Pentru zona

    Sistem de protecție termică (ETICS) – Fațade de contact

    Articolul a fost citit chiar de 1045+ utilizatori
    Sistemul de fațadă, cunoscut în mod popular sub numele de ETICS, este cel mai răspândit sistem de fațadă de contact din țara noastră. Fațada ETICS este potrivită atât pentru construcții noi, cât și pentru renovare, pentru case familiale sau clădiri rezidențiale. Am cercetat ce determină acest tip de fațadă să fie atât de versatil și accesibil, și iată ce am aflat.
    Articol de specialitate 1045
    etics fatada
    Avem 2488 executanți pentru domeniul Fațade case:

    1. ETICS fațadă

    1.1. Fațada ETICS este cel mai răspândit sistem de fațadă

    „Wärmedämmvebundsystem” este un cuvânt german care înseamnă „sistem de izolare termică lipit”, adică WDVS în Germania și Austria sau mai cunoscut sub numele de ETICS în țara noastră. Prin urmare, acest sistem de fațadă de contact este format din mai multe materiale - polistiren obișnuit sau grafitat sau polistiren (EPS, XPS), sau vată minerală ca element principal cu diverse accesorii: lianți, muluri, dibluri, plase și altele.

    Dacă ne luăm după cantitatea de informații care sunt căutate și ușor de găsit pe internet și reclamele comerciale, ETICS fațada este cel mai răspândit sistem de fațadă din țara noastră. Are toate aprobările tehnice europene ETA, care confirmă potrivirea sistemului și asigură un control constant al producției. Fațadele ETICS sunt, de fapt, un tip de fațade de contact care se caracterizează printr-un raport preț favorabil și caracteristici excelente. Casa voastră va fi protejată în mod adecvat de ploaie, zăpadă, vânt, frig și căldură. Fațada ETICS este foarte rezistentă și cu o întreținere adecvată poate dura 30 de ani sau mai mult.

    2. Cum se montează fațada ETICS?

    Sistemul de construcție a fațadei ETICS este format din șase straturi, adică elemente. Primul strat sunt plăci termoizolante (cel mai adesea polistiren), care sunt lipite de zid folosind tipuri speciale de lianți - adeziv, mortar sau spumă. În funcție de sarcinile așteptate, sunt posibile alte metode de fixare. Urmează apoi o acoperire în două straturi de tencuială de înaltă calitate, cu o plasă de armare integrată, care previne căderea fațadei, crăparea și despicarea. La final se aplică grund și tencuială decorativă de finisare de diverse culori și texturi pentru suprafață. Puteți alege între tencuieli minerale, acrilice sau silicați. O fațadă ETICS are de obicei un soclu final, adică un cofraj pe pământ, pe partea inferioară a fațadei, care este cea mai sensibilă la murdărie. Pentru socluri se folosesc vopsele speciale, rezistente la murdărie și stropire cu apă, deși nu sunt rare nici cele acoperite cu piatră, ceramică sau alte plăci, tocmai datorită rezistenței și durabilității lor.

    Fațada ETICS este compusă din următoarele elemente: un perete de fațadă din beton, piatră sau cărămidă, mortar adeziv, izolație dură sau moale, un strat de adeziv sau ipsos cu plasă de armare, grund și strat de finisare
    Fațada ETICS este compusă din următoarele elemente: un perete de fațadă din beton, piatră sau cărămidă, mortar adeziv, izolație dură sau moale, un strat de adeziv sau ipsos cu plasă de armare, grund și strat de finisare

    3. Fațada ETICS are caracteristici tehnice excelente

    Dacă doriți să înțelegeți de ce fațada ETICS este un tip de fațadă de contact atât de reușit în sensul comercial, trebuie să știți că toate caracteristicile sale tehnice sunt excelente. Această fațadă are o conductivitate termică de 0,031 W/mK și trebuie prevăzut un strat de izolație de cel puțin 13,5 cm grosime, ceea ce este foarte puțin în comparație cu alte sisteme de fațadă care necesită 20 cm și mai mult. O caracteristică specială a acestui sistem de fațadă sunt plăcile de fațadă foarte rezistente, de obicei tăiate în dimensiuni de 50x100 cm.

    „Pentru ca fațada ETICS să-și servească scopul timp de mulți ani, este important să alegeți un liant de calitate, așa cum este recomandat de producător și să întăriți fațada cu o tencuială elastică rezistentă la schimbările de temperatură.”

