Pentru zona

    Planul casei: dispunerea optimă a camerelor

    Articolul a fost citit chiar de 3711+ utilizatori
    Sarcina de bază a fiecărei case este, ca să spunem așa, să îi facă pe cei ce trăiesc în ea să se simtă confortabil, în siguranță, ca acasă. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să acordați atenție multor aspecte ale construcției și arhitecturii, precum și aranjării exterioare și interioare a clădirii în sine, de fapt, aspectul camerelor sau planul casei.
    Articol de specialitate 3711
    interior
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    1. Dispunerea camerelor din casă, adică planul casei

    Dispunerea camerelor din clădire este influențată de diverși factori, cum ar fi orientarea sau locația, vederea asupra naturii sau a altor clădiri, restricțiile legale, nevoile și dorințele clientului și așa mai departe. De aceea, planul fiecărei case este măcar puțin diferit: locul și oamenii sunt, de asemenea, mereu diferiți. Clădirile tipice ale căror planuri sunt definite în avans reprezintă o posibilă soluție, dar acestea sunt foarte adesea însoțite de numeroase probleme. Nu se întâmplă întotdeauna ca același plan de casă predeterminat să se potrivească tuturor locațiilor și nici aspectul camerelor să se potrivească în mod necesar tuturor clienților. Decizia de a cumpăra o casă proiectată de obicei poate fi o provocare mai mare decât planificarea individuală, deoarece o astfel de facilitate necesită compromisuri care uneori nu sunt posibile. Dacă angajați un arhitect pentru a face un plan și o casă, optați de fapt pentru un design unic, mai potrivit și mai corespunzător pentru nevoile și dorințele dvs. decât ar putea fi orice alt proiect predefinit.

    1.1. Planul în funcție de orientarea casei

    Primul factor „mai mare” care afectează designul, adică planul casei este orientarea. Când clădirea este amplasată pe șantier, scopul este de a avea cât mai multă parte posibilă a fațadei orientată spre sud. Dacă nu se poate altfel, cel puțin camera de zi și sufrageria ar trebui orientate în acest mod. În acest fel, camerele în care se petrece cel mai mult timp să poată primi cea mai mare lumină și căldură. Dacă, din cauza anumitor restricții de amplasare, o astfel de orientare nu este posibilă, atunci se fac eforturi pentru a captura cel puțin soarele vestic în acea parte a casei. Dormitoarele pot fi situate în nord sau est, deoarece în ele nu se petrece majoritatea zilei. Orientarea spre nord permite chiar și camerelor să fie mai reci în lunile de vară, deoarece soarele nu strălucește niciodată direct în ele, ceea ce este cu atât mai bun pentru dormit. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică camerelor copiilor, deoarece copiii stau mai mult în ele și nu numai noaptea când dorm.

    1.2. Planul în funcție de locația casei

    În mod similar, dacă există condiții și dacă doriți să profitați la maximum de mediul natural sau de altceva pe care îl considerați deosebit de favorabil, această oportunitate nu trebuie cu siguranță ratată. Dacă casa este înconjurată de natură, este cea mai probabilă conectarea interioară și exterioară ca o soluția optimă. Dacă vederea este mai bună din unele puncte decât din altele, casa ar trebui orientată astfel încât camerele în care se petrece cel mai mult timp să privească în acea direcție. În acest fel vă veți putea bucura de toate beneficiile pe care le oferă locul în care se află casa.

    1.3. Influența terenului asupra planului casei

    Dispunerea camerelor este, de asemenea, afectată de restricțiile de teren; de exemplu, dacă este pe un deal, setarea clădirii și dispunerea camerelor nu pot fi aceleași cu cele ale câmpiei. În cazul în care clădirea se află pe un deal și poate fi accesată de sus, atunci este logic să schimbați aspectul, astfel încât camera de zi cu sufragerie și bucătărie să fie în cele din urmă pe acea elevație, iar la parterul de sub ele este zona de dormit și ieșire în curtea din spate.

    Sfaturi de specialitate de la  AC ARCH CUBE 

    Când planificăm dispunerea camerelor la o casa cu etaj, unde ar fi locul ideal pentru birou? Din ce cauză?

