Pentru zona

    Cât trebuie să fie grosimea șapei?

    Articolul a fost citit chiar de 1592+ utilizatori
    Grosimea șapei este influențată de diverși factori, inclusiv dacă sub șapă există sau nu încălzire în pardoseală. Apropo, există tipuri de șapă de grosime standard care sunt utilizate în clădiri rezidențiale individuale și publice și în alte clădiri.
    Articol de specialitate 1592
    grosime sapa
    Avem 2583 executanți pentru domeniul Șapa:

    1. Grosimea șapei

    Pentru casele de familie se folosește în principal șapă clasică de ciment de calitate E225. Șapa clasică este formată din nisip natural, ciment, apă curată. Cea mai subțire șapă de ciment are 4,5 cm, iar cea mai groasă 8 cm. Am spune că proiectanții optează de obicei pentru o grosime între 5 și 6 cm. În cele mai multe cazuri, șapa de ciment este așezată peste izolația termică și fonică, de care este separată printr-un strat de folie specială.

    2. Grosimea șapei pentru încălzirea în pardoseală

    2.1. Grosimea corectă a șapei este foarte importantă

    Grosimea stratului peste încălzirea în pardoseală trebuie determinată cu precizie, deoarece șapa prea subțire sau prea groasă poate cauza probleme cu încălzirea. Șapa mai groasă are nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi, ceea ce consumă mai multă energie electrică, deși menține spațiul încălzit mai mult timp. Iar dacă șapa se dovedește a fi prea subțire, țevile de încălzire în pardoseală sunt puse în pericol pentru că se pot deteriora. În orice caz, grosimea minimă a șapei depinde întotdeauna de montarea sau nu a încălzirii în pardoseală. De aceea este important și tipul de șapă, deoarece există diferite moduri de prelucrare.

    „Grosimea minimă a șapei de turnat nu este egală cu grosimea celei care se montează.”

    2.2. Grosimea standard a șapei

    Conform standardului DIN 2, cel mai subțire strat de șapă din clădirile rezidențiale, din partea superioară a țevilor de încălzire în pardoseală, trebuie să fie de 4 cm. Când se utilizează plăci de sistem cu crampoane (plăci / membrane cu crampoane), atunci - când toate crampoanele sunt „umplute” - stratul de șapă este deja de 1,5 cm, iar grosimea finală este de 5,5 cm. Dacă se montează grosimea prevăzută altfel, între 5-6 cm, în funcție de producătorul țevilor de încălzire, atunci mai există loc pentru stratul final deasupra șapei.

    Când se utilizează plăci de sistem cu crampoane, compoziția podelei ar trebui să fie: un strat de izolație, adică polistiren EPS100, care vine mai întâi peste placă, iar apoi plăcile de sistem cu crampoane de 5,5 cm care sunt acoperite cu șapă astfel încât grosimea totală a stratului să fie 5- 6 cm, iar ultimul vine stratul de finisare - de fapt, un strat de pardoseală la alegere.

    3. Grosimea minimă a șapei pentru încălzirea în pardoseală

    3.1. Încălzire în pardoseală și șapă - combinația ideală

    Probabil ați auzit de multe ori că încălzirea în pardoseală și șapa sunt o combinație ideală. Este adevărat, dar să vedem de ce. Șapa și încălzirea în pardoseală sunt, mai presus de toate, compatibile datorită metodei de montare. La montarea țevilor de încălzire în pardoseală, șapa este pur și simplu turnată peste ele. Straturile nu se dublează în mod inutil, deoarece șapa și încălzirea în pardoseală devin apoi un element unic și complet.

    Un alt motiv constă în conductivitatea termică relativ favorabilă a șapei. Aceasta este similară cu conductivitatea termică a pietrei, ceea ce înseamnă că materialul este încălzit lent și apoi treptat și pe o perioadă lungă de timp emite căldură în cameră. Acest lucru este ideal în ceea ce privește consumul de energie, deoarece permite încălzirea podelei la o temperatură constantă de 20-21 °, iar camera va începe să se încălzească treptat și va rămâne plăcut caldă pentru o perioadă lungă de timp.

