Pentru zona

    Montare piatră: plăcile din piatră

    Articolul a fost citit chiar de 613+ utilizatori
    Pe lângă ceramica obișnuită, plăcile din piatră pot fi folosite și pentru acoperirea suprafețelor din interior și exterior și sunt realizate din piatră naturală, de obicei granit și marmură, dar și de multe alte tipuri. Plăcile din piatră pot fi arse pentru a fi glazurate, deși acest lucru nu este necesar. În orice caz, piatra devine din ce în ce mai populară și solicitată ca material de epocă pentru pardoseli și pereți în băile moderne. De aceea am decis să cercetăm avantajele și dezavantajele acestui material.
    Articol de specialitate 613
    baie din marmura
    Avem 716 executanți pentru domeniul Montaj piatra decorativa:

    1. Plăcile din piatră, cândva

    Marmura, granitul, porfirul și alte tipuri de piatră naturală au fost simboluri ale bogăției și puterii de secole întregi. Din cele mai vechi timpuri, plăcile din piatră au fost folosite pentru acoperirea podelei și a pereților în clădiri rezidențiale și auxiliare tocmai datorită acelui simbolism și sinonim pentru prestigiu și lux. În civilizațiile antice ale Persiei, Greciei și Italiei, munca grea pentru a produce plăcile, de la carieră până la produsul finit, însemna că doar cei mai bogați își puteau permite piatră naturală. Deși, datorită tehnologiilor moderne, a mijloacelor și echipamentelor tehnice precum și a noilor sisteme de transport, astăzi este mult mai accesibilă numărului mai mare de utilizatori, piatra naturală reprezintă și acum o provocare, în ceea ce privește aplicarea în construcții, deoarece nu încetează să emane farmec.

    2. Cum se produc plăcile din piatră

    Deși procesul de obținere a diferitelor tipuri de piatră este destul de similar, există diferențe minore. Fie că este marmură, granit, ardezie, calcar sau travertin, piatra trebuie mai întâi extrasă. Carierele sunt de obicei situate în zone deluroase și la o oarecare distanță de oraș, motiv pentru care prețul include întotdeauna costurile de transport, în timp ce piatra în sine este obținută prin forarea și tăierea rocilor. Porțiunea de rocă care se lucrează se numește bloc și în timp ce se lucrează, adică se forează și se taie, trebuie asigurată cu fire de diamant, altfel ar cădea la pământ și ar provoca pagube enorme.

    2.1. Tăierea blocului în plăci din piatră

    Blocul, în timp ce stă pe loc datorită firelor de diamant, este tăiat direct în blocuri mai mici pe lângă stânca din care a fost tăiat. Fiecare cântărește mii de tone, așa că sunt ridicate pe camioane uriașe cu macaralele. Camioanele aduc blocurile la stația de tăiere, unde ferăstraiele mari automate le taie în bucăți mai mici, precum o felie de pâine. Pe lângă acestea, există și ferăstraie specializate care le decupează în plăci sau fâșii și mai subțiri; sunt adesea folosite și pentru tăierea marmurei.

    2.2. Lustruirea plăcii din piatră

    Plăcile și benzile din piatră trec apoi printr-o mașină de lustruit. Procesul începe cu șlefuitorul cu diamante grosiere și trece treptat la cele din ce în ce mai fine. Când se atinge nivelul necesar de lustruire, plăcile sau benzile sunt ambalate și expediate până la unitățile de distribuție. De acolo, se deplasează cu diverse mijloace de transport la distribuitori, iar apoi la saloanele individuale.

    Extracția pietrei într-o carieră
    Extracția pietrei într-o carieră

    3. Care sunt avantajele pietrei naturale?

    3.1. Aspectul elegant al pietrei naturale

    Astăzi, piatra naturală este folosită ca acoperire pentru pereți sau podea în băi, în primul rând datorită aspectului său îndrăzneț și elegant. În secolele trecute, piatra a fost aleasă ca material de construcție în special datorită rezistenței și durabilității sale; astăzi, însă, există materiale mai puternice și mai rezistente – și mai ieftine – ceea ce este un factor care nu poate fi ignorat. Cu toate acestea, faptul că piatra naturală încă simbolizează exclusivitatea nu s-a schimbat. Întrucât două plăci de piatră naturală nu sunt niciodată identice din punct de vedere structural (nu au aceeași textură de granulație), fiecare baie din piatră naturală este unică și specifică.

