Pentru zona

    Tipuri de lemn pentru parchet - stejarul este încă cel mai bun?

    Articolul a fost citit chiar de 1636+ utilizatori
    Lemnul este un material foarte popular, care, în funcție de specie, are caracteristici și culori complet diferite. De aceea, este foarte important să știți ce lemn să alegeți pentru casa voastră. Stejarul, paltinul, frasinul, cireșul, nucul (nuc american sau nuc negru), dar și lemnul dussie african tot mai mult căutat, sunt cel mai des alese pentru parchet. Tipul de lemn este în general adaptat efectului vizual dorit în spațiu. Designerii de interior spun că lemnul închis la culoare nu trebuie așezat în încăperile mici, slab luminate, deoarece le va face și mai mici, în timp ce lemnul deschis, dimpotrivă, le va mări vizual.
    Articol de specialitate 1636
    tipuri de lemn pt parchet
    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari:

    1. Tipuri, culori și caracteristici ale lemnului pentru parchet

    1.1. Fiecare parchet își va schimba culoarea

    Schimbările de culoare a lemnului sunt complet naturale. Expunerea la lumina soarelui face ca parchetul deschis să se întunece, în timp ce parchetul întunecat să devină ușor mai deschis. Lemnul deschis, în schimb, devine mai închis în timp, iar nuanța gălbuie se intensifică. Scândurile sau plăcile întunecate devin vizibil mai deschise. Culoarea parchetului se va schimba și în încăperile orientate spre nord, fără lumina directă a soarelui. De asemenea, este important să rețineți că parchetul de sub piesele de mobilier mai mari și mai grele (de exemplu, canapele și dulapuri) își va schimba culoarea mult mai puțin decât în ​​alte locuri expuse. Culoarea poate fi oarecum uniformizată prin rindeluire și protecție UV bună, dar modificările nu pot fi prevenite complet

    „Schimbarea culorii parchetului trebuie privită ca un proces normal de învechire a materialului natural și acceptată ca o inevitabilitate.”

    2. Stejar: parchetul din stejar este cel mai popular

    2.1. Stejar - caracteristici

    Stejarul este unul dintre cele mai populare tipuri de lemn folosite pentru mobilier. Duritatea sa îl face foarte rezistent, ușor de prelucrat și arată grozav indiferent dacă este colorat în procesul de finisare sau chiar și în culoarea sa naturală așa cum este. Lemnul de stejar are în mod natural multe nuanțe, deși structura sa granulară este destul de unică, ceea ce îl face unul dintre speciile mai ușor de recunoscut.

    2.2. Parchet din stejar

    Datorită proprietăților mecanice excelente ale stejarului în sine, parchetul din stejar este considerat unul dintre cele mai populare pardoseli. Raportul dintre calitate, durabilitate, durata de viață și preț este de fapt ideal în comparație cu alte tipuri de parchet. Parchetul din stejar este considerat în primul rând o pardoseală tradițională care nu iese prea mult în evidență prin aspectul sau, ceea ce este de dorit pentru interioarele în care se dorește o suprafață caldă, dar neutră. Desigur, aspectul final depinde de prelucrare, dar în orice caz, atât din punct de vedere al culorii, cât și al structurii (ani), pare mult mai discret în comparație cu alte specii.

    „În principiu, culoarea parchetului din stejar nu trage nici spre galben, nici spre roșu, ceea ce este un alt motiv pentru popularitatea acestuia.”

    2.3. Parchet din stejar în o sută de moduri

    Unul dintre motivele pentru care există atât de multe feluri de parchet din stejar este existența mai multor tipuri diferite de stejari, al căror aspect, structură și textura variază de la specie la specie. Peste 60 de soiuri cresc doar în Europa. Când vine vorba de confecționarea mobilierului, chiar și a pardoselilor, cel mai des sunt alese stejarul roșu și alb. Ambele arată fantastic în orice interior, arată incredibil de natural și frumos și sunt de lungă durată datorită rezistenței lor.

    Parchetul din stejar este încă cel mai popular; sursa: Dinesen
    Parchetul din stejar este încă cel mai popular; sursa: Dinesen

    3. Lemn de arțar: parchetul de arțar este o alegere bună

    3.1. Lemnul de arțar este mai ușor decât stejarul

    Lemnul de arțar este foarte durabil și, prin urmare, rezistent la uzură. Este incredibil de puternic, arată grozav și învechește frumos. Este de o culoare deschisă plăcută, maro-crem, cu o structură netedă a granulației și o durabilitate impresionantă. Deși există zeci de specii de arțar în întreaga lume, cel mai comun tip este așa-numitul arțar dur. Este potrivit pentru realizarea suprafețelor netede ale podelei.

