Pentru zona

    Tipurile plăcilor de fundație: hidroizolații și termoizolații sub și deasupra plăcii

    Articolul a fost citit chiar de 1112+ utilizatori
    Placa de fundație este un element important și inevitabil al oricărei clădiri. Pe lângă satisfacerea nevoilor statice, protejează în mare măsură clădirea de umiditate și pierderi de căldură. Adesea este pusă întrebarea cum se efectuează. Izolarea termică este mai bună sub sau deasupra plăcii de fundație? Se mai montează beton de bază sub fundație?
    Articol de specialitate 1112
    placa de fundatie.JPG
    Avem 3360 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    1. Ce este o placă de fundație?

    O placă de fundație este un tip de fundație care poate fi folosită fundația de tip radier și  fundație continuă sub pereți. Placa de fundație nu este aceeași cu placa de beton armat aflată deasupra așa-numitei plăci zero sau „moartă”, deoarece placa de beton armat este realizată peste fundații continue sub pereți și fundație de tip radier doar ca fundație, dar nu are nicio funcție portantă sau statică. Abia deasupra vin celelalte straturi, adică placa de bază și podelele. Placa de beton armat este, de asemenea, semnificativ mai subțire decât placa de fundație și are doar 10 până la 15 cm (numit în mod popular beton subțire), în timp ce grosimea plăcii de fundație începe doar de la 30 cm.

    2. Tipurile plăcii de fundație

    Tipurile de plăci de fundație diferă în primul rând în funcție de metoda de realizarea izolației termice. Termoizolația poate fi amplasată sub sau peste placa de fundație, iar ambele variante au avantajele și dezavantajele lor. În ultimii ani, așa-numita placă de bază flotantă a fost folosită din ce în ce mai des, deoarece sub ea este plasată izolația termică, așa că reiese că placa „plutește” peste ea.

    „Se pune întrebarea cum trebuie realizată placa de fundație. Există mai multe opțiuni, iar fiecare dintre ele are propriile avantaje și dezavantaje. ”

    3. Plăci de fundație flotantă - izolație sub placă

    3.1. Placa de fundație flotantă este extrem de eficientă din punct de vedere energetic

    Construcția plăcii de fundație cu izolație sub placa de beton este utilizată pentru casele cu consum redus de energie care trebuie să îndeplinească cerințe foarte stricte în ceea ce privește randamentul termic. Acest tip de construcție se mai numește și placă de fundație flotantă. Avantajul acestei metode de construcție este că evită complet formarea punților termice și posibilitatea pătrunderii umidității în structură.

    3.2. Dezavantajele plăcii de fundație flotante

    „Dezavantajul” izolației termice sub placă este că este mai scumpă. Problema apare la separarea instalațiilor mecanice deasupra plăcii, ceea ce necesită o înălțime mai mare din cauza pantei necesare de 2% la instalarea liniilor de canalizare. Deoarece liniile nu pot fi amplasate deasupra plăcii, trebuie făcute deschideri și țevile trecute pe sub placă. Prin urmare, această metodă de construcție este mai costisitoare, iar costul mai mare este cauzat de adăugarea de XPS și impermeabilizare.

    3.3. Executarea termoizolației și hidroizolației plăcii de fundație

    Izolație termică: Izolația termică XPS 2x12 cm sau 2x10 cm este plasată sub placă. Placa de fundație trebuie protejată cu XPS, care este special conceput pentru acest scop, adică poate rezista la sarcini grele și este rezistent la umiditate. Există mai multe tipuri și dimensiuni ale acestor tipuri de plăci, deși sunt similare ca structură și compoziție și sunt produse de numeroși producători, așa că alegerea depinde de designer ce consideră el că este favorabil și mai oportun.

    Hidroizolația: se realizează în general cu ajutorul hidroizolației cu bitum autoadeziv, folie de poliolefine, EPDM spumat sau alte produse. Este important să o plasați între primul și al doilea strat. Hidroizolația este așadar plasată între stratul de termoizolație și placa de fundație, dar dacă se face pe placă, betonul armat ar trebui să se usuce mai mult timp. În caz contrar, o astfel de aplicație nu este recomandată.

