Pentru zona

    Lac pentru parchet sau ulei pentru parchet?

    Articolul a fost citit chiar de 2278+ utilizatori
    Astăzi, există multe opțiuni disponibile când vine vorba de alegerea pardoselilor. Producătorii și furnizorii comercializează o varietate de produse: de la imitații foarte convingătoare de parchet sub formă de plăci ceramice până la pardoseli din PVC, care la prima vedere nu sunt departe de textura lemnului adevărat. Indiferent de calitatea și aspectul imitației, majoritatea cumpărătorilor totuși optează pentru lemnul adevărat, fiecare placă fiind complet unică. Rețineți că un parchet din lemn de 22 mm grosime poate fi rindeluit chiar și de trei ori, ceea ce practic înseamnă că durata de viață a acestuia este cu atât de mult prelungită. Cheia durabilității parchetului este modul și calitatea finisării prin lăcuire și uleiere.
    Articol de specialitate 2278
    acoperire parchet
    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari:

    1. Parchet lăcuit

    1.1. Parchet lăcuit - avantaje

    Lacul de parchet oferă multe avantaje, iar unul dintre cele mai mari este cu siguranță longevitatea. Parchetul lăcuit este foarte durabil, deoarece lacul formează pe suprafața lemnului un strat protector ermetic. Acest tip de parchet, spre deosebire de parchetul uleiat, nu trebuie reînnoit în mod regulat - de fapt, un strat la fiecare 10-15 ani este suficient. De asemenea, este mai rezistent la agenții de curățare și pete decât cel uns cu ulei, deci este mai ușor de întreținut.

    1.2. Lac de parchet - dezavantaje

    Din păcate, lacul de parchet are și dezavantajele sale majore. Unul dintre acestea este aspectul nenatural al parchetului, deoarece lacul îl luminează și îl face lucios. Chiar dacă se folosește lac de parchet incolor sau mat, acesta va străluci în continuare nefiresc sau chiar va străluci. Mai mult, tocmai din cauza luciului excesiv, lacul atenuează complet textura naturală a lemnului și ascunde vechimea acestuia. Podelele din lemn pur și simplu „nu trăiesc” la fel ca cele unse cu ulei. Chiar dacă se folosește lac de parchet incolor sau mat, acesta va străluci în continuare nenatural sau chiar va fi lucios. Mai mult, tocmai din cauza acelei străluciri excesive, lacul atenuează complet textura naturală a lemnului și ascunde vechimea acestuia. Podelele din lemn nu au aceeiași durată de viață ca cele unse cu ulei.

    „Natura sa non-ecologică este, de asemenea, considerată o mare slăbiciune. Lacul de parchet, spre deosebire de ulei, este realizat din ingrediente artificiale și este dăunător sănătății, mai ales în timpul procesului de aplicare, așa că trebuie folosit echipament de protecție.”

    2. Lac de parchet - tipuri

    2.1. Lac alchidic pentru parchet

    Pe piață se găsesc mai multe tipuri de lacuri. Sunt disponibile lacuri alchidice, poliuretanice și pe bază de apă. Lacul alchidic este cel mai ușor de utilizat datorită rezistenței și uscării rapide, dar este cel mai dăunător sănătății. Acest tip de lac este așadar din ce în ce mai puțin folosit.

    2.2. Lac poliuretanic pentru parchet

    Lacul poliuretanic este cel mai durabil, deoarece creează cel mai dur strat protector pe lemn, dar este destul de solicitant de întreținut și necesită umiditate ridicată - aproximativ 60%. Deoarece are la bază poliuretan, trebuie să așteptați o săptămână până se usucă complet, deoarece irită sistemul respirator. Mirosul său puternic poate fi simțit chiar și după câteva luni.

    2.3. Lac de parchet pe bază de apă

    Această grupă include lacuri pe bază de apă. Cel mai mare avantaj al lor este că nu sunt toxice. În comparație cu poliuretanul, acestea sunt mai puțin rezistente la șocuri. Parchetul acoperit cu lac pe bază de apă trebuie reînnoit mai des. Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, au apărut lacurile cu două componente și acoperirile pe bază de apă care sunt mult mai rezistente și comparabile cu lacurile poliuretanice.

