Pentru zona

    Carei – Castelul Károlyi

    Articolul a fost citit chiar de 3089+ utilizatori
    Careii Mari, cum s-a numit demult, acum Carei, este un municipiu în județul Satu Mare, Transilvania, România. În componența sa intră reședința Carei și Ianculești și este învecinat cu următoarele comune: Căpleni, Urziceni, Foieni, Sanislău, Petrești, Tiream, Căuaș și Moftin. În Carei se află unul dintre cele mai frumoase castele din țară, Castelul Károlyi. Vă propunem să descoperim mai multe despre această clădire monumentală. Sursă, prima fotografie: Marius Vaganyik

    Familia Károlyi

    Istoria castelului începe cu familia Károlyi. Această familie provine din neamul nobiliar Kaplony, care aveau reședința în localitatea Căpleni (Kaplony în limba maghiară). Familia Károlyi, ca succesoare a neamului Kaplony, a moștenit proprietățile imobiliare care includ și zona Careiului. Careiul devine, astfel, reședința acestei familii, în anul 1346 primind rangul de târg. Castelul pe care îl cunoaștem astăzi a fost ridicat în secolul al XV-lea. 

    Castelul din față
    Sursa foto: Visual.DDM - Daniel Marian

    Membrii familiei Karolyi au deținut funcții importante la nivelul statului. Una dintre acestea era cea de general, deținută de conții Károlyi Ferenc în anul 1741 și Károlyi Antal în anul 1787. Aceștia au avansat în politică, ajungând și până în Parlamentul Ungariei, iar contele Károlyi György  a fost remarcabil pe plan științific ca membru fondator al Academiei Maghiare și al primului spital orășenesc din Carei. Un rol important în domeniul administrativ-economic, l-a avut contele Károlyi Tibor ca fondator și conducător al Societății pentru Desecarea Mlaștinii Ecedea. Alexander Károlyi a avut un aport important în dezvoltarea Careiului. A fost un reprezentant de seamă al familiei Károlyi. Iniţial baron, ulterior a căpătat titulatura de conte, a fost unul din generalii armatei lui Francisc Rákóczi al II-lea, şi totodată unul din semnatarii "Păcii de la Satu Mare" din 1711. Acestuia i se datorează procesul de colonizare a Careiului cu şvabi, începând cu anul 1712.

    Istoria castelului

    Castelul iarna
    Sursa foto: Visual.DDM - Daniel Marian

    Ridicată în secolul al XV-lea și fiind o clădire fortificată, nobilii comitatului au cerut de la rege să o demoleze, sub pretextul că reprezintă o amenințare. La sfârșitul secolului al XVI-lea, rezidenței i-au fost adăugate șanțul și zidul de fortificare patrulater precum și patru bastioane de colț, cu nișe de tragere pentru tunuri, toate realizate pentru apărarea împotriva turcilor. Între anii 1661 și 1666, au fost mărite fortificațiile cetății, iar în anul 1678 după avariile provocate de turci, au fost realizate reparații.

    Cetatea a fost atacată de trupele germane, din momentul în care Alexandru Károlyi a trecut pe partea lui Francisc Rákóczi II care conducea răscoala. Ulterior, lucrările de refacere au fost terminate în anul 1708. În anul 1711 în cetate s-au derulat negocierile privind redactarea și semnarea tratatului Păcii de la Satu Mare. De-a lungul anilor tot până în 1848, cetatea a fost apărată de către haiducii din oraș și satele învecinate, care erau organizați în garnizoană. Compusă dintr-un număr de 77 de călăreți și 30 de soldați pedeștri, garda permanentă a apărat și a asigurat ordinea și paza castelului, dar și a orașului.

    Castelul Károlyi
    Sursa foto: Visit Carei

    Clădirea a primit funcție rezidențială după ce conflictele din zonă s-au liniștit. În anul 1792, la ideea lui Károlyi Antal încep lucrările unde s-au demolat elementele de fortificație și bastioanele. Jozef Bitthauser a realizat planul prin care cetatea a primit înfățișarea unui castel în stil baroc. Castelul a fost patrulater în plan, cu două etaje, acoperiș din șindrilă, cu intrarea principală pe partea nordică. Etajul inferior avea 20 de încăperi, pe când cel superior 21 de camere. Castelul avea pe latura sud-estică alipită o capelă, iar pe latura sudică a clădirii principale au fost zidite anexele și bucătăria.