    3.2. Parchet de arțar - da sau nu?

    Podelele din arțar dur sunt caracterizate de o culoare maro deschis până la alb crem, deși uneori pot devine mai închise la culoare. Textura granulată a arțarului este foarte subtilă, aproape imperceptibilă și fără contrastele ascuțite care se exprimă clar pe parchetul din stejar. Arțarul este un lemn extrem de dens și tare, ceea ce îl face o alegere ideală pentru casele care necesită o podea durabilă pe termen lung.

    „Stejarul alb este oarecum comparabil cu arțarul, dar are o textură a bobului mai pronunțată și poate rezista mai bine la pătare. Parchetul din stejar alb este, de asemenea, mai moale decât arțarul, ceea ce permite o șlefuire mai ușoară și, prin urmare, o rindeluire mai ușoară a zgârieturilor la renovarea parchetului.”

    4. Parchet din frasin

    4.1. Frasinul – de natură robust

    Frasinul este dur, solid și rezistent. În comparație cu stejarul, este mai flexibil și mai maleabil, așa că nu întâmplător și astăzi este considerat cel mai potrivit material pentru arcuri de sport și mânerele pentru scule. Culoarea sa este galben albicios sau galben deschis. Datorită elasticității sale, este potrivit pentru pardoseli. Este foarte interesant faptul că frasinii, în special cei mai bătrâni și mai groși, pot avea miezul de culoarea măslinei.

    4.2. Parchetul din frasin și rusticitatea

    Parchetul din lemn de frasin se numără printre cele care au o structură a inelelor anuale mai pronunțată. De aceea ar fi bine să luați în considerare această problemă înainte de cumpărare, din cauza potrivirii stilistice și estetice cu interiorul pe care vi l-ați imaginat. Parchetul din frasin se potrivește cel mai bine cu spațiile minimaliste, simple și reduse, cu pereții și mobilierul într-o culoare neutră. Pe de altă parte, în interioarele saturate de diverse culori și materiale, în încăperi bogat mobilate - atât din punct de vedere al culorii, cât și al materialului - aspectul său unic nu iese deloc în prim-plan.

    „Datorită proprietăților sale mecanice excelente, parchetul de frasin este potrivit pentru pardoseli în clădirile de toate tipurile, inclusiv în spațiile publice foarte aglomerate.”
     Parchet din frasin, sursa: Dinesen
    Parchet din frasin, sursa: Dinesen

    5. Fag

    5.1. Fagul

    Fagul, pe lângă stejar și arțar, este unul dintre cele mai comune materiale pentru parchetul masiv. Are o duritate similară cu cea a lemnului de stejar. Fagul este cunoscut pentru structura și culoarea sa neuniformă. Pentru a deveni cherestea potrivită, acest tip de lemn este aburit pentru obținerea uniformității mai mari a culorii și stabilizarea fibrelor lemnoase. Culoarea este albicioasă până la galbenă cu pete roșiatice împrăștiate. Fagul se caracterizează printr-un aspect caracteristic, ceea ce îl face ușor de recunoscut. Lemnul de fag este o alegere populară pentru podelele de acasă sau de la birou datorită culorii sale naturale și a suprafeței dure, dar rezistente, care este în mod inerent rezistentă la impact și la zgârieturi.

    5.2. Parchetul din fag nu este potrivit pentru orice interior

    O caracteristică pozitivă a parchetului din fag este cu siguranță culoarea acestuia, care uimește prin varietatea și aspectul jucăuș. Tocmai aceste caracteristici sunt și dezavantajul său, deoarece nu este potrivit pentru interioare care au deja multe nuanțe de culori și materiale. Parchetul din fag aparține cu siguranță parchetelor mai rezistente, deoarece fagul este un lemn extrem de tare.

    „Datorită flexibilității și elasticității sale, fagul este excelent pentru un parchet în clădiri publice și de afaceri, precum și pentru sălile de sport și sălile de forță.”

