Pentru zona

  Tipuri de fundații – fundație tip radier, fundație izolată sau placă de fundație?

  Articolul a fost citit chiar de 2816+ utilizatori
  Fiecare clădire trebuie să fie ancorată, adică atașată de pământul pe care se află, iar acest lucru se realizează în construcții într-unul din mai multe moduri posibile de fundare. Există fundații de tip radier, plăci de fundație și fundații izolate, precum și fundația susținută sau ancorată de piloni. Pentru casele de familie se aleg în general fundații de mică adâncime, deși uneori structura terenului în sine necesită construirea unor fundații adânci, adică ruperea piloților. Pentru casele de familie se aleg în general fundații de mică adâncime, deși uneori structura terenului în sine necesită construirea unor fundații adânci, adică împlântarea pilonilor.
  Articol de specialitate 2816
  fundatie
  Avem 3040 executanți pentru domeniul Fundație casa:

  1. Fundații izolate

  1.1. Ce sunt fundațiile izolate?

  Spre deosebire de o placă de fundație care este făcută din piese și este monolitică, acest tip de fundație este de fapt un set de fundații mai mici, individuale, realizate în locuri precis definite, în puncte unghiulare. Acest termen include și sistemul de fundație, care constă din mai multe elemente identice care transportă și transferă sarcina obiectului pe sol. Fundațiile izolate sunt de obicei realizate din beton armat - ca majoritatea tipurilor de fundații. În comparație cu placa de fundație și fundațiile de tip radier, acestea ajung mai adânc în pământ, deoarece suportă în mare parte forțele de tracțiune, aproape fără tensiune. Diferența în raport cu plăcile de fundație și fundațiile de tip radier este că fundațiile izolate nu suportă sarcina niciunui element structural liniar, adică pereții. Dacă peretele este construit pe fundații izolate, în el trebuie ascunși stâlpi din lemn sau oțel care reprezintă elemente portante.

  1.2. Utilizarea fundațiilor izolate

  Fundațiile izolate sunt utilizate în principal pentru fundația elementelor ale anumitor puncte ale unei clădiri. Acestea includ stâlpi, trepte, coșuri de fum și linii electrice. Aceste fundații au scopul de a transfera sarcini din anumite puncte pe suprafețele portante. În principiu, regula este că fundațiile izolate nu sunt niciodată singurul sistem de fundație, deoarece asta ar duce la așezarea neuniformă a clădirii. Fundațiile clădirii sunt așadar legate, ceea ce înseamnă că în loc de fundații izolate se obțin practic fundații izolate cu prelungiri.

  1.3. Fundații izolate – performanță

  La fel ca majoritatea fundațiilor, fundațiile izolate sunt turnate într-o matriță pe șantier, într-o groapă de construcție care este pregătită în prealabil. Baza gropii trebuie să fie bine stabilită, mai ales nivelată. Un stâlp este plasat pe o fundație izolată, care este conectată la acesta în diferite moduri. Această conexiune se poate realiza prin armătură verticală, putând fi montate și plăci de oțel. Una dintre modalități este realizarea unor fundații izolate cu adâncituri speciale, în care ulterior sunt plasați stâlpi prefabricați. Nu în ultimul rând, pot fi amplasate așa-numitele picioare în formă de cupă, care se umplu cu beton după ce au fost așezați stâlpii.

   Fundațiile de tip radier asigură o așezare uniformă a clădirii
  Fundațiile de tip radier asigură o așezare uniformă a clădirii

  2. Fundații de tip radier

  2.1. Ce sunt fundațiile de tip radier?

  Fundațiile de tip radier au fost folosite cel mai des în trecut, dar în ultimele decenii acest rol a fost preluat treptat de placa de fundație. Sunt cel mai ușor de descris și imaginat ca niște pereți mici sub pământ, care transferă încărcătura clădirii pe pământ și astfel o ușurează. Așa cum fundațiile izolate transferă sarcina pe sol în puncte definite cu precizie, tot așa fundațiile de tip radier transferă sarcina elementelor structurale liniare pe sol, cum ar fi, de exemplu, sarcina pereților. Fundațiile de tip radier nu suportă sarcina pe lungime, ci pe verticală și pe diagonală.

