Pentru zona

    Notă conceptuală și soluția conceptuală

    Articolul a fost citit chiar de 609+ utilizatori
    Nota conceptuală și pe baza acesteia soluția conceptuală a clădirii este o parte integrantă, adică o contribuție la conceptul de pre-investiție. Aceasta este prima parte a documentației proiectului. Soluția conceptuală se realizează la ordinul investitorului, adică soluția proiectului, odată cu dezvoltarea conceptului de pre-investiție, dar dacă acest lucru nu se realizează, soluția conceptuală se poate face separat.
    Articol de specialitate 609
    nota conceptuala
    Avem 1356 executanți pentru domeniul Proiecte case:

    1. Ce este o notă conceptuală?

    Nota conceptuală este, spus așa, lista de dorințe ale clientului pe care arhitectul sau proiectantul ar trebui să o transforme în primul plan, neprelucrat, al viitoarei clădiri, care se numește profesional soluție conceptuală. Soluția conceptuală este de fapt doar un plan făcut rapid, schițat aproximativ, care definește conceptul și contururile casei, determină materialele și, în general, conturează construcția clădirii, sistemul de construcție și, mai presus de toate - stabilește aspectul clădirii. Soluția conceptuală este de fapt doar un plan rapid, schițat aproximativ, care definește conceptul și contururile casei, determină materialele și, în general, conturează construcția clădirii, sistemul de construcție și, mai presus de toate - stabilește aspectul clădirii. Prin urmare, soluția conceptuală constă doar în schițarea planurilor neterminate ale etajelor individuale fără straturi, unghiuri sau calcule definite ale clădirii și conține de obicei o mulțime de schițe, vizualizări și referințe pentru a facilita clientului imaginarea și înțelegerea ideilor inițiale pentru aspectul final a viitoarei sale case.

    2. Ce conține soluția conceptuală?

    2.1. Soluția conceptuală include o descriere a situației existente

    Soluția conceptuală include o listă a terenurilor, parcelelor planificate pentru construcție, marcajele din planul valabil privind spațiul, o descriere a stării existente și planificate. Partea textuală a descrierii situației actuale necesită, de asemenea, enumerarea tuturor barierelor arhitecturale, a clădirilor care necesită demolare, a copacilor și a altor plante care vor trebui tăiate sau transplantate din cauza construcției și altele. Este bine dacă soluția conceptuală conține o scurtă descriere a calității spațiului existent - de exemplu, din care puncte de pe parcelă este cea mai bună vedere și, în acest sens, cum ar trebui să fie orientate ferestrele, care părți ale parcelei sunt cel mai bine iluminate, unde există copac frumos ... Toate acestea sunt de mare ajutor arhitecților în timpul proiectării.

    „Pentru arhitecți este importantă o descriere detaliată a parcelei pe care dumneavoastră cu siguranță o cunoașteți mai bine decât el/ea. Oricum, arhitectul va veni și se va documenta personal privind situația.”

    2.2. Soluția conceptuală include documentație foto

    Este important să fotografiați bine starea existentă înainte de a începe lucrul. Fie că este un teren liber sau o casă veche pe care doriți să o adaptați sau să o renovați, este întotdeauna bine să știți cum arată totul înainte de a începe lucrarea. Acest lucru este important și în cazul unor eventuale dispute cu vecinii, deoarece acestea pot compara situațiile „înainte” și „după”. Nu în ultimul rând, mulți oameni doresc să aibă astfel de fotografii ca memorie a situației existente.

    „Foto-documentația este de obicei pregătită de arhitectul responsabil cu proiectarea conceptuală, deoarece fotografiile împrejurimii îl ajută la planificare; așa că, de exemplu, văzând unde este cea mai frumoasă priveliște, poate pune ferestre mai mari pe acea parte.”

