Pentru zona

    Curățarea caloriferului, din exterior și interior

    Articolul a fost citit chiar de 1187+ utilizatori
    Impuritățile se depun atât pe calorifer, cât și în interiorul acestuia. Este mai ales cazul spațiului dintre aripioarele caloriferului, unde cârpa este mai greu accesibilă. Deși acest lucru nu afectează aspectul sau estetica caloriferelor, aerul cald ridică particulele de praf și le împrăștie prin încăpere, ceea ce poate deranja mai ales persoanele predispuse la infecții respiratorii și alergii. În plus, caloriferele murdare pot avea o eficiență termică cu până la 30% mai mică, ceea ce nu este bine pentru mediu sau pentru facturile de încălzire. Din fericire, există câteva trucuri simple pentru a le curăța temeinic.
    Articol de specialitate 1187
    curatare calorifer
    Avem 457 executanți pentru domeniul Mentenanță:

    Când să curățăm caloriferele?

    Se recomandă curățarea temeinică a caloriferelor chiar înainte de începerea sezonului de încălzire. Acest lucru va minimiza creșterea cantității de praf și, pe de altă parte, va permite eficiența termică maximă. Persoanelor care suferă de astm bronșic și alte boli respiratorii cronice le este recomandat să curețe caloriferele o dată la două săptămâni în timpul sezonului de încălzire. Desigur, acest lucru se aplică doar celor conectate la sistemul casnic, adică, sistemul individual de încălzire cu sobe sau cazane. Caloriferele pe bază de ulei ca încălzitoare sunt curățate numai din exterior, doar când este necesar, precum și toate celelalte elemente de mobilier. Cu toate acestea, dacă locuiți într-un apartament mai vechi care are termoficare de la centrala termică, nu vă recomandăm să demontați singuri caloriferele pentru curățarea lor interioară. În primul rând, pentru că în clădirile mai vechi sunt de obicei din fontă, deci voluminoase și foarte grele, iar supapele lor sunt foarte posibil „arse” dacă nu au fost atinse de ani de zile. Dacă decideți să vă ocupați de ele, cel mai bine va fi să apelați la experți care au experiență, cunoștințe și toate echipamentele și uneltele necesare pentru eventuale reparații și intervenții.

    Curățarea exterioară a caloriferelor

    Suprafețele exterioare ale caloriferului sunt ușor accesibile, așa că le puteți șterge rapid cu o cârpă umedă. Cu toate acestea, accesul la impuritățile dintre aripi este mai dificil. Pentru aceasta este nevoie de săpun, o șurubelniță, o mătură, un uscător de păr sau un aspirator, un prosop umed și, dacă este necesar, o perie specială pentru curățarea caloriferului.

    Dacă caloriferul este mascat cu o plasă sau grilă, scoateți-l mai întâi deșurubând șuruburile din spate sau cele laterale. Grila sau plasa în sine este cel mai ușor de spălat în duș sau cadă. Înainte de a curăța zona dintre aripi, puneți un prosop umed sub calorifer; praful care cade se va lipi de el și nu se va răspândi mai mult prin încăpere. Utilizați un accesoriu îngust al aspiratorului sau peria și aspirați toate piesele disponibile sau suflați totul cu un uscător de păr. Cel mai bine va fi să aspirați de jos în sus. Apoi treceți din nou peste întregul calorifer cu o cârpă umedă și apoi uscată.

    „Nu uitați de spațiul dintre calorifer și perete.”

    Perie de curățare a caloriferului

    Dacă doriți o curățare mai amănunțită, există și o perie pentru curățarea manuală a caloriferului, care îndepărtează mai bine murdăria acumulată decât o cârpă obișnuită. Aceste perii sunt realizate cu mânere de diferite lungimi și au forme diferite pentru a se potrivi diferitelor tipuri de calorifere. Aceste perii sunt din păr de capră sau cu un strat special de microfibre la care praful aderă bine.

    Curățarea cu abur a caloriferului

    În cazul în care caloriferul este deosebit de murdar, vor fi necesare „arme mai grele”: o mașină de curățat cu abur. Și în acest caz, puneți un prosop umed sub calorifer pentru a prinde murdăria, apoi începeți curățarea cu abur de sus în jos. Aveți grijă să nu stați prea mult în anumite locuri, pentru ca lacul să nu înceapă să se decojească, iar, dacă e nevoie, este mai bine să reveniți la acele puncte problematice de mai multe ori.

    Curățarea caloriferului din interior

    Desigur, impuritățile nu sunt reținute doar la exterior, ci se depun și în interiorul țevilor. Sedimentele, depunerile, rugina și mucegaiul reduc eficiența caloriferului. Pentru a curăța interiorul caloriferului, mai întâi închideți bine toate supapele și deconectați caloriferul. Puneți o găleată mai mare și scurgeți cu grijă orice apă rămasă în el. Apoi demontați caloriferul și puneți-l în cadă, pe care ați protejat-o anterior cu un prosop.

    „Pentru a face curățarea cât mai eficientă, bateți întregul calorifer cu un bețișor de lemn sau un ciocan de cauciuc pentru a separa particulele solide de murdărie de pe pereții țevilor.”

    Umpleți caloriferul cu apă fierbinte în care ați adăugat puțin acid citric sau bicarbonat de sodiu și lăsați să acționeze cel puțin o jumătate de oră. Apoi atașați furtunul și lăsați-l să clătească interiorul până când apa limpede curge din el.

    Vopsirea caloriferului

    Cu anii, culoarea caloriferelor devine adesea gălbuie, așa că acestea trebuie vopsite la anumite intervale de timp. Pentru asta este potrivită o vopsea specială pentru calorifere, rezistentă la temperaturi ridicate cât și la schimbările acestora. Mai întâi curățați și uscați bine caloriferul, apoi aplicați vopseaua cu o rolă mică. Pentru piesele greu accesibile, utilizați o perie specială curbată cu mâner extins.

    Dacă decideți să curățați și/sau să vopsiți caloriferul, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1187
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mentenanță?

    Avem 457 executanți pentru domeniul Mentenanță:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 457 executanți pentru domeniul Mentenanță
    8.9
    0

    ATLAS INTERVOLT SERV SRL


    8.9
    0

    STAFF BUILDING MANAGEMENT SRL


    9.9
    0

    LUCA INSTAL EXPERT S.R.L.


    8.9
    0

    MEP CONSTRUCT S.R.L.