Pentru zona

    Sighetu Marmației – pe aripile Maramureșului!

    Articolul a fost citit chiar de 2424+ utilizatori
    Municipiul Sighetu Marmației este situat în județul Maramureș, în amonte de confluența râurilor Iza și Tisa. Se știe din descoperirile arheologice că această zonă a fost populată încă din epoca paleolitică. În anul 1352 primește rangul de oraș. În prezent, în zonă este dezvoltată producția mobilei, comerțul și serviciile. Sursa fotografiilor: Petru Daniel Măran

    Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș”

     Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș”
     Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș”

    Aflat în aer liber, la 3 km de centrul orașului, pe dealul Doboieș, satul-muzeu este compus din case maramureșene, cu valoare recunoscută la nivel național și internațional, reflectând perioada secolelor XVI – XIX. Cea mai veche construcție o reprezintă biserica de lemn adusă în muzeu din localitatea Oncești, care datează din anul 1621. Pe lângă casele maramureșene, se pot admira și o casă ungurească, ucraineană și două evreiești, ca dovadă a conviețuirii mai multor minorități în satul ancestral maramureșean. Muzeul a fost recunoscut și la nivel internațional, fiind inclus în rețeaua ICOM, iar în anul 2019 a fost premiat cu 2 stele din cele 3 ale Ghidului Michelin.

    Biserica din lemn
    Biserica din lemn

    Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”

    Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”
    Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”

    Acest muzeu situat în centrul orașului, întrunește colecții impresionante de unelte, obiecte casnice, costume populare, mobilier țărănesc, elemente de arhitectură populară și ceramică, toate reprezentative pentru viața țăranului maramureșean. Inițial, Muzeul Etnografic al Maramureșului a fost întemeiat sub conducerea lui Gheorghe Vornicu începând cu anul 1921, fiind inaugurat în anul 1926, cu ocazia Congresului profesorilor de geografie din România, în Clădirea Palatului Cultural Astra. După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, perioadă în care colecțiile inițiale au avut de suferit, s-a inițiat în anul 1954, sub conducerea lui Francisc Nistor, constituirea unei noi colecții, care a devenit ulterior nucleul actualului muzeu. Aici sunt păstrate, conservate și expuse obiecte privind activitatea țăranului maramureșean precum: culesul din natură, vânătoarea, pescuitul, bărcuitul (vânătoarea de albine sălbatice), păstoritul, butinăritul (lucrul la pădure), agricultura, prelucrarea textilelor și a lemnului. Muzeul este înnobilat și de prezența colecțiilor de icoane pictate pe lemn din secolele XV – XVII, dar și a icoanelor de Nicula, pictate pe sticlă. Tot aici există și o expoziție ce prezintă drama liturgică a Viflaimului, împreună cu o colecție de măști, care se foloseau în cadrul acestei piese de teatru popular religios, între Crăciun și Bobotează. Este remarcabilă de asemenea și colecția de elemente de arhitectură populară: porți de lemn foarte vechi, stâlpi de porți, ancadramente de prispă, de uși și ferestre, toate decorate cu simboluri străvechi din arta populară maramureșeană.   

    Casa Memorială Elie Wiesel, Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș

    Casa Memorială Elie Wiesel. Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș
    Casa Memorială Elie Wiesel. Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș

    Aceasta este casa natală a lui Elie Wiesel. În cel de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evreilor maramureșeni au fost deportați în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Printre aceștia era și Elie Wiesel care avea vârsta de doar 15 ani. Elie Wiesel a devenit celebru după ce a primit premiul Nobel pentru pace în anul 1986. Muzeul este conceput să descrie viața lui Elie Wiesel precum și a comunității evreiești din Sighet. Aici puteți vedea camerele cu mobilierul specific caselor evreilor sigheteni, diverse obiecte de uz casnic și obiecte de cult. Sunt expuse de asemenea fotografii și documente ca dovezi a Holocaustului, a vieții culturale și sociale a evreilor care au locuit pe aceste meleaguri.

    Muzeul de Istorie și Arheologie

    Muzeul de Istorie si Arheologie
    Muzeul de Istorie si Arheologie

    Clădirea muzeului datează din anul 1730 și se află pe Lista Monumentelor Istorice reprezentative ale zonei. Colecțiile arheologice expuse din zona Maramureșului pe care le puteți vedea în expoziție fac parte din cele mai vechi epoci istorice: Paleoliticul superior, Mezolitic și Neolitic. Colecția muzeului este alcătuită din mai multe obiecte din epoca bronzului, fiind una dintre cele mai bogate din țară. 

    Casa memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa

    Casa Memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa
    Casa Memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa

    Casa a aparținut Dr. Ioan Mihalyi de Apșa (1844 - 1914), istoric român, membru corespondent al Academiei Române. Academicianul Ioan Mihalyi de Apșa a transcris și tradus din latină documente privind istoria Maramureșului medieval și le-a publicat, în anul 1900, în lucrarea ”Istoria Comitatului Maramureș, tomul I, Diplome maramureșene din secolul XIV și XV”. Dr. Ioan Mihalyi de Apșa, jurist și istoric, a fost recunoscut ca un mare sprijinitor al vieții artistice, culturale și sociale a acelei perioade. Casa a fost deschisă cu statut de muzeu în anul 1984 și păstrează multe dintre obiectele de mobilier, biblioteca și alte mărturii din ambianța de epocă în care a trăit familia Mihalyi de Apșa. 

    Muzeul de Științele Naturii

    Muzeul Științele Naturii - râs
    Muzeul Științele Naturii - râs

    Muzeul este împărțit pe secții, și anume: botanică, vertebrate, ciuperci, minerale, roci și fosile ce reprezintă o parte din bogăția naturală a Țării Maramureșului. Secția a fost înființată în anul 1986 de muzeograful Béres Iosif. În sălile destinate vizitatorilor este organizată o expoziție permanentă despre habitatele, flora și fauna Maramureșului, o colecție de trofee de vânătoare precum și o expoziție despre pădurile seculare.

    Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

     Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
    Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

    Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației este primul obiectiv din România care a primit în anul 2018 distincția de „Marcă a Patrimoniului European”. Clădirea, care adăpostește Memorialul, a fost construită în perioada austro-ungară pentru a funcționa ca închisoare de drept comun, ulterior în perioada 1945 – 1955 devenind închisoare politică de represiune. Începând cu luna mai 1950 aici au fost încarcerați foști miniștri, academicieni și clerici, transformându-se într-o închisoare politică comunistă de maximă securitate. Muzeul Memorial are în curte un grup statuar, realizat din bronz de sculptorul Aurel I. Vlad, denumit „Cortegiul Sacrificaților”. Trebuie amintit că această instituție muzeală atrage anual un număr mare de vizitatori în Sighetu Marmației, având scopul de a păstra vie memoria evenimentelor petrecute în perioada comunismului.  

    Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
    Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

    Vă invităm să vizitați municipiul Sighetu Marmației, fosta capitală a Maramureșului Istoric.  

    2424
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.