Pentru zona

    Municipiul Drobeta – Turnu Severin: Castel și Cetate ca-n povești

    Articolul a fost citit chiar de 2144+ utilizatori
    Municipiul Drobeta-Turnu Severin se află în județul Mehedinți, Oltenia, România. Acest municipiu este compus din reședința Drobeta-Turnu Severin, apoi Dudașu Schelei, Gura Văii și Schela Cladovei. Orașul Drobeta-Turnu Severin se află pe malul stâng al Dunării, este așezat în depresiunea Severinului, iar dealurile care îl înconjoară sunt: Dealul Vărănic, Dealul Colibași, Dealul Balota și Dealul Stârmina. Turnu-Severin devine municipiu în anul 1972, iar numelui i se adaugă și Drobeta, numele antic. Așa că pe data de 15 mai 1972, orașul primește denumirea de Drobeta-Turnu Severin. Ceea ce trebuie neapărat să vedeți când vizitați Drobeta-Turnu Severin este Castelul de Apă care reprezintă simbolul orașului. Cel de-al doilea obiectiv turistic care merită văzut este Cetatea Medievală a Severinului. Vă vom dezvălui câteva detalii privind aceste două construcții, doar ca să vă stârnim curiozitatea. Sursă fotografii: Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin

    Castelul Artelor (fostul Castel de Apă)

    Castelul Artelor (fostul Castel de Apă), este simbolul orașului Drobeta-Turnu Severin, construit în stil medieval, ridicat în anul 1913. A fost inaugurat la un an de atunci, în prezența primului ministru I. I. C. Brătianu, miniștrilor Al. Constantinescu și V. Gh. Mortun, Episcopului Ghenaadie al Râmnicului-Noului Severin, precum și a oficialităților locale de atunci. Castelul a fost proiectat de către inginerul Elie Radu, proiectul fiind aprobat pe data de 10 iunie 1910 de către Consiliul Comunal. Scopul acestei construcții a fost distribuția apei în toate zonele orașului, fapt pentru care a fost ridicat la 104 metri altitudine, care a reprezentat cea mai înalt punct al orașului. Cu înălțimea de 27 de metri, devine cea mai înaltă construcție a orașului.

    Profesorul Mircea Bocorman în cartea sa despre Castel, menționează următoarele:  “Primarul Sabin Popescu a dispus creionarea unui proiect, nu i-a plăcut şi a refuzat oferta arhitecţilor de aici, care era pentru o clădire cu parter şi cu etaj şi a cerut o construcție simbol pentru oraşul de la Dunăre. În această împrejurare s-a apelat la serviciile inginerului arhitect Elie Radu din Bucureşti, care a gândit proiectul aşa cum arată astăzi. Ceea ce este important este faptul că proiectul a fost contrasemnat şi aprobat de un alt titan în construcţii, mă refer aici la ctitorul podului de la Cernavodă, Anghel Saligny. Şi atunci avem dimensiunea valoroasă a acestui edificiu reprezentativ pentru severineni”.

    Castelul și-a îndeplinit menirea până la sfârșitul anilor 1970, iar după anii 1980, nu a mai fost utilizat pentru alimentarea cu apă a orașului, nemaiputând face față din cauza creșterii consumului de apă ca efect al creșterii demografice și al numărului construcțiilor noi. După unele surse, la construcția acestui Castel a fost utilizat fierul beton pentru prima dată în Europa Estică. Datorită acestui fapt, construcția a rezistat mai multor bombardamente în timpul războaielor, dar fără mari daune.

