În continuare:
1. Zugrăvire cu vopsea de interior
Atunci când vă hotărâți să zugrăviți un apartament sau un alt spațiu interior, veți da peste diferite suprafețe de perete și finisaje ale acestora. Deoarece în România oamenii se bazează în continuare pe zidărie, suprafețele sunt pereți din cărămidă sau bloc, tratați cu tencuială brută sau fină. Cele mai multe tipuri și feluri de vopsea pentru pereți interiori sunt cel mai potrivite pentru pereții noi.
Când vine vorba de renovarea și vopsirea pereților vechi, veți întâlni diferite acoperiri. Acestea pot fi vopsele pentru pereți pe bază de var, silicate, cu silicon sau vopsele din ulei. De aceea este important să alegeți tipul și felul de produs și să pregătiți suprafața peretelui în mod corespunzător. Având în vedere că vopseaua pentru zugrăvirea pereților poate fi opacă, ceea ce înseamnă că oferă un efect protector și decorativ suficient de bun, nu recomandăm achiziționarea unor vopsele ieftine la renovarea spațiului de locuit.
„Există în principal două grupuri mari de vopsele, cele care permit spălarea și care nu permit spălarea, adică vopsele lavabile și nelavabile. Ambele au anumite caracteristici – avantaje și dezavantaje.”
Sfaturi de specialitate de la REZUCO ART SRL Cu ce servicii din domeniul finisajelor interioare vă adresați pieței dumneavoastră țintă? Echipa Rezuco este specializată în aplicarea vopselurilor decorative de interior. De asemenea, realizăm montaje de cornișe și profile decorative, precum și de tapet. De cele mai multe ori, clienții ne solicită să ne ocupăm de amenajarea spațiilor în totalitate și, astfel, cu ajutorul colaboratorilor, ajungem să ne ocupăm de întregul proiect de la instalații până la tâmplărie. Ce recomandări aveți pentru cei care doresc să li se execute o renovare de apartament? În primul rând, trebuie știut de la bun început că nu există echipă sau meșter perfect. Ca beneficiar, trebuie să aveți creionate așteptările, de la mod de lucru, calitatea lucrărilor, buget, durată proiect, etc. Apoi, foarte important este să transmiteți echipei sau echipelor aceste așteptări și niciodată să nu considerați că sunt de la sine înțelese, eventual să le și reamintiți pe parcursul lucrărilor atunci cand simțiți nevoia. Și nu in ultimul rând, pe cât posibil aceste așteptări trebuie trecute într-un contract. Ce tehnici de lucru abordați și care sunt avantajele acestora? Depinde la ce ne referim. Dacă ne referim la relația cu clienții, atunci am putea spune că cea mai bună tehnică in relatia cu aceștia este comunicarea și transparența, astfel reușim să menținem așteptările clienților la un nivel realist. Iar din punctul de lucru efectiv pe șantier, suntem conectați tot timpul la cele mai noi tehnici de aplicare a materialelor, mergând frecvent la cursuri de specializare, urmărim piața sculelor și a uneltelor profesionale și tot timpul reinvestim în acestea. Care sunt tendințele pieței în materie de finisaje interioare, atât din punct de vedere al cererii, cât și al ofertei? Clar, tendințele pieței sunt către produse cât mai naturale, care sunt sănătoase, sau care nu afectează mediul înconjurător. Furnizorii noștri ne oferă produse premium, naturale și sustenabile, apoi depinde doar de noi, prin tehnicile de aplicare, să oferim clienților rezultate unice, pereți unici, personalizați. Dl. Cosmin Lazăr, REZUCO ART SRL |
2. Vopselele pentru pereți nelavabile permit pătrunderea umezelii
2.1. Culorile nelavabile sunt permeabile la vapori
Vopselele pentru pereți nelavabile, după cum sugerează și numele, nu sunt potrivite pentru spălarea intensivă. Deoarece nu conțin lianți care să le lege permanent de substrat, vopselele care nu se spală nu trebuie udate. Acesta este motivul pentru care vopselele nelavabile pot fi curățate doar cu o cârpă uscată, deoarece, nu sunt rezistente la frecare cu o cârpă umedă. Avantajul lor constă în deschiderea stratului de vopsea. Aceasta înseamnă că umiditatea poate trece prin straturile de vopsea nelavabilă. Prin urmare, condensul nu se va acumula pe perete, deoarece tencuiala va absorbi imediat umiditatea. Permeabilitatea la vapori este tot mai mult dorită, așa că se folosește în casele unde se dorește realizarea efectului de respirație a pereților.