    6. Cireș

    6.1. Lemnul de cireș are multe avantaje

    Conform scalei omului de știință slovac Janka, cireșul are o duritate de 950, ceea ce îl plasează printre tipurile de lemn de duritate medie. Podelele din cireș trebuie protejate cu grijă de obiectele grele precum biblioteci, dulapuri sau picioarele garniturilor pentru ședere masive, paturi, sofale și mese care pot lăsa adâncituri. Lemnul de cireș domestic este cel mai des folosit pentru parchet, deși cireșul brazilian sau jatoba sunt tot mai mult disponibile pe piață. Lemnul de cireș este cel mai recunoscut după culoarea sa maro-roșiatică intensă, cu o textură moderat pronunțată.

    6.2. Parchet din cireș roșu intens 

    Jatoba sau cireșul brazilian, care nu este de fapt din aceeași familie, dar este numit așa datorită culorii sale roșiatice intense caracteristice, este un material pentru podele care, tocmai datorită evidențierii sale, descurajează pe cei interesați să-l cumpere, în timp ce pentru alții, dimpotrivă, arată extrem de frumos. Proprietățile pozitive ale lemnului de cireș sunt rezistența, puterea și durabilitatea. Pardoseala Jatoba este potrivită pentru montarea în încăperile foarte aglomerate. Este adesea folosit pentru producerea parchetului industrial. Parchetul din cireș a fost extrem de popular în urmă cu 8-10 ani, dar acum tendința este puțin depășită. Pardoselile roșii nu mai sunt la modă tocmai pentru că sunt în contrast cu mobilierul din majoritatea locuințelor și sunt montate exclusiv în anumit scop, atunci când întreaga soluție privind interiorul locuinței este într-un stil compatibil.

    Lemnul de cireș are o culoare caracteristică maro-roșu
    Lemnul de cireș are o culoare caracteristică maro-roșu

    7. Alte tipuri de parchet

    7.1. Parchet din nuc

    La parchetul din nuc este necesar să se facă distincția între nucul european și nucul american sau negru (care crește în America și în unele părți ale Europei), acesta din urmă considerat a fi de calitate superioară. Lemnul nucului negru este maro închis și cu el puteți crea combinații de culori intense, foarte vizibile și atractive. Cu eleganța sa aduce rafinament oricărui interior.

    7.2. Parchet Doussie

    Lemnul Doussie are tonuri de culori interesante. Nuanța de caramel roșu mediu a copacului este în general considerată o expresie a căldurii și a simbolismului tradițional, deoarece nu este o culoare intensă. Datorită aspectului neobișnuit, se potrivește perfect cu combinații mai atractive de mobilier. Structura lemnului constă de obicei din linii mai drepte, dar adesea se văd și dungi. Doussie este potrivit pentru pardoseli datorită stabilității și durabilității sale chiar și atunci când este de dimensiuni mai mari.

    „Datorită caracteristicilor lemnului în sine, utilizarea parchetului doussie este posibilă și în băi sau pe terase deschise.”

    7.3. Parchet din bambus

    Parchetul din bambus este considerat un produs natural inovator. Lemnul de bambus este considerat un material foarte puternic și durabil datorită densității structurii sale celulare. Datorită texturii fibroase unice, parchetul din bambus garantează o rezistență mai mare la zgârieturi și uzură, rezistă bine la schimbările de temperatură și este extrem de ușor de curățat. Deoarece menține prospețimea, oferă și un microclimat foarte plăcut.

    7.4. Parchet din salcâm

    Textura parchetului din salcâm arată extrem de plăcut, deși este o culoare maro-gălbuie puternică. Parchetul din lemn de salcâm se îmbină minunat cu mediile decorate clasic și se potrivește bine și în apartamentele moderne.

    7.5. Parchet din mesteacăn

    Parchetul din mesteacăn are o culoare galben maronie foarte delicată, deschisă. Mesteacănul este folosit cel mai adesea pentru stratul de bază al parchetului, pe care se așază un lemn mai nobil ca strat final, superior. Mesteacănul este folosit mai rar ca lemn de finisare pentru podele, deoarece nu este rezistent la impact datorită faptului că este o esență moale.

    „Din cauza faptului că mesteacănul este un lemn moale, parchetul din această esență nu este potrivit pentru montarea în încăperile foarte aglomerate.”

