Pentru zona

    Prețul combustibililor pentru încălzire și prețul încălzirii – ce tip de combustibil să alegeți?

    Articolul a fost citit chiar de 1736+ utilizatori
    Prețul combustibililor este un subiect foarte actual în acest an, datorită creșterii record a prețului în ultima perioadă, din cauza războiului din Ucraina. Alegerea tipului de lemn de foc pentru gospodării ar trebui să fie influențată de diverși factori, nu doar de preț. Înainte de a alege modul în care veți încălzi și tipul de dispozitive și echipamente, ar trebui să luați în considerare măsura în care combustibilul poluează mediul. Putem spune că lemnul de foc este câștigător la ambele categorii, deoarece poluează mediul mai puțin decât altele, dar este și cel mai ieftin. Am făcut câteva cercetări și iată ce am aflat despre prețurile combustibililor valabile în prezent.
    Articol de specialitate 1736
    incalzire pret
    Avem 50 executanți pentru domeniul Peleți, brichete, butași, lemne:

    1. Prețul combustibilului lichid de încălzire

    Este clar că și acum multe gospodării încă se încălzesc cu combustibil lichid de încălzire (tip de motorină), deși prețul este deja în jur de 2.795 RON (la palet 1000 l, se vând în ambalaje de câte 10 l). Având în vedere că prețul și furnizarea combustibilului lichid pentru încălzire sunt strâns legate de evenimentele geopolitice din lume, valorile se pot schimba în orice moment, și aproape nimeni nu poate prezice salturile și fluctuațiile prețului barilului de petrol și a derivaților acestuia.

    2. Prețul gazelor naturale pentru încălzire

    Gazul natural a fost mult timp considerat cea mai accesibilă sursă de energie. Din cauza prețului scăzut, numărul utilizatorilor de gaze naturale din România crește de câțiva ani. În ultimul timp, în contextul politic nefavorabil dintre UE și Rusia (principalul furnizor de gaze naturale din Europa), creșterea prețurilor și fiabilitatea livrării sunt instabile. Când vine vorba de import, într-o perioadă de 8 luni, România s-a aprovizionat pentru iarnă cu o cantitate de 1,512 milioane tone gaze naturale utilizabile echivalent petrol.

     

     Cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa este Rusia
    Cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa este Rusia

    3. Biomasă - preț

    Mai puține gospodării se încălzesc doar cu biomasă, iar utilizatorii de multe ori combină biomasa cu alte tipuri de lemn de foc. De obicei cu păcură sau gaz natural. Problema cu acest combustibil este nevoia de mai mult spațiu pentru depozitarea și păstrarea lemnului de foc, iar spațiul respectiv trebuie să fie uscat. Mulți nu au un loc în curte pentru o magazie de depozitare a lemnelor, așa că preferă să aleagă alte tipuri de surse de energie care nu trebuie depozitate în acest fel. Prețurile pentru biomasă sunt destul de diferite, dar aproximativ veți plăti în jur de 500 RON/unitate, lemn de foc, esență fag, la sac de 0,85 mc.

    4. Așchii (deșeuri de lemn) - preț

    Cel mai ieftin combustibil lemnos sunt așchiile de lemn (prețul lor este acum în medie de aproximativ 220 RON paletul, lăturoaie rășinoase, dimensiuni 1x1x4 m) . Vorbim de bucățile de biomasă lemnoasă tăiată, mai exact, deșeuri lemnoase de calitate mai slabă. Așchiile de lemn sunt considerate o sursă de energie ecologică, la fel ca lemnul de foc. Când ard, nu eliberează sulf, iar cantitatea de CO2 eliberată este aceeași cu cantitatea produsă în procesul de degradare naturală. Totuși, eficiența și calitatea lor energetică sunt adesea discutabile, deoarece depind de conținutul de apă, dimensiunea așchiilor, conținutul de rumeguș și factori similari. Ca urmare, cu cât valoarea calorică este mai mică, cu atât se cheltuiește mai mult pentru a ajunge la aceeași temperatură.

