Pentru zona
    De această dată vă vom atrage atenția asupra unor concepte legate de reamenajarea clădirilor. Acestea sunt adaptarea, reabilitarea, renovarea și reconstrucția. Probabil ați întâlnit undeva toate expresiile menționate. Care este semnificația lor exactă, care sunt diferențele dintre acești termeni și dacă avem nevoie de autorizație de construcție pentru acest tip de lucrări, citiți în textul următor.
    Articol de specialitate 455
    reconstructia cladirii
    Avem 3821 executanți pentru domeniul Renovare casă:

    1. Reabilitarea casei

    1.1. Ce este reabilitarea casei?

    Reabilitarea presupune întreținerea clădirii. Termenul include toate etapele, lucrările și procedurile necesare care trebuie efectuate în mod regulat pentru a asigura calitatea rezidențială și structurală a casei. Reabilitarea este inclusă în așa-numitele lucrări de întreținere investițională. Mai exact, lucrările de întreținere investițională includ execuția de revizie a sistemului, adică lucrări individuale de construcție, montaj, instalare, controale și reparații care îmbunătățesc și modernizează toate instalațiile, echipamentele tehnologice sau dispozitivele mecanice și electrice, echipamentele tehnice care aparțin imobilului. Esența reabilitării este realizarea lucrărilor necesare într-un mod care să nu pună în pericol structura clădirii și nici să nu-i modifice dimensiunea, capacitatea, scopul sau aspectul exterior.

    Sfaturi de specialitate de la NTZ PRO CONSTRUCT SRL 

    1. De obicei, lumea se decide să organizeze pe cont propriu lucrările de renovare, reabilitare a caselor pe care le deține, deoarece costurile sunt mai mici. Cât de real este acest lucru în practică și cât de important este să se apeleze la o firmă specializată în loc să se realizeze lucrarea în regie proprie?

    Răspunsul la afirmația " lumea decide să organizeze pe cont proriu lucrările de renovare, deoarece costurile sunt mai mici " este legat de o intrebare retorică  pe care fiecare beneficiar ar trebui să și-o adeseze și anume: " Ce vreau? ...  regie proprie/privat în care costurile sunt mai reduse din punct de vedere al manoperei, dar totodată îmi asum orice pierdere în cazul neexecutării necorespunzatoare (legal o persoană privată nu va putea fi trasă la raspundere niciodată), sau aleg o firmă de specialitate pentru care întradevăr costurile sunt mai ridicate din punct de vedere al manoperei dar imi oferă garanția calității și asumarea tuturor daunelor cauzate din culpa ei?

    Cât despre importanța apelării la o firmă de specialitate în loc de executarea în regie proprie a anumitor lucrări,  sunt trei categorii de lucrări : structurale, instalații (electrice, sanitare și încălzire) și finisajele din care primele două sunt de o importanță majoră, ce implică pe lângă estetic și siguranța beneficiarului, fapt pentru care  recomandarea noastră este ca la aceste categorii de lucrări beneficiarii să nu facă compromis alegând executarea în regie proprie  (cu muncitori necalificați) și care nu pot sa susțină garanția execuției. Cât privește ucrările de finisaje în care beneficiarul poate să aleagă calitate sau preț, care, de asemenea poate avea un risc alegând prețul, calitatea să nu fie ceea ce trebuie să fie, și atunci apar fie costuri suplimentare angajând pe altcineva să remedieze problemele apărute, fie un compromis privind calitatea și acceptând situația așa cum este deoarece o lucrare executată în regie proprie nu are pe cineva în spate care să suporte daunele produse, pe cand alegând o firmă de specialitate, garanția calității este asigurată printr-un contract, unde toată răspunderea cu privire la execuție îi revine prestatorului.

    2. Este necesar ca pentru astfel de lucrări să se aștepte sezonul cald?

    Condițiile meteo sunt un factor extrem de important în realizarea anumitor lucrări. Lucrările ce implică folosirea materialelor ce au la bază apa, în marea majoritate a cazurilor au nevoie de o temperatură minimă de 5 grade C pentru a putea fi folosite, dar în același timp, aceleași materiale nu pot fi folosite la temperaturi extrem de ridicate + 30 grade C, cu excepția betonului care datorită aditivilor și antigelului care poate fi folosit în compoziția sa permite a fi prelucrat până la temperaturi de - 5 grade C. De asemenea, lucrările ce implică folosirea de material lemnos nu sunt recomandate a fi făcute în perioade ploioase sau chiar și umede dacă lemnul nu este tratat corespunzător pentru a putea fi folosit în astfel de condiții, deoarece capacitatea sa de impregnabilitate este foarte scăzută și absorbând umezeala apare riscul deformării acestuia și implicit atrage după sine o lucrare din punct de vedere calitativ foarte redus. Dacă vorbim despre lucrări efectuate în interiorul unui imobil care este închis (uși/geamuri exterioare montate) și există posibilitatea de a fi încălzit, fie prin mijloace fixe, fie mobile (aeroterme / radiatoare). Atunci lucrările pot fi executate și în condiții meteo nefavorabile deoarece interiorul este protejat.