    3.2. Grosimea minimă ideală a șapei pentru încălzirea în pardoseală

    Grosimea minimă ideală a șapei pentru încălzirea în pardoseală depinde în primul rând de tipul de șapă pe care urmează să o instalați. Șapa autonivelantă permite o grosime mai mică. O șapă mai subțire permite o finisare mai groasă a podelei, ceea ce poate fi foarte convenabil dacă înălțimea finală a podelei nu poate fi modificată deoarece este vorba de o renovare a unei clădiri existente sau dintr-un alt motiv. O șapă mai subțire deasupra încălzirii în pardoseală înseamnă mai puține costuri.

    Totuși, în altă ordine de idei, cu cât șapa este mai groasă, cu atât se acumulează mai multă căldură, care este apoi transferată în spațiu, deci șapa mai groasă peste încălzirea în pardoseală o face mai eficientă energetic. Se recomandă ca șapa peste încălzirea în pardoseală să fie de cel puțin 5 cm, de preferință 7 cm sau mai mult - dacă acest lucru este desigur fezabil, având în vedere restricțiile de înălțime, preț sau greutate.

    ”Deși o șapă mai groasă acumulează mai multă căldură, aceasta nu trebuie să fie prea groasă, deoarece în acest caz pot apărea probleme cu sistemul de încălzire prin pardoseală în sine.”

    3.3. Regula generală: grosimea șapei peste încălzirea în pardoseală

    Regula de „bună practică”, după cum se spune, prevede că grosimea șapelor clasice pentru încălzirea în pardoseală ar trebui să reprezinte aproximativ 40% din înălțimea totală a podelei împreună cu izolația. Este acceptat și raportul de 50-50% sau chiar invers, adică 60% șapă și 40% izolație.

    sapa incalzita
    Cu cât șapa de încălzire este mai groasă, cu atât mai multă căldură poate stoca și elibera treptat în cameră.

    4. Șapă - preț

    Prețul unei șape clasice cu grosimea de 4-5 cm este de la 20 la 30 lei/m2.

    5. Ce spun experții:

    Șapa stă la baza fiecărei case, deoarece reprezintă compoziția de bază a podelei pe care vă deplasați și oferă pardoselii o bază stabilă. Chiar dacă nu este vizibilă în clădirea finisată, este un element cheie pentru calitatea înaltă a întregului și confortul locuirii – de aceea este foarte important să o alegem pe cea potrivită. 

    Șapă pentru construcții noi și renovări

    Calitatea și montarea profesională a șapei este foarte importantă, deoarece de aceasta depinde calitatea lucrărilor de finisare care urmează. Șapa din noua clădire este nivelată suplimentar cu plăci din beton pentru pardoseală, iar în timpul adaptărilor și renovărilor clădirilor vechi se asigură o mai bună accesibilitate și rezistență a suprafeței podelei. Marele avantaj al noilor tipuri de șapă este că toate se pot combina cu încălzirea în pardoseală.

    Reducerea zgomotului

    Noile tipuri de șapă se caracterizează și prin reducerea trecerii sunetului, ceea ce este deosebit de important în clădirile publice, prevenind răspândirea șocurilor sau a zgomotului prin elementele de construcție.

    „Șapa atenuează și răspândirea sunetului prin instalațiile care trec pe sub tavan.”

    Prelucrare omogenă

    Amestecurile finite de noi tipuri de șapă au o compoziție uniformă și, prin urmare, asigură un tratament omogen al suprafeței, întărire și uscare rapidă, la fel împiedică fisurarea suprafeței. 

    Toate sunt testate și certificate și ușor de utilizat atât manual, cât și mecanic. Sunt potrivite pentru utilizarea pe suprafețele exterioare și interioare.

    Articol de specialitate 1592
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Șapa?

    Avem 2583 executanți pentru domeniul Șapa:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2583 executanți pentru domeniul Șapa
    8.9
    0

    ADYRAR CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    PROJECT KING SRL


    10
    2

    IRIMIA RADU CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    0

    DOMENIUL VERDE S.R.L