Pentru zona

    Municipiul Lupeni - obiective turistice demne de vizitat

    Articolul a fost citit chiar de 3069+ utilizatori
    Municipiul Lupeni se află în județul Hunedoara, Transilvania, România, așezat la vestul depresiunii Văii Jiului. După recensământul din 2011 municipiul Lupeni are 23.390 de locuitori, iar istoria spune că acest teritoriu a fost populat de așa numiți „lupeni”, locuitorii din satul Valea Lupului – Țara Hațegului. Prima dată a fost amintit în anul 1770, ca oraș fiind declarat în anul 1960, iar ca municipiu în anul 2003. Clădirile de cult au un loc aparte în descrierea vieții religioase din această regiune. Natura a fost cea care a predestinat ca principala îndeletnicire a oamenilor de aici să fie mineritul. Orașul Lupeni a ajuns să fie un mare producător de cărbune cocsificabil. Despre cât de grea a fost viața minerilor, ce soartă au avut și în ce măsură au influențat dezvoltarea acestui municipiu stau dovadă monumentele istorice pe care le vom prezenta în acest articol. Sursa foto: Primăria Lupeni

    Biserica de lemn din Bărbătenii de Sus

    Au construit-o momârlanii din zona Bărbătenii de Sus, în prezent, un cartier din municipiul Lupeni. Această biserică din lemn se află pe lista monumentelor istorice, pe bună dreptate. Interiorul a fost realizat de zugravul din Orăștie, Ioan Opriș, în anul 1851. Biserica este în plan dreptunghiular, având absida puțin decroșată, poligonală cu patru laturi, iar deasupra pronaosului se află un turn-clopotniță. Pe latura vestică se află unica intrare, iar acoperișul este făcut din șiță. 

    Biserica de lemn Bărbătenii de Sus
    Biserica de lemn Bărbătenii de Sus

    Biserica cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh"

    Construirea acestei biserici a avut loc între anii 1936-1938 și a fost îndrumată de preotul Ioan Butnariu. Biserica are forma dreptunghiulară, altar decroșat, semicircular. Turnul este octogonal și are o clopotniță. Interiorul a fost realizat în anul 1969 în tehnica „fresca” de către pictorul Constantin Nițulescu. În anul 2005 pictura a fost restaurată. 

    Biserica Pogorârea Sf. Duh
    Biserica Pogorârea Sf. Duh

    Biserica cu hramul "Sfintele Femei Mironosițe"

    Această biserică a fost ridicată în perioada anilor 1906-1908 pe când a slujit preotul Atanasie Bologa. Biserica a fost unitariană tot până în anul 1948. Este în stilul neobizantin, absida fiind semicirculară, decroșată. Clopotința este în stil baroc, un turn este de 30 m și mai există două mai mici. 

    Biserica Sf. Femei Mironosițe
    Biserica Sf. Femei Mironosițe

    Biserica cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae"

    Construirea acestei biserici s-a desfășurat între anii 1922-1928, fiind îndrumată de preotul Victor Șandru. Membrii Casei Regale Române au sprijinit localitatea Lupeni cu donații, mai concret spitalul local, Teatrul Minier. Datorită acestui fapt pe latura stângă al acestui lăcaș de cult au fost ilustrați membrii Casei Regale Române. Arhitectura este dată de un plan triconic, absidele fiind semicirculare. În anul 1987, pictorul Dan Caceu a reînnoit pictura. 

    Biserica Sf Nicolae
    Biserica Sf Nicolae

    Biserica romano-catolică

    Biserica romano-catolică cu hramul Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel din municipiul Lupeni a fost construită în stil clasicist, între anii 1842-1848. Trebuie menționat că orga din această biserică este opera lui Mátisfalvi Szocs Sámuel. În anul 1927, bisericii i-au fost montate clopotele care au venit de la Sibiu.