„Vopselele nelavabile sunt cea mai ieftină alegere pentru zugrăvirea interioară.”
2.2. Unde se folosesc vopselele nelavabile?
Vopselele nelavabile sunt cele mai potrivite pentru utilizarea pe pereții care nu sunt expuși direct la diferite influențe nefavorabile. Cu ele puteți acoperi cu ușurință plafoane și dormitoare, precum și dulapuri, încăperi auxiliare, sufragerii, pe scurt, toate acele încăperi și spații în care pereții se ating rar sau niciodată. Sunt mai puțin potrivite pentru camerele copiilor, garaje și coridoare, unde există mai mult contact cu peretele.
3. Vopsele de perete lavabile
3.1. Care sunt vopselele lavabile?
Vopselele lavabile pentru pereți sunt mai rezistente la curățare. Pasta de pigment conține mult mai mult liant, ceea ce înseamnă că stratul de vopsea lavabilă aderă bine la substrat. Straturile de vopsea sunt deci rezistente la frecarea cu apă, iar unele versiuni sunt potrivite și pentru curățarea cu detergenți. Așadar, tipul acesta de vopsea pentru pereți se numește vopsea lavabilă - un perete vopsit cu o astfel de vopsea poate fi curățat. Deoarece vopselele lavabile conțin lianți rezistenți, structura lor este mai puternică și, prin urmare, mai rezistentă la impact.
„Straturile de vopsea lavabilă sunt mai ușor de aplicat (se scurg ușor), prin urmare, sunt netede și, din această cauză, impuritățile pătrund mai greu.”
3.2. Vopsele lavabile și condens
Vopselele lavabile sunt în mod normal mai difuze sau complet închise, astfel încât pereții nu respiră bine și la temperaturile mai scăzute, condensul se acumulează pe ei sub formă de picături de apă, care nu dăunează straturilor de vopsea în sine. Sunt utilizate în principal în încăperile care sunt mai mult expuse influențelor mecanice și impurităților. Zugrăvirea cu vopseli lavabile este recomandată în coridoarele unde există mișcarea frecventă cu hainele și lucrurile murdare. Aplicarea vopselei lavabile este recomandată și în bucătărie, sufragerie sau camerele copiilor, deoarece pereții sunt mai ușor de curățat.
3.3. Vopsele lavabile în baie
Dacă nu doriți ceramică pe unii pereți din baie, pentru că nu este necesar și pentru că vreți să economisiți, puteți opta pentru vopsea lavabilă. Aceste vopsele sunt mai rezistente la umiditate și apă, astfel încât vopseaua nu va începe să se decojească sau să cadă de pe suprafață. O astfel de soluție devine din ce în ce mai populară în zilele noastre.
4. Tipuri de vopsele pentru pereți în funcție de liant
4.1. Vopsea pe bază de argilă
Vopselele pe bază de argilă sunt vopsele care nu se spală. Deoarece conțin argilă, sunt complet naturale și potrivite pentru încăperile în care doriți ca nivelul de alergeni să fie la un nivel scăzut sau un microclimat de calitate și natural.
4.2. Vopsea de dispersie
Vopselele de dispersie sunt tipul de vopsea cel mai des utilizat. Liantul vopselelor de dispersie sunt rășinile, care pot fi naturale sau artificiale. Calitatea lor se reflectă în faptul că permit trecerea vaporilor de apă și sunt rezistente la curățarea cu apă.
4.3. Vopsea pe bază de silicat
Vopselele pe bază de silicat au ca liant silicat de potasiu sau de sodiu. Din această cauză, pe stratul de vopsea se creează un strat de cristale dure de silicat, motiv pentru care sunt foarte potrivite pentru suprafețele exterioare. Când lucrați cu vopsele pe bază de silicat, trebuie folosite mănuși de protecție, deoarece vopseaua este puternică.