Pentru zona

    Montarea bordurilor

    Articolul a fost citit chiar de 5888+ utilizatori
    Bordura este un element care servește la delimitarea suprafețelor, deci este o parte indispensabilă a designului exterior și a suprafețelor carosabile. În funcție de scop, există trei tipuri: pentru gradină, curte și borduri de drum. Bordurile mai puternice și mai groase sunt folosite în construcțiile civile publice, pentru amenajarea trotuarelor, drumurilor, parcărilor și străzilor, iar altele mai subțiri și mai mici pentru amenajarea grădinilor, parcurilor și potecilor.
    Articol de specialitate 5888
    bordura
    Avem 1285 executanți pentru domeniul Pavaj:

    1. Dimensiunea bordurilor

    În construcții, mai exact, construcțiile civile, fie ele publice sau private, bordurile sunt un element indispensabil în proiectarea și amenajarea infrastructurii, astfel că sunt produse în diferite dimensiuni și din diferite materiale, iar menirea lor este la fel de multifuncțională. Dimensiunile lor variază de la 5,5x20x100 cm la 15x24x100 cm. Trebuie avut în vedere că cele mai mici sunt mai ușor de montat, dar de aceea mai târziu există mai multă muncă în jurul chituirii.

    Borduri din beton pentru grădină (curte):

    - bordură 5,5 / 20, semicirculară, emisferă
    - bordură 5,5 / 20, dreaptă,
    - bordură 5,5 / 25, semicirculară,
    - bordură 6 oblică,
    - bordură 8 oblică,
    - bordură 8 oblică.

    Borduri din beton pentru drum:

    - bordură 10 oblică,
    - bordură 12 oblică,
    - bordură 15 oblică,
    - bordura 15 oblică cu canelură.

    2. Montarea bordurilor: tipuri și materiale

    În funcție de scop și material, există mai multe tipuri de borduri. Înainte de începerea lucrului, nu ar fi rău să învățați câte ceva despre caracteristicile fiecărui tip, deoarece poate influența viteza și calitatea muncii. În producție și pentru utilizare există borduri pentru drum, curte și grădină. Cele folosite pentru drumuri trebuie să fie de așa fel încât să reziste la sarcini grele și la utilizare frecventă, deci sunt în mare parte din beton. Pentru curți și grădini, pe lângă bordurile din beton, pot fi folosite și cele complet diferite, decorative, metalice, din lemn sau din piatră, deoarece sunt expuse doar influenței condițiilor atmosferice.

    3. Cum se pun bordurile?

    3.1. Baza de montare a bordurii

    Pentru a monta borduri, mai întâi săpați un canal în care este plasată o bază de beton de cel puțin 20 cm grosime. Betonul C16 / 20 este utilizat pentru suprafețele de grădină, iar C20 / 25 pentru suprafețele de drum. Pentru a monta borduri pe suprafețele carosabile, este necesar să instalați beton cu rezistență mai mare - de exemplu, C25 / 30. În acest caz, de-a lungul bordurilor se așază barele de armare, cu diametrul de cel puțin  Ø12 mm.

    3.2. Montarea bordurilor necesită drenaj

    Pentru ca montarea bordurilor să fie de bună calitate, în același timp trebuie efectuat un drenaj de calitate. Drenajul este un sistem de scurgere a apei de pe drum. Din cauza bordurii, apa nu ar mai putea curge pe terenul din jur, ceea ce ar însemna că aceasta ar rămâne și se va acumula pe drum. Pentru a preveni acest lucru, pe o anumită pantă se execută asfaltarea sau pavarea, iar de-a lungul bordurilor se lasă deschideri pentru drenaj și scurgeri, astfel încât apa să se scurgă de pe drum sau potecă. De aceea este foarte importantă proiectarea corectă a sistemului de drenaj de-a lungul drumurilor.

      Bordurile bine planificate și proiectate au și deschideri de drenaj

    Bordurile bine planificate și proiectate au și deschideri de drenaj

    3.3. Montarea bordurilor

    Când baza este pregătită, se începe cu montarea bordurilor. Acestea sunt așezate pe o bază de beton bine pregătită, solidă, stabilă și uscată, cu o distanță minimă de 5 mm. În cazul suprafețelor carosabile, această distanță va fi de cel puțin 10 mm. Linia bordurilor din beton 15 cu canelură este așezată la distanțe de 5 mm, fără chituire. Bordurile sunt aplatizate după cum este suprafața superioară și pentru asta se folosește un ciocan de cauciuc. Urmează betonarea marginilor laterale, adică turnarea betonului, deși se recomandă să se facă același lucru și din față, dacă modul amplasării bordurilor permite acest lucru.

    3.4. Chituirea bordurilor

    Așezarea bordurilor se termină cu chituirea, care trebuie făcută cât mai atent posibil. Chituirea rosturilor de bordură le asigură rezistența și durabilitatea și împiedică mișcarea lor. De fapt, datorită unei chituiri bune, bordurile nu se vor slăbi. La partea aceasta a lucrării, este foarte importantă alegerea unui chit de calitate, precum și  aplicarea corectă a chitului, deoarece o bordură slăbită determină întotdeauna mișcarea celorlalte. De aceea, pentru chituire este cel mai adesea ales un amestec de ciment. Rosturile ar trebui să aibă aproximativ 10 mm adâncime pentru drumuri, adică borduri lângă suprafețele drumului, și 5 mm adâncime pentru mers, adică curte și grădină. Când îmbinările se usucă, bordura este terminată.

    ‚‚Formarea corectă a chiturilor previne prăbușirea straturilor superioare la îmbinări, unde apar forțe dinamice și încărcare statică.”
     Alinierea bordurilor înainte de chituire
    Alinierea bordurilor înainte de chituire

    4. Este montarea bordurilor o sarcină solicitantă?

    În caz că vă întrebați dacă puteți singuri monta borduri, răspunsul este da. Este o sarcină relativ nesolicitantă care nu necesită multă experiență. Montarea bordurilor este însă destul de grea din punct de vedere fizic, deoarece unele piese, în special cele mai mari, sunt destul de grele. Dacă vă hotărâți să lucrați singuri, țineți cont că sigur veți avea nevoie de ajutor pentru ridicarea, mutarea și aranjarea acestor elemente din beton. Dar, în general, dacă urmați instrucțiunile date, suntem siguri că veți face totul cu succes.

    5. Montarea bordurilor – preț

    De exemplu, prețul pentru borduri din beton simplu de 10×20 cm, pentru trotuare, doar manopera, este de 8,21 RON/ml, iar materialul 16,10 RON/ml.

    „Așezarea și montarea corectă sunt cele mai importante pentru longevitatea bordurilor, așa că găsiți un executant cu experiență.”

    Dacă decideți să montați sau să înlocuiți bordurile, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 5888
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pavaj?

    Avem 1285 executanți pentru domeniul Pavaj:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1285 executanți pentru domeniul Pavaj
    8.9
    0

    PAV SAHARA SRL


    8.9
    0

    PRADYL SRL


    8.9
    0

    VALAHIA GREEN LIFE SRL

    Tudor
    8.9
    0

    ROCAS DECOR SRL