    Construirea unei plăci de fundație cu izolație sub placă este considerată mai eficientă din punct de vedere energetic, motiv pentru care tot mai mulți executanți o recomandă astăzi.
    Construirea unei plăci de fundație cu izolație sub placă este considerată mai eficientă din punct de vedere energetic, motiv pentru care tot mai mulți executanți o recomandă astăzi.

    4. Plăci de fundație cu izolație deasupra plăcii

    4.1. Realizarea unei astfel de plăci de fundație este mai simplă

    Efectuarea izolației termice în placa de fundație deasupra plăcii este mai simplă din punct de vedere tehnic decât efectuarea izolației termice în placa de fundație de sub placă. Mai întâi, este turnată placa, apoi izolația termică este pur și simplu așezată peste ea, de fapt, plăcile XPS sunt aranjate. Izolarea termică peste placă a fost cea mai comună soluție până de curând, iar unii executanți probabil o vor sugera. Avantajul acestui tip de construcție este că țevile pot fi direcționate cu ușurință de-a lungul izolației termice instalate și există mult mai puține găuri prin placă, ceea ce face ca întreaga lucrare să fie mai ieftină.

    4.2. Plăcile de fundație cu izolație deasupra plăcii sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic

    Dezavantajul izolației termice peste placa de fundație se reflectă în faptul că partea inferioară a plăcii de beton este expusă, iar acest lucru poate provoca formarea punților termice prin pereți. Din acest motiv, acest tip de construcție nu este potrivit pentru casele cu consum redus de energie și casele pasive și este tot mai mult abandonat astăzi. Chiar dacă la prima vedere este mai ieftin și mai ușor pentru lucrat, poate aduce multe probleme, a căror reparație va costa mult mai mult decât construirea unei plăci de fundație flotante. O astfel de construcție este potențial mai potrivită pentru zonele foarte uscate și fierbinți în care nevoia de izolare termică este minimă.

    4.3. Executarea termoizolației și hidroizolației

    Izolație termică: XPS se așază pe o placă de grosime 2x12, 2x15 sau 2x10 cm. Grosimea minimă recomandată este de 20 cm.

    Hidroizolație: Hidroizolația este plasată sub placă, astfel încât umiditatea să nu deterioreze structura. Dezavantajul acestui mod de lucru este timpul de uscare mai lung al plăcii.

    5. Izolație sub și deasupra plăcii de fundație

    Ultima soluție este o combinație a avantajelor ambelor metode de construcție. Izolarea termică peste placă permite distribuirea mai ușoară a liniilor de instalare. Deși 5 cm este suficient, recomandăm un strat de termoizolație cu o grosime de 10 sau 12 cm. Termoizolația de sub placă trebuie să fie puțin mai groasă, de cel puțin 15-20 cm, pentru a proteja clădirea cu succes de pierderile de căldură și pentru a preveni crearea de punți termice, care, pe lângă risipirea crescută a energiei, provoacă și apariția umidității.

    6. Prețul plăcii de fundație

    Prețul părții de construcție a plăcii de fundație se ridică, în general, la aproximativ aceeași parte din valoarea totală a investiției ca și acoperișul, care poate costa între 10.000 și 40.000 RON la construirea unei case de familie. Prețul pentru execuția radierului cu turnarea betonului, sudarea hidroizolației și montarea unei izolații de 20 cm, include furnizarea și sudarea armăturii fundamentului, încorporarea betonului C35 și izolare verticală cu comutarea izolației la margini este de 400-600 RON/mp.

     

     

     

     

     

    Articol de specialitate 1112
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fundație casa?

    Avem 3360 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 3360 executanți pentru domeniul Fundație casa
    10
    4

    NTZ PRO CONSTRUCT SRL


    9.3
    0

    NECHITA BUILDING S.R.L.


    9.5
    0

    CONVAS CONSTRUCT SRL


    9.1
    0

    Stefan Ve Construct S.R.L

    A3