    3.2. Piatra naturală mărește valoarea imobilului

    Faptul că piatra naturală este scumpă și unică înseamnă că acoperirea suprafețelor cu un astfel de material mărește aproape automat valoarea de piață și de revânzarea spațiului vostru de locuit. Agenții imobiliari pun întotdeauna accent pe utilizarea marmurei, granitului sau a altor tipuri de piatră naturală atunci când vând o locuință, întrucât potențialii cumpărători văd de obicei acest lucru ca avantajul casei, care influențează decizia de cumpărare.

    3.3. Plăcile din piatră sunt rezistente la apă

    Unele dintre dezavantajele mecanice ale pietrei (care nu sunt puține) au fost reduse cu succes sau chiar complet eliminate datorită proceselor tehnologice moderne. Una dintre caracteristicile evidente ale oricărei pietre naturale este structura sa poroasă, datorită căreia absoarbe cu ușurință lichidele și alte substanțe, ceea ce duce în continuare la modificări și deteriorarea suprafeței materialului, care este foarte greu de curățat. Odată cu inventarea și dezvoltarea impregnării, de fapt, etanșații chimici care permit impermeabilitatea pietrei naturale, marmura, granitul și plăcile din piatră de alte tipuri sunt acum mai durabile și mai rezistente la diverși factori externi. Disponibilitatea și eficacitatea acestor materiale de etanșare sintetice sunt în mare măsură responsabile pentru faptul că piatra naturală este acum un material potrivit pentru zonele umede precum băile.

    „Chiar și dușurile, pentru care piatra era un material interzis cu câteva decenii în urmă, pot fi acum acoperite cu ea.”
     În comparație cu plăcile ceramice, plăcile din piatră sunt de câteva ori mai scumpe
    În comparație cu plăcile ceramice, plăcile din piatră sunt de câteva ori mai scumpe

    4. Placi de piatră - dezavantaje

    4.1. Piatra naturală este scumpă

    Pentru majoritatea oamenilor, costul pietrei în sine este prea mare pentru a motiva alegerea. În funcție de tip, vă puteți aștepta în medie între 30-50 RON/m2 pentru tipurile „obișnuite” de piatră sub formă de bare sau piatră zdrobită, în timp ce marmura și granitul încep doar de la 160 RON/m2. Este o investiție mult mai mare în comparație cu plăcile ceramice, ale căror prețuri variază de la 6 la 30 RON/m2. Un duș mare acoperit cu marmură rară, naturală, de exemplu, ar putea costa 5.000 RON și mai mult.

    4.2. Plăcile din piatră sunt reci și alunecoase

    Piatra este rece. Mersul pe piatra naturală cu picioarele goale nu este o experiență plăcută, decât dacă este plasat peste încălzirea prin pardoseală. Prin urmare, costurile totale ale renovării sunt desigur mai mari, deoarece trebuie schimbat întregul sistem de încălzire. Este oarecum mai ușor în construcția nouă, unde încălzirea prin pardoseală este planificată în avans, precum și acoperirea podelei peste aceasta. Piatra este, de asemenea, destul de alunecoasă. Pentru ca piatra să fie o acoperire a pardoselii și pereților potrivită pentru baie, aceasta trebuie să fie netedă, aproape fără pori și protejată de pătrunderea apei (impregnată), astfel încât suprafața sa devine foarte alunecoasă când este umedă.

    „Utilizarea pietrei naturale poate fi un pericol serios și nu este recomandată pentru băile folosite de copii sau de bătrâni.”

    4.3. Plăcile din piatră versus plăcile ceramice

    Probabil vă sună puțin surprinzător, dar piatra naturală este foarte sensibilă, nu este atât de puternică ca plăcile ceramice când vine vorba de îndoire și întindere. Plăcile din piatra naturală se sparg ușor.

     Datorită proceselor tehnologice moderne de impregnare, piatra naturală este potrivită azi și pentru băi
    Datorită proceselor tehnologice moderne de impregnare, piatra naturală este potrivită azi și pentru băi

    4.4. Pregătirea suportului de pardoseală înainte de așezarea plăcilor

    Plăcile din piatră necesită ajustarea structurală a suprafeței pe care vor fi amplasate. Piatra este foarte grea și predispusă la crăpare dacă suprafața de sub ea este instabilă. O astfel de bază necesită de obicei o întărire considerabilă înainte ca plăcile din piatră să fie plasate pe ea. Acest tip de intervenție nu este simplu și implică costuri suplimentare.

