În continuare:
1. Cum se procură lemnul?
1.1. Lemn tăiat
Lemnul care este tăiat și colectat în pădure trebuie mai întâi despicat și tăiat, apoi lăsat să se usuce. Buștenii și triunchiurile trebuie împărțiți sau tăiați astfel încât diametrul lor să fie cuprins între 7 și 10 cm, deoarece un foc cu bușteni groși se stinge înainte de a arde.
1.2. Uscarea lemnului de foc
Lemnul proaspăt are o umiditate de 40% până la 60%. Pentru ca lemnul de foc să ardă deloc, este extrem de important să nu fie umed, să fie bine uscat înainte de utilizare. Umiditatea maximă a lemnului de foc poate fi de până la 20%. Cantitatea de umiditate din lemnul de foc depinde și de tipul de lemn, deci 15% până la 20% au:
- plop anual, molid;
- tei, arin, mesteacăn într-un an și jumătate;
- fag în 2 ani (lemne de foc cele mai comune), frasin și unele tipuri de pomi fructiferi;
- stejar mai mult de 2 ani.
1.3. Cum se păstrează lemnul de foc?
Lemnul de foc ar trebui tăiat în decembrie și ianuarie, deoarece copacii au cea mai mică cantitate de umiditate în acel moment. Dacă este tăiat mai târziu sau într-o altă perioadă a anului, va trebui să fie uscat mai mult timp. Fie că este vorba de fag sau de alte specii, urmați regula de aur a uscării: lemnul de foc trebuie ridicat de la sol, astfel încât să nu înceapă să putrezească și trebuie acoperit din cauza ploii și a zăpezii. Lemnele stivuite sunt uscate în aer liber primăvara și vara, iar restul anului într-un loc acoperit sau în interior. Lemnul de foc este cel mai bine uscat sub un acoperiș la curent, dar niciodată într-un subsol umed. Cu toate acestea, dacă subsolul nu este umed, și acesta poate fi utilizat. Este foarte important ca aerul interior să fie uscat, precum și podeaua. Se recomandă ca, la fel ca în aer liber, buștenii să fie stivuiți transversal, astfel încât aerul să poată trece prin fante.
2. Lemnul de foc trebuie să fie uscat!
Lemnul de foc care conține mai mult de 20% umiditate nu arde bine. Însă, aceasta nu este încă cea mai mare problemă. Arderea lemnului umed dăunează mediului, deoarece eliberează mai multe substanțe dăunătoare în aer decât lemnul uscat. Dacă lemnul nu este suficient de uscat, veți observa că emite fum negru în timpul arderii. Fumul negru este eliberat în timpul arderii incomplete, deoarece lemnul nu atinge temperatura adecvată; este mai mocnit decât ars.
3. Fagul
Lemnul de foc din diferite tipuri de lemn are valori calorice diferite, adică valoare termică. Dacă intenționați să cumpărați mai mult lemn în timpul sezonului, luați conifere, de exemplu, molid, dar, desigur, și bine uscat. Cu toate acestea, dacă lemnul de foc este pentru, să zicem, o sobă ceramică și altele asemenea, alegeți lemn de esență tare. În general vorbind, stejarul și fagul au cea mai mare putere calorică, adică sunt și mai scumpe decât coniferele.
4. Detector de monoxid de carbon
Dacă încălziți cu lemn, asigurați-vă că obțineți și instalați un detector de monoxid de carbon! Este un gaz mortal care este eliberat prin arderea proastă, dar nu îl puteți detecta cu simțurile - este incolor, invizibil și inodor. Detectorul de dioxid de carbon trebuie amplasat la aproximativ un metru de podea. Pe de altă parte, o măsură preventivă excelentă este un șemineu realizat corespunzător, adică o sobă; acesta este primul pas în asigurarea cantității permise de monoxid de carbon!
5. Fag pentru încălzire - preț m3
Prețul unui metru cub de bușteni costă între 200-300 lei / m3. În principiu, prețul lemnului de foc depinde de tipul de lemn - iar fagul este cel mai bun.
Dacă decideți să cumpărați lemn de foc, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru, veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.