    De o mare importanță pentru istoria castelului au fost vizitele din anul 1797 a prințului Jozef de Habsburg, iar în 1884, a lui Rudolf de Habsburg, împreună cu soția sa. 

    Castelul Károlyi, Carei
    Sursa foto: Visit Carei

    Datorită lui Ştefan Károlyi, care a inițiat lucrări noi între anii 1894 și 1896, castelul arată așa cum îl vedem azi. Pe baza planului realizat de arhitectul Arthur Meinig, din stilul baroc, castelul a fost modificat în stil eclectic cu aspect de castel cavaleresc medieval. La structura zidului au fost adăugate turnuri care au contribuit la aspectul asimetric al castelului. În jurul castelului s-a construit un șanț cu apă, care a subliniat înfățișarea medievală, iar intrarea principală a fost mutată pe latura vestică. Prin acoperirea curții interioare cu tavan compus din grinzi masive și pictate, castelul a primit o nouă încăpere -  hol mare de primire. Fațada dinspre est aparține stilului neogotic, pe când celelalte fațade sunt compuse din mai multe stiluri, precum cel romantic și baroc.

    Când vorbim de interior, cel mai specific este holul de primire care este pavat cu mozaic și unde se află șemineuri de dimensiuni mari. La intrarea sudică, secundară, a fost sala de mese, iar la parter capela familiei. La același nivel se aflau camerele slujitorilor precum și încăperile pentru depozitare. La cel de-al doilea etaj, pe partea de sud, erau apartamentele familiei Károlyi, restul încăperilor fiind rezervate pentru oaspeți. 

    Castelul Károlyi iarna
    Sursa foto: Visit Carei

    Familia Károlyi părăsește Careiul în anul 1907, după moartea lui Ştefan Károlyi. Din păcate, întâmplările din anul 1918, au dus la dispariția multor piese de mobilier și a obiectelor valoroase din castel. Toate obiectele de valoare care au mai rămas, au fost restituite familiei Károlyi, pe baza acordului din perioada interbelică dintre statul român și maghiar. Un eveniment deosebit de important nu doar pentru castel, ci și pentru Carei, a avut loc în anul 1919 odată cu vizita regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria.

    Fiind părăsit, castelul și-a găsit în perioada interbelică altă menire, găzduind într-o aripă un sanatoriu, iar în cealaltă aripă un cazino. Familia Károlyi a dat permisul pentru funcționarea unei școli militare, care în anul 1944 s-a transformat într-un spital militar. Pe timpul comunismului, în castel și-au aflat locul mai multe instituții culturale, precum muzeul, biblioteca orășenească și casa de cultură.

    Castelul azi

    Castelul azi
    Sursa foto: Marius Vaganyik

    Astăzi, castelul este transformat într-un muzeu deschis pentru vizitatori. Expoziția de la primul etaj reprezintă ambianța unui castel din epoca modernă. Se pot vedea zece săli diferite, și anume: o bibliotecă, două antreuri, o cameră de relaxare pentru bărbați, salonul de bal, sufrageria, budoarul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă și sala de muzică. Pentru iubitorii de safari, la etaj sunt expuse trofeele din Africa care erau deținute de colecționarul Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor. La castel există și o expoziție a figurilor de ceară care reprezintă personalități din oraș, 26 la număr, realizate de către  Megyieri Janos. La parter se află expoziția permanentă a istoriei locale, iar în incinta castelului se află capela construită de baronul Mihály Károlyi. În sala ,,Lukácsovits Magda’’ și sala ,,Ştefan Ruha’’ sunt reprezentate două personalități importante pentru cultura Careiului.

    Castelul de sus
    Sursa foto: Visual.DDM - Daniel Marian

     

    3089
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.