Pentru zona

    Construcția în regie proprie

    Articolul a fost citit chiar de 1997+ utilizatori
    Deși așa-numita construcție în regie proprie, la noi în regiune este în scădere, aceasta este și pe mai departe larg răspândită. Persoanele fizice încă mai realizează ele însele cel puțin o parte a construcției, adică în regie proprie, mai ales în zonele rurale. Deoarece calitatea acestui tip de construcție este discutabilă, este limitată de legislația noastră. Care sunt avantajele și dezavantajele, vom încerca să lămurim în acest text.
    Articol de specialitate 1997
    constructie in regie proprie
    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case:

    1. Ce este construcția în regie proprie?

    Probabil că ați auzit această frază de multe ori, deși nu v-ați gândit ce înseamnă. Construcția independentă a unei case este o construcție în care toate etapele construcției sunt preluate de către însuși investitor. Acesta include construcția fizică reală și planificarea casei, organizarea programului și controlul decurgerii lucrărilor. Membrii familiei, cunoscuții, prietenii și vecinii ajută de obicei la construcție, în timp ce executanții externi profesioniști sunt angajați pentru lucrări de construcții mai solicitante.

     Construcția în regie proprie înseamnă organizarea și desfășurarea lucrărilor cu ajutorul prietenilor și rudelor, dar numai dacă aveți toate avizele și permisele necesare
    Construcția în regie proprie înseamnă organizarea și desfășurarea lucrărilor cu ajutorul prietenilor și rudelor, dar numai dacă aveți toate avizele și permisele necesare

    2. Construire independentă după lege

    În România, „regia proprie” în construcții este reglementată pentru persoanele fizice la fel ca și pentru firmele de construcții și sunt valabile aceleași condiții și restricții. Documentația necesară este aceeași precum și prezența obligatorie a specialiștilor precum dirigintele de șantier, autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcții și responsabilul tehnic cu execuția, autorizat, la rândul lui, de Inspectoratul de Stat în Construcții. Aceștia au responsabilitatea ca lucrarea să fie în conformitate cu standardele privind construcțiile. Există și excepții prevăzute de lege: „Legea nr. 50/1991 prevede și o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. După cum se precizează în actul normativ, se pot executa, fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora”.

    Totuși, dacă este o casă familială pentru uz propriu, și aveți proiectele realizate profesional, schițele, toată documentația necesară, avizele și autorizațiile, nimeni nu vă oprește dacă așa ați hotărât să acceptați să faceți lucrarea personal sau cu ajutorul prietenilor. Mai mult, se știe că o persoană este întotdeauna mândră de ceea ce face cu propriile mâini. În final, pentru a obține racorduri la utilități și o autorizație de utilizare, cu siguranță va fi necesar un control profesional al tuturor lucrărilor efectuate. Dacă, în schimb, vă apucați de lucru fără documentația corespunzătoare, "la negru", atunci țineți cont de faptul că amenzile inspectorilor în construcții pentru acest tip de lucrări pot fi considerabile.

     Construcția în regie proprie nu poate atinge calitatea construcției organizate
    Construcția în regie proprie nu poate atinge calitatea construcției organizate

    3. Construcția în regie proprie - da sau nu?

    3.1. Construcția în regie proprie - avantaje

    Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii văd construcția în regie proprie ca cea mai bună opțiune sunt costurile de construcție puțin mai mici. Este adevărat că o casă construită singură de voi va costa cu aproximativ 15% -20% mai puțin decât construirea pe baza unui sistem la cheie, dar acesta este de fapt singurul avantaj pe care îl oferă această metodă de construcție. Din păcate, construirea unei case în regie proprie poate avea o serie de dezavantaje.

    3.2. Construcția independentă are multe dezavantaje

    Potrivit anumitor indicatori, construcția de case în propria organizație în regiunea noastră este în scădere în ultimii ani, ceea ce mulți consideră o veste bună, din cauza numeroaselor neajunsuri și scăpări. În cel mai rău caz, acestea sunt observate numai după mutare și după începerea utilizării, când este prea târziu.

    În general, nu se recomandă construcția independentă, deoarece nu poate fi atinsă niciodată calitatea obținută ca prin construcția organizată sau construirea unei case pe sistem la cheie. Persoanele pe care le invitați să vă ajute și care nu sunt profesioniste, pot ști cum se fac unele lucrări, dar cel mai probabil nu cunosc detaliile care sunt cruciale pentru confortul și condițiile optime de locuit precum prevenirea punților termice sau montarea corectă a hidroizolației. Rețineți că tehnicile de construcție precum și tehnologiile de producere a materialelor, metodele de montare cât și construcția în general, au avansat foarte mult în ultima vreme, totul este mai modern și mai elaborat și cu siguranță este mai greu pentru persoanele din afara profesiei să obțină astfel de cunoștințe și informații.

    „De obicei se întâmplă ca, din cauza pierderii timpului, efortului și banilor, construcția independentă să se dovedească un eșec, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă lucrarea ar fi fost lăsată pe seama profesioniștilor.”

    Deși construirea unei case în regie proprie este ceva mai ieftină, trebuie să fiți conștienți de faptul că supravegherea și organizarea muncii vă va lua mai mult timp și va necesita mult efort din partea voastră. Ar trebui să vă gândiți cu atenție dacă vă puteți permite aproximativ 100 de ore pe lună de lucru intens la proiect, dacă sunteți suficient de pricepuți și aveți răbdarea și voința de a căuta și angaja vecini, prieteni și cunoștințe care ar putea face anumite lucrări de construcție sau să-i găsiți pe toți executanții externi cu utilajele, echipamentele, mașinile și uneltele necesare, pentru lucrări de construcții specifice și speciale.

    4. Construcția în regie proprie – preț

    Deci, probabil vă întrebați acum cât ar costa cu adevărat construcția independentă? Costul exact variază foarte mult și depinde de sistemul de construcție, de complexitatea terenului pe care se lucrează, de materialele alese, de complexitatea detaliilor de construcție și nu numai. Mai aproape ar fi o estimare aproximativă (luând în considerare materialele din clasa de mijloc)  care începe de la 2.000 RON/m2.

    Dacă decideți să construiți în regie proprie, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1997
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Construcții case?

    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case
    9.8
    0

    COAME DESIGN SRL


    8.9
    0

    CONECT GROUP SRL


    8.9
    0

    CRG EXPERTCONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    EURO GABRIEL CONSTRUCT DESIGN SRL