    4.5. Porozitatea pietrei naturale

    Piatra naturală este poroasă. Spre deosebire de plăcile de ceramică smălțuită sau de porțelan, marmura și alte tipuri de piatră naturală sunt relativ poroase și umiditatea le modifică ușor. Tipurile de piatră cu un conținut ridicat de fier (marmura este una dintre ele) se pot decolora și rugini dacă sunt folosite într-un mediu umed. Această porozitate înseamnă, de asemenea, că piatra absoarbe apa și petele - suprafața pietrei poate fi schimbată permanent dacă vopseaua de păr sau chiar rujul ajunge pe ea.

    „Singura prevenție împotriva absorbției de apă și a petelor este impregnarea regulată a pietrei o dată pe an.”

    4.6. Plăcile din piatră sunt greu de întreținut

    Piatra naturală este greu de întreținut. Detergenții de curățare sau săpunurile standarde nu trebuie folosite pe piatra naturală, deoarece pe aceasta se vor forma treptat depuneri, care își vor schimba culoarea și textura. Aceasta înseamnă că nu veți putea îndepărta petele persistente de pe piatră, mai ales dacă este un tip poros care nu a fost impregnat suficient de des.

     Înainte de așezarea pardoselii, este necesar să pregătiți cu atenție substratul
    Înainte de așezarea pardoselii, este necesar să pregătiți cu atenție substratul

    5. Așezarea pietrei

    5.1. Așezarea pietrei și pregătirea bazei

    În primul rând, trebuie să vă asigurați că suprafața pe care vor fi așezate plăcile este dură și plană. De asemenea, trebuie verificat dacă suprafața este deloc portantă. Plăcile din piatră sunt foarte grele, așa că nu le puteți folosi pentru a adăuga greutate suplimentară pe toată suprafața podelei. Există și proceduri de consolidare, dar sunt costisitoare și adesea inutile, mai ales când vine vorba de încăperi mici, deoarece astfel de lucrări se dovedesc a fi mai costisitoare decât întreaga lucrare. Pe suport se aplică mai întâi o emulsie, mai ales când plăcile sunt lipite în încăperi umede.

    5.2. Aplicarea adezivului și ancorarea

    Apoi se începe cu aplicarea adezivului, care este întins pe substrat cu unelte speciale, de exemplu, o mistrie crestată. Trebuie selectat adezivul adecvat, în funcție dacă plăcile sunt montate în interior sau în exterior. Adezivul care se aplică pe suport nu trebuie să se usuce prea repede, așa că trebuie avut grijă să aplicați cantitatea corectă. Al doilea pas în procesul de montare a plăcii din piatră este ancorarea. Se folosește dacă adezivul nu este suficient. Se aplică întotdeauna la acoperirea plafonului, deoarece adezivul singur nu poate oferi suficientă siguranță. Ancorarea se face cu suporturi din oțel.

    5.3. Așezarea pietrei

    În final, plăcile de piatră în sine sunt aranjate în adezivul încă umed, cu ajutorul distanțierelor - cruciulițelor din plastic, care păstrează distanța și direcția, și care ulterior vor fi chituite. Înainte de chituirea acestor spații, tot surplusul de adeziv, bulgări și particule de murdărie trebuie îndepărtate. Apoi se face chituirea cu chitul adecvat și când totul este uscat plăcile se curăță.

    6. Cât poate costa montarea pietrei?

    Veți plăti ceva mai mult pentru așezarea pietrei naturale decât pentru așezarea plăcilor ceramice, deoarece procesul este mai solicitant și necesită mai multă experiență. Prețul mediu de așezare a pietrei naturale de dimensiuni standard pe o suprafață pregătită este de 50-80 RON/mp. Prețurile pietrei în sine sunt destul de diferite; prima caracteristică de care depinde prețul este duritatea - cu cât piatra este mai dură, cu atât prelucrarea este mai costisitoare. Cu toate acestea, piatra mai dură absoarbe mai puțină apă, se crapă mai puțin și durează mai mult. Aici sunt și dimensiunile; dimensiuni mai mari ale piesei, preț mai mare. Prețurile porfirului de dimensiuni standard și grosime de 1-2 cm, 40 mp pe paletă, 5-6 bucăți/mp este aproximativ 70 RON/mp. Pentru producția elementelor din piese mai pretențioase, prețurile sunt mai mari.

    Articol de specialitate 613
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj piatra decorativa?

    Avem 716 executanți pentru domeniul Montaj piatra decorativa:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 716 executanți pentru domeniul Montaj piatra decorativa
    8.9
    0

    INFLOOR VEST 2012 SRL


    8.9
    0

    MALDOM BUSSINES SRL


    8.9
    0

    ADALI INTERIORS S.R.L.


    9.4
    0

    MARIUS SYC CLUB S.R.L.