În continuare:
1. Cum se face un cuptor din zidărie
Sobele din zidărie sunt o sursă de încălzire foarte ieftină, deoarece consumă doar aproximativ 4 până la 5 m3 de lemn de foc pe sezon de încălzire și sunt, de asemenea, ecologice, deoarece nu poluează mediul. Acestea sunt de obicei concepute pentru a avea un focar clasic sau prefabricat și, la cererea clientului, o ușă metalică forjată. Atunci când proiectați o sobă din zidărie, alegerea focarului este extrem de importantă, precum și dimensiunile și lungimea canalelor de evacuare. Și anume, în sobă are loc un proces special de ardere, deci este necesară ajustarea țevilor de evacuare la dinamica gazelor de ardere. Cu canalele de evacuare instalate în cel mai optim mod, randamentul cuptorului poate fi în jur de 85%.
Cele mai bune rezultate se obțin cu un focar de aproximativ 1.000 cm2 (30x35 cm). Când focarul este dimensionat corespunzător, aceeași cantitate de combustibil dă o putere termică mult mai mare. Dimensiunile arzătorului sunt și ele importante pentru reglarea flăcării, deoarece dacă flacăra este prea mare sau prea puternică se pot forma fisuri pe învelișul sobei.
Materialul care este cel mai potrivit pentru interior, care poate acumula suficientă căldură, este șamota clasică. Se consideră că grosimea de 3-6 cm acumulează optim căldura. Partea exterioară, adică învelișul sobei, este în cea mai mare parte din ceramică sau tencuită.
2. La ce ar trebui să acordați atenție când încălziți?
Când aprindeți o sobă, este important ca alimentarea cu aer să nu fie complet închisă, deși mulți oameni cred în mod eronat că această alimentare trebuie să fie complet închisă. Când lemnul nu primește suficient oxigen, procesul de ardere este mult mai slab cu aceeași cantitate de combustibil.
Următorul lucru la care trebuie să acordați atenție atunci când faceți ceva în jurul sobei este să deschideți ușa focarului. Acestea pot fi deschise numai când procesul de ardere este complet și soba s-a răcit suficient, altfel poate apărea o explozie neașteptată a gazului.
3. Avantajele unei sobe din zidărie
Avantajul sobelor din zidărie față de șemineuri este că emit căldură mult mai lung timp. Șemineul generează rapid căldură și o degajă la fel de repede, în timp ce soba din zidărie este placată cu plăci care rețin căldura și o acumulează până la un anumit nivel când încep să o elibereze.
Nu în ultimul rând, avantajul sobelor din zidărie este că nu trebuie doar să fie folosite pentru încălzire, ci și să vă odihniți pe ele sau să le folosiți pentru a pregăti mesele - bineînțeles, în funcție de modul în care dumneavoastră sau expertul, constructorul de sobe ați proiectat modelul.
4. Sobe din zidărie – preț
Prețul achiziționării materialelor și construirii unei sobe solide, 2,5 kW - 3,5 kW este între 1.000 și 4.000 RON.
Sobă din zidărie; sursa: loncenapeckeramia.files.worldpress.com
Dacă decideți să instalați o sobă din zidărie, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.