  2.2. Fundații de tip radier - utilizare

  Fundațiile cu bandă pot fi folosite pentru o varietate de clădiri, de la case de familie până la clădiri de birouri mai mari. Principalul lor avantaj este că sunt interconectate. Un astfel de sistem de fundație constructiv previne așezarea neuniformă a clădirii. Așezarea sau alunecările de teren pot apărea din cauza cutremurelor sau a altor mișcări tectonice ale suprafeței și a încărcării excesive a clădirii (din cauza dimensionării (dimensiunilor) necorespunzătoare a elementelor structurale). Consecințele pot fi crăparea pereților și capacitatea portantă slabă a întregii case. Deoarece fisurile pe o clădire nu apar niciodată la o distanță uniformă sau la intervale regulate, acea parte a clădirii cu mai multe fisuri și, prin urmare, cu o capacitate portantă mai mică, începe să se așeze mai repede decât părțile nedeteriorate ale clădirii. Fundația neuniformă poate apărea și dacă solul nu este pregătit corespunzător, adică atunci când substratul nu este solid, îndesat și suficient de compact.

  2.3. Executarea fundației de tip radier

  Deși există versiuni înregistrate din oțel și lemn, fundațiile de tip radier sunt practic întotdeauna realizate din beton armat, cu întăriri armate așezate orizontal. Există fundații de tip radier din lemn în unele locuri pe clădiri vechi, dar acestea reprezintă doar moștenire culturală, și nu principiul modern de construcție. Armăturile orizontale ale fundațiilor de tip radier sunt necesare pentru a crește rigiditatea fundației și pentru a preveni formarea fisurilor.

  2.4. Izolarea fundațiilor de tip radier

  Odată cu executarea și construcția fundațiilor de tip radier, se depun tot mai multe eforturi pentru simplificarea construcției, dar în același timp pentru îndeplinirea tuturor condițiilor pentru construcția eficientă energetic, adică ridicarea clădirilor cu consum redus de energie. Fundațiile de tip radier reprezintă o provocare în acest sens deoarece izolația termică nu poate fi pusă fără nicio întrerupere, de fapt, pentru a menține învelitoarea clădirii continuă; ruptura trebuie făcută chiar la fundație ceea ce creează punți termice nedorite.

  Sub fundațiile de tip radier, izolația termică trebuie să fie extrem de puternică și rezistentă datorită sarcinii, de fapt, a presiunii continue pe care clădirea o exercită în acele puncte și pe întreaga linie a fundației. De aceea decizia asupra detaliilor construcției făcută de inginerul structural este crucială. Când vine vorba de clădirile cu consum redus de energie, proiectanții preferă să aleagă plăcile de fundație, deoarece oferă protecție fără punți termice. În plus, placa de fundație, spre deosebire de fundațiile izolate și de tip radier, necesită mai puțină excavare și aproape niciun cofraj.

  3. Grinzi de fundație

  Grinzile de fundație nu sunt cea mai comună metodă de fundare, totuși, uneori, utilizarea lor este necesară. Se recurge la construcția lor atunci când fundarea cu fundații izolate nu este posibilă, din cauza așezării neuniforme așteptate a clădirii sau din alt motiv. Grinzile de fundație, de exemplu, sunt montate atunci când stâlpii trebuie să transfere sarcina de la clădire direct pe sol. Grinzile acceptă și transmit sarcina la un punct dat, dar cu siguranță este încă sub presiune constantă. De aceea, stâlpii care stau pe grinzi trebuie așezați la intervale regulate.

