Pentru zona

    Scări: trepte, podest și balustrade

    Articolul a fost citit chiar de 2467+ utilizatori
    Scările, pe care le știm, constă din părți fixe, cum ar fi treptele, interconectate printr-un cadru, o balustradă și un spațiu de odihnă sau podest. La proiectarea scărilor, fiecare dintre aceste elemente trebuie luate în considerare individual cât și separat, pentru a obține o structură stabila și sigură. Un arhitect vă poate ajuta în acest sens, dar dacă vă gândiți să realizați singuri lucrarea, citiți textul nostru. Vom încerca să explicăm cele mai importante lucruri, dar mai ales dimensiunile și proporțiile, care sunt cele mai importante pentru mersul sigur și confortabil.
    Articol de specialitate 2467
    balustradă scări
    Avem 262 executanți pentru domeniul Scări din lemn:

    1. Scara funcțională

    Scara trebuie proiectată astfel încât să fie funcțională și confortabilă. Există standarde strict definite pentru scară, care determină în detaliu cum trebuie să fie podestul, balustrada și treptele, adică înălțimea, adâncimea și lungimea fiecărui spațiu de circulație. Există scări cu o rampă și cu două rampe.

    2. Trepte individuale

    Scările constă din suprafețe verticale, frontale și orizontale, numite trepte, de-a lungul cărora se urcă sau se coboară, și care sunt așezate la anumite intervale, la diferite înălțimi. Acestea trebuie să fie cât mai confortabile pentru mers, astfel încât relația dintre înălțimea și adâncimea fiecărei trepte este foarte importantă. Acest raport este calculat de așa-numita Formula lui Blondel care spune: 2x h (înălțimea contratreptei) + 1x l (lungimea treptei) = 63-65 cm. La noi, pentru scările care se folosesc mai rar (frecvență joasă) se ia formula: 2x21 + 1x21 = 63 cm, în timp ce pentru construcții de locuințe se fac trepte optime după formula: 2x18 + 1x28 = 64 cm. Scările (de înaltă frecvență) se realizează pentru spații publice după formula: 2x13 + 1x39 = 65 cm. Calculând, așadar, după formula lui Blondel, ajungem la dimensiunile standard - înălțimea 15-18 cm și adâncimea 27-31 cm.

    3. Rampa scării

    Rampa scării este o serie de trepte între două podeste sau între două etaje, dacă nu există podest. În clădirile rezidențiale, există de obicei scări cu o singură rampă și două rampe. Cu toate acestea, există și cu trei rampe, dar și proiectate diferit, în funcție de spațiul disponibil, înălțimea, scopul și intenția designerului. Scările cu o singură rampă sunt cele mai simple, o linie dreaptă care leagă două niveluri sau două etaje; cele cu două rampe au spațiu de odihnă sau podest în mijloc, unde ambele brațe pot merge în aceeași direcție sau în sens opus și pot fi dreptunghiulare sau rotunde. Indiferent de modul în care sunt proiectate, pe lângă faptul că sunt funcționale, sunt și un element estetic foarte important în spațiu, și există și acelea care sunt adevărate opere de artă.

    Regula este că nu trebuie să existe mai mult de 18 trepte într-o rampă, așa că apoi, în funcție de înălțimea care trebuie să fie atinsă, se realizează dispunerea și structura. Este importantă și lățimea scărilor, care nu trebuie să fie mai mică de 90 cm; de aceea se lasă de obicei 100-120 cm. Cât de lată va fi rampa scării, desigur, depinde în mare măsură de spațiul disponibil.

     Este obișnuit ca scările în clădirile de locuit să aibă o înălțime de 25-18 cm și o adâncime de 27-31 cm
    Este obișnuit ca scările în clădirile de locuit să aibă o înălțime de 25-18 cm și o adâncime de 27-31 cm

    4. Podest sau spațiul de odihnă

    Spațiul de odihnă este o zonă care apare între și/sau la capătul unei scări. Când podestul este între trepte, servește în principal la odihnă sau la facilitarea ascensiunii. Imaginați-vă cât de ușor este să parcurgeți 12 trepte consecutive decât 24. În plus, podestul servește și la schimbarea direcției de mișcare, dacă scara este realizată în două rampe sau în trei rampe. Pentru ca podestul să fie confortabil și funcțional, mai ales pentru a duce mobilierul, acesta trebuie să fie cel puțin la fel de lat ca și rampa scării. Are cel puțin 90 cm, dar dacă există spațiu, este mai bine să fie cât mai adânc.

    Spațiul de odihnă este de obicei realizat din același material ca și treptele sau este aceeași cu podeaua.

    5. Balustrada scării

    Sarcina balustradei scării este de a proteja utilizatorul și de a-i oferi sprijin. Balustrada scării trebuie să aibă o înălțime de 110 cm. Apoi, când balustrada este din șipci sau stâlpi, distanța dintre ele nu trebuie să depășească 10 cm, în principal pentru siguranța copiilor și a animalelor de companie.

    Balustrada poate fi ancorată frontal (pe lateral) sau pe suprafața de acces a scărilor. Astăzi există și variante mai moderne care sunt ancorate în placa de mezanin și trepte sau în pardoseală, astfel încât să acopere întreaga suprafață. Acest lucru este potrivit în special pentru acele tipuri de amenajări interioare când scara ar trebui să fie un segment vizibil al designului.

    5.1. Cum ar trebui să fie balustrada scării

    Balustradele scărilor pot fi realizate din diferite materiale; pot fi din sticlă și să pară invizibile, complet topite cu fundalul, pot fi pline, solide și robuste, dar pot fi și complet dematerializate în conformitate cu ultima tendință de balustradă din cabluri. Cablurile se întind de la podea la tavan, în linii sau ca o plasă de care puteți agăța suvenire, fotografiile, pozele, decorațiunile și lucruri memorabile preferate. Prin urmare, estetica balustradei depinde în principal de aspectul treptelor - ar trebui să fie o modernizare și o completare elegantă, estetică și funcțională.

     Balustradele scărilor pot fi ancorate pe lateral sau pe trepte
    Balustradele scărilor pot fi ancorate pe lateral sau pe trepte

    Dacă decideți să instalați o scară, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dumneavoastră cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 2467
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Scări din lemn?

    Avem 262 executanți pentru domeniul Scări din lemn:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 262 executanți pentru domeniul Scări din lemn
    8.9
    0

    WOODCRAFT SRL


    8.9
    0

    ECOLEMN BANAT SRL


    10
    0

    HOLZ CENTER SRL


    8.9
    0

    EDIL CONSTRUCT 2004 SRL