    5. Brichete și peleți din lemn - preț

    Toate deșeurile de lemn sunt mărunțite cu mașini - tocătoare și măcinate, apoi sunt comprimate în peleți din lemn. Prețul peleților a crescut din cauza creșterii prețului altor surse de energie și este în prezent în jur de 3000 RON/tonă, ceea ce reprezintă o creștere față de anul trecut. Aceasta este valoarea inferioară sub care este practic imposibil să le obțineți. În timpul arderii, acest combustibil eliberează între 17 și 20 MJ/kg. Prețuri similare se aplică și brichetelor din lemn, dar din păcate sunt mai puțin eficiente. Sunt realizate din resturi lemnoase comprimate cilindric cu putere calorică de 17,5-19,5 MJ/kg.

     Peleții din lemn sunt produși din resturile de lemn de calitate inferioară
    Peleții din lemn sunt produși din resturile de lemn de calitate inferioară

    6. Prețul anual de încălzire

    Compararea prețurilor diferitelor surse de energie în sine este doar o parte a calculului. Trebuie luată în considerare eficiența dispozitivelor individuale de încălzire, precum și a combustibilul în sine. Acesta este singurul mod de a calcula cu exactitate consumul și cât vă va costa fiecare tip de combustibil anual. Un lucru este sigur, că încălzirea la energie electrică este cea mai scumpă modalitate de încălzire în România. Mai puteți alege și cocsul petrolier care ajunge la 2.600 de lei o tonă. 

    Guvernul va plafona prețurile lemnului precum și al produselor derivate din lemn, care se folosesc în gospodării pe timpul iernii, la 500 lei/mc. Aplicarea acestui plafon se referă la: lemne de foc, resturi de lemne, tocături provenite din lemn și rumeguș. Pe lângă această măsură, se vor plafona prețurile pentru brichetele din lemn la 1.500 lei/tonă, TVA inclus și peletele din lemn la 2.000 lei/tonă, TVA inclus. Această plafonare va fi valabilă până la sfârșitul lunii martie a anului 2023.

    Lemnul de foc este mai ieftin comparativ cu alte surse de energie, dar problema este depozitarea lui; mulți nu au un loc suficient de mare și uscat pentru a le depozita
    Lemnul de foc este mai ieftin comparativ cu alte surse de energie, dar problema este depozitarea lui; mulți nu au un loc suficient de mare și uscat pentru a le depozita

    7. Cum rămâne cu pompa de căldură?

    O pompă de căldură este una dintre modalitățile posibile pentru obținerea independenței energetice. Investiția inițială pentru achiziționarea unei pompe de căldură este destul de mare, dar costurile de încălzire sunt minime. Investiția va avea efecte în aproximativ 10 ani. Prețul acestora depinde de calitate, eficienta și, bineînțeles, de sistemul ales. Prețurile sistemelor de pompă de căldură apă-apă sau sol-apă costă până la 71.000 RON, fără sistem de distribuție și încălzire prin pardoseală sau radiatoare. Prețul pompelor de căldură aer-apă este puțin mai mic. Achiziția și instalarea unei pompe de 230V, potrivită pentru case bine izolate, va costa aproximativ 40.000 RON. Încălzirea o plătiți lunar, doar prețul energiei electrice necesare funcționării pompei de căldură.

    8. Economii la încălzire

    Având în vedere că prețurile combustibililor pentru încălzire cresc an de an, este un lucru inteligent să vă gândiți cum puteți avea cea mai eficientă și calitativă încălzire la cel mai bun preț. Veți reduce drastic costurile de încălzire dacă preveniți pierderea de căldură a clădirii. Prin plasarea unui strat suplimentar de termoizolație pe acoperiș și fațadă și prin montarea tâmplăriei eficiente termic, pierderile de căldură vor fi reduse la jumătate. La fel, tot mai mulți utilizatori caută modalități de a deveni cât mai independenți energetic și, astfel independenți de evenimentele actuale din lume, care într-o singură zi pot zgudui complet piețele și pot perturba valorile produselor energetice. Independența privind încălzirea este posibilă cu o pompă de căldură, colectoare solare (dar numai în combinație cu o pompă de căldură) și biomasă lemnoasă dacă dețineți propria pădure.

    Articol de specialitate 1736
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Peleți, brichete, butași, lemne?

    Avem 50 executanți pentru domeniul Peleți, brichete, butași, lemne:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 50 executanți pentru domeniul Peleți, brichete, butași, lemne
    8.9
    0

    123 TERMICA EXPERT SRL


    8.9
    0

    COMFORT PRONIA A-Z SRL


    8.9
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    8.9
    0

    VELIS AG S.R.L.

    3