  4. Placă de fundație

  4.1. Când se folosește placa de fundație?

  Placa de fundație este realizată aproape întotdeauna când vine vorba de clădiri mai mari, mai solicitante. Până de curând, fundațiile de tip radier erau folosite cel mai des pentru clădirile rezidențiale mai mici, dar în ultimul timp a predominat tendința ca plăcile de fundație să fie realizate din ce în ce mai des și pentru casele de familie. Sunt folosite mai ales pe terenuri slab portante, dar datorită simplificării lucrărilor, au fost folosite recent pe terenuri solide. Placa de fundație previne așezarea neuniformă a clădirii, deoarece reduce tensiunile sub fundație datorită transferului sarcinii de suprafață. Acest lucru este valabil mai ales dacă terenul pe care va sta clădirea este slab portant. Astfel de fundații sunt așa-numitele soluții de sistem, deoarece conectează izolația termică, hidroizolația și placa de fundație într-un singur ansamblu. O astfel de soluție permite și construcția fără punți termice la îmbinările fundațiilor și pereților.

  4.2. Execuția plăcii de fundație

  Placa de fundație, spre deosebire de fundațiile izolate și de tip radier, necesită, de asemenea, săpături de adâncimi mai mici, iar cofrajul este mult mai ușor. Placa de fundație este întotdeauna din beton armat, dar poate avea grosimi diferite prin secțiune transversală, în funcție de ceea ce se va construi deasupra ei. Pentru clădirile mai mici, de regulă, se realizează o placă de grosime uniformă pe toată suprafața, deoarece nu sunt necesare grosimi diferite. Dimensiunile plăcii de fundație, precum și dimensiunile fundației izolate sau de tip radier, trebuie să țină cont de sarcina fundației, de capacitatea portantă a solului și de calitatea betonului.

  4.3. Izolația plăcii de fundație

  Dacă este o clădire cu consum redus de energie, placa de fundație este întotdeauna recomandată. Oferă o protecție termică foarte bună, fără punți termice. Recent, placa de fundație este montată din ce în ce mai des peste izolația termică, iar o astfel de executare a arătat numeroase avantaje.

  Placa de fundație permite montarea învelitorii termice fără întrerupere a unei clădiri
  Placa de fundație permite montarea învelitorii termice fără întrerupere a unei clădiri

  5. Piloni

  Fundațiile adânci, adică ancorarea sau așezarea pilonilor, sunt folosite atunci când solul portant este extrem de sărac. Un astfel de exemplu sunt terenurile mlăștinoase sau nisipoase unde pilonii trebuie să ajungă la o bază „sănătoasă”, solidă, portantă.

  Designerii pot opta pentru piloni din beton, lemn, oțel sau pietriș. Alegerea tipului de piloni depinde de adâncimea la care se află solul portant, capacitatea portantă în general, dimensiunea clădirii, economisirea, tehnologia disponibilă, caracteristicile de încărcare și multe altele.

  Pilonii pot fi, de asemenea, împărțiți în tipuri sau subtipuri. Există piloni care sunt așezați pe o bază „sănătoasă” și sunt folosiți în principal atunci când vine vorba de fundații mai puțin adânci. Există, de asemenea, așa-numiți piloni suspendați sau plutitori și sunt elemente de fixare pentru fundațiile mai puțin adânci. Există un alt tip de piloni, și anume pilonii care transferă sarcina parțial prin frecare și parțial prin întărire.

  Tipul de fundație este propus de arhitect, iar apoi capacitatea portantă trebuie verificată de un inginer de structură. Doar acesta poate determina cu adevărat ce tip de fundație este cel mai potrivit.

  Dacă decideți să puneți fundație, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

  Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

  Articol de specialitate 2816
  Autorul: Revista Daibau
  Avem 3040 executanți pentru domeniul Fundație casa:

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  Avem 3040 executanți pentru domeniul Fundație casa:

  SERVICIU GRATUIT
  CĂUTĂM LOCAL
  FĂRĂ COMISIOANE
  Avem 3040 executanți pentru domeniul Fundație casa
  9.5
  0

  TEHNO FLUID SOLUTIONS SRL


  9.8
  0

  AL KARON SRL


  9.3
  0

  TMT HOUSE CONSTRUCT SRL


  10
  1

  TOMAS TEHNIQ SRL


  CĂUTAȚI EXECUTANȚI BUNI PENTRU DOMENIUL FUNDAȚIE CASA?