    3. Cât de important este să se urmeze o ordine precisă de executare a lucrărilor pentru ca rezultatul să fie durabil și de calitate?

    Ordinea executării lucrărilor este foarte importantă de respectat, altfel, nerespectarea atrage după sine implicit costuri ridicate de execuție. Din punct de vedere calitativ este foarte important să se respecte și să se țină cont de toți factorii care influențează executarea anumitei lucrări . În general, lucrările de construcții au la bază un plan bine determinat tocmai pentru a oferi beneficiarului o lucrare de calitate și, da, este foarte important respectarea acelui plan. 

    Dl. Ioan Ganga, NTZ PRO CONSTRUCT SRL 

    1.2. Reabilitarea casei - cele mai comune sarcini

    Probabil vă întrebați care sunt cele mai frecvente sarcini atunci când vine vorba de reabilitarea clădirilor. Cu siguranță una dintre cele mai comune sarcini este întreținerea fațadei, a cărei vopsire este recomandată la fiecare 5-7 ani. Apoi urmează lucrările generale, cum ar fi reparațiile acoperișului, desfundarea jgheaburilor și burlanelor, curățarea coșurilor de fum și altele. Lucrările de construcții mai solicitante și mai ample sunt cele legate de înlocuirea hidroizolației și termoizolației, în timp ce reabilitarea unei clădiri scufundate este una dintre cele mai mari și costisitoare operațiuni pe care le puteți întâlni, pe lângă reabilitarea umidității capilare avansate.

    „Acest grup de lucrări include îndepărtarea mucegaiului și umezelii, dar și zugrăvirea spațiilor interioare, înlocuirea pardoselilor, vopsirea gardurilor, renovarea căilor din curte și a căilor de acces, înlocuirea faianței, rindeluirea parchetului, montarea instalații electrice noi și așa mai departe.”
      Rindeluirea și lăcuirea parchetului se recomandă la fiecare 10 ani

    Rindeluirea și lăcuirea parchetului se recomandă să se efectueze la 10 ani

    2. Adaptarea casei

    2.1. Ce este adaptarea locuinței?

    Adaptarea casei înseamnă remodelarea parțială sau completă a locuinței. Vorbim de operațiuni la o scară mai largă decât în ​​cazul reabilitării, unde sunt necesare intervenții din cauza lucrărilor de întreținere. Scopul adaptării este ameliorarea instalației, îmbunătățind efectiv orice segment individual sau pe toate împreună, pentru o funcționare mai bună și mai economică sau pentru a reduce consumul. În tot cazul, s-ar putea spune că scopul acestor lucrări este de a face exteriorul mai atractiv, iar interiorul cât mai plăcut și funcțional, mai confortabil și mai comod. Adaptarea, pe lângă spațiile interioare, poate include și reamenajarea fațadei, în cazul în care este nevoie să se asigure o eficiență energetică adecvată a clădirii. În acest caz, vorbim despre adaptarea eficienței energetice a clădirii.

    2.2. Adaptarea casei și autorizația de construire

    Dacă este o casă privată, nu este necesară autorizația de construire pentru adaptare interioară. Lucrurile se complică puțin când vine vorba de apartamentele din blocuri. Deși sunt și proprietate privată, sunt permise doar lucrările de suprafață în ele. De exemplu, nu puteți dărâma ușor niciun zid. Așa ceva ar avea un impact asupra întregii clădiri și ar putea pune în pericol toți locatarii. Din cauza aceasta, conform regulilor, ar trebui obținut acordul vecinilor, iar inginerul static ar trebui să efectueze calcule pentru a stabili dacă se poate face în siguranță fără a pune în pericol stabilitatea statică a clădirii.

    Nu este necesară autorizația de construire pentru renovarea exterioară și interioară a clădirii, atâta timp cât dimensiunile exterioare (mărimea) și construcția clădirii nu sunt afectate în timpul lucrărilor! De îndată ce începeți să vă gândiți la o abordare mai radicală a structurii sau construcției, în ceea ce privește extinderile sau suprastructurile, ridicarea acoperișului, adăugarea unei terase, balcon, depunând o cerere de autorizație de construire de la primărie, adică , crearea documentației de proiect devine obligatorie, în caz contrar este construcție ilegală. În același mod, trebuie să fiți atenți la restricțiile legate de locație și parcelă - dimensiunile admise nu trebuie depășite, mai ales când casa dumneavoastră este destul de apropiată de cea a vecinului. În caz contrar, puteți avea probleme legale serioase și chiar un proces.