    Pentru aceste întrebări de detaliu al proiectului, înainte de toate, este PROIECTAREA! Iar pentru a porni cu dreptul în proiectare, este necesar să acorzi importanță și să urmezi câțiva pași:

     1. Se alege un architect iscusit.

    În tot puzzle-ul reprezentat de construcția unei case, arhitectul este personajul cel mai important. De aceea, el trebuie ales cu grijă. Proiectarea este poate ramura cea mai delicată și mai dificilă din tot programul arhitectural. Arhitectul trebuie să își dea seama cât mai bine ceea ce dorește clientul, și să transmită niște repere atât estetice cât și funcționale care să exprime și să se muleze pe personalitatea acestuia.

    El trebuie să fie capabil să transpună dorințele într-o formă funcțional-estetică desăvârșită, tehnic realizabilă și în bugetul stabilit de comun acord. Însă și clientul, TU, ar trebui să oferi ceva:

    1. Să fii flexibil în atingerea dorințelor

    2. Să ai încredere în specialiști

    3. Să asculți, să filtrezi și să discuți cu specialiștii orice informație o consideri importantă, astfel încât să decizi în cunoștiința de cauză.

    În Feng Shui se spune că o casă bine concepută și realizată veghează asupra fericirii celor pe care îi adăpostește. Se prea poate să fie așa.

    2. Se acordă o deosebită importanță temei de proiect, adică să știi ce ceri.

    Odată ce ai ales arhitectul, primul și cel mai important pas este elaborarea temei de proiect. Aceasta cuprinde în esență dorințele dvs. Cu cât tema de proiect este mai bine realizată, cu atât casa va fi mai aproape de ceea ce vă doriți. Tema de proiect este precum input-ul dat unui software care trebuie să realizeze un anumit lucru. Astfel, în funcție de necesități, se abordează funcționalitatea casei.

    Pentru o casa cu etaj, funcțional și spațial, camerele de dormit se dispun la etaj. Într-o casa cu etaj, zona de zi este proiectata la parter, și zona de noapte, dormitoarele, la etaj. Biroul, este caracterizat tot ca o încăpere de zi, și în general funcționează bine la parter, însă pot fi și excepții cu cerințe particulare. Spre exemplu:

    Ne desfășurăm o parte din activitatea profesională de acasă și primim vizite în interes profesional? Atunci biroul trebuie să aibă și un acces separat față de cel principal al casei, un grup sanitar propriu, etc.

    Unde ar fi locul ideal pentru sauna?

    La fel, casa ta, înseamnă că este un obiect cu folosință îndelungată, care va fi folosit de mai multe generații. Este greu să spunem care vor fi necesitățile celor care îl vor folosi peste 100 de ani, însă este bine să ne gândim din start atât la necesitățile momentane ale noastre dar și la cele din viitorul apropiat. Dacă este o necesitate sauna, apoi trebuie să răspundem și la următoarele întrebări:

    Câte persoane vor ocupa casa acum? Dar peste 10-20 de ani? De cât spațiu avem nevoie acum? Dar mai încolo?

    O saună nu are un loc ideal unde ar putea fi amplasată, decât iar, după necesități. Un loc pentru sauna dorită se poate găsi și la etaj, adiacent unei băi, pentru folosință intimă. Își poate găsi locul și la parter, lângă o zonă de relaxare, cu acces la o cameră de schimbat și baie, dacă are o funcțiune mai socială. Poate fi și într-o baie a unui dormitor. În general, este indicat să se amplaseze într-un loc în care există acces rapid la apă rece și care este liniștit, pentru a asigura o relaxare optimă.

    Un ajutor în determinarea necesităților și amplasarea încăperilor este și profilul nostru psiho-social. Suntem persoane mai introvertite, care consideră casa un univers tabu, separat de activitățle sociale curente, regăsindu-ne pe noi înșine în intimitatea căminului, sau dimpotrivă, suntem persoane extrovertite, care extind viața socială și acasă, cu numeroase vizite, petreceri, etc.? 