    2.3. Soluția conceptuală prin schițe

    În faza de elaborare a soluției proiectului, arhitectul planifică spațiile pe baza a numeroase schițe și desene, iar cu acestea documentează efectiv dezvoltarea și elaborarea soluțiilor sale, de la versiunile inițiale până la cele finale, pe care ulterior le prezintă către client. Întotdeauna este bine de văzut toate fazele trecute și deciziile la care s-a renunțat și care au condus la setările finale. Pe baza acestui lucru, se înțelege mai bine de ce casa din fața voastră arată exact așa cum este. Soluția conceptuală a soluției proiectului constă de obicei din zeci de schițe care reprezintă dezvoltarea ideii în timp.

    2.4. Planuri conceptuale

    Soluția conceptuală conține de obicei următoarele reprezentări sau planuri grafice: un plan al situației la scara 1: 500 sau 1: 200 (în funcție de dimensiunea parcelei) și planurile arhitecturale IR caracteristice. Acestea din urmă includ un plan al tuturor etajelor la scară de 1: 100 sau 1:50 și cel puțin o secțiune transversală tipică a clădirii.

    Planul situației terenului arată amplasarea imobilului pe teren cu dimensiuni de bază vizibile și abateri de la limitele parcelei. Este important să ne imaginăm unde va sta clădirea și cum pot fi amenajate accesele, vederile și spațiul exterior în funcție de amplasarea acesteia pe teren.

    Soluția conceptuală conține și planuri arhitecturale caracteristice. Cu toate acestea, camerele individuale nu sunt listate și nici nu au o suprafață în metrii pătrați marcată. Include planurile tuturor etajelor (dacă există mai multe etaje, este suficient un plan al unui etaj tipic), cu prezentări aproximative ale camerelor, modalitățile în care acestea sunt conectate între ele și spațiul exterior, felul în care sunt orientate spre cer și date similare. Acolo sunt de obicei marcate piesele de mobilier și mobilierul mai mare pentru a facilita imaginarea dimensiunii și scopului camerei.

    Pe lângă planul de etaj, soluția conceptuală conține cel puțin o secțiune standard prin clădire (două sunt de dorit), care ilustrează dimensiunile înălțimii casei. Numărul de secțiuni transversale necesare depinde de complexitatea verticală a clădirii.

    2.5. Vizualizările sunt cheia soluției conceptuale

    Astăzi, fiecare soluție conceptuală conține o grămadă de vizualizări 3D care arată în mod realist aspectul casei și sunt de mare ajutor clientului în înțelegerea obiectului. Vizualizările nu arată doar clădirea în sine, ci și legătura ei cu mediul înconjurător - arhitecții spun de obicei că materialitatea ei este definită în felul acesta.

    Soluția conceptuală include și vizualizări care sunt atât de realiste astăzi încât este dificil să le distingem de fotografii
    Soluția conceptuală include și vizualizări care sunt atât de realiste astăzi încât este dificil să le distingem de fotografii

    3. Elaborarea unei soluții conceptuale

    3.1. Cine lucrează la soluția conceptuală?

    Soluția conceptuală a proiectului conceptual poate fi realizată de către investitor, mai precis proiectant conform cererii primite, și în diverse variante. Schițele conceptuale sunt realizate în proporții care oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a soluțiilor date.

    3.2. Soluția conceptuală necesită o colaborare strânsă

    Pentru ca soluția conceptuală a proiectului conceptual să se realizeze în conformitate cu cerințele actelor privind spațiul pe de o parte și dorințele investitorului (clientului) pe de altă parte, colaborarea dintre proiectant și client în această fază a realizării planului este extrem de importantă. Investitorul trebuie să fie sigur de ceea ce își dorește și destul de clar și fără ambiguități cu privire la prioritățile sale de viață, câte camere își dorește, de care dimensiuni are nevoie și așa mai departe.

    3.3. Soluția conceptuală și acte privind spațiul

    Un bun arhitect va lua în considerare și studia actele privind spațiul deja din faza de pregătire a soluției conceptuale. Ele pot afecta în principal locația și aspectul extern, adică aspectul casei. De exemplu: în multe orașe românești, un acoperiș în două ape este obligatoriu. Aceste informații sunt esențiale, deoarece soluția conceptuală prevăzută cu o clădire cu acoperiș plat ar fi complet nepotrivită și imposibil de realizat. Prin urmare, arhitectul ar irosi timpul.