    2.3. Adaptarea casei - operațiuni majore

    Atunci când decideți să reamenajați interiorul, aceasta implică adesea schimbarea planului apartamentului sau al casei. Poate că ați dori să conectați sau să separați camere, balcon cu vitraj... Aceasta este ceea ce se numește o remodelare mai radicală a unității sau clădirii, deoarece organizarea planului spațiului de locuit în sine, adică ordinea camerelor în el, este schimbată. Camerele primesc pereți noi de gips-carton, iar instalațiile electrice și sanitare sunt adesea refăcute. Relocarea instalațiilor electrice nu este, în principiu, problematică și este adesea de rutină, deoarece pur și simplu se adaugă noi linii, cabluri, întrerupătoare și ștechere, dar cu instalațiile sanitare treaba este puțin mai complicată și, prin urmare, mai costisitoare, iar la canalizare pot apărea diverse probleme, chiar și complicate.

    „Vă sfătuim să evitați intervențiile majore în bucătărie și baie, în special mutarea alimentării și scurgerii, fie în casă, fie în apartament; în schimb, mutarea instalațiilor electrice sau conexiunilor cu 1-2 m nu va fi o problemă.”

    3. Când sunt necesare renovări și adaptări ale casei?

    Necesitatea adaptării, adică a renovării, apare din cauza uzurii elementelor individuale, fie în interiorul, fie în exteriorul clădirii. Deteriorarea cauzează durata de viață diferită a materialelor și pieselor individuale, ceea ce împiedică, de asemenea, utilizarea normală a întregii clădiri din cauza uzurii. În general, ca și altele, materialele îmbătrânesc, se uzează, nu sunt de calitate potrivită sau nu sunt montate corect. Aceasta include, de exemplu, înlocuirea parchetului, plăcilor ceramice, elementelor sanitare și alte elemente, zugrăvirea pereților și plafoanelor, vopsirea tâmplăriei și înlocuirea sau consolidarea anvelopei exterioare a clădirii cu montarea unei izolații termice corespunzătoare și executarea stratului final.

    „Indiferent de calitate, toate materialele și elementele necesită înlocuire după o anumită perioadă de timp.”

    Nevoia unei reamenajări mai ample a casei apare și atunci când nevoile familiei se schimbă; sosirea unui bebeluș căruia doriți sa-i asigurați o cameră separată, poate vă doriți un birou acasă, să împărțiți o camera mai mare sau să conectați livingul cu sufrageria și astfel să deschideți spațiul... Motivele pot fi numeroase și variate.

    Adaptarea casei: dacă intenționați să modificați dimensiunile casei, veți avea nevoie de autorizația de construire
    Adaptarea casei: dacă intenționați să modificați dimensiunile casei, veți avea nevoie de autorizația de construire

    4. Reconstrucția clădirii

    4.1. Ce este reconstrucția clădirii?

    Reconstrucția înseamnă de fapt modificarea specificațiilor tehnice ale clădirii și adaptarea clădirii existente la o schimbare a scopului sau nevoilor. Esența reconstrucției este realizarea unor lucrări care nu modifică într-o mai mare măsură dimensiunea clădirii, ci doar îi modifică elementele structurale. În cazul în care reconstrucția are ca rezultat modificarea dimensiunilor existente ale clădirii existente, volumul clădirii nu trebuie să se modifice cu mai mult de 10%.

    4.2. Autorizația de construire pentru reconstrucție

    În timpul reconstrucției clădirii, trebuie să colaborați cu un inginer civil, adică un inginer structurist care va verifica planurile, desenele și documentația, va face calcule adecvate pentru noile sarcini necesare. Toată esența este păstrarea tuturor sau a cât mai multor pereți și stâlpi portanți în timpul reconstrucției clădirii, iar în cazul demolării acestora, inginerul structurist trebuie să asigure înlocuiri adecvate ale elementelor portante care să asigure stabilitatea statică a întregii structuri. Pe lângă demolarea elementelor de susținere, se va efectua și demolarea pereților despărțitori care nu au un impact major asupra stabilității întregii structuri. Spre deosebire de anumite forme de adaptare sau renovare a clădirii, unde intervențiile nu sunt atât de mari, pentru orice reconstrucție autorizația de construire este obligatorie.

    Articol de specialitate 455
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Renovare casă?

    Avem 3821 executanți pentru domeniul Renovare casă:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3821 executanți pentru domeniul Renovare casă
    8.9
    0

    NICE & FAST BALANCE SRL


    8.9
    0

    SARLEX BUILD S.R.L.


    8.9
    0

    ALEX&ŞTEFI BALNIC CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    SORIN CONSTRUCT SRL