    7.6. Parchet din lemnul de păr

    Parchetul din lemnul de păr arată foarte interesant, iar culorile sale variază de la galben deschis și portocaliu până la roșu maroniu. Rezistența sa la impact nu este tocmai în vârful listei avantajelor sale, dar este o noutate unică în interioarele decorate în stil clasic sau rustic.

    7.7. Parchet din castan

    Parchetul din lemn de castan este de culoare maro deschis și se potrivește perfect cu mobilierul din nuc închis. Castanul este considerat un lemn greu, deoarece densitatea și proprietățile sale pot fi comparate cu stejarul, care este considerat un tip de lemn durabil și rezistent.

    7.8. Parchet din zadă

    Textura parchetului din zadă este variată. Lemnul de zadă poate fi de la galben deschis la maro închis și are noduri și nervuri foarte pronunțate. Diversitatea sa conferă un caracter atractiv și unic mediului în care se găsește. Pe lângă proprietățile sale antialergice, care sunt perfecte pentru placarea interioară, zada se poate lăuda și cu o durabilitate mare, motiv pentru care este folosită și ca placare de fațadă.

    7.9. Parchet din măslin

    Măslinul este considerat un lemn valoros, decorativ, extrem de puternic și tare, care se caracterizează printr-o culoare maro închis cu note de roșu, cu nervuri și noduri foarte pronunțate. Pardoseala pe care se afla parchetul din lemn de măslin necesită o atenție deosebita. Datorită valorii sale, parchetul din măslin nu este accesibil și este un material foarte scump pentru acoperirea pardoselilor.

    Parchetul contribuie la un mediu de locuit plăcut datorită căldurii și tradiționalității sale
    Parchetul contribuie la un mediu de locuit plăcut datorită căldurii și tradiționalității sale

    8. Prelucrare parchet

    8.1. Pardoseli cu parchet uleiat

    Prin uleiere, parchetul devine mai intens, iar culorile sale mai saturate. În același timp, contactul cu lemnul este mai natural. Aplicarea uleiului menține lemnul în starea sa cea mai naturală spre deosebire de orice fel de protecție și îi permite să "respire". Dezavantajul uleiului este că lemnul în sine este mai puțin protejat decât cu lăcuirea și parchetul din lemn trebuie uns cu ulei la fiecare doi-trei ani. Uleiul nu garantează protecția împotriva absorbției petelor, așa că nu le veți putea îndepărta din parchet pe cele mai persistente dacă rămân pe el.

    8.2. Parchet lăcuit

    Prin lăcuire, parchetul devine mult mai rezistent la impact. În funcție de tipul de lac, se poate crea un aspect neted, mat sau lucios. Dezavantajul este că unele tipuri de lacuri au un miros foarte intens și, pentru unii, foarte neplăcut și iritant pe măsură ce se usucă și se evaporă, așa că de obicei este indicat să nu stați câteva zile în camerele cu podelele proaspăt tratate.

    8.3. Pardoseli cu parchet afumat

    Orice fel de lemn poate fi afumat, astfel că va avea nuanțe cenușii și va fi mai închis, cu mai mult contrast. Lemnul ușor afumat poate primi o culoare maro intens, în timp ce lemnul mai afumat este aproape negru.

    8.4. Parchetul tratat cu leșie (sodă caustică)

    Parchetul tratat cu leșie este parchetul îngrijit cu vopsele sau acoperiri speciale. Leșierea este procesul de acoperire sau colorare cu leșie obținută prin stingerea varului în apă. Acest lucru este puțin neobișnuit, dar este adesea folosit la mobilier și dulapuri pentru a produce un material lemnos foarte ușor, chiar și complet alb, care pare spălat și antic.

    8.5. Parchet șlefuit

    Prin tratarea parchetului cu perii speciale, părțile mai moi ale lemnului sunt îndepărtate fără a deteriora fibrele lemnoase. Șlefuirea scoate în evidență și subliniază structura și textura lemnului și face suprafața în sine mai diversă sau mai naturală. Este potrivit în special pentru aspectul podelei unei case în stil rustic sau cu mobilier minimalist, unde bogăția și luxul materialelor naturale pline pot ieși în evidență.

    Articol de specialitate 1636
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Parchetari?

    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari
    8.9
    0

    APOCRISMAR SRL


    8.9
    1

    TRACUS GLY-GE SRL


    8.9
    0

    DECODESIGN PLUS S.R.L.


    8.9
    0

    DEJEU SCREWFIX S.R.L.