    „Deoarece „piedicile legale” pot ruina planurile, fiecare arhitect bun va afla mai întâi totul despre posibilele limitări în această etapă de realizare a soluției conceptuale ale proiectului.”

    Un alt exemplu: pentru fiecare parcelă, în informațiile despre locație, se precizează cât de mare  trebuie să fie distanța dintre margini.

    4. Soluția conceptuală în raport cu proiectul conceptual

    Principala diferență între soluția conceptuală a proiectării și proiectarea conceptuală este gradul de finalizare a planurilor. Spre deosebire de soluția conceptuală, proiectul conceptual conține planuri de etaj determinate cu dimensiuni de bază, materialele precis definite, sistem de construcție definit (de exemplu, grinzi de lemn cu acoperiș din tablă ondulată - dar fără a enumera componentele clădirii, precum hidroizolații etc.) , și conține, de asemenea, date despre materialitatea specifică a casei. Aspectul general, dimensiunile, planurile de etaj și secțiunile din proiectul conceptual nu diferă în mod semnificativ de soluția conceptuală, ci sunt de obicei rafinate și dezvoltate în continuare în conformitate cu dorințele clientului și în timpul proiectării. Deci, proiectul conceptual este, în esență, o soluție conceptuală mai profundă și mai precis definită cu date numerice.

    Costul creării unui proiect preliminar este atât de diferit încât sumele diferă de până la cinci ori!
    Costul creării unui proiect preliminar este atât de diferit încât sumele diferă de până la cinci ori!

    5. Consimțământul pentru soluția conceptuală

    Soluția conceptuală a proiectului poate conține reprezentări grafice și descrieri ale construcției planificate, pe baza cărora organele responsabile cu acordarea diferitelor tipuri de avize controlează condițiile proiectului și acordă aprobări pentru conexiunile necesare, deși acest lucru are loc de obicei ulterior, în următoarele faze de proiectare. Cererile pentru stabilirea condițiilor proiectului sunt depuse de investitor sau, în cele mai multe cazuri de proiectant sub autorizația acestuia. În felul acesta, toate organele și serviciile responsabile cu eliberarea permiselor, soluțiilor și avizelor (în principal cele care se ocupă de fiecare dintre sistemele de instalații și branșamente) primesc deja în această etapă cererile corespunzătoare, astfel încât aprobările lor să ajungă exact la timp pentru începerea construirii. În primul rând, deoarece termenele legale sunt și ele diferite.

    6. Cât costă soluția conceptuală?

    Este dificil de prezis cât va costa soluția conceptuală. Prețul depinde în primul rând de proiectant, iar sumele de la un ofertant la altul pot varia de 3 până la 5 ori. Unii proiectanți acordă o atenție deosebită definirii și elaborării soluției conceptuale, dorind ca aceasta să fie produsul unei idei și al unei povești arhitecturale deosebite, așa că le ia o lună sau două. Această abordare este unică, și este aleasă în principal de acei clienți care își doresc o casă unicat.

    „Mulți arhitecți vin cu diverse idei, astfel încât clientul să poată alege între mai multe opțiuni. Imaginează-ți cât durează planificarea în acest caz!”

    Cu toate acestea, unii proiectanți au un adevărat catalog de soluții de proiectare din care împreună cu clientul aleg soluția conceptuală care se potrivește cel mai bine tuturor parametrilor dați și apoi o adaptează doar puțin la cerințele de teren, climă, acte privind spațiul și dorințele clientului.

    Soluția conceptuală pentru o casă de familie poate costa doar 5.000 RON, dar există și cele care costă și mai mult.

    Dacă vă decideți pentru realizarea soluției conceptuale și proiectarea lucrărilor, ne puteți contacta la DaiBau.rs. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 609
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Proiecte case?

    Avem 1356 executanți pentru domeniul Proiecte case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1356 executanți pentru domeniul Proiecte case
    8.9
    0

    HENTZA BUSINESS SRL


    8.9
    0

    DUPLIKE CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    SPATIUM ARHITECTURA SRL


    8.9
    0

    OCCO ARCHITECTURE SPACE SRL