Pentru zona

    Ce grosime trebuie să aibă stratul de asfalt?

    Articolul a fost citit chiar de 12432+ utilizatori
    Atunci când ne hotărâm să asfaltăm o anumită suprafață de teren, trebuie să ne decidem cu privire la modul de executare a asfaltării, și anume dacă este mai bine să se toarne un singur strat de asfalt sau două straturi? Ce grosime trebuie să aibă asfaltul? În acest articol, vă vom explica tot ce trebuie să știți.
    Articol de specialitate 12432
    asfalt
    Avem 260 executanți pentru domeniul Asfalt:

    1. Tipuri de asfalt – cu un singur strat sau cu două straturi?

    Atunci când asfaltăm parcări, căi de acces și alte suprafețe de teren, avem la dispoziție două posibilități: putem turna numai un singur strat de asfalt sau două straturi. Fiecare dintre ele are anumite caracteristici. Singurul strat este mai sensibil la încărcături, de aceea este folosit de obicei pentru poteci, căile spre casă sau garaj și, în general, pentru traficul ocazional mai ușor. Asfaltul cu două straturi este necesar pentru drumurile mai aglomerate sau transportul de marfă.

    2. Turnarea unui singur strat de asfalt

    În ambele cazuri, cel mai important lucru este ca substratul să fie bine și corect pregătit, fără compromisuri și omisiuni. Baza compactă, solidă, se numește tampon și este formată dintr-un strat de piatră zdrobită și măcinată din diferite fracțiuni și un strat de drenaj de nisip pentru scurgerea apei. Grosimea tamponului este de obicei de 30-50 cm, în funcție de sarcina prevăzută. Oricât ar trebui să fie, trebuie obținut prin compactare și consolidare pentru ca ulterior să nu apară denivelări, fisuri sau găuri pe asfalt.

    3. Asfaltare cu un singur strat

    Asfaltarea cu un singur strat este de fapt așezarea unui strat de asfalt peste substrat, adică un tampon și drenaj. Se recomandă ca în acest caz asfaltul să fie de 5-6 cm grosime. Daca te hotărăști pentru această asfaltare se aplica un strat de susținere brut - AC 22 baza B50 / 70 A4. Punctele sale slabe sunt o capacitate portantă mai mică și un aspect mai aspru, neuniform. Suprafața asfaltului cu un singur strat în sine este mai puțin plană.

    3.1. Asfalt cu un singur strat - preț

    Avantajul asfaltului cu un singur strat este prețul acestuia de 75 lei/m2.

    4. Asfaltare cu două straturi

    Dacă te hotărăști pentru asfaltare în două straturi, înseamnă că peste bază vor fi așezate două straturi de asfalt. Pentru un strat de susținere mai grosier, se recomandă AC 22 bază B50 / 70 A4 sau similar. Stratul acestui asfalt ar trebui să aibă o grosime de 5 cm. Peste el se pune un strat de asfalt fin AC 8 surf B70 / 100 A4, de 3 cm grosime.

    alee asfaltata
    Zonele circulabile necesită asfalt cu două straturi.

    4.1. Asfalt cu două straturi - preț

    Cât costă asfaltarea cu două straturi? Prețul asfaltării cu două straturi este începe de la 140 lei/m2. Avantajul său este că este mai neted, mai puternic, mai durabil și mai rezistent și cu siguranță are o capacitate de încărcare mai mare. Asfaltul mai fin este realizat din granulație mai fină și de aceea suprafața sa este netedă și plană.

    Sfaturi de specialitate de la ROMSERV PRODUCT SRL

    Cât de importantă este pregătirea terenului înainte de construire?

    Înainte de a începe o construcție de orice natură, fie că vorbim de construcția unei clădiri, hale, platforme betonate, drum asfaltat, etc, este obligatoriu să pregătim terenul. Pregătirea terenului se face în urma unui proiect tehnic întocmit de specialiști, astfel încât să ne putem folosi la capacitatea optimă de construcția respectivă și constă în efectuarea săpăturii la adâncimea calculată de proiectant, compactarea solului, așternerea și compactarea de material (piatră, balast, pământ galben, etc), în straturi. Abia după efectuarea testelor de compactare (este indicat să efectuați și teste intermediare) se trece la betonarea sau asfaltarea platformei. Nerespectarea acestor proceduri, pe lângă răspunderile legale, implică și cheltuieli ulterioare, ce pot depăși investiția inițială, pentru remedierea situației (drumuri sau platforme lăsate, clădiri înclinate, etc).

    Ce alte servicii oferiți clienților?

    Încă din 2007 societatea noastră oferă servicii de închirieri utilaje de construcții și execută săpături pentru fundații de drumuri, platforme, clădiri, așternere și compactare de material având o bogata experiență și personal calificat în vederea pregătirii terenului, oricărui tip de construcție.

    Cornel Patriche, ROMSERV PRODUCT SRL

    5. Uscarea asfaltului

    Viteza de uscare depinde întotdeauna de condițiile de mediu. Dacă temperatura exterioară este mai mare de 5°C și nu sunt precipitații, în 12 până la 24 de ore suprafața va fi pregătită pentru trecerea pe jos, iar în 2 zile va fi pentru trafic. Astfel de condiții meteorologice sunt ideale pentru lucru, dar dacă temperaturile sunt mai ridicate și soarele arzător, va fi necesară udarea ocazională pentru ca asfaltul să nu crape.

    Dacă decideți să asfaltați, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    12432
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Asfalt?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 260 executanți pentru domeniul Asfalt:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane