Pentru zona

    Peretele verde: un element indispensabil al designului interior

    Articolul a fost citit chiar de 715+ utilizatori
    Probabil ați auzit de pereți verzi. Aceștia sunt pereți din vegetație și se găsesc mai ales în interior.Mai sunt cunoscuți și sub denumirea de grădină verticală. Pereții verzi fac mediul interior mai frumos și mai bogat, curăță și răcoresc aerul și reduc zgomotul. Cu impactul lor pozitiv durabil asupra mediului, ei sunt fundamentul arhitecturii verzi și un element la modă al designului interior.
    Articol de specialitate 715
    perete verde
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    1. Care este structura peretelui verde?

    Pereții verzi sunt formați din plante care sunt plasate într-un mediu de creștere. Mijloacele de cultivare a acestor tipuri de plante pot fi solul, apa și diverse tipuri de compost în ghivece, adică recipiente de diverse forme, dimensiuni, culori și din diverse materiale. Indiferent de soluția de design concepută, atunci când proiectați pereți verzi, trebuie luată în considerare greutatea individuală și a tuturor părților viitorului perete, deoarece acesta cu siguranță nu va fi compus din paturi de grădină clasice, obișnuite. Totuși, în cele mai multe cazuri, plantele nu sunt plantate în pământ, ci într-un mediu de creștere format din fibre speciale de piatră sau vată de sticlă pentru a reține apa și nutritienții cât mai mult timp. Plantele sădite în elementele prefabricate care formează peretele sunt adaptate vieții în așa-numitele medii de cultivare. Pe astfel de pereți se găsesc cel mai des plante simple, mai exact, ierburi care sunt folosite pentru a îmbogăți aroma preparatelor (mentă, busuioc, salată verde) sau plante decorative (multe ierburi, grâu de Crăciun...).

    2. Instalarea unui perete verde

    2.1. Peretele verde este format din panouri

    Acest tip de perete nu este de fapt un perete în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă unul despărțitor, o structură scheletică pe care sunt fixate panouri cu plante și a cărei asamblare este simplă, deoarece se realizează conform principiului sistemului „click” - prin urmare, panourile pot fi conectate cu ușurință între ele, fără unelte suplimentare. Pentru pereții interiori verzi se recomandă alegerea unui sistem clasic cu ghivece din aluminiu prinse de panouri. Când plantele au crescut suficient, ghivecele nu vor mai fi vizibile, dar dacă vă hotărâți pentru vegetație mai mică precum mușchi, de exemplu, există și sisteme de panouri perforate din aluminiu. Panourile sunt în general de dimensiunile 100x100 sau 50x50 cm.

    2.2. Udarea manuală a peretelui verde

    Conform construcției și proiectării peretelui verde, se determină și modul în care plantele vor fi udate și hrănite. Există două opțiuni: udarea manuală și automată a plantelor. Udarea manuală se face cu ajutorul unui pulverizator, care distribuie uniform picăturile de apă pe suprafață. Acest sistem de udare este potrivit doar pentru pereții verzi mai mici, iar pentru cei mari recomandăm cu căldură sistemul de udare automat.

    2.3. Perete verde mare - udare automată

    Dacă decideți să udați plantele automat, suprafața peretelui trebuie să aibă un sistem de alimentare cu apă și drenaj. Dacă, în schimb, vă hotărâți pentru un perete verde mai mare, vă recomandăm instalarea unui sistem de udare automat sau integrat, deoarece va economisi mult timp și energie, iar casa dumneavoastră va rămâne și ea curată.

    Cum funcționează udarea automată? Peretele verde este produs în mai multe variante și modele, dintre care unul modular. Cele mai înalte elemente dintr-o astfel de construcție au un canal de dozare încorporat; asigură un flux uniform al apei prin compartimentele tuturor modulelor de perete verde. Excesul de apă este scurs într-un colector cu un dop și un furtun care permite scurgerea ușoară a cantității de apă rămase. Sistemul este circular, ceea ce înseamnă că excesul de apă poate fi folosit pentru reudare. În acest fel se economisește o cantitate mare de apă și se stabilește o metodă ecologică de udare, care nu poate fi realizată prin udare manuală.

