Pentru zona

    Muzeul de Științele Naturii Aiud - cel mai vechi muzeu de științe naturale din România

    Articolul a fost citit chiar de 3417+ utilizatori
    Municipiul Aiud face parte din județul Alba, iar cândva, în antichitate, pe locul său se afla Brucla, așezare romană. Prima atestare documentară a Aiudului a fost emisă la 7 noiembrie 1293. Numele Aiud, orașul l-a primit după sfântul Egidiu. Ceea ce face acest oraș unic este Muzeul de Științele Naturii, de altfel cel mai vechi muzeu de științe naturale din țară.

    Epoca luminilor, Epoca Rațiunii sau mai popular zis Iluminismul care s-a desfășurat între sec. XVII-XIX, a influențat înființarea muzeului. În această perioadă accentul a fost pus pe rațiune.  ”Sapere aude!”cum a sunat motto-ul celui mai mare gânditor al Iluminismului Immanuel Kant, a însemnat să ”Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii”. 

    Oficial, „Raritatum et Rerum Naturalium Museum” adică Muzeul Rarităților și al Lucrurilor Naturale a fost înființat în anul 1796, cum a fost menționat în documentul care datează din secolul al XVIII-lea. În acest document cu numirea de ”Catalogus Raritatum et Benefactorum” conservat la ”Biblioteca Documentară Bethlen” din oraș ne putem informa despre colecțiile din acea perioadă a muzeului. Muzeul și-a început activitatea în cadrul colegiului Bethlen Gabor. Acesta din urmă a fost înființat în anul 1622 de către principele Gabriel Bethlen (1580-1629) în Alba Iulia, iar în anul 1662, principele Mihai Apafi I l-a mutat în Aiud, unde se află și în prezent. În cadrul colegiului, în anul 1796, a fost înființat Muzeul de Științele Naturii din Aiud. Întemeietorul a fost profesorul Ferenc Benkő (1745-1816), mineralog transilvănean, un cunoscut naturalist, care a pus temeliile organizării științifice ale muzeului din Aiud.

    Acest muzeu se poate lăuda cu o gamă largă de obiecte din natură, repartizate pe categorii precum: mineralogie, paleontologie, botanică, numismatică, etnografie și alte obiecte și sculpturi antice. Patrimoniul muzeal continuă să crească datorită cumpărării, donării și colectării la care se adaugă și munca elevilor și profesorilor din cadrul colegiului. Piesele care au îmbogățit colecția muzeului în număr de aproximativ 30.000 sunt expuse în trei diferite săli, fiecare specifică în felul ei.

    sala1_1-min.JPG

    Colecția de roci și minerale conține eșantioane din țara noastră, mai ales din județul Alba. Se pot vedea eșantioane de cuarț, opal, jasp aflate în zonele învecinate cu Aiudul. Sarea provine din Ocna Mureș, aur, pirită și cuarț din zona Abrud, Roșia Montană, precum și marmură, gresie, granit, bazalt, calcar etc. Interesante sunt de văzut și fragmentele din meteorit, care în urmă cu 130 de ani a căzut la Mociu, județul Cluj, iar profesorul universitar Ion Al. Maxim, ca martor, a descris acest fenomen. Fragmentele meteorului sunt expuse nu doar la noi în țară ci și în muzeele diferitelor țări ale mapamondului.

    sala1_2-min.JPG

    Colecția de paleontologie este preponderent din Transilvania, dar nu numai, fiind și din alte colțuri ale României și lumii, expusă în ordine cronologică. Fosilele ale grupelor de animale nevertebrate pe care le puteți vedea sunt:  foraminifere, graptoliți, corali, anelide, echinoderme, cefalopode, trilobiți și insecte, iar din grupa celor vertebrate: pești primitivi, fildeși, unele părți din Mammuthus primigenius, Megaloceros, Coelodonta antiquitatis, Marmota bobac, cai primitivi și altele. Aici trebuie amintită fosila descoperită în a doua jumătate a secolului XIX lângă Alba Iulia. Este vorba de tibia dinozaurului sauropod. La muzeu puteți admira și speciile de plante fosile din care vom aminti doar câteva: Alethopteris, Neuropteris și cea mai impresionantă fosilă din frunza de palmier de 70 milione de ani vechime, descoperită lângă Vințul de jos.

    Colecția de zoologie cuprinde animale preparate și împăiate din grupa nevertebrate: spongieri, celenterate, viermi, moluște, artropode, din grupa vertebrate: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere.

    sala3_2-min .JPG

    Cele mai interesante păsări de amintit sunt cele din Delta Dunării și păsările exotice.

    sala3_1-min .JPG

    Din mamifere amintim: ornitorincul, cangurul, furnicarul, leneșul, iepurele polar și altele.

    sala2_2-min .JPG

    Ceea ce atrage atenția vizitatorilor sunt animale și fetuși umani cu malformații. Muzeul deține și un Ierbar format din plante superioare și inferioare presate.

    Există și o sală de expoziții temporare menită organizării diferitelor activități din domeniul educației, expoziții tematice temporare și expoziții în parteneriat cu instituții de învățământ și culturale. Acest muzeu atrage vizitatori de toate vârstele, de la copii, elevi, la cercetători specializați punând accentul pe respectarea și ocrotirea naturii. În anul 2022 Colegiul Național Bethlen Gabor va sărbătorii patru secole de la înființare, cu ocazia căruia va fi organizat împreună cu Colegiul Național ”Titu Maiorescu” și Școala din Măgina, ”Anul Școlilor Istorice Aiudene”. Cu acest prilej peste tot anul vor fi organizate mai multe proiecte din domeniul educației și al culturii. La propunerea Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu Aiud”, anul 2022 va fi numit ”Anul Școlilor Istorice Aiudene”, prilej de a sărbători prin organizarea mai multor proiecte educative și culturale, 400 de ani de la înființarea Colegiului Național ”Bethlen Gabor”, 100 de ani de la întemeierea Colegiului Național ”Titu Maiorescu” și 410 ani de la înființarea Școlii din Măgina.

    Muzeul de Științele Naturii din Aiud este deschis pentru vizitatori între orele 8 și 16, de marți până duminica, unde la ieșire se găsesc albume de fotografii, magneți, căni, brelocuri și alte suveniruri reprezentând Aiudul, pe care le puteți cumpăra ca amintire.

    Pe lângă cel mai vechi muzeu de științe naturale, în orașul Aiud mai sunt și alte obiective turistice care merită vizitate, precum: Cetatea Aiudului, Castelul Bethlen, Muzeul de istorie, Rezervația naturală Pădurea Sloboda, Căile Aiudului (Vălișoarei).

    Tablou Cheile Aiudului, sursa: © Levi Bagy Photography. www.muntii-nostri.ro
    Tablou Cheile Aiudului, sursa: © Levi Bagy Photography. www.muntii-nostri.ro

     

    3417
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.