Pentru zona

    Tipuri de fundații – fundație tip radier, fundație izolată sau placă de fundație?

    Articolul a fost citit chiar de 13928+ utilizatori
    Fiecare clădire trebuie să fie ancorată, adică atașată de pământul pe care se află, iar acest lucru se realizează în construcții într-unul din mai multe moduri posibile de fundare. Există fundații de tip radier, plăci de fundație și fundații izolate, precum și fundația susținută sau ancorată de piloni. Pentru casele de familie se aleg în general fundații de mică adâncime, deși uneori structura terenului în sine necesită construirea unor fundații adânci, adică ruperea piloților. Pentru casele de familie se aleg în general fundații de mică adâncime, deși uneori structura terenului în sine necesită construirea unor fundații adânci, adică împlântarea pilonilor.
    Articol de specialitate 13928
    favorit
    fundatie
    Avem 3373 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    1. Fundații izolate

    1.1. Ce sunt fundațiile izolate?

    Spre deosebire de o placă de fundație care este făcută din piese și este monolitică, acest tip de fundație este de fapt un set de fundații mai mici, individuale, realizate în locuri precis definite, în puncte unghiulare. Acest termen include și sistemul de fundație, care constă din mai multe elemente identice care transportă și transferă sarcina obiectului pe sol. Fundațiile izolate sunt de obicei realizate din beton armat - ca majoritatea tipurilor de fundații. În comparație cu placa de fundație și fundațiile de tip radier, acestea ajung mai adânc în pământ, deoarece suportă în mare parte forțele de tracțiune, aproape fără tensiune. Diferența în raport cu plăcile de fundație și fundațiile de tip radier este că fundațiile izolate nu suportă sarcina niciunui element structural liniar, adică pereții. Dacă peretele este construit pe fundații izolate, în el trebuie ascunși stâlpi din lemn sau oțel care reprezintă elemente portante.

    1.2. Utilizarea fundațiilor izolate

    Fundațiile izolate sunt utilizate în principal pentru fundația elementelor ale anumitor puncte ale unei clădiri. Acestea includ stâlpi, trepte, coșuri de fum și linii electrice. Aceste fundații au scopul de a transfera sarcini din anumite puncte pe suprafețele portante. În principiu, regula este că fundațiile izolate nu sunt niciodată singurul sistem de fundație, deoarece asta ar duce la așezarea neuniformă a clădirii. Fundațiile clădirii sunt așadar legate, ceea ce înseamnă că în loc de fundații izolate se obțin practic fundații izolate cu prelungiri.

    1.3. Fundații izolate – performanță

    La fel ca majoritatea fundațiilor, fundațiile izolate sunt turnate într-o matriță pe șantier, într-o groapă de construcție care este pregătită în prealabil. Baza gropii trebuie să fie bine stabilită, mai ales nivelată. Un stâlp este plasat pe o fundație izolată, care este conectată la acesta în diferite moduri. Această conexiune se poate realiza prin armătură verticală, putând fi montate și plăci de oțel. Una dintre modalități este realizarea unor fundații izolate cu adâncituri speciale, în care ulterior sunt plasați stâlpi prefabricați. Nu în ultimul rând, pot fi amplasate așa-numitele picioare în formă de cupă, care se umplu cu beton după ce au fost așezați stâlpii.

     Fundațiile de tip radier asigură o așezare uniformă a clădirii
    Fundațiile de tip radier asigură o așezare uniformă a clădirii

    2. Fundații de tip radier

    2.1. Ce sunt fundațiile de tip radier?

    Fundațiile de tip radier au fost folosite cel mai des în trecut, dar în ultimele decenii acest rol a fost preluat treptat de placa de fundație. Sunt cel mai ușor de descris și imaginat ca niște pereți mici sub pământ, care transferă încărcătura clădirii pe pământ și astfel o ușurează. Așa cum fundațiile izolate transferă sarcina pe sol în puncte definite cu precizie, tot așa fundațiile de tip radier transferă sarcina elementelor structurale liniare pe sol, cum ar fi, de exemplu, sarcina pereților. Fundațiile de tip radier nu suportă sarcina pe lungime, ci pe verticală și pe diagonală.