 • Fundație casa Bucureşti
 • Fundație casa Cluj-Napoca
 • Fundație casa Constanţa
 • Fundație casa Dumbrăveni
 • Fundație casa Iaşi
 • Fundație casa Timişoara
 • Fundație casa Alba Iulia
 • Fundație casa Arad
 • Fundație casa Bacău
 • Fundație casa Baia Mare
 • Fundație casa Bârlad
 • Fundație casa Bistriţa
 • Fundație casa Botoşani
 • Fundație casa Brăila
 • Fundație casa Braşov
 • Fundație casa Buzău
 • Fundație casa Călăraşi
 • Fundație casa Craiova
 • Fundație casa Deva
 • Fundație casa Drobeta-Turnu Severin
 • Fundație casa Focşani
 • Fundație casa Galaţi
 • Fundație casa Giurgiu
 • Fundație casa Hunedoara
 • Fundație casa Mediaş
 • Fundație casa Oradea
 • Fundație casa Piatra-Neamţ
 • Fundație casa Piteşti
 • Fundație casa Ploieşti
 • Fundație casa Râmnicu Vâlcea
 • Fundație casa Reşiţa
 • Fundație casa Roman
 • Fundație casa Satu Mare
 • Fundație casa Sfântu Gheorghe
 • Fundație casa Sibiu
 • Fundație casa Slatina
 • Fundație casa Slobozia
 • Fundație casa Suceava
 • Fundație casa Târgovişte
 • Fundație casa Târgu Jiu
 • Fundație casa Târgu Mureş
 • Fundație casa Tulcea
 • Fundație casa Turda
 • Fundație casa Vaslui
 • Fundație casa Zalău
 • Fundație casa Abrud
 • Fundație casa Adjud
 • Fundație casa Agnita
 • Fundație casa Aiud
 • Fundație casa Aleşd
 • Fundație casa Alexandria
 • Fundație casa Amara
 • Fundație casa Anina
 • Fundație casa Aninoasa
 • Fundație casa Ardud
 • Fundație casa Avrig
 • Fundație casa Azuga
 • Fundație casa Babadag
 • Fundație casa Baia de Aramă
 • Fundație casa Baia de Arieş
 • Fundație casa Baia Sprie
 • Fundație casa Băile Govora
 • Fundație casa Băile Herculane
 • Fundație casa Băile Olăneşti
 • Fundație casa Băile Tuşnad
 • Fundație casa Băileşti
 • Fundație casa Bălan
 • Fundație casa Bălceşti
 • Fundație casa Balş
 • Fundație casa Băneasa
 • Fundație casa Baraolt
 • Fundație casa Bechet
 • Fundație casa Beclean
 • Fundație casa Beiuş
 • Fundație casa Berbeşti
 • Fundație casa Bereşti
 • Fundație casa Bicaz
 • Fundație casa Blaj
 • Fundație casa Bocşa
 • Fundație casa Boldeşti-Scăeni
 • Fundație casa Bolintin-Vale
 • Fundație casa Borşa
 • Fundație casa Borsec
 • Fundație casa Brad
 • Fundație casa Bran
 • Fundație casa Breaza
 • Fundație casa Brezoi
 • Fundație casa Broşteni
 • Fundație casa Bucecea
 • Fundație casa Budeşti
 • Fundație casa Buhuşi
 • Fundație casa Bumbeşti-Jiu
 • Fundație casa Buşteni
 • Fundație casa Buziaş
 • Fundație casa Cajvana
 • Fundație casa Calafat
 • Fundație casa Călan
 • Fundație casa Călimăneşti
 • Fundație casa Câmpeni
 • Fundație casa Câmpia Turzii
 • Fundație casa Câmpina
 • Fundație casa Câmpulung
 • Fundație casa Câmpulung Moldovenesc
 • Fundație casa Caracal
 • Fundație casa Caransebeş
 • Fundație casa Carei
