În continuare:
1. Ce este mai exact o casă inteligentă?
1.1. Un cuvânt sau două despre casele inteligente
Pe măsură ce viața noastră de zi cu zi devine din ce în ce mai împletită cu tehnologiile moderne sub diferite forme, a fost doar o chestiune de ziuă când vor conduce și casele noastre. În ultimii ani, pe piață apar tot mai multe dispozitive și echipamente care fac parte din instalația pentru așa-numitele casele inteligente. Totul a început în America cu sistemul „Smart house” pentru protejarea caselor împotriva efracției, doar pentru a se extinde, complica și ramifica într-un timp atât de scurt încât acum nu există aproape nicio funcție în casă care să nu fie acoperită, adică care să nu poate fi gestionată cu aplicații de pe un smartphone, tabletă sau computer. Cu dispozitivele inteligente, puteți gestiona acum toate instalațiile din case, motiv pentru care sunt numite inteligente. Instalațiile inteligente includ iluminat, jaluzele, încălzire, alarme, sisteme de ventilație și răcire, calculatoare și orice altceva. Într-un cuvânt, o casă inteligentă vă permite să controlați toate sistemele încorporate care vă fac să vă simțiți cât mai confortabil în casa dvs.
2. Avantajele unei case inteligente
2.1. Instalații inteligente spre deosebire de cele clasice
Instalațiile inteligente fac multe dintre funcțiile și sarcinile din gospodărie mult mai ușoare și mai simple, mai ales că totul este gestionat dintr-un singur loc, cu un singur clic. Aceasta înseamnă că totul controlați printr-o unitate centrală. Puteți aprinde sau opri luminile, coborâ sau ridica jaluzelele, puteți porni sau opri aerul condiționat și multe altele fără a vă ridica chiar din pat. În afară de faptul că gestionarea diferitelor dispozitive este unificată și simplificată, totul se poate face și de la distanță, departe de pat. O casă inteligentă vă permite, de exemplu, să ridicați de la distanță temperatura de încălzire cu câteva ore înainte de a ajunge din călătorie. Aceasta înseamnă că încălzirea nu va funcționa inutil, atunci când nu mai rămâne nimeni pentru mai multe zile iar, în același timp, va fi destul de cald și plăcut când veți ajunge în cele din urmă. Instalațiile inteligente includ, de asemenea, alte setări numeroase - de exemplu, la opt seara jaluzelele se coborâ, dacă doriți, și apoi la șase dimineața se ridică automat din nou sau reacționează adecvat la schimbarea condițiilor meteorologice. Una peste alta, întregul sistem este conceput astfel încât, într-o anumită măsură, casa să se gestioneze singură, de unde și denumirea de „inteligentă”.
În plus față de astfel de acțiuni practice, cu ajutorul instalațiilor inteligente, puteți, de exemplu, să opriți prizele din camera copiilor și, în acest fel, să vă scutiți de surprize neplăcute. Astfel de instalații în casă permit oprirea automată a răcirii sau încălzirii în anumite camere în cazul deschiderii ferestrelor sau ușilor frontale. Din aceste exemple enumerate aleatoriu, este destul de clar că această casa „efectuează” în permanență întreaga supraveghere și „avertizează” în timp util de toate pericolele, cum ar fi focul, inundațiile sau scurgerile de gaz. Prin urmare, o casă inteligentă este mai sigură.
Sfaturi de specialitate de la SMART ELECTRIC CONCEPT S.R.L. În ce constă un sistem Smart Home? Un sistem Smart Home în primul rând trebuie să satisfacă nevoile clientului și să îi ofere un plus de confort. Cât de populare sunt casele inteligente în România? Din propria experiență, casele inteligente nu sunt foarte răspândite în România deoarece utilizatorii nu doresc să investească în asemenea tehnologii din cauza costurilor. Încet, încet încep să apară și utilizatori care ies din tipar și își doresc să aibă câte un aparat smart în casă. ALEXANDRU DIACONU, SMART ELECTRIC CONCEPT S.R.L. |
2.2. O casă inteligentă reduce costurile
Un avantaj suplimentar pe care îl oferă o casă inteligentă este reducerea costurilor totale, deoarece toate resursele sunt gestionate economic și eficient. Când soarele strălucește vara, casa inteligentă va desfășura copertina sau va coborî jaluzelele exterioare, astfel încât interiorul să nu se supraîncălzească. Din acest motiv, camerele vor fi mai puțin încălzite, deci va fi utilizată mai puțină energie pentru răcire. Este clar că acesta este un mare beneficiu și este doar unul dintre multele, deoarece cu siguranță nu ați putea sau nu veți avea timp de a efectua acest tip de analiză și control studios nici acasă, darămite în timpul absenței.
3. Cum sunt montate instalațiile inteligente?
Decizia dacă îți administrezi casa cu instalații inteligente sau păstrezi în continuare cele clasice, trebuie luată foarte repede, chiar înainte de a începe să planifici o clădire nouă. Spre deosebire de o casă inteligentă, sistemele clasice nu oferă funcționare sau gestionare integrată și funcționează independent unul de celălalt. Cu siguranță ar trebui să decideți dacă o casă inteligentă este alegerea potrivită pentru dvs. sau nu, înainte de a alege ferestrele, ușile, obloanele și alte elemente ale sistemelor de instalare înainte de a face planuri de proiect tehnic al construcției. Planurile PTC ale unei case inteligente sunt destul de diferite de planurile PTC ale unei case clasice, deci este necesar ca proiectanții să știe cum să abordeze dezvoltarea tuturor părților proiectului. Apropo, în faza de construcție, care poate fi văzută după finalizarea planurilor PTC, contractorilor le este mai ușor să instaleze instalații inteligente decât cele clasice. Acest lucru se datorează faptului că sistemul este centralizat și integrat, deci nu este nevoie să rulați mai multe unități individuale de control sau mai multe linii separate. De aceea întregul concept de casă inteligentă nu prelungește sau încetinește construcția, dimpotrivă.
4. Cât costă o casă inteligentă?
Toate aceste avantaje și ușurința de utilizare, desigur, au un preț. Prețul unei case inteligente depinde de tipul de sistem instalat și de dimensiunea casei. Instalațiile inteligente nu sunt singurul lucru. Ar trebui adăugate toate dispozitivele, mobilierul și echipamentele special concepute, destinate gestionării și bunei funcționări a casei inteligente. Instalațiile pentru o casă inteligentă sub formă de pachet BMS-SMART Home costă 1.980 lei.
Dacă vă decideți pentru o casă inteligentă, ne puteți contacta și la DaiBau.ro. Pe portalul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care lucrăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.
Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.