    2.2. Fundații de tip radier - utilizare

    Fundațiile cu bandă pot fi folosite pentru o varietate de clădiri, de la case de familie până la clădiri de birouri mai mari. Principalul lor avantaj este că sunt interconectate. Un astfel de sistem de fundație constructiv previne așezarea neuniformă a clădirii. Așezarea sau alunecările de teren pot apărea din cauza cutremurelor sau a altor mișcări tectonice ale suprafeței și a încărcării excesive a clădirii (din cauza dimensionării (dimensiunilor) necorespunzătoare a elementelor structurale). Consecințele pot fi crăparea pereților și capacitatea portantă slabă a întregii case. Deoarece fisurile pe o clădire nu apar niciodată la o distanță uniformă sau la intervale regulate, acea parte a clădirii cu mai multe fisuri și, prin urmare, cu o capacitate portantă mai mică, începe să se așeze mai repede decât părțile nedeteriorate ale clădirii. Fundația neuniformă poate apărea și dacă solul nu este pregătit corespunzător, adică atunci când substratul nu este solid, îndesat și suficient de compact.

    2.3. Executarea fundației de tip radier

    Deși există versiuni înregistrate din oțel și lemn, fundațiile de tip radier sunt practic întotdeauna realizate din beton armat, cu întăriri armate așezate orizontal. Există fundații de tip radier din lemn în unele locuri pe clădiri vechi, dar acestea reprezintă doar moștenire culturală, și nu principiul modern de construcție. Armăturile orizontale ale fundațiilor de tip radier sunt necesare pentru a crește rigiditatea fundației și pentru a preveni formarea fisurilor.

    2.4. Izolarea fundațiilor de tip radier

    Odată cu executarea și construcția fundațiilor de tip radier, se depun tot mai multe eforturi pentru simplificarea construcției, dar în același timp pentru îndeplinirea tuturor condițiilor pentru construcția eficientă energetic, adică ridicarea clădirilor cu consum redus de energie. Fundațiile de tip radier reprezintă o provocare în acest sens deoarece izolația termică nu poate fi pusă fără nicio întrerupere, de fapt, pentru a menține învelitoarea clădirii continuă; ruptura trebuie făcută chiar la fundație ceea ce creează punți termice nedorite.

    Sub fundațiile de tip radier, izolația termică trebuie să fie extrem de puternică și rezistentă datorită sarcinii, de fapt, a presiunii continue pe care clădirea o exercită în acele puncte și pe întreaga linie a fundației. De aceea decizia asupra detaliilor construcției făcută de inginerul structural este crucială. Când vine vorba de clădirile cu consum redus de energie, proiectanții preferă să aleagă plăcile de fundație, deoarece oferă protecție fără punți termice. În plus, placa de fundație, spre deosebire de fundațiile izolate și de tip radier, necesită mai puțină excavare și aproape niciun cofraj.

    3. Grinzi de fundație

    Grinzile de fundație nu sunt cea mai comună metodă de fundare, totuși, uneori, utilizarea lor este necesară. Se recurge la construcția lor atunci când fundarea cu fundații izolate nu este posibilă, din cauza așezării neuniforme așteptate a clădirii sau din alt motiv. Grinzile de fundație, de exemplu, sunt montate atunci când stâlpii trebuie să transfere sarcina de la clădire direct pe sol. Grinzile acceptă și transmit sarcina la un punct dat, dar cu siguranță este încă sub presiune constantă. De aceea, stâlpii care stau pe grinzi trebuie așezați la intervale regulate.