 • Fundație casa Cavnic
 • Fundație casa Căzăneşti
 • Fundație casa Cehu Silvaniei
 • Fundație casa Cernavodă
 • Fundație casa Chişineu-Criş
 • Fundație casa Ciacova
 • Fundație casa Cisnădie
 • Fundație casa Codlea
 • Fundație casa Comăneşti
 • Fundație casa Comarnic
 • Fundație casa Copşa Mică
 • Fundație casa Corabia
 • Fundație casa Costeşti
 • Fundație casa Covasna
 • Fundație casa Cristuru Secuiesc
 • Fundație casa Cugir
 • Fundație casa Curtea de Argeş
 • Fundație casa Curtici
 • Fundație casa Dăbuleni
 • Fundație casa Darabani
 • Fundație casa Dărmăneşti
 • Fundație casa Dej
 • Fundație casa Deta
 • Fundație casa Dolhasca
 • Fundație casa Dorohoi
 • Fundație casa Drăgăneşti
 • Fundație casa Drăgăneşti-Olt
 • Fundație casa Drăgăşani
 • Fundație casa Dragomireşti
 • Fundație casa Eforie
 • Fundație casa Făgăraş
 • Fundație casa Făget
 • Fundație casa Fălticeni
 • Fundație casa Făurei
 • Fundație casa Feteşti
 • Fundație casa Fieni
 • Fundație casa Fierbinţi-Târg
 • Fundație casa Filiaşi
 • Fundație casa Flămânzi
 • Fundație casa Frasin
 • Fundație casa Fundulea
 • Fundație casa Găeşti
 • Fundație casa Gătaia
 • Fundație casa Geoagiu
 • Fundație casa Gheorgheni
 • Fundație casa Gherla
 • Fundație casa Ghimbav
 • Fundație casa Gura Humorului
 • Fundație casa Hârlău
 • Fundație casa Hârşova
 • Fundație casa Haţeg
 • Fundație casa Horezu
 • Fundație casa Huedin
 • Fundație casa Huşi
 • Fundație casa Ianca
 • Fundație casa Iernut
 • Fundație casa Ineu
 • Fundație casa Însurăţei
 • Fundație casa Întorsura Buzăului
 • Fundație casa Isaccea
 • Fundație casa Jibou
 • Fundație casa Lehliu-Gară
 • Fundație casa Lipova
 • Fundație casa Liteni
 • Fundație casa Livada
 • Fundație casa Luduş
 • Fundație casa Lugoj
 • Fundație casa Lupeni
 • Fundație casa Mangalia
 • Fundație casa Mărăşeşti
 • Fundație casa Marghita
 • Fundație casa Medgidia
 • Fundație casa Miercurea Nirajului
 • Fundație casa Miercurea Sibiului
 • Fundație casa Miercurea-Ciuc
 • Fundație casa Mihăileşti
 • Fundație casa Milişăuţi
 • Fundație casa Mioveni
 • Fundație casa Mizil
 • Fundație casa Moineşti
 • Fundație casa Moldova Nouă
 • Fundație casa Moreni
 • Fundație casa Motru
 • Fundație casa Murfatlar
 • Fundație casa Murgeni
 • Fundație casa Nădlac
 • Fundație casa Năsăud
 • Fundație casa Năvodari
 • Fundație casa Negreşti
 • Fundație casa Negreşti-Oaş
 • Fundație casa Negru Vodă
 • Fundație casa Nehoiu
 • Fundație casa Novaci
 • Fundație casa Nucet
 • Fundație casa Ocna Mureş
 • Fundație casa Ocna Sibiului
 • Fundație casa Ocnele Mari
 • Fundație casa Odobeşti
 • Fundație casa Odorheiu Secuiesc
 • Fundație casa Olteniţa
 • Fundație casa Oneşti
 • Fundație casa Orăştie
 • Fundație casa Oraviţa
 • Fundație casa Orşova
 • Fundație casa Oţelu Roşu