    Biserica Romano-Catolică
    Biserica Romano-Catolică

    Palatul Cultural Lupeni

    Și-a schimbat denumirea, de la Teatru Minier la Palat al Muncitorilor în anul 1948, iar în anii `70 a primit numele de Palatul Cultural „Minerul”. Acest palat a fost construit de Societatea Anonimă Română „Lupeni”, fiind propunerea Regelui Ferdinand I. Din anul 1927, data începerii activității și până în 1948, au fost organizate concerte ale orchestrelor camerale și simfonice, din țara noastră și străinătate, precum și piese de teatru unde au jucat cei mai buni actori ai României. Cetățenii puteau merge și la cinematograf începând din anul 1948. Inițial această clădire a fost realizată după proiectul Sălii de aur a Filarmonicii din Viena, dar pe parcurs s-a schimbat luând aspectul unui amfiteatru cu scaunele ridicate.

    Palat Cultural
    Palat Cultural

    Monumentul Eroilor “Lupeni 29”

    Acest monument a fost realizat de către marele sculptor Ion Irimescu în anul 1968 și prezintă memoria unei acțiuni cumplite de protest care a avut loc în anul 1929, în Valea Jiului, Lupeni. Minerii au organizat grevă pentru că nu erau mulțumiți cu salariile care erau mici și condițiilor de muncă grele. Din cauza represaliilor, greva a fost stinsă, însă s-au înregistrat 200 de răniți și 20 de morți.

    Monument Lupeni29
    Monument Lupeni 29

    Monumentul memorial – funerar

    Acest monument reprezintă minerii care au decedat pe data de 27 aprilie 1922 în urma unui accident minier, la Mina Aurelia din Lupeni. După acest groaznic eveniment, regele Ferdinad  a vizitat Valea Jiului și a ajutat financiar 94 de orfani și văduve ai celor 82 de mineri care și-au pierdut viețile. În ziarul „Graiul Muncitorimei”, prima dată în 1922, s-a folosit descrierea privind Valea Jiului, ca ”Valea Plângerii”.

    Schitul din Straja

    Aproape de Crucea Eroilor din stațiunea Straja, se află schitul ortodox cu hramurile Înălțarea Sf. Cruci și Sf. Împărați Constantin și Elena. Schitul a fost ctitorit în 1999, cuprinzând bisericuța din lemn, precum și câteva chilii. Pentru a intra în schit, trebuie să treceți prin Tunelul Sfinților. Crucea care se găsește în bisericuță, s-a purtat la procesiunea din Vinerea Marea. Această cruce este interesantă pentru că în ea sunt încastrate părți din crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit.

    Schitul Straja
    Schitul Straja

    Tunelul sfinților ortodocși

    Între bisericuța de lemn și stațiune se află un pasaj care le leagă. Tunelul cu lungimea de 54 m, are pictat în interior un calendar ortodox care începe cu data de 1 septembrie, reprezentând anul bisericesc. Sus, pe tavan se găsesc scenele Vechiului și Noului Testament, la intrare către curtea interioară a bisericii  se află lunile anului, ocupând partea stângă, iar pe dreapta se află 12 prăznicare ortodoxe și 10 porunci creștine. În fiecare zi înaintea icoanei sfântului care este însemnat în calendar la acea dată este aprinsă o candelă. 

    tunel pictat
    Tunel pictat

    Crucea Eroilor 

    A fost construită de E. M. Lupeni în anul 1996 și este un monument realizat în memoria celor 800 de soldați români care și-au pierdut viețile luptând în Straja în Primul Război Mondial. Se aseamănă cu crucea de pe Caraiman, având dimensiunile de 18,6 m înălțime și brațele cu o anvergură de 9 m. Datorită iluminatului, se poate vedea dinspre toate orașele din Valea Jiului.

    Crucea eroilor Straja
    Crucea eroilor Straja

    Orașul Lupeni a început să se dezvolte după al Doilea Război Mondial când au început să se construiască blocurile muncitorești. Odată cu progresul economic, a crescut și nivelul de trai al locuitorilor, iar orașul a cunoscut o transformare importantă.

    bloc-c.
    bloc-c.

    Fiind dotat cu mijloace de transport pe cablu, Lupeniul este interesant pentru turiștii care vor să ajungă pe vârful Straja. Spre satisfacția turiștilor, Straja este o stațiune cu tarife pentru toate buzunarele, în plin proces de dezvoltare.

    Municipiul Lupeni vă așteaptă cu brațele deschise! 

    3069
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.