1. Rășina epoxidică
Pardoselile epoxidice sunt realizate din rășină epoxidică, căreia i se adaugă aditivi: nisip cuarțos și un agent de întărire. Rășina epoxidică reacționează cu agentul de întărire și formează un liant polimeric. Deseori, rășinii epoxidice i se adaugă și alți aditivi, potențatori etc.. Tot mai mult se folosesc rășinile epoxidice pe bază de apă, care sunt mai ecologice pentru mediu și om.
În rășina epoxidică se pot adăuga pigmenți, pentru a obține pardoseli de diferite culori. Specialiștii experimentați pot realiza chiar pardoseli epoxidice cu diferite modele. În funcție de materialul de umplere folosit, se pot obține pardoseli epoxidice cu suprafața exterioară netedă și foarte lucioasă sau aspră și mată.
2. Caracteristicile pardoselilor epoxidice
Pardoselile epoxidice sunt foarte rezistente, atât la acțiunea factorilor mecanici, cât și la chimicale, solvenți, acizi și detergenți. De asemenea, aceste pardoseli sunt rezistente la compresiune și la îndoire. Astfel, pardoselile epoxidice pot fi utilizate și în spațiile în care suprafața exterioară a podelei este foarte solicitată.
2.1. Podele epoxidice în unități rezidențiale
Podelele epoxidice devin din ce în ce mai frecvente și în casele particulare. Acestea oferă o ambianță extrem de curată, strălucitoare și modernă în spațiul de locuit și sunt căutate în special ca element al designului minimalist. Pe lângă faptul că arată excepțional, sunt antiseptice și ușor de întreținut.
2.2. Acoperiri epoxidice pentru garaje - preț
Acoperirile epoxidice pentru garaje sunt din ce în ce mai solicitate, deoarece podelele astfel tratate sunt foarte rezistente și durabile, rezistente la impurități și substanțe chimice precum uleiurile sau substanțele din kerosen. Podelele epoxidice sunt realizate atât pentru garajele mari, cât și pentru cele mici. Rășinii epoxidice se adaugă substanțe anti-alunecare pentru ca roțile mașinii să fie bine fixate de pardoseală. Pentru o astfel de pardoseală se utilizează Vopsea epoxidica pentru pardoseala garaj, care la cantitatea de 25 kg costă aproximativ de 1.265 lei /m2.
2.3. Podele epoxidice, exterior
Datorita rezistenței mari, pardoselile epoxidice sunt potrivite și pentru utilizare în exterior - de exemplu pentru terase și balcoane. În astfel de cazuri, grosimea podelei este cea mai importantă, deoarece sarcina admisă și capacitatea de încărcare trebuie calculate. Dacă podeaua va fi expusă precipitațiilor și umezelii, în rășina epoxidică trebuie turnați și aditivi anti-alunecare.
3. Acoperire epoxidică
Cunoaștem mai multe tipuri și moduri de executare a pardoselilor epoxidice.Tipul pardoselii epoxidice se alege în funcție de gradul de solicitare a podelei. Pardoselile epoxidice cu grosimea de aproximativ 2 mm pot fi expuse unor solicitări normale și, de aceea, acestea se folosesc atât în locuințe, cât și în halele de producție. În cazul podelelor expuse unor solicitări mai mari – mai ales al celor din obiectivele industriale - grosimea pardoselii epoxidice trebuie să fie mai mare, și anume de 3-4 mm. Iar dacă podelele vor fi foarte solicitate, grosimea pardoselilor epoxidice trebuie să fie și mai mare.
Rășinile epoxidice se pot folosi ca strat protector al podelelor, care le protejează împotriva uzurii sau pentru impregnarea betonului; pe beton se aplică rășină epoxidică, care îi mărește rezistența mecanică.