    4. Care sunt avantajele fațadei ETICS?

    4.1. Fațada ETICS oferă o bună izolare termică

    Astăzi, nu se mai poate imagina o clădire fără fațadă izolată. Izolația exterioară reduce conductivitatea termică a peretelui cu un factor de 4. Prin instalarea izolației, pereții pot fi proiectați numai în raport cu capacitatea portantă cerută și cu izolația fonică necesară, ceea ce  economisesc materialul și costurile. De asemenea, reduce supraîncălzirea camerelor vara, precum și pierderile de căldură iarna. În același timp, previne acumularea umidității și dezvoltarea mucegaiului pe suprafețele reci. ETICS fațada este un sistem de înaltă performanță, de fapt, hidroizolare, termică și fonică și este potrivit atât pentru clădirile noi, cât și pentru renovarea fațadelor vechi, prost izolate. Dacă construcția, adică pereții, sunt suficient de duri și rezistenți, ETICS poate fi amplasat pe toate tipurile de suprafețe uscate, mortar vechi la beton etc. Lucrările pot fi efectuate la intervalul de temperatură de la 5° la 35°C, ceea ce înseamnă partea mare a anului.

    4.2. Fațada ETICS are o durată lungă de viață

    Următorul avantaj al fațadei ETICS este rezistența excepțională la toate condițiile meteorologice. Plăcile unice și patentate au caneluri de dilatare relativ adânci de 10x10 cm, care contribuie semnificativ la reducerea forțelor de tracțiune care acționează în straturile finale. Aceste forțe sunt rezultatul fluctuațiilor de temperatură de pe suprafața fațadei. Totodată, plăcile de acest tip sunt realizate cu caneluri speciale pentru îmbinări, adică locuri în care plăcile vin în contact, pentru a evita formarea punților termice, și au și caneluri pentru aplicarea corectă a adezivului.

    „Avantajul sistemului de fațadă ETICS este că la executarea acestuia se folosesc mortare de bază foarte elastice și rezistente, precum și un strat final de mortar impermeabil.”
     Mortarul este cel mai comun strat final al sistemului de fațadă ETICS
    Mortarul este cel mai comun strat final al sistemului de fațadă ETICS

    5. Fațada ETICS: sisteme de fațadă

    În funcție de proprietățile care ar trebui să le aibă fațada la sfârșit, există mai multe tipuri diferite de sisteme ETICS. Vom prezenta două:

    5.1. Sistemul de termoizolație exterioară - ROCKWOOL

    Specific termosistemului ROCKWOOL este îmbinarea aspectului estetic cu proprietățile izolației cu vată bazaltică. Sistemul ROCKWOOL poate fi aprovizionat în multe texturi, culori și finisaje.  Aici vorbim despre izolarea termică și acustică a pereților cu panouri din vată bazaltică, acestea fiind lipite sau ancorate cu șuruburi de pereții exteriori. Urmează acoperirea panourilor cu stratul de tencuială armat cu fibre minerale. Peste această acoperire se adaugă tratamentul de finisare a suprafeței. Avantajul acestui sistem este că locuitorii pot rămâne în clădire pe timpul lucrărilor și poate fi executat și la clădirile noi, cât și în procesul de renovare. 

    5.2. Sistemul ETICS webertherm classic – EPS

    Acest sistem permite realizarea ușoară a sistemului de izolație exterioară termică pentru clădirile noi, dar și cele vechi. Înainte de toate trebuie să știți că suportul pe care va fi realizată izolația trebuie să fie calitativ, pentru că va influența calitatea sistemului de izolație. Când polistirenul expandat se lipește cu adeziv cu aderență scăzută, aceasta rezultă cu desprinderea EPS, iar apoi cu utilizarea cantității mai mari a diblurilor. Pot să apară fisuri pe fațadă în cazul în care sistemul termoizolant nu a fost montat corespunzător. 

    Primul pas la realizarea sistemului de izolare termică este lipirea polistirenului expandat. După aceasta, urmează armarea sistemului cu plasa de armare, se aplică grundul de amorsă și  finisajul cu tencuială decorativă minerală.

    6. Fațada ETICS – preț

    Cât poate costa o fațadă ETICS? Prețul acesteia depinde de sistemul ales, de mărimea fațadei, de grosimea izolației, de culoare, de tratamentul stratului final și, bineînțeles, de executant. Pentru proiectele mai mari în unele companii puteți obține un preț mai bun pe metru pătrat. Pentru un pachet termosistem pentru fațadă cu vată bazaltică ETICS, grosimea de 10 cm, veți plăti  aproximativ 97 RON/m2.

    Articol de specialitate 1045
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?

    Avem 2488 executanți pentru domeniul Fațade case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2488 executanți pentru domeniul Fațade case
    8.9
    0

    STEEL MASTER SRL


    8.9
    0

    DT CONSTRUCT MAIN S.R.L.


    10
    1

    CAROLINA & ALBERTO SRL


    8.9
    0

    CARMARIONE SERV SRL