Pentru zona

    Șapă

    Articolul a fost citit chiar de 1094+ utilizatori
    Ce este o șapă? Șapa de ciment este un tip de glazură de ciment, adică un strat de beton în care există izolație termică, încălzire prin pardoseală și un strat de nivelare. Deasupra șapei este așezat un fel de pardoseală, după cum este necesar și dorit. Am verificat pentru dvs. ce tipuri de șape există și cum sunt fabricate.
    Articol de specialitate 1094
    sapa
    Avem 2574 executanți pentru domeniul Șapa:

    1. Ce este o șapă?

    Funcția principală a șapei este de a fi o bază pentru acoperirea podelei. Șapa este un strat subțire uniform și plan, de obicei de până la 4 cm, de fapt o glazură de podea. Între construcția obiectului, adică panourile portante și șapă există izolare fonică. Conform construcției, șapa este împărțită în flotante, glisante și auto-aderente. În clădirile rezidențiale, este instalată o șapă flotantă, care nu permite transmiterea sunetului către structura clădirii. De fapt, șapa de ciment „plutește” peste un strat de izolație fonică care are o grosime de câțiva centimetri. Pentru izolarea fonică, în general se utilizează produse speciale, corespunzătoare tipului de izolație termică. Peste izolație pot fi instalate diferite sisteme de încălzire prin pardoseală, astfel încât în cele din urmă totul este „inundat” cu șapă.

    2. Șapă de ciment - caracteristici

    Șapele finite, cum ar fi Baumit Estrich E225, sunt pregătite pentru utilizare, astfel încât să poată fi întărite uniform, uscate și tratate la fața locului, cu un risc minim de crăpături, ceea ce este de obicei cazul altor tipuri, în special amestecurilor mixte care se realizează pe șantier. Grosimea șapei de ciment este cuprinsă între 4 și 8 cm. În construcția modernă, avantajele șapei sunt foarte importante: elasticitate și conductivitate termică. De regulă, tipurile industriale de șapă sunt mai potrivite pentru instalarea peste încălzirea prin pardoseală.

    2.1. Șapă autonivelantă

    Tipurile de șapă autonivelante datorată tehnicilor moderne de instalare pot fi realizate foarte rapid și pe suprafețe mari. Materialul este pompat dintr-un container / mixer special folosind echipamente adecvate direct la locul de instalare, fără a fi necesară o haldă de nisip sau ciment și nici transport. Șapa autonivelantă este un amestec rar care se răspândește de la sine și devine uniform. De asemenea, este important că se usucă mai repede decât o șapă clasică. Cu toate acestea, este mai dens și mai eficient atunci când este instalat peste încălzirea prin pardoseală.

     Șapa autonivelantă nu trebuie să fie nivelată
    Șapa autonivelantă nu trebuie să fie nivelată

    2.2. Șapă cu uscare rapidă

    Când construcția este grăbită din cauza termenelor limită, se utilizează o șapă cu uscare rapidă. Se usucă în 24 de ore datorită aditivilor speciali și, dacă există atât de mult timp, va fi complet gata în 14 zile. Când se usucă, acoperirea podelei trebuie așezată deasupra acestuia cât mai curând posibil, pentru a nu atrage umezeala din împrejurimi.

    2.3. Șapă uscată

    Șapa uscată este compusă din mai multe straturi de plăci knauf care sunt plasate pe o bază nivelată de granulat turnat sau izolație. Dacă încăperea în care este instalată nu este expusă la umezeală, șapa uscată poate fi utilizată imediat. De asemenea, este mult mai ușoară decât șapa umedă de ciment. Principala slăbiciune a șapei uscate este totuși prețul său, deoarece este de două ori mai scumpă decât cea clasică.

    Sfaturi de specialitate de la EDURAL INSTAL SRL 

    Prin ce se diferă șapa autonivelantă față de șapa clasică?

