motiv, vă recomandăm să vă informați mai întâi despre toate detaliile la administratorul de bloc sau la autorităților locale.

    3.2. Doriți casă nouă?

    În cazul construcției noi, certificatul energetic este o parte obligatorie a proiectului pentru obținerea autorizației de construire și recepției, deci va fi realizat fie de arhitectul, fie de proiectantul pe care l-ați angajat.

    4. Calculul energiei necesare pentru încălzire

    Certificatul energetic calculat se obține pe baza indicatorilor pentru calculul consumului de energie în clădire. Într-un astfel de certificat, clădirea este clasificată într-una din clasele de eficiență energetică în funcție de consumul anual de căldură pe unitatea de spațiu util al clădirii. Acest certificat energetic de calcul se face pentru toate clădirile noi, iar metodologia de calcul este aceeași ca și pentru calculul consumului de energie, care a fost făcut pentru obținerea autorizației de construire.

    5. Termoviziunea

    Raportul de termoviziune se obține pe baza măsurării consumului de energie. Este posibil să aveți nevoie de unul dacă dețineți o proprietate nerezidențială care se încălzește. Acest raport nu este obligatoriu nici pentru clădirile comerciale care nu se încălzesc sau sunt încălzite doar până la +12°. Oricum, măsurarea se face cu o cameră în infraroșu, care înregistrează pierderile în anumite părți ale clădirii folosind culorile spectrului. Imaginile arată exact unde sunt punctele slabe și punțile termice din structura clădirii. Așa-numitele puncte slabe și punți termice sunt denumirile îmbinărilor din construcția și structura obiectului, care nu sunt executate bine și unde se pierde energie. Acestea sunt de obicei ferestrele, ușile și unele părți ale acoperișului.

     Camera termografică arată clar care suprafețe absorb căldura maximă.
    Camera termografică arată clar care suprafețe absorb căldura maximă.

    6. Realizarea unui certificat energetic

    Procedura este destul de simplă. Proprietarul unității trebuie să depună o cerere pentru eliberarea unui certificat unuia dintre experții autorizați. Puteți găsi astfel de experți licențiați pe Internet sau aici pe portalul daibau.ro trimițându-ne o cerere.

    Proprietarul trebuie să ofere expertului toate datele necesare, proiectarea și documentația tehnică de care dispune și să îi permită accesul și inspecția directă. Ceea ce va interesa cel mai mult expertul este tipul și grosimea materialului de acoperire al clădirii, dimensiunile - interioare și exterioare, ferestrele, aerul condiționat - tipul și metoda de încălzire și răcire, apa caldă și iluminatul. Cu cât există mai multe date, cu atât calculul este mai precis.

    7. Prețul unui certificat energetic

    Cât costă un certificat energetic? Prețul unui certificat energetic pentru o casă medie de familie costă 200-300 RON și este valabil 10 ani, dacă în acest timp nu efectuați nicio lucrare de construcție la casă care ar putea influența acuratețea datelor din certificat.

    8. Clarificarea termenilor din domeniu

    - căldura anuală necesară pentru încălzirea clădirii Qnh (kWh/m2a) indică câtă căldură este necesară pentru încălzirea clădirii datorită transmisiei (radiației) și pierderilor de căldură în ventilație, minus afluxurile utile de radiație solară și sursele interioare de căldură;

    - aportul anual de energie pentru funcționarea clădirii Q(f) (kWh/m2a) indică energia totală necesară pentru încălzire, răcire, ventilație, aer condiționat și iluminat;

    - energia primară anuală pentru funcționarea clădirii Qp (kWh/m2a) este energia purtătorilor de energie primară obținută din exploatarea surselor naturale de energie care nu sunt supuse conversiei tehnice și care sunt utilizate pentru funcționarea clădirii;

    - emisiile anuale de CO2 înseamnă emisiile datorate funcționării clădirii pe unitatea de suprafață (totală) condiționată (kg/m2a) și se determină în conformitate cu reglementările care reglementează utilizarea eficientă a energiei în clădiri;

    - energia de intrare anuală destinată a fi convertită în căldură pentru încălzirea clădirii Qfh (kWh/m2a), înseamnă energia totală furnizată sistemului de încălzire a clădirii și determinată pe baza standardului SIST EN 15603;

    - consumul anual de energie electrică pentru funcționarea clădirii pe unitatea de suprafață a clădirii (kVh/m2a).

    Dacă decideți să solicitați un certificat energetic, ne puteți contacta la daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 637
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Certificat energetic?

    Avem 76 executanți pentru domeniul Certificat energetic:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 76 executanți pentru domeniul Certificat energetic
    8.9
    0

    METROPOLITAN CAD S.R.L.


    8.9
    0

    SUPERCON SRL


    8.9
    1

    TOMIS ENGINEERING CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    SEIRA RAV ARHITECTURA S.R.L.