    „Sistemul automat de udare are și funcția de a menține niveluri adecvate de umiditate și nutrienți în solul panoului.”

    perete-in-verdeata.jpg

    Peretele verde interior este format dintr-un modul în care sunt introduse ghivece de flori. În cele din urmă, plantele vor depăși ghivecele și nu le veți mai putea vedea
    Peretele verde interior este format dintr-un modul în care sunt introduse ghivece de flori. În cele din urmă, plantele vor depăși ghivecele și nu le veți mai putea vedea

    3. Un zid verde viu mărește calitatea vieții

    3.1. Nimic nu înfrumusețează un interior mai mult decât verdeața bogată

    Pereții verzi sunt folosiți în spațiile închise în care oamenii petrec mult timp și pentru care calitatea mediului ambiant este foarte importantă. Astăzi, plantele sunt un element de bază al decorațiunii interioare, iar o mișcare și mai îndrăzneață este verdeața care înviorează și îmbogățește întreaga suprafață a peretelui în locul plantelor împrăștiate în ghivece. Plantele cu proprietățile lor pozitive în mediul de lucru sporesc eficiența, creativitatea, relaxarea, iar imaginea cu verdeața luxuriantă încântă ochii.

    „Cu atractivitatea lor vizuală, grădinile verticale sunt o completare ideală pentru interioarele monotone.”

    3.2. Peretele verde servește ca izolație suplimentară

    O caracteristică pozitivă a pereților interiori îmbogățiți cu verdeață este, cu siguranță, că plantele izolează suplimentar peretele. Au un efect deosebit asupra izolației fonice, deoarece solul și frunzele atenuează sunetele. Un perete verde poate fi astfel o soluție excelentă pentru încăperile cu izolare fonică slabă, unde trecerea zgomotului între camere este îmbunătățită. De asemenea, vegetația moderează eficient fluctuațiile de temperatură și absoarbe razele UV. Plantele găsite în grădinile verticale îmbunătățesc calitatea și prospețimea aerului, deoarece sunt filtre care transformă dioxidul de carbon în oxigen și adună alți poluanți din încăpere.

    „Peretele verde reduce nivelul de CO2 din aer cu până la 40%, iar conținutul de particule solide cu 60%.”

    4. Peretele verde influențează construcția existentă

    Dacă doriți ca întreaga verticală să fie foarte densă, trebuie să fiți conștienți de faptul că un astfel de perete este destul de greu din cauza cantității de sol, plante și substructură. Dacă peretele nu este proiectat pentru o astfel de încărcare suplimentară, aceasta îi poate afecta stabilitatea statică. Dacă se dorește o suprafață verticală cu adevărat mare cu plantare densă, inginerul structural trebuie mai întâi să facă calcule și să analizeze capacitatea portantă a acesteia cu sarcina crescuta reprezentată de peretele verde.

    Pereții verzi mari nu sunt în niciun caz potriviți pentru structurile din gips-carton, adică pereții despărțitori care nu sunt proiectați pentru astfel de sarcini suplimentare. În acest caz, vă recomandăm să vă gândiți la o zonă verde mai mică sau ca structura să fie asamblată pe un perete portant.

    5. Durata de viață a unui perete verde viu

    Deoarece este o tehnologie nouă care a fost stabilită abia în ultimele două decenii, nu există suficiente date pe baza cărora să se poată prezice cu exactitate termenul de valabilitate al acestora - adică a pereților cu plante vii. Pe baza experienței anterioare, se poate spune că durata de viață a unui perete verde este de aproximativ 20 de ani, ceea ce nu înseamnă că plantele individuale vor rezista atât de mult. Va trebui să le transplantați de mai multe ori într-un ciclu de două decenii, iar un semnal clar pentru aceasta va fi stagnarea și uscarea plantelor, atunci când sistemul radicular nu mai are suficient spațiu pentru creșterea ulterioară. Apoi indivizii trebuie împărțiți și înmulțiți pentru a reduce volumul sistemului radicular, iar însăși planta pentru a putea întineri și a crește mai bine.

    „Plantele perene cresc în perete timp de aproximativ 10 ani, iar în acest timp trebuie să fie subțiate și rărite de mai multe ori, pentru a-și reduce volumul. După această perioadă, se poate întâmpla ca nici măcar acea procedură să nu fie suficientă, așa că vă veți găsi cu siguranță într-o situație în care trebuie să schimbați toate plantele. Mușchii sunt mai ușor de întreținut.”