 • Fundație casa Ovidiu
 • Fundație casa Panciu
 • Fundație casa Pâncota
 • Fundație casa Paşcani
 • Fundație casa Pătârlagele
 • Fundație casa Pecica
 • Fundație casa Petrila
 • Fundație casa Petroşani
 • Fundație casa Piatra-Olt
 • Fundație casa Plopeni
 • Fundație casa Podu Iloaiei
 • Fundație casa Pogoanele
 • Fundație casa Potcoava
 • Fundație casa Predeal
 • Fundație casa Pucioasa
 • Fundație casa Răcari
 • Fundație casa Rădăuţi
 • Fundație casa Râmnicu Sărat
 • Fundație casa Râşnov
 • Fundație casa Recaş
 • Fundație casa Reghin
 • Fundație casa Roşiori de Vede
 • Fundație casa Rovinari
 • Fundație casa Roznov
 • Fundație casa Rupea
 • Fundație casa Săcele
 • Fundație casa Săcueni
 • Fundație casa Salcea
 • Fundație casa Sălişte
 • Fundație casa Săliştea de Sus
 • Fundație casa Salonta
 • Fundație casa Sângeorgiu de Pădure
 • Fundație casa Sângeorz-Băi
 • Fundație casa Sânnicolau Mare
 • Fundație casa Sântana
 • Fundație casa Sărmaşu
 • Fundație casa Săveni
 • Fundație casa Scorniceşti
 • Fundație casa Sebeş
 • Fundație casa Sebiş
 • Fundație casa Segarcea
 • Fundație casa Seini
 • Fundație casa Sighetu Marmaţiei
 • Fundație casa Sighişoara
 • Fundație casa Simeria
 • Fundație casa Şimleu Silvaniei
 • Fundație casa Sinaia
 • Fundație casa Siret
 • Fundație casa Slănic
 • Fundație casa Slănic-Moldova
 • Fundație casa Solca
 • Fundație casa Şomcuta Mare
 • Fundație casa Sovata
 • Fundație casa Ştefăneşti
 • Fundație casa Ştefăneşti
 • Fundație casa Ştei
 • Fundație casa Strehaia
 • Fundație casa Sulina
 • Fundație casa Tălmaciu
 • Fundație casa Ţăndărei
 • Fundație casa Târgu Bujor
 • Fundație casa Târgu Cărbuneşti
 • Fundație casa Târgu Frumos
 • Fundație casa Târgu Lăpuş
 • Fundație casa Târgu Neamţ
 • Fundație casa Târgu Ocna
 • Fundație casa Târgu Secuiesc
 • Fundație casa Târnăveni
 • Fundație casa Tăşnad
 • Fundație casa Tăuţii-Măgherăuş
 • Fundație casa Techirghiol
 • Fundație casa Tecuci
 • Fundație casa Teiuş
 • Fundație casa Ţicleni
 • Fundație casa Tismana
 • Fundație casa Titu
 • Fundație casa Topliţa
 • Fundație casa Topoloveni
 • Fundație casa Turceni
 • Fundație casa Turnu Măgurele
 • Fundație casa Ulmeni
 • Fundație casa Ungheni
 • Fundație casa Uricani
 • Fundație casa Urlaţi
 • Fundație casa Urziceni
 • Fundație casa Valea lui Mihai
 • Fundație casa Vălenii de Munte
 • Fundație casa Vânju Mare
 • Fundație casa Vaşcău
 • Fundație casa Vatra Dornei
 • Fundație casa Vicovu de Sus
 • Fundație casa Victoria
 • Fundație casa Videle
 • Fundație casa Vişeu de Sus
 • Fundație casa Vlăhiţa
 • Fundație casa Vulcan
 • Fundație casa Zărneşti
 • Fundație casa Zimnicea
 • Fundație casa Zlatna
 • Romania
  DAIBAU.RO

  +40 31 630 4000

  © 2022 DaiBau.ro, toate drepturile rezervate