    4. Placă de fundație

    4.1. Când se folosește placa de fundație?

    Placa de fundație este realizată aproape întotdeauna când vine vorba de clădiri mai mari, mai solicitante. Până de curând, fundațiile de tip radier erau folosite cel mai des pentru clădirile rezidențiale mai mici, dar în ultimul timp a predominat tendința ca plăcile de fundație să fie realizate din ce în ce mai des și pentru casele de familie. Sunt folosite mai ales pe terenuri slab portante, dar datorită simplificării lucrărilor, au fost folosite recent pe terenuri solide. Placa de fundație previne așezarea neuniformă a clădirii, deoarece reduce tensiunile sub fundație datorită transferului sarcinii de suprafață. Acest lucru este valabil mai ales dacă terenul pe care va sta clădirea este slab portant. Astfel de fundații sunt așa-numitele soluții de sistem, deoarece conectează izolația termică, hidroizolația și placa de fundație într-un singur ansamblu. O astfel de soluție permite și construcția fără punți termice la îmbinările fundațiilor și pereților.

    4.2. Execuția plăcii de fundație

    Placa de fundație, spre deosebire de fundațiile izolate și de tip radier, necesită, de asemenea, săpături de adâncimi mai mici, iar cofrajul este mult mai ușor. Placa de fundație este întotdeauna din beton armat, dar poate avea grosimi diferite prin secțiune transversală, în funcție de ceea ce se va construi deasupra ei. Pentru clădirile mai mici, de regulă, se realizează o placă de grosime uniformă pe toată suprafața, deoarece nu sunt necesare grosimi diferite. Dimensiunile plăcii de fundație, precum și dimensiunile fundației izolate sau de tip radier, trebuie să țină cont de sarcina fundației, de capacitatea portantă a solului și de calitatea betonului.

    4.3. Izolația plăcii de fundație

    Dacă este o clădire cu consum redus de energie, placa de fundație este întotdeauna recomandată. Oferă o protecție termică foarte bună, fără punți termice. Recent, placa de fundație este montată din ce în ce mai des peste izolația termică, iar o astfel de executare a arătat numeroase avantaje.

    Placa de fundație permite montarea învelitorii termice fără întrerupere a unei clădiri
    Placa de fundație permite montarea învelitorii termice fără întrerupere a unei clădiri

    5. Piloni

    Fundațiile adânci, adică ancorarea sau așezarea pilonilor, sunt folosite atunci când solul portant este extrem de sărac. Un astfel de exemplu sunt terenurile mlăștinoase sau nisipoase unde pilonii trebuie să ajungă la o bază „sănătoasă”, solidă, portantă.

    Designerii pot opta pentru piloni din beton, lemn, oțel sau pietriș. Alegerea tipului de piloni depinde de adâncimea la care se află solul portant, capacitatea portantă în general, dimensiunea clădirii, economisirea, tehnologia disponibilă, caracteristicile de încărcare și multe altele.

    Pilonii pot fi, de asemenea, împărțiți în tipuri sau subtipuri. Există piloni care sunt așezați pe o bază „sănătoasă” și sunt folosiți în principal atunci când vine vorba de fundații mai puțin adânci. Există, de asemenea, așa-numiți piloni suspendați sau plutitori și sunt elemente de fixare pentru fundațiile mai puțin adânci. Există un alt tip de piloni, și anume pilonii care transferă sarcina parțial prin frecare și parțial prin întărire.

    Tipul de fundație este propus de arhitect, iar apoi capacitatea portantă trebuie verificată de un inginer de structură. Doar acesta poate determina cu adevărat ce tip de fundație este cel mai potrivit.

    Dacă decideți să puneți fundație, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 13928
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fundație casa?

    Avem 3373 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3373 executanți pentru domeniul Fundație casa
    8.9
    0

    EUROMIL PRESTSERV SRL


    8.9
    0

    COMIR SRL


    8.9
    0

    LUGONE IMPORT EXPORT SRL


    8.9
    0

    LAND CONSTRUCT VELICIU S.R.L.