De obicei, se folosesc pardoseli epoxidice autonivelante, pe suprafețe sau podele expuse unor solicitări normale sau mărite. În acest caz, rășina epoxidică se amestecă cu un material de umplere. Grosimea unei astfel de pardoseli epoxidice poate fi între 1-5 mm.
Există și pardoseala epoxidică cu mortar, care se folosește în spațiile cu podele extrem de solicitate. Aceasta are grosimea între 3-5 mm. În cazul în care podelele vor fi supuse unor solicitări mărite, se folosește și șapa epoxidică, care are grosimea între 1-2 cm.
3.1. Acoperire epoxidică pentru gresie
Rășinile epoxidice pot fi utilizate și ca strat de protecție subțire împotriva abraziunii substratului.
3.2. Rășină epoxidică pentru beton
Rășinile pot impregna betonul pe măsură ce rășina pătrunde în pori și îmbunătățește rezistența mecanică a betonului în sine.
3.3. Rășină epoxidică pentru lemn
De asemenea, epoxidul se leagă bine de lemn, deci este excelent pentru repararea fisurilor și mascarea neregulilor suprafeței. Combinațiile de lemn cu rășini artificiale transparente sau colorate par cele mai interesante. Rășina epoxidică pentru lemn este lichidă și trebuie turnată într-o matriță acoperită cu un separator. O astfel de rășină este transparentă, deși se pot adăuga pigmenți. Nuanțele transparente se obțin prin turnarea a 0,05-0,5% pigment în rășina epoxidică, iar culoarea plină prin turnarea a până la 5% pigment. Rășina epoxidică se usucă rapid, iar grosimea stratului depinde de tipul de rășină, temperatura aerului, umiditatea și forma matriței. Când rășina epoxidică pentru lemn se usucă, poate fi șlefuită și lustruită până la un luciu ridicat.
3.4. Podea epoxidică autonivelantă
Podeaua epoxidică autonivelantă este folosită cel mai adesea în locații cu sarcini normale și mai mari. La rășină se adaugă o umplere și grosimea unei astfel de podele este între 1 și 5 mm.
3.5. Șapă epoxidică
Există și tencuială epoxidică, care se folosește pentru cele mai încărcate suprafețe, iar grosimea acesteia variază între 3 și 5 mm. Șapa epoxidică de 1-2 cm grosime se folosește la cele mai solicitate pardoseli.
Sfaturi de specialitate de la NANOCHEM SRL Care sunt factorii de care depinde longevitatea pardoselilor epoxidice? Calitatea lucrărilor executate, calitatea materialelor, garanțiile, Se spune că este mai ieftin să reinstalăm o pardoseală epoxidică decât Este adevarat! Nu neaparat că este mai ieftin dar reușita este de Raluca Stoica, NANOCHEM SRL |
4. Turnarea podelei epoxidice
Pardoseala epoxidică se poate executa doar pe o suprafață omogenă, uscată, netedă și solidă, care poate fi din piatră, beton, argilă etc.. Cel mai des, aceasta se aplică pe suprafețele din beton.
Betonul trebuie să aibă o soliditate adecvată și o umiditate între 3 - 5%. Deci, trebuie să așteptăm ca betonul să se usuce suficient sau să folosim șapă cu uscare rapidă. De asemenea, betonul trebuie să fie prelucrat adecvat. De obicei, el este șlefuit sau sablat.
În acest caz pardoseala epoxidică se aplică direct pe beton în mai multe straturi. Primul strat este foarte subțire și are scopul de a umple porii suprafeței exterioare a betonului. Al doilea strat are grosimea de la 1 mm în sus, în funcție de solicitările la care va fi expusă podeaua. Al treilea strat se adaugă mai ales dacă suprafața exterioară a podelei va fi foarte solicitată.
5. Rășina epoxidică – preț
Cât costă podelele epoxidice? Prețul acoperirii epoxidice depinde de grosime și tip, de exemplu pentru pardoseală epoxidică decorativă cu grosimea 4 mm veți plăti de la 100-400 RON/m2.