    Castelul de Apă, anul 1922

    Pentru renovarea Castelului s-a folosit proiectul de finanțare europeană. După ce s-a realizat renovarea, a urmat strategia transformării acestui Castel de Apă în Castelul Artelor, așa cum se numește astăzi. Aceasta este actualmente una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, vizitată de mulți turiști. Totul a fost datorat unor proiecte care au modernizat și au transformat Castelul în așa măsură încât acesta a devenit un muzeu unic în țara noastră. În prezent, Castelul găzduiește diverse expoziții, lansări de carte și alte evenimente culturale care sporesc numărul de vizitatori. În vara anului 2019, la târgul de turism din Viena, Austria, Primăriei Drobeta-Turnu Severin, i-a fost acordat premiul special, ca recunoaștere a eforturilor constante de modernizare a urbei. Castelul Artelor se află în administrarea Consiliului Local fiind o clădire de mare valoare istorică și într-un proces de valorificare turistică națională precum și internațională de mare amploare.

    Castelul Artelor, anul 2022

    Cetatea Medievală a Severinului

    Cetatea Medievală a Severinului a fost ridicată ca bastion de apărare contra imperiului otoman. A fost prima cetate românească din piatră și a reprezentat capitala Banatului de Severin din anul 1233 și încă 3 secole. Voievodul Litovoi și probabil Vlaicu Vodă și Mihail I și-au pierdut viețile pentru apărarea acestei cetăți.

    Cetatea a reprezentat motivul disputei între coroana maghiară, bulgari și voievozi munteni, adică între catolici și ortodocși, la nivel militar cât și religios.

    În diploma Cavalerilor Ioaniți din anul 1247 a fost consemnat că Regatul Ungar în anul 1247 i-a adus pe Cavalerii Ioaniți la Severin cu scopul de a contribui la construirea Cetății. Denumirea de  ban a fost deținută de conducătorul cetății, la fel ca și toți domnitorii valahi.

    În anul 1370, a fost întemeiată a doua Mitropolie Ortodoxă, pe când domnea Vladislav Vlaicu, eveniment care a pus Severinul pe locul doi ca centru al Țării Românești, imediat după capitala de la Argeș.

    Biserica cu contraforți este una dintre cele trei biserici care au funcționat și în secolul XIV-lea, din care au rămas doar ruinele care se află în parcul arheologic al Muzeului Regiunii Porților de Fier. Aceste biserici au dovedit existența unei comunități creștine catolice, precum și ortodoxe.

    Cetatea Severinului a fost punctul de trecere de pe Dunăre în Europa Centrală de mai bine de 3 secole și a avut menirea de apărare. În anul 1524, Soliman Magnificul a cucerit Cetatea și după bătălia de la Mohacs în 1526 a poruncit să fie distrusă. Pietrele au fost folosite pentru construirea Cetății Fetislam, care se află astăzi la Kladovo în Serbia, dar și pentru alte cetăți din sudul Dunării. După căderea cetății, locuitorii Severinului au fost nevoiți să-și caute adăpost la Cerneți, care a fost mai bine apărată și îndepărtată 5 km de Severin.

    Cetatea nu a reprezentat un palat luxos, ci a avut rolul de apărare, de producere a armamentului. În interiorul cetății au fost descoperite ghiulele de piatră, pile de fier, gloanțe și plumbi, părți din tunurile de bronz, vârfuri de săgeți, lame de săbii și altele care se foloseau în lupte. 

    Cetatea Severinului a avut 6 tunuri de apărare, înconjurată cu 2 ziduri de piatră concentrice. După atacul din 1524, de către turci în frunte cu Soliman Magnificul, a mai rămas doar un turn. 

    Cetatea ruinată, anul 1968

    Primăria Drobeta – Turnu Severin a primit în anul 2010 pe baza proiectului „Reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu şi Cetatea Severinului” surse financiare în valoare de 57,879 milioane lei, din care nerambursabile 42, 489 milioane de lei. Datorită surselor financiare europene, s-a reabilitat o parte din zidurile cetății, podul precum și parcul care aparține Cetății, au fost puse două pavilioane turistice în curte, unul în interiorul cetății.

    Cetatea Medievală a Severinului, anul 2022

    Astăzi, Cetatea Severinului are o un alt aspect, nu mai este ruinată, ci este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă unde au loc diferite manifestări cultural-artistice. 

    Vă invităm cu drag să vizitați Castelul Artelor și Cetatea Medievală a Severinului!

     

     

    2144
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.