    O casă în care să ne simțim bine, în familie, nu satisface exigențele unor petreceri cu mulți invitați, astfel, folosirea saunei este diferită. Și livingul trebuie să fie suficient de încăpător, să se deschidă spre o terasă amplă, poate chiar și sauna, etc.

    arh. Andra Cornea, AC ARCH CUBE 

    2. Dorințele clientului

    Desigur, un factor la fel de important pentru planul casei sunt dorințele clientului. Modul de viață, obiceiurile celor din casă și ciclurile lor zilnice de obligații pot fi chiar mai importante pentru amenajarea spațiilor decât condițiile terenului. Unele familii sunt mai interconectate și petrec mai mult timp împreună, în timp ce altele respectă intimitatea sau pur și simplu trăiesc într-un ritm care dictează separarea, iar toate acestea trebuie să fie reproduse pe planul casei. În acest fel, spațiile pot fi deschise și conectate, atunci când membrii familiei doresc să fie împreună sau să aibă mai multe unități separate în clădire atunci când membrii familiei sunt în favoarea vieții private.

    Planul casei, adică dispunerea camerelor din casă ar trebui să fie funcțional și rațional
    Planul casei, adică dispunerea camerelor din casă ar trebui să fie funcțional și rațional

    3. Planul casei: dispunerea optimă a camerelor

    În general, planul casei este guvernat de o regulă nescrisă conform căreia camerele de zi sunt la parter și dormitoarele sunt la etaj. La parter, suprafețele sunt orientate spre sud sau vest. Se recomandă ca planul casei să fie proiectat astfel încât aceste spații să fie deschise și interconectate; să presupunem că aici camera de zi continuă în sufragerie, iar aceasta în bucătărie.

    Bucătăria și sufrageria erau camere separate, în timp ce tendințele moderne susțin crearea unui întreg cu camera de zi. Deci, cel care gătește masa de prânz poate avea grijă de copii sau poate vorbi cu alți membrii ai familiei sau cu oaspeții. Bucătăria este adesea amplasată într-o nișă, dar poate fi și un element independent care devine o parte centrală a spațiului de locuit cu o insulă de bucătărie.

    Planul de obicei plasează dormitoarele la primul etaj, unde membrii familiei pot avea mai multă intimitate. Ele pot fi orientate spre nord sau est, deoarece în ele se petrece mai puțin timp. Cu toate acestea, este important pentru camerele copiilor ca acestea să fie orientate spre sud sau vest, deoarece copii își petrec mult timp jucându-se, învățând, socializând și așa mai departe.

    Alte camere, cum ar fi facilitățile sanitare, camerele auxiliare, cum ar fi cazanele, cămările, birourile, garajele etc., de obicei primesc mai puțină atenție, deoarece rămâneți acolo mai scurt. Prin urmare, planul casei poate fi proiectat astfel încât să fie orientat și spre nord, iar unele nici măcar nu au nevoie de lumina zilei sau este mai bine să nu o aveți deloc datorită temperaturii și a depozitării alimentelor ca în cămări, subsoluri sau camere de cazane.

    4. Planul camerelor

    Nu mai puțin important decât planul întregii case este planul camerelor individuale. Un arhitect bun nu se va ocupa doar de casă în ansamblu, dar va lua în considerare cu atenție și camerele, adică modul în care fiecare va fi proiectată separat. Planul camerei ar trebui să fie de așa fel încât utilizarea să fie optimă, dulapurile și paturile ca elemente cele mai mari să fie în locurile cele mai potrivite, precum și locurile de muncă, de exemplu. Camerele mai mici necesită soluții compacte, în timp ce cele mai mari pot fi mai deschise și concepute mai liber. Designul este foarte influențat de piesele de mobilier care ar trebui alese într-un anume mod  în funcție de camere, deoarece nu toate piesele de mobilier se potrivesc în fiecare cameră.

    Dacă decideți să faceți un plan profesional, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 3711
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Design interior?

    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior
    8.9
    0

    GLAW GROUP SRL


    8.9
    0

    ORDENA REPARATII SI SERVICII SRL


    8.9
    0

    COZMA CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    CONFORT MOROSANU SRL