    3. Lac de parchet lucios și mat

    În ceea ce privește estetica, sunt oferite două variante: lacul de parchet poate fi lucios sau mat. În ultimii ani, lacul lucios pentru parchet a devenit din ce în ce mai puțin popular, deoarece este mai dificil de combinat cu restul pieselor și mobilierului din locuință. Chiar dacă mobilierul este lucios, totul se poate transforma foarte repede într-un efect complet opus. Lacul de parchet mat este mult mai utilizabil și nu este așa de vizibil, însă nu va fi niciodată la fel de mat ca uleiul – chiar și în varianta mată, lacul de parchet are o anumită strălucire.

    „Pentru un interior neutru, care poate fi mobilat cu diverse piese de mobilier, vă recomandăm lacul de parchet mat.”
    Parchetul lăcuit strălucește mereu
    Parchetul lăcuit strălucește mereu

    4. Cum se aplică lacul de parchet?

    După montarea unui parchet nou sau refacerea celui vechi din cauza suprafeței uzate sau decojirea lacului, parchetul trebuie mai întâi șlefuit, adică rindeluit, apoi lăcuit. Lăcuirea se realizează în trei până la patru straturi, în funcție de tipul de lac și de luciul și durabilitatea dorită a stratului superior. Mai întâi, se aplică un grund pe suprafață, apoi trei straturi de lac. Luciul lacului înseamnă cât de neted va fi parchetul. Puteți alege între suprafața mată, semi-mată sau satinată sau cu luciu ridicat.

    5. Parchet uleiat

    Acoperirea cu ulei este o metodă veche de sute de ani și, pe lângă ceruire, a fost singurul tratament care a prelungit durata de viață a acesteia. Urmând exemplul abordărilor tradiționale, și în concordanță cu tendința din ce în ce mai mare de a reveni la materialele naturale, cererea de parchete uleiate este în creștere. Dacă ați cumpărat parchet solid, uleiat din fabrică, acesta va trebui să fie șlefuit și uns fie manual, fie mecanic - de fapt, uleiul este frecat în substrat, de mai multe ori, până când suprafața este complet „saturată”.

    5.1. Ulei de parchet - avantaje

    Inițial, parchetul uleiat va fi mai închis decât cel lăcuit. Diferența pe care o veți observa imediat este dată de suprafața care este mată uleioasă și arată mult mai natural decât la parchetul lăcuit. Suprafața va fi, de asemenea, mai aspră, astfel încât structura lemnului va fi mult mai vizibilă. Cert este că parchetul uleiat contribuie la un aspect mai natural și o calitate deosebită a locuirii din toate punctele de vedere. Uleiul pătrunde încet și treptat în structura fină și astfel protejează lemnul în profunzime, subliniind în același timp frumusețea naturală. Dacă doriți să trăiți într-un mediu de calitate, vă recomandăm uleiuri de pin sau molid de calitate, care sunt complet organice.

    „Unul dintre cele mai mari avantaje ale parchetului uleiat este inofensivitatea acestuia pentru oameni și animale. Uleiul pentru acest tip de parchet conține esențe naturale care nu sunt dăunătoare sănătății - în plus, creează un microclimat foarte plăcut.”

    În sfârșit, trebuie menționat un alt avantaj oferit de uleierea parchetului: acest tip de parchet poate fi reînnoit segmentat, adică în faze, întrucât nu există o diferență semnificativă în aspectul suprafețelor proaspăt uleiate și a altor suprafețe. Așa că puteți lucra cameră cu cameră, de exemplu, în funcție de timpul sau obligațiile pe care le aveți. Uleiul de parchet în combinație cu încălzirea prin pardoseală este, de asemenea, mai potrivit decât lacul, deoarece vâscozitatea uleiului nu provoacă crăpături sau cojire din cauza diferențelor de temperatură.

