Pentru zona

    Orșova – locul cu o deosebită frumusețe naturală

    Articolul a fost citit chiar de 1845+ utilizatori
    Orșova este un municipiu aflat în județul Mehedinți, Banat, România. Este situată pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I unde râul Cerna se varsă în Dunăre. Despre această localitate se știe încă din perioada romană, secolul II e.n. Castrul Dierna a fost ridicat de către romani ceea ce dovedește vechimea Orșovei. În anul 1923 a fost recunoscută ca oraș, iar în 1968 a devenit parte din județul Mehedinți, consecință a reformei administrative. În acest articol vă vom prezenta obiectivele turistice pe care trebuie neapărat să le vizitați când veniți în acest oraș ospitalier. Sursă fotografii: https://ro.wikipedia.org/, Primăria Orșova

    Mănăstirea Sf. Ana

    Mănăstirea Sf. Ana este așezată pe dealul Moșului, un loc de o deosebită frumusețe naturală. Jurnalistul Pamfil Șeicaru a fost ctitorul mănăstirii, în semn de recunoștință față de Dumnezeu pentru că a rămas în viață în urma exploziei unei bombe în Primul Război Mondial. În urma faptelor de eroism dovedite în război, acestuia i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”.

    Mănăstirea Sf. Ana a fost ridicată între anii 1936 -1939, fiind din lemn, precum bisericile tradiționale. Biserica se află în centrul mănăstirii, de o parte și de cealaltă aflându-se complexul de chilii pentru măicuțe.

    Mănăstirea Sf. Ana

    Pe timpul comunismului a fost ordonată ștergerea picturilor interioare, rămânând intacte doar cele din turn. În anul 1935 a fost construit Drumul Eroilor, drum de acces din pietriș de un kilometru și jumătate, care leagă centrul Orșovei cu Dealul Moșului. A primit denumirea Drumul Eroilor pentru că a fost străjuit de șapte troițe realizate din lemn de stejar masiv, în cinstea regimentului care luptase pe acele meleaguri pe timpul Primului Război Mondial. Din păcate, aceste troițe au dispărut undeva prin anii 1960. 

    Mănăstirea Sf. Ana s-a construit între anii 1936-1939 pe când Șeicaru a avut funcția de deputat în Parlamentul României și cea de director al ziarului „Curentul”. Nu a fost sfințită imediat după terminarea lucrărilor, ci pe data de 2 decembrie 1990, de către episcopul Damaschin Severineanu.

    Pe timpul comunismului, mănăstirea a fost transformată într-o tabără pentru copii, iar biserica a fost transformată în bar și recepție. Nu departe de acest loc, s-a construit un restaurant, care mai târziu în anul 1993 a intrat în administrarea mănăstirii.

    manastire 2.jpeg
    Mănăstirea Sf. Ana

    Între anii 1993-1997 au urmat lucrările mari de restaurare care au inclus picturile murale și iconostasul. Acestea au fost sfințite în anul 1999 de către sfinția sa Nestor Vornicescu.

    Mănăstirea deține și un muzeu, inaugurat în anul 1995 care a fost dedicat ctitorului Pamfil Șeicaru. Construcția turnului cu clopot a fost terminată în anul următor.

    Biserica Romano-Catolică

    Biserica Romano-Catolică ,,Neprihrănita Zămislire,, din Orşova s-a construit între anii 1972-1976, în perioada când a avut loc strămutarea orașului pentru a construi Hidrocentrala Porțile de Fier 1. Finanțarea a fost realizată de către directorul de la Caritas Freiburg din Germania. Această biserică reprezintă unicul lăcaș de cult catolic care a fost ridicat pe timpul comunismului.

    catedrala 1.jpeg
    Biserica Romano-Catolică

    Legat de Coroana maghiară, în anul 2005 s-a dezvelit placa care era ascunsă între anii 1849-1853 la Orșova. Acolo, pe locul unde a fost găsită coroana  dispărută pe timpul realizării Hidrocentralei Porțile de Fier, pe atunci un cimitir s-a ridicat Capela Coroanei, care este interesantă pentru turiști pentru că arată ca un cort care are acoperișul în forma unei cruci, fiind comparată adesea cu o sală de teatru. Din cauza realizării într-un stil modern de către artistul Gabriel Popa a Drumului Crucii, au fost multe discuții referitoare la ilustrarea scenelor biblice. Și anume, pe aceste tablouri se află gimnasta Nadia Comăneci, John Lennon, fostul membru la Beatles și nu în ultimul rând revoluționarul bolșevic Lenin.

    catedrala 2.jpg
    Biserica Romano-Catolică

    Serviciul religios în această biserică se desfășoară în patru limbi: germană, maghiară, cehă și română.

    Muzeul Regiunii Porților de Fier

    Muzeul Regiunii Porților de Fier

    Muzeul a început activitatea din luna decembrie 2018, în Orșova, ca secție a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Primăria a pus la dispoziție o clădire pentru necesitățile muzeului, acesta fiind unul modern, dotat cu facilități. Muzeul este împărțit pe trei teme și anume: științele naturii, istorie-arheologie și etnografie.

    muzeu 4.jpg
    Muzeul Regiunii Porților de Fier

    În cadrul acestui muzeu, vizitatorii se pot cunoaște cu istoria acestor meleaguri, viața locuitorilor turci din insula Ada Kaleh, dar și cu dioramele complexe care reflectă frumusețea precum și partea sălbatică a Parcului Național Porțile de Fier. Aici se pot vedea mai multe tipuri de arme, obiecte casnice de mare valoare culturală și religioasă. Este amenajat și un spațiu având rolul de a prezenta interiorul casei tradiționale otomane. O altă tematică a muzeului este dată de colecția de plante, animale și pești de proveniență din această zonă. Vizitatorii muzeului vor putea urmări expunerea de către prezentatorul de tip hologramă cu scopul de a purta imaginația vizitatorilor prin trecutul acestor meleaguri.

    1845
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.