Pentru zona

    Placa de fundație: avantaje, detalii, prețuri

    Articolul a fost citit chiar de 2667+ utilizatori
    Fundația clădirii poate fi realizată în mai multe moduri. În timpul construcției, s-a folosit cel mai mult o fundație de tip radier, iar recent, în principal, în construcții modulare, case cu consum redus de energie și pasive, a fost folosită o placă de fundație.
    Articol de specialitate 2667
    fundatie
    Avem 3370 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    Placa de fundație înlocuiește în întregime fundația de tip radier. Atenție, nu trebuie să se confunde fundația placă cu placa AB, care se execută peste fundația de tip radier și are, de obicei, o grosime de 10 până 15 cm. Grosimea fundației placă se calculează în funcție de sarcina și condițiile, pe care va trebui să le suporte. Ne referim aici la greutatea clădirii, a locatarilor și a mobilei acesteia, la acțiunea factorilor meteorologici cum ar fi zăpada și vântul, ca și la efectele unor eventuale cutremure. De obicei, grosimea fundației placă a unei case familiale este de 30 până la 40 cm. Pe fundația placă se construiește apoi o casă prefabricată sau clasică.

    1. Procedura de executare a fundației placă:

    1.1 Excavările pentru fundația placă și montarea instalațiilor

    Mai întâi, este necesar a executa excavările pentru fundație. Adâncimea gropii pentru fundație depinde de tipul terenului și de capacitatea portantă a solului. După îndepărtarea stratului superior al solului, se adaugă un strat de pietriș până la nivelul la care se va executa fundația-placă. Concomitent se pregătesc conductele instalațiilor. Pe suprafața de pietriș adecvat întărită, se toarnă un strat de beton cu grosimea 10 cm.

    1.2 Hidroizolația și izolația termică a fundației placă

    Astfel, se execută baza pentru montarea hidroizolației duble, adică a două membrane bituminoase autocolante. Urmează montarea izolației termice din polistiren extrudat, care are grosimea 20 cm. Primul strat al izolației termice trebuie să se extindă până la aproximativ 1 m de la marginea fundației.

    1.3 Execuția plăcii din beton

    Apoi, se pregătește șapa pentru fundația placă, se amplasează armatura și conductele pentru instalații. Urmează turnarea unui strat de beton cu grosimea corespunzătoare studiului static, care este de obicei de 30 până la 40 cm. Și la marginile plăcii se execută izolația termică și hidroizolația. Izolația orizontală și cea verticală trebuie să converge sub un unghi de 45 grade și nu sub un unghi de 90 grade - din cauza pericolului de a se rupe.

    2. Avantajele oferite de fundația placă sunt următoarele:

    - excavările sunt mai restrânse
    - șapele sunt mai reduse
    - armatura este mai simplă
    - construirea este mai rapidă
    - presiunea casei asupra solului este mai uniformă
    - fundația placă este adecvată și pentru terenuri mai de o proastă calitate
    - casa are cea mai bună izolație termică în pământ

    3. La ce trebuie să fim atenți atunci când executăm fundația placă

    Sub fundația placă avem voie să montăm doar izolații termice atestate că au suficientă rezistență la compresie și nu își modifică caracteristicile tehnice în timp. Este foarte important, ca partea inferioară a fundației să se afle la o adâncime suficient de mare, pentru că iarna, apa subterană îngheață să nu ridice fundația și la topire să nu o afunde ulterior, producând astfel daune construcției. Partea inferioară a fundației placă trebuie să fie deci la o adâncime mai mare de zona de îngheț, și anume la o adâncime de cel puțin 60 cm. O altă soluție, care se poate folosi pentru evitarea acestui fenomen, mai este și montarea unei izolații termice suplimentare, care să se extindă până la cel puțin 1 m de la marginea plăcii. Deci, și așa se poate proteja construcția de efectele înghețului. Hidroizolația verticală și cea orizontală trebuie să converge sub un anumit unghi. Dacă unghiul este prea ascuțit, hidroizolația poate fi afectată. Înainte de sudarea hidroizolației, trebuie să protejăm marginile convergente ale acesteia și izolația termică prin aplicarea unui strat subțire de mortar, pentru ca acestea să nu se topească la momentul prelucrării hidroizolației.

    armatura
    Placă de beton armată cu plasă de oțel

    4. Prețul fundației placă

    Pentru a stabili prețul execuției unei fundații placă avem nevoie de un proiect, care să țină seama de tipul terenului, adâncimea necesară a gropii fundației, accesibilitatea terenului, grosimea fundației ș.a.m.d.. Să luăm ca și exemplu o casă familială fără subsol, care va fi construită pe un teren neted. Fundația placă cu suprafața 100 m2 se află pe o izolație termică de 20 cm. Prețul excavărilor constituie 15-20% din întreaga investiție. Izolația termică, hidroizolația și execuțiile acestora reprezintă 30% din investiție. Prețul fundației placă crește drastic, dacă izolația termică este mai groasă. Șapele, armarea și turnarea fundației placă reprezintă 40-50% din întreaga investiție. Prețul unei fundații placă bine izolate pentru o casă de locuit clasică sau pentru o casă prefabricată și care are suprafața 100 m2 variază între 40.000 și 60.000 lei.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Articol de specialitate 2667
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fundație casa?

    Avem 3370 executanți pentru domeniul Fundație casa:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3370 executanți pentru domeniul Fundație casa
    8.9
    0

    EURO BUILDING SRL


    8.9
    0

    GBA EDIL STYLE SRL


    8.9
    0

    MAD GLOBAL GROWTH SRL


    8.9
    0

    WEBERBAU SRL