    5.2. Care sunt dezavantajele parchetului uns cu ulei?

    Cu toate acestea, trebuie luate în considerare și unele dintre dezavantajele legate de uleierea parchetului. Parchetul uleiat este mult mai sensibil la impurități, deoarece absoarbe diverse tipuri de substanțe și astfel creează pete care pot duce la deteriorarea permanentă a suprafeței, spre deosebire de parchetul lăcuit. Parchetul uleiat așadar, nu este recomandat pentru bucătării, băi, holuri sau încăperi foarte des folosite, iar persoanele care au animale de companie și copii mici de multe ori nu îl iau tocmai din acest motiv. Acoperirea parchetului este un procedeu care protejează, păstrează și subliniază aspectul natural al lemnului, dar un astfel de parchet este mult mai puțin rezistent la produsele de întreținere, așa că trebuie curățat cu o cârpă umedă, niciodată udă. De asemenea, nu-l curățați cu produse de curățare abrazive pe bază de acid.

    „Parchetul uleiat este mult mai exigent de întreținut decât cel lăcuit, dar este adevărat ca îl depășește de multe ori din punct de vedere estetic. De fapt, dilema cu care vă confrunți este: aspectul frumos sau întreținerea simplă.”
    Parchetul uleiat subliniază frumusețea lemnului
    Parchetul uleiat subliniază frumusețea lemnului

    6. Cum se face uleierea parchetului?

    Acoperirea parchetului, precum și lăcuirea, începe cu pregătirea podelei, care trebuie șlefuită. După șlefuire și curățare, adică rindeluirea suprafeței cu o unealtă specială, apoi îndepărtarea tuturor resturilor astfel încât suprafața să fie complet plană, curată și uscată, se aplică tipul de ulei selectat, care este frecat lent pe podeaua de lemn cu o rolă din pâslă albă. Excesul de ulei, adică ceea ce suprafața nu absoarbe atunci când este „saturat”, trebuie îndepărtat cu grijă și depozitat pentru utilizare ulterioară. Excesul de ulei, adică ceea ce suprafața nu absoarbe atunci când este „saturat”, trebuie îndepărtat cu grijă și depozitat pentru utilizare ulterioară. O regulă importantă este să repetați procedura până când suprafața nu mai poate absorbi uleiul. Când substratul este „saturat”, veți ști că ați făcut treaba cu succes și că puteți termina lucrul. Cât timp va absorbi uleiul parchetul, mai exact, câte straturi, depinde în principal de tipul lemnului: lemnul moale precum molidul, pinul și zada absoarbe lichidele mai repede, iar lemnul mai tare precum fagul, frasinul sau stejarul mai încet.

    Când vă asigurați că suprafața nu mai absoarbe uleiul, așteptați 24 până la 48 de ore, apoi îndepărtați cu pâslă tot ce a mai rămas pe suprafață. În cele din urmă, asigurați-vă că ați îndepărtat tot excesul de ulei cu șervețele de hârtie.

    6.1. Acoperire anuală de parchet?

    Parchetul nu trebuie uleiat în fiecare an. Este adevărat că procedura trebuie repetată la câțiva ani, așa reiese că întreținerea lui este mai solicitanta decât atunci când vine vorba de lăcuire. Acoperirea parchetului trebuie făcută aproximativ o dată la doi până la trei ani. Deoarece uleiul nu este dăunător sănătății, o puteți face singuri, dar vă recomandăm folosirea mănușilor.

    7. Ce ulei de parchet să folosiți?

    Parchetul este întotdeauna acoperit cu tipuri naturale pe bază de ulei, iar uleiul de in rafinat și presat la rece este cel mai des folosit. Pe lângă semințele de in, pe piață se găsesc uleiul de tec, palmier, cânepă și tung, însă utilizarea lor în regiunea noastră nu este atât de comună din cauza prețului mai mare. Uleiul se oxidează în contact cu suprafața, ceea ce duce la formarea unei patine protectoare.

    8. Cât costă uleiul pentru parchet?

    Contrar convingerilor generale, uleiul pentru parchet nu este atât de scump. Prețul uleiului pentru suprafețele din lemn este egal cu prețul lacului din clasa de mijloc. Aceasta înseamnă că nu există diferențe semnificative de preț, dar există unele diferențe în ceea ce privește calitatea microclimatului în care locuiți.

    Articol de specialitate 2278
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Parchetari?

    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1532 executanți pentru domeniul Parchetari
    8.9
    0

    BROMA BUILDING SRL


    8.9
    3

    ART HOME DECORING S.R.L.


    10
    2

    VAPI VIO DESIGN SRL


    8.9
    0

    LEND CONCEPT CONSTRUCT S.R.L.