    6. Tipuri de plante pentru pereții verzi vii

    Multe tipuri de plante sunt potrivite pentru pereții verzi vii, de la iedera clasică, hosta și dafin, la ierburi precum busuiocul, pătrunjelul și altele asemenea. Plantele cu flori nu sunt potrivite, deoarece creșterea lor verticală nu este naturală și, în plus, ar trebui constant să îndepărtați de pe podea lăstarii îngroșați și căzuți. Mai mult, florile pot fi problematice pentru persoanele predispuse la alergii. De asemenea, puteți opta pentru creșterea scăzută la suprafață și alegeți diferite tipuri de mușchi care sunt deosebit de ușor de întreținut. Atunci când alegeți plantele, trebuie să fiți atenți și la condițiile în care vegetația va crește: unele au nevoie de mai multă lumină, altele se dezvoltă în încăperi mai întunecate. Altele au nevoie de mai multă îngrijire, altele de mai puțină.

    Pereții verzi au un efect benefic asupra concentrării oamenilor din camera respectivă precum și asupra stării lor generale de spirit, cu siguranță reduc semnificativ zgomotul
    Pereții verzi au un efect benefic asupra concentrării oamenilor din camera respectivă precum și asupra stării lor generale de spirit, cu siguranță reduc semnificativ zgomotul

    7. Întreținerea peretelui verde

    7.1. Un perete verde necesită întreținere regulată

    Deși peretele verde nu necesită o atenție specială care ar diferi de cea care trebuie acordată plantelor de interior din ghivece, întreținerea este mai complicată din cauza cantității mari de plante, care este incomparabilă cu plantele în ghivece. Transplantarea și udarea sunt, de asemenea, mai dificile și complexe, deoarece nu le puteți muta pe terasă sau balcon, pentru a nu vă murdari apartamentul.

    7.2. Unelte de întreținere a peretelui verde

    Pentru a menține un zid verde, veți avea nevoie de uneltele potrivite. Este evident că nu puteți uda acest tip de vegetație cu un furtun sau o găleată pe care o folosiți pentru flori în paturi sau ghivece. Prin urmare, pereții verzi sunt stropiți cu apă dintr-o sticlă cu un pulverizator care dispersează uniform picăturile de apă pe o suprafață de aproximativ 1 m2 și nu udă podeaua. Cu siguranță, toată treaba va fi mult mai ușoară și mai simplă dacă este instalat un sistem automat de udare. Udarea manuală este potrivită numai pentru pereții verzi mai mici.

    Plantele din peretele verde au nevoie de îngrășământ pentru a crește mai repede și mai frumos. Îngrășămintele pentru pereții verzi verticali pot fi obținute din magazinele specializate de grădinărit și pepiniere.

    8. Pereții verzi artificiali

    8.1 Când este peretele verde artificial alegerea potrivită?

    Daca nu aveți timp să vă ocupați de întreținerea pe care o necesită un perete viu, o alternativă bună poate fi unul artificial, adică un perete verde cu plante din plastic. Astăzi, sunt atât de reale încât nici măcar sub degetele voastre nu puteți distinge realul de fals. Un perete verde artificial poate fi o soluție excelentă pentru încăperile în care, din orice motiv, amplasarea unei structuri cu plante vii nu este practică. De exemplu, locuri complet întunecate, uscate și umede în care plantele nu pot prospera deloc.

    8.2. Un acoperiș verde artificial nu necesită întreținere

    Panourile verzi artificiale au multe avantaje în comparație cu cele naturale: desigur, plantele sunt întotdeauna verzi chiar și fără apă sau căldură solară și lumină, frunzele nu cad niciodată, insectele nu se așază în ele, nu au nevoie de transplantare, udare sau fertilizare - într-un cuvânt – nu au nevoie de întreținere.

    Panourile artificiale sunt disponibile pe piață în dimensiunile obișnuite de 100x100 cm sau 50x50 cm, iar alegerea celor mai diverse feluri și tipuri de imitații ale speciilor de plante, precum dafin, hosta, diverse tipuri de iederă sau vegetație mixtă, este aproape nelimitată.

    8.3. Protecția UV a peretelui verde artificial este esențială

    Dacă vă hotărâți pentru instalarea unui perete verde artificial, vă sfătuim să alegeți unul cu protecție UV,  deoarece plantelor din plastic li se va estompa culoarea în timp. Înainte de a cumpăra, întrebați producătorul dacă panourile sunt protejate corespunzător de lumina soarelui. Problema nu este doar soarele direct; de-a lungul anilor, chiar și panourile care n-au fost expuse niciodată la lumina soarelui se degradează.

    Articol de specialitate 715
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Design interior?

    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior
    8.9
    0

    CONSTRULUX BIRIS SRL


    10
    0

    VIGGO'S GRUP ARHITECTURE S.R.L.


    8.9
    0

    GRN STUDIO DESIGN SRL


    8.9
    0

    ERGALAHOME S.R.L.