Pentru zona

    Municipiul Târnăveni – istoria și arhitectura Colegiului Tehnic Târnăveni

    Articolul a fost citit chiar de 3240+ utilizatori
    Municipiul Târnăveni se află în județul Mureș, Transilvania, România, pe râul Târnava Mică. În cadrul municipiului se află și localitățile Târnăveni ca reședință, Botorca, Cuștelnic și Bobohalma. După prima atestare din 1278, orașul a avut denumirea de Tychen Sent Marton, apoi între anii 1926-1941 s-a numit Diciossânmartin, iar din 1941 până în prezent poartă denumirea de Târnăveni. În continuarea acestui text vă vom dezvălui mai multe despre Colegiul Tehnic Târnăveni, primul edificiu major construit după înființarea județului Târnava Mică. Sursă fotografii: Țetcu Mircea Rareș, Primăria Târnăveni

    Istoria clădirii

    poza-veche-colegiu.jpg

    Colegiul Tehnic Târnăveni a fost în perioada anilor 1899-1918  sediul Prefecturii Târnava Mică. În acea perioadă, administrația locală a sprijinit desfășurarea orelor școlii de ucenici, având secții pentru pantofari, croitori, brutari și altele necesare economiei de piață de atunci. În anul 1925 Colegiul Tehnic a fost numit ”Școala de ucenici industriali și meserii”, unde un număr de 212 elevi s-au calificat pentru diferite meserii. Odată cu aceasta, a existat încă o școală unde elevii au fost pregătiți în chimie precum și în metalurgie, pentru uzina din oraș. Această școală se va împreuna în anul 1938 cu  „Școala de ucenici industriali și meserii”. În perioada regimului austro-ungar, clădirea a aparținut Prefecturii Târnava Mică, iar după anul 1918 a fost preluată de către Prefectura românească. În perioada anilor 1955 – 2004 numele școlii se modifică în „Grupul Școlar de Chimie Industrială Târnăveni”, iar în perioada anilor 2004 – 2018 școala primește denumirea „Colegiul Tehnic Târnăveni”. De la data de 1 noiembrie 2018, școala primește denumirea „Liceul Tehnologic Târnăveni”.

    placa.jpg

    Arhitectura clădirii

    model.jpg

    După înființarea județului Târnava Mică, clădirea Colegiului Tehnic a fost și mai impunătoare. Construirea a început în anul 1889, la ordinul prefectului Bethlen Gabor. Construcția clădirii a fost finalizată în anul 1896, pe când Sándor János era perfect. Arhitectul Alpar Ignac din Budapesta a proiectat-o în stil neoclasic, în forma literei U,  din zidărie de cărămidă. Clădirea a avut funcție publică. Aici s-au aflat birourile prefecturii, ale administrației județene, iar sala a fost utilizată și pentru organizarea spectacolelor. Edificiul se află în centrul orașului pe o arie de 1410 mp.

    plafon.jpg

    Fațada principală a clădirii este reprezentată de aripa sudică de pe strada Republicii. Pentru a-i reda un aspect monumental, arhitectul a împărțit-o în registre orizontale și verticale. Decorul fațadei este redat de elemente profilate realizate în tencuială. La profilatura ferestrelor se află elemente de factură neoclasică. La etaj există 5 ferestre care se află deasupra balconului, iar la fiecare dintre ele se regăsește câte un medalion aplicat cu o mască umană, în stil neoclasic. Elemente asemănătoare decorative se pot găsi și la consolele balconului. Intrarea în clădire are trei deschideri, iar deasupra acesteia se află balconul decorat în stil neoclasic. Fațadele posterioare și laterale aflate pe laturile de nord și vest sunt decorate in rustica, dar conțin și elemente neoclasice. Acoperișul corpului principal este în patru ape, iar cel al aripilor adosate în două ape.

    hol.jpg

    Interiorul clădirii este împărțit în săli de clasă, laboratoare și cabinete, bibliotecă, cabinete pentru administrație, compartimente tehnice și grupuri sanitare. Pe coridoare se află mozaic, pe jos parchet, iar tâmplăria este realizată din lemn. Trebuie amintit că în interiorul clădirii găsim o scară din elemente de piatră și stucaturi și o sală de festivități, ambele foarte frumos decorate, în stil neoclasic. Există și o curte mică, interioară.

    scari.jpg

    Proiectul „Reabilitare și modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni”

    Păstrarea valorii clădirii este de o mare importanță, de aceea s-a recurs la un proiect care va îmbunătăți starea actuală a acesteia. Pe data de 10.12.2020, municipiul Târnăveni (beneficiar) a semnat proiectul „Reabilitare și modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni”, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Autoritatea de Management fiind Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar Organismul Intermediar ADR Centru.  Data  de 30.11.2023 este menționată ca data finalizării proiectului, valoarea totală a proiectului fiind de 20.384.185,76 lei, din care finanțarea nerambursabilă o reprezintă suma de 14.799.112,56 lei. Acest proiect are ca obiective reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Târnăveni, asigurarea condițiilor optime pentru participarea elevilor la învățământul profesional și tehnic, precum și creșterea gradului de participare a elevilor la învățământul profesional și tehnic.

    Sursă foto: Țetcu Mircea Rareș

    Clădirea Colegiului Tehnic reprezintă un monument cu valoare, istorică, arhitecturală, culturală și socială, de care ne mândrim. Această instituție reprezintă simbolul orașului nostru pe care vă invităm să îl vizitați într-un viitor apropiat.

    3240
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.