    Șapa autonivelantă este fină ca și gletul și atunci când călcăm pe parchet nu se crează praf. Dacă este întinsă bine această șapă se autonivelează singură. Șapa autonivelantă are grosimea până la 1cm iar prețul ajunge până la 32lei pentru mp. 

    Șapa clasică/de egalizare nu este lucioasă, are grosimea între 5cm și 10cm în unele cazuri grosimea trece și peste 10cm. Pentru exterior (de exemplu pentru terase) se folosesc șape care care în componența sa au diverși compuși chimici care stopează apa. Prețul diferă în funcție de grosimea șapei, de la 40lei/mp.

    Timpul de uscare depinde de grosimea șapei, de temperatura de afară și cea de interior. 

    Emilian Coman, EDURAL INSTAL SRL 

    3. Cum se face șapa?

    Înainte de a începe instalarea, trebuie să se știe exact care ar trebui să fie înălțimea sa finală. Înălțimea se calculează prin adăugarea straturilor: 2-3 cm de izolație, suplimentar, apoi izolație fonică, probabil plăci de încălzire prin pardoseală, șapă de beton (5 cm și mai mult) și grosimea acoperirii pardoselii; la urmă, dacă gresia sau parchetul se află ca pardoseli, se calculează prin adunarea cu a încă 1-2 cm. Izolația este plasată între șapă și pereți pentru a preveni transmiterea sunetului. Când ați calculat totul, puteți începe să lucrați și să terminați șapa, care este nivelată și îndreptată cu nivelă cu bulă de aer. Înainte de instalarea acoperirilor de podea, șapa trebuie uscată și aceasta poate dura câteva săptămâni. Dacă nu aveți atât de mult timp disponibil, atunci șapa cu uscare rapidă sau uscată este o soluție mai bună.

     Nivelarea unei șape clasice
    Nivelarea unei șape clasice

    3.1. Șapă în saci

    Indiferent dacă este vorba de o construcție nouă, renovare sau adaptare sau cum va fi pardoseala, lucrul cu amestecuri gata făcute este mult mai rapid, mai fiabil și mai economic. Dacă șapa este pudrată și ambalată în saci sau găleți, este mai ușor de manipulat la fața locului.

    4. Uscarea șapei

    Pentru ca șapa să fie bine făcută, uscarea este foarte importantă. Grosimea sa prelungește exponențial timpul de uscare. Un centimetru grosime este uscat timp de o săptămână, 6 cm este uscat timp de 20-30 de zile și mai mult, deși această perioadă depinde și de tipul de acoperire a podelei care va fi așezat deasupra acestuia. Pardoseala minerală se poate face după 20 de zile, dar lambriurile din lemn abia după 45 sau mai multe zile. Vara, șapa, desigur, se usucă mai repede, în timp ce uscarea în timpul iernii poate dura mai mult de 2 luni.

    5. Maeștri pentru șapă

    La fel ca în toate celelalte lucrări de construcții și servicii meșteșugărești, regula este că lucrările sunt cele mai bune atunci când sunt efectuate de experți. Excepțiile pot fi doar, de exemplu, cazuri când este vorba de reparații minore care pot fi completate cu ușurință cu o șapă cu uscare rapidă. Desigur, atât amatorii, cât și profesioniștii trebuie să urmeze instrucțiunile producătorului. Caracteristicile de bază ale șapei sunt cunoscute de către maeștri acoperirilor de podea.

    Dacă decideți să instalați șapă, ne puteți contacta și la Daibau.ro. Pe portalul nostru, veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și executanții și producătorii cu care colaborăm și care vor răspunde cererii dvs. cu o ofertă adecvată.

    Puteți vedea informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 1094
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Șapa?

    Avem 2574 executanți pentru domeniul Șapa:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2574 executanți pentru domeniul Șapa
    9.2
    0

    BLACK BAT GRUP S.R.L.


    10
    2

    ORIZONT CONSTRUCT BUILDING S.R.L.

    Lotul nr.2 camera 1
    9.9
    0

    MINCONS PREST SRL


    9.9
    0

    GYM EDIFICIO TEAM SRL