Pentru zona

    Castelul Corvinilor – perla județului Hunedoara

    Articolul a fost citit chiar de 2624+ utilizatori
    Hunedoara este județul situat în Transilvania, România, așezat pe râul Mureș, învecinat la nord cu Munții Apuseni, Orăștiei și Șureanu la sud-est, Retezat-Godeanu, Vâlcan și Parâng la sud și Poiana Ruscă la sud-vest. Județul Hunedoara face parte din regiunea europeană de colaborare transfrontalieră între România, Ungaria și Serbia, numită Euroregiunea DKMT, adică Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. Dăruit cu frumusețe naturală, dar și cu artă, etnografie și istorie, județul are 5 zone privind obiectivele turistice: Ținutul Pădurenilor, Țara Zarandului, Valea Mureșului, Țara Hațegului, Valea Jiului. Dacă poposiți la Hunedoara aveți ce vedea și învăța, iar din toată această varietate de monumente istorice, noi am ales Castelul Corvinilor – perla județului Hunedoara. În continuarea textului vă invităm să-l cunoaștem, să trecem prin culoarul istoriei și dezvăluim misterele acestui monument transilvănean. Sursa foto: Denisa Bargau
    foto JOVAN
    Foto: JOVAN

    Prima etapă

    Castelul Corvinilor, zis și Castelul Huniazilor, fiind un monument al arhitecturii gotice din România, cu frumusețe de anvergură mondială, a intrat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Este proprietatea statului și așa restaurat și transformat în muzeu, în fiecare an este vizitat de sute de mii de turiști, iar numărul acestora se mărește în fiecare an. A fost ridicat de către Iancu de Hunedoara, în secolul al XIV-lea, inițial fiind o fortificație de piatră, o cetate elipsoidală, cu ziduri de 2 m alcătuiți din blocuri de calcar dolomitic precum și din piatră de râu. În prima etapă de construcții a castelului, din secolul al XIV-lea, Iancu de Hunedoara mai adaugă siluete elegantele ale turnurilor circulare la colțurile cetății precum și turnuri care aveau drept scop apărarea intrărilor cetății. Turnul Capistrano, Turnul Pustiu și Turnul Toboșarilor sunt denumiri ale turnurilor circulare, iar Turnul Capistrano deține unicul șemineu gotic din cadrul monumentului. Un singur nivel de apărare și pictat la exterior în frescă, cu motive geometrice, guri de tragere este dat te turnul pictat adică Turnul Buzdugan, cu corespondențe tipologice în spațiul german. Aceste turnuri au reprezentat ceva nou în Transilvania, mai concret legat de arhitectura defensivă a acesteia. În ceea ce privește intrările castelului, acestea erau realizate cu ajutorul podurilor care se susțin de pilonii din piatră, iar ultimele tronsoane sunt mobile. Această primă etapă vizând construcția castelului se termină înainte de anul 1446, an în care Ioan de Hunedoara devine guvernatorul regatului Ungariei, modificând planurile legate de castel și mărind construcțiile civile.

    Foto: Bony Prodan
    Foto: Bony Prodan

    A doua etapă

    Ioan de Hunedoara începe a doua etapă de construcții între anii 1446-1452 când transformă cetatea într-o reședință nobiliară care a reflectat rangul său. Castelul a devenit mai luxos, cu zone de locuit. Se construiește o capelă, palatul în sine, format din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală, reprezentând un punct deosebit și unic al arhitecturii Transilvaniei. Sălile au plan dreptunghiular, împărțite în două nave cu câte cinci piloni octogonali făcuți din marmură, având nervuri în cruce și console decorate, cu chei de boltă, aparținând stilului gotic din faza târzie. Trebuie amintit turnul Ne boj se (Nu te teme), construcție militară din 5 niveluri de apărare cu deschideri pentru armele de foc care a primit această denumire după mercenarii sârbi din garnizoana castelului. Odată cu luptele pentru ocuparea tronului regatului maghiar și moartea lui Ioan de Hunedoara, se încheie faza a doua de construcție.

    Sursa: foto bony prodan
    Foto: Bony Prodan

    Între anii 1458 – 1480 se desfășoară ultima etapă de construcții, în zona de nord a castelului, poreclit aripa Matia, pentru că a fost realizată pe timpul regelui Matia Corvin. În această perioadă castelul devine unul de amploare cu o arhitectură precum acelor din vestul Europei.

    Modificarea aspectului

    În secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen, schimbă aspectul civil și militar al castelului.  Prin anii 1620 se construiește Palatul mare dinspre oraș, adică latura de est, formată din două niveluri. Tot pe atunci se modifică Sala Dietei, compartimentând-o în diferite încăperi. S-au mai desfășurat unele schimbări la capelă precum înlăturarea bolților gotice, transformarea ferestrelor în formă rectangulară, deschiderea unui pasaj de legătură între aripa Bethlen și aripa Matia. Tot în acea perioadă sunt făcute Turnul Alb, Terasa de Artilerie, curtea exterioară (sau a Husarilor), Casa Ogarilor și depozitele pentru hrană și fânațul cailor. Pe baza unor intervenții la primul nivel au rămas o pictură în frescă reprezentând nobili și imaginile fortificațiilor vremii.

    În secolul al XIX-lea, după anii 1854, din cauza unui fulger a izbucnit un incendiu la castel, care a durat două săptămâni. În urma acestui incendiu, castelul a fost restaurat, fațada palatului mare dinspre oraș și acoperișurile. S-au adăugat un șir de creneluri și turnulețul de supraveghere. Elementele decorative din piatră au fost schimbate.

    Sursă fotografie: Calin Corpaciu
    Foto: Călin Corpaciu

    Aici ne oprim în prezentarea acestui castel mirific, care atrage vizitatorii cu aspectul său impunător, atractiv și unic în România. Pentru vizitarea acestui castel medieval, puteți să vă rezervați biletul on-line. Biletul de intrare vă asigură accesul și la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie, precum și la Muzeul Casa Breslelor, ambele situate în Curtea Husarilor, adică în curtea exterioară a castelului.

    2624
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.